hamradioshop.ro

Scor YO declarat in concurs

Scoruri declarate | Anuntati-va scorul obtinut in concurs
Concursul: ARRL DX International CW, 21-22 februarie 2015
Numele operatorului: Ciprian Sufitchi
Indicativul operatorului: N2YO
QTH Locator: FM18gv
Indicativul folosit in concurs: NR4M
Indicativele membrilor echipei: NR4M, K7SV, K4GM, K4GMH, K4EC, KC4D, N3UA, N3HEE, N2YO, K3ZM
Afiliat la clubul: Potomac Valley Radio Club
Categoria de participare: M/M
Durata participarii: 48h : 0m
QSL via: Buro
QSO-uriTariZone/State/Prefixe/Judete
160m136060
80m850095
40m17000118
20m17960124
15m19030121
10m13560109
TOTAL77410627

Scor final (puncte): 14468652
Editia ARRL DX Internationl Contest din acest an s-a remarcat printr-o propagare neasteptat de buna in benzile de 10 si 15 metri, avand in vedere fluxul solar sub 120. Echipa NR4M a participat ca de obicei la categoria Multi-Multi, fara un obiectiv anume altul decat a obtine un scor competitiv si a petrece un weekend placut pe calea undelor.
Sarcina mea a fost sa ma ocup de banda de 40 de metri. Planul era ca Dan N3ND sa fie coechipier de-a lungul intregului weekend. La NR4M foarte putini sunt operatorii care vin vineri seara si pleaca duminica noaptea, deci ar fi fost o ocazie rara de a colabora cu cineva de-a lungul intregului concurs pentru a activa in permanenta ambele pozitii, cea de "RUN" si de "S&P" (sau vanatorul de de multiplicatori). Este pentru prima oara cand pozitia de 40 de metri este dotata cu transceiver + liniar + calculator + antene complet independent pentru cele doua pozitii. Singura interactiune intre cele doua pozitii este atunci cand statia de vanatoare intra in emisie si blocheaza posibilitatea statiei principale de a mai transmite, pentru ca un singur semnal este permis la un moment dat pe banda.
Am analizat traficul statiei NR4M pe 40 de metri in competitiile ARRL din anii 2011, 2012 si 2013 (in 2014 nu s-a participat) pentru a trage concluzii si a gasi metode de a imbunatati scorul in 2015. Foarte importante au fost graficele de le reversebeacon.net rezultate in urma analizei comparative a semnalelor NR4M cu W3LPL asa cum au fost ele receptionate de diverse noduri skimmer din Europa. Concluziile si sugestiile pentru participarea din acest an le-am sintetizat intr-un document pe care l-am trimis lui N3ND si am schimbat impresii pe baza lor, si cand totul parea ca va merge conform planului, cu doar cateva ore inainte de inceperea concursului Dan m-a anuntat ca nu poate veni pentru ca din cauza frigului s-a spart o conducta de apa si trebuie sa remedieze problema.
Asa ca din nou nu am putut exploata avantajul de a avea un coechipier permanent pe aceasta banda. Ocazional am fost ajutat de Steve NR4M si de Mike K4GMH si cu siguranta scorul a fost imbunatatit de activitatea S&P. Dar putea fi si mai bun daca aveam un colaborator permanent. Poate data viitoare!
Obiectivul meu personal este atingerea si chiar depasirea scorului pe aceeasi banda de la W3LPL. Nu este deloc usor. Desi echipamentele radio si antenele sunt similare, la W3LPL efortul echipei este mai mare pentru ca exista competitia acerba cu K3LR. In plus multiplicatorii noi se paseaza cu religiozitate de pe o banda pe alta, ceea ce rareori se intampla la NR4M. In fine, numarul de QSO-uri in acest an a fost cu aproximativ 80 de legaturi mai mic la NR4M pe banda de 40 de metri, ceea ce la un total de 1700 legaturi este un vizibil progres... dar e loc si de mai bine.
Pe aceasta banda am avut la statia principala cele doua antene cu 4 elemente suprapuse, un dipol rotativ si un sloper plus 3 directii acoperite de antene Beverage la receptie. La statia de vanatoare singura antena a fost un four-square dedicat pentru acasta banda. In rest, aparatura clasica: 2 x K3, 2 x liniare Alpha, 2 x N1MM, totul controlabil prin software.
Propagarea pe 40 de metri mi s-a parut buna, singura problema fiind ninsoarea din ziua de sambata care a indus zgomot in antena Yagi. Au urmat cateva ore de ploaie rece care a depus gheata pe antene, pe unele dezacordandu-le. Din fericire gheata a fost subtire si nu a defectat nimic.
Multumesc tuturor statiilor YO pentru legaturi!

73s de Ciprian N2YO

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact