hamradioshop.ro

Participarea RVSU la ModEX 2018


In perioada urmatoare, in Romania va avea loc un exercitiu international, cu participare de personal din 11 tari, pentru testarea capacitatilor de raspuns in caz de dezastru.

Aceste exercitii sunt cunoscute dupa denumirea "ModEX" si au ca scop dezvoltarea procedurilor si dobandirea de aptitudini in sfera interventiei in dezastre in Uniunea Europeana si in afara ei.

Exercitiile sunt periodice si se desfasoara in diverse locatii din tarile Uniunii, fiind dezvoltat si planificat de un comitet international si finantat de Comisia Uniunii Europene.

Activitatile din cadrul exercitiului sunt impartite pe module:

-Cautare si Salvare in mediu urban (USAR)
-Spitale specializate cu sau fara chirurgie (AMP/S)
-Spitale mobile (FHOS)
-Echipe de Asistenta si Suport Tehnic (TAST)
-Experti din partea Echipei Comunitare de Protectie Civila

Societatea Romana a Radioamatorilor, ca parte semnatara a Protocolului de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), va participa cu structura de asistenta in radiocomunicatii, RVSU (Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta).

In premiera pentru acest tip de exercitii, radioamatorii din Romania vor putea demonstra capacitatea de a furniza solutii alternative de comunicatii de voce si date la retelele comerciale si guvernamentale in acest exercitiu care va dura mai multe zile.

RVSU va coopera in mod direct cu DSU, care coordoneaza exercitiul si va actiona in cea mai mare parte prin intermediul echipelor din Zona Bucuresti-Ilfov insa vom incerca sa cooptam in cadrul exercitiului si radioamatori care nu fac parte din RVSU.

Exercitiul va contine un numar de scenarii ad-hov (insert-uri) cunoscute doar la nivelul organizatorilor si care vor testa capacitatea de raspuns in conditii cat mai aproape de cele reale.

La exercitiu vor participa observatori internationali, inclusiv din partea FEMA.

Inceperea exercitiului va fi cunoscuta publicului larg prin intermediul mass-media iar din perspectiva radioamatorilor, se vor transmite apeluri pentru luarea in evidenta a radioamatorilor care sunt disponibili pentru a participa.

Apelurile vor fi transmise pe frecventele locale de UUS, in FM si DMR precum si in retelele Ro-LINK si Brandmeister dar si in HF. Frecventele ce vor fi utilizate pentru apel vor fi 3710 kHz si 7130 kHz, +/- QRM.

Traficul referitor la acest exercitiu va cuprinde precizarea "Apel exercitiu ModEX" - pentru trafic UUS si "This is an emergency exercise call" pentru traficul HF.

Ii rugam pe radioamatorii care vor monitoriza frecventele respective sa dea prioritate traficului radio derulat de catre operatorii statiilor implicate in exercitiu.

73 de YO3HJV

Referinte:
www.rvsu.ro




Foto de la sedinta de planificare cu seful Directiei Exercitii din IGSU din 9 octombrie 2018


1160

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La aceasta postare nu se (mai) primesc comentarii.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact