hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #552 din 3 septembrie 2015

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #552 din 3 septembrie 2015

Scaderea semnificativa a numarului de pete a determinat o noua perioada de inactivitate solara. Fluxul a scazut din nou la valori sub 100, astazi valoarea fiind de numai 88. Nu s-au inregistrat explozii solare, iar potentialul pentru asemenea fenomene este foarte redus la aceasta ora. Campul geomagnetic a fost perturbat in perioada 26-29 august pana la nivelul de furtuna minora. Instabilitatea geomagnetica a durat mai mult decat se anticipase si a afectat din plin propagarea pe unde scurte in YO DX HF Contest. Dupa 30 august campul geomagnetic a redevenit linistit.

Ca participant traditional in YO DX HF Contest pot spune ca editia din acest an a avut parte de cea mai proasta propagare din experientele mele. Efectele se simt mult mai puternic operand de pe alt continent decat cel europan. Numarul total de legaturi a fost redus cu aproximativ 50% fata de situatia unui concurs cu propagare normala. Banda de 80 de metri a fost foarte zgomotoasa si a adus in log foarte putine legaturi europene, doar 9. Banda de 40 de metri a functionat sub asteptari, semnalele YO si europene fiind foarte slabe. Sperantele in banda de 20 de metri au fost desarte, legaturile realizate in prima jumatate a concursului facandu-se cu mare dificultate. Banda de 15 metri a fost puternic afectata de perrurbatia geomagnetica, fiind practic inchisa total pentru legaturi DX de-a lungul intregii zile de 29 august. Banda de 10 metri a fost ca si inexistenta, singura legatura facuta fiind cu o statie sud-americana. Catre sfarsitul concursului propagarea s-a ameliorat, iar benzile de 15 si 20 de metri s-au deschis in final timp de 1-2 ore, dar timpul a fost insuficient pentru a mai recupera din handicap.
Ieri s-au implinit 156 de ani de la marea furtuna geomagnetica de la 2 septembrie 1859, cea mai puternica inregistrata in timpurile moderne de cand se efecuteaza observatii. Fenonmenul de aurora a fost observat chiar si la ecuator. Locuitorii din Cuba puteau citi ziarul la lumina aurorei polare din dimineata zilei de 2 septembrie. Un asemenea fenomen daca ar avea loc astazi ar cauza nu numai intreruperi totale ale comunicatiilor radio, dar pagube sistemelor de telecomunicatii si energetice estimate la 1 trilion de dolari, fiind necesari 4-10 ani pentru refacerea totala. Aceasta aniversare trebuie sa ne atentioneze ca nu se pune problema "daca" un asemenea fenomen se va repeta, ci doar "cand" va avea acesta loc din nou.
Diagramele de propagare pentru luna septembrie au fost generate si se gasesc la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php. In calcule s-a utilizat valoarea medie anticipata pentru numarul de pete solare: 52,0.

Urmatoarea saptamana nu pare sa aduca modificari in activitatea solara. Fluxul continua sa fie foarte redus si va oscila in jurul valorii 90. Nu se asteapta noi explozii solare. Exista sanse pentru o perturbatie geomagnetica in perioada 3-4 septembrie, insa in restul intervalului de prognoza campul geomagnetic va fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
08/27 110 46
08/28 109 52
08/29 100 50
08/30 92 50
08/31 91 50
09/01 89 49
09/02 88 41

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 3-4 sep, 13 sep, 11-15 sep, 19 sep, 22-24 sep, 30 sep - 1 oct
Perioade linistite: 4-10 sep, 16-18 sep, 20-21 sep, 25-29 sep

La aceasta ora:

Flux solar = 88
A-index = 7 LINISTIT
K-index = 2
(masurat la 3 septembrie 09:00 UTC)


Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml



73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #552 din 3 septembrie 2015"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact