hamradioshop.ro

Silet Key - Florin Mândru YO8ALO


Florin Mândru s-a nascut pe 28 noiembrie 1938 in Roznov, judetul Neamt. A fost singurul copil al parintilor Emilia si Stefan. Vremurile de razboi i-au facut sa se mute la Cugir, judetul Alba unde tatal, inginer si mama chimist, au lucrat la fabrica de armament din zona.

Dupa razboi, dorul de meleagurile natale a fost atat de mare incat s-au intors in Piatra Neamt. Aici Florin a inceput primii ani de scoala sub atenta indrumare a parintilor, amandoi profesori de chimie si cum era de asteptat, s-a axat pe partea reala.

In timpul anilor de liceu petrecuti la Petru Rares si-a descoperit pasiunea pentru stiinta si tehnica. Dupa absolvirea liceului a urmat cursurile Institutului Politehnic Iasi obtinand diploma de inginer. Tot aici si-a descoperit pasiunea pentru radio amatorism, care il va acompania toata viata pana in ultima zi.

Florin Mândru YO8ALO


In acea perioada un nou si fascinant curent incepea sa prinda contur in inima orasului universitar.Cum era de asteptat impactul cel mai mare a fost resimtit de tinerii studenti care descopereau cu uimire ca acele tuburi,conectate intr-un anumit fel si facind parte dintr-o cutiuta magica te ajutau sa comunici cu o lume intrega,peste mari si tari,dar si cu cei de aproape,fara telefon doar cu ajutorul eterului.

A fost clar ca nu mai este cale de intoarcere si odata cu repartitia lui ca inginer la marele Combinat Chimic de la Savinesti a vrut sa isi legalizeze si pasiunea pentru radio, asa ca la inceputul anului 1965,Comisia Sportului Radio de pe linga Radioclubul Regional Bacau, îi elibereaza Certificatul de Radioamator de RECEPTIE.

In anul 1965 a fost unul dintre pionierii sportului Radio in Piatra Neamt.Erau la inceput o mina de oameni care incepeau sa testeze tot felul de echipamente electronice.Nu se punea problema de statii industriale, toate erau facute cu forte proprii. Noroc de armata ca isi mai innoiau echipamentele si asa ajungeau tot felul de smelturi casate la tinerii nesatiosi de tehnica.

Ingeniozitatea si creativitatea tinereasca ii ajuta enorm.Si uite-a asa au crescut si cerintele.Nu ii mai placea doar sa asculte ,vroia si sa emita asa ca se prezinta la examenul patronat de Consiliul Regional Bacau de la care obtine Certificatul de Radioamator de Emisie categoria a V-a.In asteptarea autorizatiei nu pierde timpul.Incepe se studieze asiduu si aplica in practica aceste cunostiinte. Cine avea in acele timpuri bani si posibilitati de statii gata facute?Experimenta si construia,folosea fiecare moment liber si zeci si zeci de ore nedormite experimenta asiduu pentru ca realiza ca satisfactia de a avea o statie facuta de tine e inegalabila.

Dar iata ca a sosit si marele moment.Dupa indeplinirea stagiului aferent, in sfirsit in anul 1967, Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor ii aloca indicativul : YO8ALO, fiind autorizat ca radioamator Emisie-Receptie clasa a V-a. A fost o predestinare,asa a fost sa fie, cele trei litere aveau o semnificatie magica:ALO.Era cuvintul folosit intotdeauna in convorbirile telefonice,era o simbioza perfecta cu comunicatiile radio.

La Piatra Neamt a fost printre promotorii radioclubului judetean si alaturi de alti pasionati si-a folosit energia si creativitatea pentru a dezvolta o activitate mai putin cunoscuta in vremea aceea.

In anul 1971 obtine clasa a III-a incepator.Fiecare clipa de timp liber o dedica pasiunii sale.Incepea sa-i placa din ce in ce mai mult conexiunea ce o realiza cu sute si sute impatimiti la fel ca si el din toate colturile tarii dar si de peste hotare. Pentru o perioada a folosit magia MORSE si a realizat ca distanta legaturilor crestea considerabil.A fost greu sa aleaga intre fonie si morse dar mi-a marturisit ca dragostea lui e prima.Era o magie unica sa comunici cu cineva aflat la mii de kilometri distanta. Puteai sa simti vibratia si bucuria celui de departe si ce puteai sa-ti ceri mai mult. QSL-urile au inceput sa apara si apareau cu zecile si sutele.

Cum timpul trece, in 1978 obtine clasa a III-a iar urmatorul an in 1979, Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor il autorizeaza sa isi desfasoare activitatea radioamatoriceasca sub casa a II-a. Era de asteptat ca si posibilitatile crescusera.Statiile au devenit mai sofisticate,puterea de emisie mai mare.Zecile si zecile de ore de studiu si testari isi dadeau roadele.Circuitele imprimate facute in boxa erau repede umplute de componente.Lampile nu mai erau la moda.O noua revolutie era utilizata:tranzistorul si nu dupa mult timp circuitele integrate.Pe toate le-a testat.Statiile lui,home made erau elemente de mindrie si erau tare apreciate de colegii de la Radioclub.Rindurile pasionatilor crestea vertiginous si microbul radio se impinzea.Radioclubul Neamt era tot mai cunoscut.A fost o mare onoare pentru el cind dragii lui colegi l-au ales presedintele Radioclubului Judetean Neamt.A fost magulit si tare fericit.

In februarie 2000 cum era de asteptat obtine Certificatul de Radioamator clasa I-a. Indicativul YO8ALO devine din ce in ce mai cunoscut.Pasiunea si dragostea lui isi dau roadele. Acum apar transmisiunile digitale si vrea sa fie parte.Calculatoarele il atrag enorm si intr-una trebuie sa fie la current. Sistemel de operare Windows nu il mai satisfac si se dedica Linux-ului. Mereu e un update, mereu e un nou program.

Acum opereaza si statii industriale, acum are in jur si mici jucarii cu care sa deschida un repetor dar era de asteptat, oricit de complex produsul era ii mai trebuia un mic atasament, un mic Kit sa-l faca mai fiabil si uite-asa o viata plina a ajuns la sfirsit. In ziua de 16 mai 2020 la amiaza s-a stins din viata, dar a murit linistit in somn si chiar in acea dimineata a fost raportat de pskreporter cu activitate in FT8.

YO8ALO, ODIHNESTE-TE IN PACE, NU TE VOM UITA!

CATALIN-YO8CQW si GABI-YO8WWCopyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact