hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #514 din 4 decembrie 2014

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #514 din 4 decembrie 2014

Ultima saptamana nu a avut evenimente solare notabile. Fluxul solar a scazut usor, dar a ramas la nivele suficient de ridicate cat sa produca o concentratie electronica in ionosfera capabila sa animeze toate benzile de unde scurte pe durata concursului CQ WW DX din ultimul weekend. Dintre petele solare existente, doar una (2222) prezinta camp magnetic beta-gama si ar putea facilita declansarea unor explozii solare de clasa M. Sansele producerii unor explozii solare sunt de 40% pentru urmatoarele 48 de ore.

Se poate spune ca propagarea in concursul international CQ WW DX CW din ultimul weekend a fost ideala, conditiile fiind foarte bune in toate benzile, inclusiv, sau mai ales, in banda de 10 metri. Opinia generala a participantilor este ca a fost o editie cu cea mai buna propagare din ultimii ani.

Au fost actualizate diagramele de propagare de la Radioamator.ro cu datele pentru luna decembrie. In simulare s-a utilizat valoarea 71,2 pentru numarul de pete solare. Ca de obicei graficele se gasesc la aceasta adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

Ascultatorii emisiunii Info DX transmisa in fiecare joi seara in banda de 80 de metri de catre Adrian Sinitaru YO3APJ si care iau cunostinta saptamanal de continutul acestui buletin doresc sa inteleaga modul in care se interpreteaza indecsii solari si geomagnetici pentru evaluarea propagarii. Iata in continuare cuvenitele explicatii:

Estimarea grosiera a conditiilor de propagare necesita intelegerea catorva parametri numerici care se actualizeaza frecvent si sunt distribuiti pe internet sau prin alte mijloace de informare. Pe unde scurte legaturile la mare distanta sunt favorizate de prezenta straturilor ionosferice, dintre care stratul F2 are cea mai mare importanta si este cel mai sensibil la activitatea solara si campul magnetic terestru.

Activitatea solara

Fluxul solar reprezinta parametrul care masoara activitatea solara, exprimand cantitatea de radiatii provenite de la Soare si care determina concentratia de electroni din ionosfera. Fluxul solar se masoara in unitati de flux solar (SFU) si reprezinta nivelul de zgomot provenit de la Soare, receptionat pe frecventa de 2800 MHz (10,7 cm). Aceasta valoare este masurata zilnic si este raportata de Observatorul Radio din British Columbia, Canada. Fluxul solar ofera o buna indicatie privind concentratia electronica la nivelul stratului F2. Cu cat acest numar este mai mare, cu atat este de asteptat ca propagarea la distante mari sa fie mai buna si frecventele utilizabile sa fie mai ridicate. Dimpotriva, un flux solar redus indica de obicei conditii precare de propagare in benzile superioare de unde scurte. Nu este insa suficient ca fluxul solar sa fie ridicat timp de o zi sau doua, este nevoie de cateva zile ca fluxul solar intensificat sa produca o imbunatatire semnificativa a conditiilor de propagare. Fluxul solar variaza intre 50 (valoare care se poate inregistra in anii de minim solar) si 300 (care se poate intalni ocazional in anii de maxim solar). Valori ale fluxului solar peste 150 sunt considerate in general ridicate si, depinzand de sezonul calendaristic dar si de alti parametri, pot anima semnificativ legaturile in benzile superioare de unde scurte.

Activitatea geomagnetica

Ionosfera este sensibila nu numai la fluxul solar, dar si la gradul de variatie a campului magnetic terestru, in special componenta orizontala a acestuia. Cu cat instabilitatea este mai pronuntata, cu atat frecventa maxima utilizabila este mai redusa. Anii de maxim solar sunt in general insotiti si de evenimente violente, cum sunt exploziile solare. Prin efectele secundare ale acestora, ele pot afecta campul geomagnetic. Nu este asadar suficient sa monitorizam fluxul solar fara sa evaluam cat de stabil si linistit este campul geomagnetic. Exista doi indici care caracterizeaza nivelul activitatii geomagnetice: indicele K si indicele A.
Fiecare observator geomagnetic masoara cu un magnetometru timp de trei ore abaterea maxima de la valoarea "linistita" a campului geomagnetic, aceasta fiind transformata matematic intr-un numar pe o scala logaritmica cunoscut sub numele de indice K. Acesta poate avea valori intre 0 si 9, cu cat numarul este mai mare, cu atat instabilitatea campului magnetic terestru fiind mai accentuata. Corespondenta intre valoarea K si amplitudinea campului magnetic (a, in nanoTesla) se gaseste in tabelul de mai jos:

K 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
a 0 3 7 15 27 48 80 140 240 400

Deoarece indicele K ofera doar o valoare relevanta numai pentru 3 ore de masuratori, a aparut necesitatea estimarii starii de instabilitate geomagnetica pe o perioada mai indelungata, de 24 de ore. Indicele A reprezinta o medie a ultimelor 24 de ore ale indicelui a (indicele K nu poate fi folosit pentru calcularea mediei datorita naturii sale logaritmice). Acest indice variaza intre 0 si 400 (in conditii extreme), rareori depasind insa valoarea 100.

Indicii K si A descriu starea geomagnetica locala, la statia la care efectueaza masuratoarea. Pentru a evalua instabilitatea geomagnetica la nivel planetar este necesar sa se faca o medie a mai multor masuratori in diverse locuri de pe glob. Indicii obtinuti astfel sunt Kp is Ap (p: planetar). La calculul acestor valori contribuie urmatoarele 13 observatoare geomagnetice, pozitionate intre 46 si 63 grade latitudine nordica si sudica: Lerwick (UK), Eskdalemuir (UK), Hartland (UK), Ottawa (Canada), Fredericksburg (SUA), Meannook (Canada), Sitka (SUA), Eyrewell (Noa Zeelanda), Canberra (Australia), Lovo (Suedia), Brorfelde (Danemarca), Wingst (Germania), Niemegk (Germania).

Prin urmare, atat indicele Kp, cat si Ap indica instabilitatea globala a campului magnetic terestru, primul masurand valoarea instantanee, iar al doilea o medie a activitatii geomagnetice in ultimele 24 de ore. O echivalenta intre indicii A si K pentru caracterizarea instabilitatii geomagnetice poate fi gasita in tabelul de mai jos:

Ap Kp Campul geomagnetic este...
0 0 Linistit
2 1 Linistit
3 1 Linistit
4 1 Linistit spre instabil
7 2 Instabil
15 3 Activ
27 4 Activ
48 5 Furtuna minora
80 6 Furtuna majora
132 7 Furtuna severa
208 8 Furtuna foarte severa
400 9 Furtuna foarte severa

In practica, indici Kp mai mari de 3 afecteaza notabil legaturile din benzile superioare. Conditiile ideale pentru legaturi DX in benzile superioare necesita un flux solar mai mare decat 150 si un indice Kp cat mai coborat, eventual 1 sau 0. Benzile inferioare nu sunt in general afectate de cresterea sau scaderea fluxului solar, din acest motiv ele fiind frecvent utilizate in anii de minim solar. Nici indicele Kp nu afecteaza semnificativ propagarea in benzile inferioare, insa in general cand Kp are o valoare stabila pe o perioada mai lunga se observa conditii de propagare mai bune in benzile inferioare.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
11/27 179 155
11/28 181 166
11/29 177 156
11/30 177 153
12/01 168 160
12/02 168 146
12/03 154 128

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 13 dec
Perioade linistite: 9-10 dec, 16 dec, 19-27 dec, 30 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 154
A-index = 8 INSTABIL
K-index = 2
(masurat la 4 decembrie 06:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml



73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #514 din 4 decembrie 2014"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact