hamradioshop.ro

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


In fiecare an la data de 18 aprilie radioamatorii de pe intreg cuprinsul planetei sarbatoresc pe calea undelor Ziua internationala a radioamatorismului. La data de 18 aprilie 1925, deci acum 98 de ani, a luat fiinta Uniunea Internationala a Radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).

La aceasta ora exista mai bine de 3 milioane de radioamatori autorizati in lume. In Romania exista aproape 5000 de radioamatori cu licenta la zi, potrivit datelor obtinute de la autoritatea nationala pentru radiocomunicatii, ANCOM (Agentia Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Pagina ANCOM dedicata radioamatorismului se gaseste la aceasta adresa.

Radioamatorii au in comun pasiunea pentru tehnologiile radio si radiocomunicatii. Radioamatorismul este in acelasi timp si un serviciu in folos public, asigurand in caz de nevoie comunicatii de urgenta care pot salva vieti si proteja bunuri materiale. In randurile radioamatorilor gasim actori, preoti, doctori, studenti, ingineri, profesia sau varsta nefiind relevante.

Pentru a deveni radioamator, obtinerea unei autorizatii este necesara. Examene organizate de ANCOM au loc periodic si sunt anuntate din timp.

18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI


In acest an IARU anunta o tema speciala cu ocazia Zilei internationale a radioamatorismului: "Human Security for All, HS4A". Detalii pe site-ul oficial hs4a.iaru.org

Mai multe informatii:

Radio, Radioamatorism și Radioamatori (DX Explorers YO3KEX) - video
Pagina oficiala IARU
2023 World Amateur Radio Day is April 18 (ARRL)
Ziua mondiala a radioamatorismului 2021 (Publicaţia lui YO4PX)
Descoperind radioamatorismul - video (Publicaţia lui YO4PX)
Radioamatorismul - un hobby al secolului XXI (YouTube video)

Ciprian Sufitchi
N2YO/YO3FWC

664

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "18 APRILIE - ZIUA INTERNATIONALA A RADIOAMATORISMULUI "
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact