l
hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #382 din 31 mai 2012

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #382 din 31 mai 2012

Soarele a continuat sa prezinte o activitate foarte redusa. Nu s-au inregistrat explozii solare semnificative, iar fluxul a atins valori precare, fiind 111 la aceasta ora. Cele trei pete solare vizible nu prezinta potenitalul declansarii de explozii in urmatoarele zile. Campul geomagnetic a fost si el in general linistit de-a lungul ultimelor 7 zile.

Concursul CQ WW WPX CW din ultimul weekend a beneficiat de conditii de propagare deosebite. Functie de prezenta sau absenta descarcarilor electrice in vecinatate, banda de 80 de metri a fost mai mult sau mai putin zgomotoasa. Din experienta persoanala am remarcat conditii excelente de propagare DX in aceasta banda in prima dintre cele doua nopti de concurs. Banda de 40 de metri nu a fost in forma ei cea mai buna, dar o mare parte din cauza numarului redus de legaturi facute in aceasta banda s-a datorat contitiilor foarte bune din benzile superioare, participantii preferandu-le pe acestea. Banda de 20 de metri a fost efectiv o banda de concurs 24 de ore din 24. In toiul noptii si chiar spre dimineata se lucrau cu semnale foarte bune de pe coasta de est a SUA statii de pe intreg continentul european. Banda de 15 metri a fost intr-o forma excelenta, dupa cum au fost de parere cei mai multi dintre participanti. Banda a fost deschisa chiar si in cursul noptii. Din amplasamentul lui NR4M (statul Virginia) se puteau lucra la un moment dat simultan statii europene si japoneze, lucru foarte rar intalnit in aceasta banda. Banda de 10 metri a oferit o placuta surpriza, fiind deschisa cea mai mare parte a zilei de duminica. S-au putut realiza legaturi transatlantice fara conditii tehnice speciale. Avand in vedere fluxul redus, ramane neclar deocamdata ce fel de propagare a avut loc. Este putin propabil ca acesta sa fi fost F2. Este mai degraba posibil ca legaturile sa se fi facut prin reflexii multiple E-sporadic.

Pentru urmatoarele zile conditiile solare raman neschimbate. Fluxul va ramane in jurul valorii 110 timp de 2-3 zile, dupa care va creste usor. Campul geomagnetic va fi cu precadere linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
05/24 116 96
05/25 117 86
05/26 110 70
05/27 111 83
05/28 110 87
05/29 106 73
05/30 111 78



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 5-6 iun, 18-20 iun

Perioade linistite: 10-17 iun, 21-30 iun

La aceasta ora:

Flux solar = 111
A-index = 6 LINISTIT
K-index = 3
(masurat la 31 mai 03:00 UTC)



Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #382 din 31 mai 2012"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact