directiva si omni la un repetor?!

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO8SXT
Mesaje: 30
Membru din: Joi Oct 02, 2014 10:32 am
Contact:

directiva si omni la un repetor?!

Mesajde YO8SXT » Joi Oct 27, 2016 6:22 pm

va salut pe toti radioamatorii si doresc sa deschid un subiect...dorim cativa radioamatori de aici din yo8 sa punem un repetor in Comanesti/Bacau si am dori sa facem un artificiu daca imi este ingaduit sa zic asa...la acest repetor care se vrea sa se foloseasca doua statii Motorola Radius GM350 conectate cu un cablu special intre ele in configuratie de repetor si iesirile intr-un duplexor apoi,si aici si intrebarea/dilema intr-o antena omnidirectionala si una directiva legate in paralel...intrebarea este:se pot lega doua antene de acest gen unde se doreste ca propagarea sa aiba forma de para culcata.
doresc sa precizez ca sunt deschis la orice sugestie ...
alte detalii cu privire la felul cum am dori sa facem repetorul puteti cere aici unde orice se poate discuta/negocia :D
deasemenea suntem in cautarea unei statii GM350 ca una o avem,un duplexor,placa de date intre statii,sfaturi cat cuprinde...
73

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1066
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: directiva si omni la un repetor?!

Mesajde YO4BKM » Joi Oct 27, 2016 7:56 pm

Legarea a două antene diferite ridică mai multe probleme:
1. Adaptarea impedanțelor, cu atât mai complicat cu cât antenele sunt foarte diferite între ele dar, în principiu și pentru o frecvență fixă, se poate rezolva necesitând însă aparatură pretențioasă, din care face parte și un analizor de antenă;
2. Trebuie avut în vedere că montarea a două antene cu caracteristici de radiație diferite în plan orizontal nu înseamnă „suprapunerea grafică” a celor două caracteristici pentru ca dintr-o caracteristică circulară și alta sub forma unui lob alungit să se obțină o caracteristică sub formă de pară.
Antena omnidirecțională are polarizarea undelor în plan vertical, antena direcțională (presupun că în plan orizontal) are polarizarea undelor în plan orizontal, chiar dacă ar avea-o în plan vertical apare și o caracteristică orizontală. Cele două unde interferează în spațiu dând o undă cu polarizare și caracteristică de directivitate foarte ciudată (ca un uger de vacă întors cu josul în sus, cu mai multe țâțe ale căror forme și dimensiuni pot fi modificate din construcția ansamblului de antene) și care depinde de mulți factori: tipul și construcția fiecărei antene (pentru a putea calcula precis caracteristica de radiație a fiecăreia în orice punct din spațiul orizontal și vertical, nu este vorba de diagramele simbolice care reprezintă un contur trasat convențional prin punctele unde câmpul electric are o anumită valoare și care sunt cunoscute în general drept caracteristică de radiație ci trebuie calculată valoarea vectorială exactă a câmpurilor electrice cu amplitudine, direcție și fază care se vor însuma apoi vectorial), distanța dintre antene, diferența de fază între curenții care alimentează cele două antene, distanța până la sol, vecinătățile (dacă sunt la câteva lungimi de undă). Eu pot face un model de calculator care să arate precis efectul suprapunerii radiației celor două antene dar ipotezele luate în calcul și care cuprind toți factorii arătați mai sus sunt deosebit de sensibile la variația valorilor lor și nu știu cum pot fi cunoscute sau asigurate precis.
Până acum s-au construit ansambluri de antene dar numai de același tip care, alimentate cu faze alese convenabil ofereau o anumită directivitate. De exemplu, fie ansamblu de antene verticale pentru HF pentru modificarea caracteristicii de radiație pe diferite direcții orizontale, fie ansamblu de dipoli orizontali și cu reflector sub formă de grilă pentru caracteristici de tip lob îngust la antenele radar pe unde metrice.
Revin cu o soluție posibilă: două antene verticale, cu distanța și defazarea bine alese, pot da o caracteristică sub formă de elipsă sau oval. Trei antene verticale cu distanța și fazele bine alese pot da o caracteristică sub formă de ou. Modelarea este mai simplă, antenele fiind de același tip, cu aceeași polarizare a undelor.
73!
Ultima oară modificat Joi Oct 27, 2016 9:08 pm de către YO4BKM, modificat 1 dată în total.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


yo3gwm
Mesaje: 33
Membru din: Mar Iun 29, 2010 8:14 am
Contact:

Re: directiva si omni la un repetor?!

Mesajde yo3gwm » Vin Oct 28, 2016 8:54 am

Buna dimineata,

Privitor la antene aveti raspunsul mai sus, insa privitor la statii va sugerez sa folositi orice statie motorola cu mufa de accesorii pe spate de 16 pini sau 20 de pini. Varianta prezentata de colegul YO9YUL mai sus este exclusa, deoarece motorola gm350, varianta cu 4 canale, nu are mufa de accesorii cablata (lipsesc foarte multe piese din interior). Se poate folosi fara probleme urmatoarele statii : M10, M120, GM300, GM350 (varianta cu 128 de canale), GM600 (reflash catre GM950), GM950, GM340, GM360, GM380, GM1280 si multe altele sunt perfect compatibile. Ar fi bine sa puneti o intrebare o intrebare aici cand gasiti o statie.

O zi buna,

Cristi Mitroi
YO3GWM

yo9yul
Mesaje: 49
Membru din: Vin Mai 20, 2016 7:12 pm
Contact:

Re: directiva si omni la un repetor?!

Mesajde yo9yul » Vin Oct 28, 2016 11:10 am

A spus ca are un GM 350 si ca mai cauta una, de asta i-am dat linkul ala Cristi. Oricum bine de stiut ce statii sunt compatibile pentru repetoare.
L.E. Ce varianta este prima statie, VHF sau UHF?

YO8SDE
Mesaje: 128
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: directiva si omni la un repetor?!

Mesajde YO8SDE » Vin Oct 28, 2016 2:45 pm

Incercati cu o antena care sa reziste in conditiile iarna si care sa o puteti ridica cat mai sus, sa aiba o acoperire cat mai mare repetorul.
Repetorul se doreste a fi unul local sau mai regional ca si arie de acoperire?
Aveti locatie inalta, cu posibilitate de alimentare cu energie electrica si pazita?
In ce banda va ganditi sa il faceti VHF sau UHF?
Filtrele duplexoare pe VHF, stiti pe unde se afla ca si pret?


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori