hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #240 din 27 august 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #240 din 27 august 2009

In aproape 80% din zilele scurse in anul 2009 Soarele a avut numarul de pete egal cu zero. Este fara indoaiala un minim solar neobisnuit de prelungit si care deocamdata nu da semne sa se incheie prea curand. Valoarea fluxului solar, direct legata de numarul de pete, a atins din nou in ultima saptamana valori minime absolute. Dupa cum se vede si in tabelul de mai jos, valoarea medie a fost 67. Campul geomagnetic fost linistit pe toata durata intervalului 20-26 august.
In urmatorul weekend are loc cel mai important concurs romanesc de unde scurte: YO DX HF. Nici in acest an participantii nu se vor bucura de conditii ideale de propagare, principalul motiv fiind conditiile in care se gaseste ionosfera in perioada prelungita de minim solar. Banda de 80 de metri inca nu permite realizarea de legaturi DX cu mare usurinta, fiind afectata de descarcarile atmosferice. Cu toate acestea pe timpul noptii poate fi folosita foarte eficient pentru legaturi europene. Banda de 40 de metri se prezinta in conditii bune si va da ocazia inscrierii de multe legaturi in loguri. Eficienta maxima la DX o va avea fireste pe durata serii si diminetii. Banda de 20 de metri este in aceasta perioada a anului o banda de zi si va fi cea in care se vor inscrie cele mai multe legaturi, pentru participantii la categorii multi-band. In functie de capriciile ionosferei, banda de 15 metri va prezenta posibile deschideri DX pe timpul zilei. Monitorizarea clusterului si scanarea benzii la intervale regulate vor maximiza impreuna sansele realizarii catorva multiplicatori pretiosi si pe aceasta banda. Prea multe asteptari nu pare sa ofere banda de 10 metri. Se pare ca sezonul E-sporadic s-a incheiat, deschiderile consemnate in acest mod de propagare fiind foarte putine in ultimele zile. Verificarea benzii la intervale regulate pe timpul zilei este insa recomandata.
Pentru urmatoarele zile si pe durata concursului numarul de pete solare va ramane neschimbat (zero), in timp ce campul geomagnetic va fi linistit.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
08/20 68 0
08/21 66 0
08/22 67 0
08/23 67 0
08/24 68 0
08/25 67 0
08/26 67 0Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 30 aug, 2-3 sep, 5 sep, 15-17 sep

Perioade linistite: 27-29 aug, 31 aug - 1 sep, 4 sep, 6-14 sep, 18-22 sep


La aceasta ora:

Flux solar = 67
A-index = 4 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 27 august 03:00 UTC)

Succes participantilor in concursul YO DX HF!


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact