2ck.ro

CUPA BUCOVINEI - Editia IV-a 28.10.2019


Radioamatorii bucovineni organizeaza in data de 28 octombrie 2019 a IV-a editie a Concursului „CUPA BUCOVINEI” dedicata sarbatoririi unirii Bucovinei cu Regatul Romaniei la 28 Noiembrie 1918.

Scopul principal al acestui concurs este:
* stimularea interesului radioamatorilor pentru fostele regiuni istorice ale Romaniei si in special pentru regiunea istorica BUCOVINA.
* Revitalizarea sentimentului patriotic și a identității naționale în rândul radioamatorilor;

Nu in ultimul rand, urmarim intarirea legaturilor de prietenie dintre radioamatorii din Romania si realizarea unor punti de legatura bazate pe respect si incredere cu radioamatorii din tarile vecine.

In perioada 24.08.2019 – 28.10.2019 va fi activ indicativul special YR8BA care promoveaza a IV-a editie a Concursului “Cupa Bucovinei”.

Detaliile se vor putea accesa in curand pe website-ul https://www.qrz.com/ introducand indicativul special YR8BA. Regulamentul concursului Cupa Bucovinei se mai poate accesa direct de pe adresa website: http://www.hamradio.ro/

Cu aceasta ocazie, radioamatorii bucovineni lanseaza invitatia catre toti radioamatorii de a participa la acest concurs in banda de 80m in data de 28.10.2018 intre orele 15.00-17.00 UTC.

73!... si success tuturor participantilor,

Semneaza, in numele organizatorilor Cupei Bucovinei
YO8SGM - Marian

N.R. - Regulamentul poate fi consultat si la Radioamator.ro, la aceasta adresa


SCURT ISTORIC







Tinutul Bucovinei se afla în nordul Moldovei, una dintre cele trei provincii istorice ale României, alaturi de Muntenia si Transilvania. Aceasta zona a devenit în 1775 parte a Imperiului Austro-Habsburgic ramânând în componenta acestuia pâna în 1918.

Numele de Bucovina dat provinciei a ramas din acea perioada, când i-a fost atribuit aceasta denumire de „tara a fagilor" (Buchenland) si acoperă zona adiacentă orașelor Rădăuți, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

Intrarea României în primul război mondial in 1916 a fost motivată de dorinţa unirii teritoriilor vecine locuite de români, dar aflate sub stăpânire străină.

La 14 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul Naţional Român, ce va avea un rol important în realizarea unirii Bucovinei cu România.

La 28 noiembrie 1918 s-a organizat un Congres general la Cernăuţi şi s-a proclamat unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei cu România, reparând în acest fel actul de forţă din 1775.

Bucovina a fost integrată în viaţa politică şi administrativă a Regatului întregit, acest lucru realizându-se cu totul după votarea Constituţiei Mari din 1923. Hotărârea de unire din 1918 a avut ca fundament unitatea etnică, de limbă şi cultură a românilor de pretutindeni.

În iunie 1940, urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, nordul Bucovinei este ocupat de Uniunea Sovietică.

În urma campaniei miltare din vara anului 1941 teritoriile româneşti răpite de URSS în iunie 1940 au fost reintegrate în graniţele României.si au funcționat ca regiuni conexe, conduse de câte un guvernator. În guvernământul Bucovinei au intrat cele cinci județe din Bucovina (Câmpulung, Suceava, Rădăuți, Storojineț și Cernăuți), județul Hotin din nordul Basarabiei, iar din octombrie 1941 și judetul Dorohoi.

În anul 1944, România pierde din nou Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. În urma Convenţiei de armistiţiu cu Naţiunile Unite graniţa de est a României revine la liniile trasate de sovietici în luna iunie 1940.

Bucovina de astazi corespunde cu aproximatie judetului Suceava si cuprinde doar partea de sud a Bucovinei istorice, în timp de partea de nord a ramas în componenta Ucrainei.

785

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La aceasta postare nu se (mai) primesc comentarii.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact