Pe marginea unui articol

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1067
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Pe marginea unui articol

Mesajde YO4BKM » Mie Apr 24, 2024 7:07 pm

Buna seara,
Ca sa evit iesirea din topicul ultimului articol, cu titlul "Un radioamator român pe lista DX Hall of Fame / Interviu cu Adrian Ciuperca KO8SCA", vin aici cu complatri, o parte traite si de mine, fara niciun scop polemic ci doar pentru (completa zic eu) lamurire a problemei sport-hobby-radioamatorism.
Am inteles perfect postarea lui N2YO in care explica semnificatia notiunii de "sport" in limba engleza, dar si in limba romana cuvantul se foloseste in afara domeniului sportiv, insa cu conotatie negativa, cum ar fi de exemplu "face de mult sportul asta" cand se zice despre cineva care face ceva neagreat de comunitate (cartofor, betiv etc).
In anii de dupa 1950 la noi sportul (de masa) devenise mijlocul de a controla societatea, prin organizatiile locale. Fusese importat din URSS unde se folosea un alt cuvant, "сокол", (sokol=soim), care fusese initial o miscare nationalista slava. Desi incepuse in Cehia la sfarsitul sec. XIX, inspirata si de nationalismul german, succesul ei in faurirea statului cehoslovac (primul presedinte ceh provenea din Sokol) l-a facut pe Stalin sa o impuna in toate republicile unionale ca pe o miscare sportiva de masa. Dwight David Eisenhower (Ike), comandantul suprem al Fortelor Aliate din vestul Europei in WW II arata in cartea sa "Cruciada in Europa", aparuta si la noi in Editura Politica 1975, ca invitat fiind de Stalin la Moskova, i s-a oferit o imensa parada a sokolilor, in Piata Rosie, fara alt public decat conducerea sovietica, ambasadorul SUA si cateva oficialitati de protocol. Stalin i-a atras atentia lui Eisenhower ca nemtilor va trebui sa li se interzica sa mai desfasoare activitati sportive.
Dupa ocuparea tarilor din estul Europei, sportul a fost ales sa controleze sociatatea, nu miscarea "Sokol" din cauza dificultatilor de a integra intr-o miscare nationalista mai multe natiuni foarte diferite, de la nemti pana la romani.
Radioamatorismul, cu ale lui particularitati atat de diferite de sportul in sine, a fost destul de greu de organizat ca sport de masa. Nici macar ca SWL deoarece se putea asculta "soparlita" in conditii mult mai bune (selectivitate, sensibilitate) decat cu receptoarele "broadcasting". Pana prin 1958 eram obligati, toti elevii de la scoala generala, sa fim legitimati ca sportivi amatori la sporturi posibile la tara, fotbal, oina, atletism, care nu ma interesau, dar a trebuit sa am legitimatie de sportiv, cel putin asa a fost in comuna mea natala. Cercurile sau asociatiile radio nu s-au infiintat oriunde iar eu, trait la tara pana la terminarea liceului (liceu exista din 1919), desi eram pasionat de radioamatorism nu aveam cum sa-l practic. Abia in facultate am inceput sa frecventez radioclubul judeten din Galati iar primul meu receptor de trafic, un 0V2 cu tuburi, servea si la ascultarea "soparlitei", nu poti umbla cu mierea fara sa te lingi pe degete. Pe de alta parte, sportul in sine, in special cel de performanta, a fost si este perceput dintotdeauna ca fiind cuprins de coruptie la orice nivel. Nu este parerea mea, cititi ce scria Jack London despre lumea boxului, cel mai popular sport din vremea lui. Si ce s-a mai scris de atunci pana acum, chiar si despre sportul olimpic. Unul dintre cele mai dezgustatoare evenimente a fost la olimpiada de la Sydney (2000) cand lotul olimpic roman a fost condus de Ion Țiriac, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv român de la acea vreme. L-am auzit spunand atunci ca "unii" au fost deranjati de faptul ca gimnastele romance au castigat mai multe medalii decat le era permis si au manevrat ca sirul medaliilor romanesti sa se opreasca la Andreea Răducan careia i s-a retras titlul olimpic pe motive discutabile de dopaj, in realitate motivul era ca, daca Romania mai obtinea o medalie in plus, avea dreptul la doi membri în Comitetul Internațional Olimpic. Ion Tiriac si-a dat demisia, ceea ce arata cat de mare a fost ofensa adusa Romaniei de un sport la care, in deschiderea fiecarei editii, se lanseaza porumbei. Coruptie si ipocrizie.
Chestia cu subventionarea radiocluburilor sportive de la noi este destul de minora in comparatie cu multe alte trucari ale CN-urilor, s-a scris destul si destule si aici. Si, in astfel de conditii, cand sportul inseamna ceva ce a duce a anti-hobby, poate fi acceptata cu seninatate asocierea a doua cvinte (radioamatorism si sport) cu intelesuri (si resentimente) diferite in lumi diferite?
Nu, DR N2YO, cei de la CQ Magazine nu aveau de unde sa stie si nici nu era necesar sa stie despre eterna dezbatere romaneasca in hobby-ul nostru. Acest lucru trebuia (si trebuie!) sa il stie cel care face cunoscuta stirea. S-au petrecut intamplari mult mai dramatice cand un cuvant cu un inteles intr-o limba a declansat valuri de violente in alta tara, cu alta limba sau alte traditii. La modul cel mai simplist, poate un englez sa ofere un "gift" (cadou) unui neamt unde acelasi cuvant se scrie si se pronunta la fel, dar inseamna otrava?
Daca autorul unui articol este nemultumit de cum a fost perceput in randul destinatarilor, nu pot fi decat doua cauze: ori nu l-a adresat cui trebuie, ori nu s-a adresat cum trebuie. Cred ca votul la intrebarea saptamanii trecute (176 voturi, 89 nu sunt interesati) arata mult si multe.

72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 364
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde yo6rk » Mie Apr 24, 2024 8:58 pm

...si eu pe langa subiect, ca nu am inteles care e "Evenimentul" de a fost incadrat la...

In fine, l-am mutat in "Alte discutii".

Pe de alta parte, nu am avut timp si rabdare sa citesc tot, doar din primele randuri am inteles ca e eterna dezbatere sport vs. pasiune (na, ca sa scot "englezismul" din context).
Domnilor, probabil ca nu mai sunt statii interesante de lucrat, nu mai e nimic de facut in domeniul radioamatorismului... unora din voi inca va mai pasa de cine a fost primul, oul sau gaina!
Poate reusesc si eu sa inteleg de ce acest razboi intre domniile voastre... si care e miza?

Toate au un numitor comun, se vede, nu e nevoie sa-mi explicati cu subiect si predicat, dar... e pacat de viata voastra traita in ura si razboi, doar pentru cascaval.

In blocul unde locuiesc, un vecin si-a pus un opritor pe "locul lui" de parcare. Altul a inceput un scandal, ca e bun comun, etc... doar sa-si parcheze el masinile acolo; sa moara capra vecinului, sa o pun pe a mea.

O vorba veche spune ca nu e bine sa te bagi in hardaul porcilor, ca te vor manca. Sunt imun si indiferent, dar as vrea din tot sufletul sa nu mai existe ura asta intre radioamatorii YO.

"In locul ala de jos, intunecat si fierbinte, erau cazanele cu smoala si in ele erau natiunile. Un cornulet ucenic intreba de ce toate au capac si doar unul este fara. Raspunsul de la sef a venit rapid: in toate cazanele, "locatarii" se ajutau unii pe altii sa iasa, doar in cazanul romanesc... cum voia unul sa scoata capul, cum il trageau ceilalti la loc."

PACE si fericire oameni buni!
PS: Dem Radulescu, intr-un interviu la o emisiune spunea: "vrei sa fii fericit? priveste in jos! Intotdeauna sunt unii intr-o situatie mai rea decat a mea."

PSS: mesajul meu nu are o tinta anume, este generalist!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

yo8vet
Mesaje: 49
Membru din: Mar Oct 26, 2021 9:37 am
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde yo8vet » Joi Apr 25, 2024 9:13 am

Dacă e să ne referim la categoriile aduse în discuție, orice activitate umană poate fi încadrată ca "hobby", "sport" sau "profesie", în funcție de modul în care alegi s-o practici.

Dacă joci miuța o dată pe săptămână cu prietenii în spatele blocului (vorba vine... acum acolo e o parcare...), atunci se zice că fotbalul e un hobby pentru tine. Dacă ești înscris într-o echipă și concurezi cu alții într-un campionat, pentru trofee și diplome, atunci fotbalul e un sport. Dacă mai iei și bani pentru asta, atunci fotbalul devine o profesie.

La fel și cu radioamatorismul.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1067
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde YO4BKM » Joi Apr 25, 2024 12:05 pm

yo6rk scrie:...si eu pe langa subiect, ca nu am inteles care e "Evenimentul" de a fost incadrat la...
Cam pe langa subiect, dar si pa langa problema.
yo6rk scrie:Pe de alta parte, nu am avut timp si rabdare sa citesc tot, doar din primele randuri am inteles ca e eterna dezbatere sport vs. pasiune
Trebuia sa citesti tot, ca sa intelegi despre ce este vorba, nu la modul superficial. Si hai sa mai completez:
Am incadrat la "Evenimente" pentru ca ma refeream atat la evenimentul "Hamvention 2023" cat si la evenimentul prilejuit de ultimul articol aparut. Si completam aici, la Forum, (la comentariile articolului lui Ciprian N2YO depasea subiectul) ceva legat de sensul sportului la noi, dintr-o istorie traita, pe care putini o mai cunosc. Pe de alta parte nu am facut nicio tragere in jos a performantelor romanesti, citeste bine ce am scris si vei vedea, dar sa nu citesti superficial apoi sa ma bagi si pe mine in cazanul cu smoala al iadului romanesc. Dar ai dreptul sa incadrezi scrierile noastre unde crezi, chiar daca le intelegi in graba si superficial, semnatura rosie este mai puternica.
Sportul controlat de partidul atotstapanitor a existat la noi nu numai pana in 1990, disparitia partidului nu a facut sa dispara obiceiurile bine infipte in mentalitatea multora, din care mai sunt inca infipti in structurile sportive. Iata doua intamplari (evenimente!):
- La inceputul anilor '80 eram la Pitesti, YO7BKM, membru al comisiei judetene de radioamatorism Arges, responsabil cu UUS. Un secretar al comitetului municipal de partid, care nu stia altceva decat sport, a convocat intr-o zi toate asociatiile si cluburile sportive din municipiu pentru o discutie privind imbunatatirea activitatii sportive. A dschis sedinta ciu cuvintele "vad ca sunt prezente toate cluburile si asociatiile" apoi au inceput discutiile cu fotbalul. Dupa vreo ora inca se discuta despre fotbal, bani, terenuri, instructori etc. Eu, tot rebel si atunci, am strigat din sala ca se lungeste mult cu fotbalul. M-a fixat, m-a ridicat in picioare si m-a intrebat ce ramura sportiva reprtezint. "Radioamatorismul", i-am spus eu. "Ce este ala radioamatorism?" a intrebat el. "Pai nu ati spus la inceput ca suntem toti sportivii prezenti?" i-am replicat. L-a ridicat in picioare si pe seful radiclubului, YO7FO (de mult SK) si ne-a poftit pe toti afara. Nu eram "competitivi" pe piata neagra de atunci, nu vindeam meciuri sau titluri.
- Prin 1987 un prim secretar de judet, care nici el nu stia altceva decat sport si fotbal, a dat dispozitie ca tuturor salariatilor din judet sa li se retina pe stattul de plata cate 10 lei pentru echipa de fotbal FC Arges. Un abuz dirijat de mai-marele judetului, dupa ce se retineau din salariu toate obligatiile legale, mai pune si el un bir pentru fotbal. Intreprinderea la care lucram avea o echipa de handbal, finantata din fondurile sindicale, dar trebuia sa platim toti la fotbal. Inclusiv radioamatorii care isi suportau singuri finantarea. In semn de proetst, am refuzat sa-mi ridic salariul pentru ca, daca nu semnam statul de plata, nu se putea face virarea celor 10 lei din salariul meu, destinati sa plateasca la negru tot felul de corupti si santajisti, din bani neevidentiati legal. Practic, prin semnatura mea pe statul de plata, eram de acord sa arunc 10 lei in punga coruptilor. A fost cam socant pentru intreprindere deoarece trebuia sa verse inapoi in banca banii mei fara motive oficiale (boala, lipsa la program etc), nu stiu ce motiv au gasit, dar m-au "frecat" si la partid si la directie, acuzandu-ma ca fac greva, lucru adevarat. Erau atat de speriati privind motivarea refuzului meu pe care trebuiau sa-l prezinta bancii incat unul din sefii de la serv. personal-retribuire se tot jeluia, ca de ce nu i-am anuntat din timp ce vreu sa fac, acum cum mai dau ei banii inapoi? Nu stiu cum au facut, dar am inceput sa ridic salariul abia dupa cateva luni, cand obiceiul a fost sistat.
Ce mai trebuie adugat ca sa se vada cat de asociat este sportul cu coruptia? In Romania si aiurea, pana la inaltele comitete sportive de amatori. De ce sa nu ramana radioamatorismul separat definitiv de sport? Decenii bune dupa 1990 FRR a putuit functiona fara taxa de "membru FRR" apoi i-a venit ideea sa ne taxeze. De ce? Nu seamana asta cu ceva mai vechi?
Dr. YO6RK, te rog frumos sa-mi arati cand si unde am tras eu in jos performantele YO. Nu am facut-o, dar asocierea acestor performante cu sportul murdareste.
yo6rk scrie:O vorba veche spune ca nu e bine sa te bagi in hardaul porcilor, ca te vor manca. Sunt imun si indiferent, dar as vrea din tot sufletul sa nu mai existe ura asta intre radioamatorii YO.
Vrei sa pui ca eu procedez la fel, arunc radioamatorismul in vreun hardau? Nu, intentia mea a fost sa arat cat de important este sa se tina departe radioamatorismul de hardaul sporturilor corupte, altii il arunca acolo. Daca citesti atent totul, vei intelege ca intr-adevar, este vorba de eterna dezbatere sport-hobby. Ca sa ramana curat si pur radioamatorismul trebuie ferit de sport. Nu vei gasi nimic care sa justifice iadul romanesc, hardaul porcilor, invocate dupa o superficiala parcurgere a textelor. Iti apreciez munca, faci un voluntariat la care putini se pricep si se inhama, dar ti-ai asumat si obligatia de a analiza atent ce se scrie.
yo8vet scrie:Dacă joci miuța o dată pe săptămână cu prietenii în spatele blocului (vorba vine... acum acolo e o parcare...), atunci se zice că fotbalul e un hobby pentru tine. Dacă ești înscris într-o echipă și concurezi cu alții într-un campionat, pentru trofee și diplome, atunci fotbalul e un sport. Dacă mai iei și bani pentru asta, atunci fotbalul devine o profesie.
Corect. Dar, cand ai iesit din spatele blocului, ai intrat in lumea aranjamentelor (gratuite?), unde altii decid cine si cand trebuie sa castige. Hai sa facem ca radioamatorismul sa ramana "miuta din spatele blocului". Un astfel de hobby nu s-a dovedit ca ar fi corupt.
72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 717
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde yo3gh » Joi Apr 25, 2024 3:46 pm

Hi, eu as citi tot ca admin. :) Nu am vazut la OM yo4bkm ura in text ci o explicatie pertinenta a notiunii, si eu sustin ca “sport” vne din comunism ;), e tara libera si gandim deschis , nu cred ca trebuie sa fim toti pe aceeasi lungime de unda , acea “unanimitate” din trecut :)
Numai bine

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 426
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde yo9rij » Joi Apr 25, 2024 3:53 pm

@ yo8vet...
NU este deloc la fel!
1. Radioamatorismul NU este o profesie, așa cum este profesia de fotbalist!
2. Radioamatorul NU urmărește interese pecuniare prin practicarea radioamatorismului!
...
Spor la joaca de-a "sportul radioamatorism"!
73! de YO9RIJ Petrica!

yo8vet
Mesaje: 49
Membru din: Mar Oct 26, 2021 9:37 am
Contact:

Re: Pe marginea unui articol

Mesajde yo8vet » Vin Apr 26, 2024 9:08 am

yo9rij scrie:@ yo8vet...
NU este deloc la fel!
1. Radioamatorismul NU este o profesie, așa cum este profesia de fotbalist!
2. Radioamatorul NU urmărește interese pecuniare prin practicarea radioamatorismului!


Păi nici miuța nu e fotbal și nici fotbalul nu e miuță! :) Am folosit cuvântul "profesie" într-un sens larg. Sunt persoane care au pornit de la vârste fragede cu radioamatorismul ca hobby, și datorită acestui hobby mai târziu au ajuns să lucreze în domeniul radiocomunicațiilor profesionale. La ei radioamatorismul s-a transformat într-o profesie.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori