hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #596 din 7 iulie 2016

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #596 din 7 iulie 2016

Soarele a continuat sa prezinte o lipsa acuta de activitate, la sirul zilelor cu numar zero de pete solare adaugandu-se inca alte cinci. A aparut recent totusi o noua pata solara, aceasta avand numarul 2560, insa nu prezinta caracteristici magnetice premergatoare unor eventuale explozii solare. Fluxul a fost deosebit de redus, atingand 71 la data de 2 iulie, foarte aproape de valoare minima posibila. Campul geomagnetic a fost linistit.

Conditii modeste de propagare sunt asteptate si in urmatorul weekend, cand are loc IARU HF World Championship. Banda de 10 metri s-a prezentat in ultima vreme in conditii precare, ceea ce este de asteptat sa se intample si pe durata concursului, desi aparitia stratului E-sporadic ar putea anima un pic aceasta banda. Benzile inferioare se vor putea utiliza in conditii decente, in ipoteza absentei unor furtuni pe durata concursului. Campul geomagnetic va fi linistit, ceea ce va permite realizarea de legaturi consistente pe benzile superioare, mai ales cea de 20 de metri.

Diagramele de propagare au fost actualizate la Radioamator.ro cu graficele pentru luna iulie. In calcule s-a ales valoarea recomandata 35,6 pentru numarul mediu echivalent de pete solare. Diagramele se gasesc ca de obicei in aceasta pagina: http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

De pe internet am selectat un articol introductiv pe tema activitatii solare, aparut pe site-ul Wired. Cei interesati il pot citi la aceasta adresa: http://www.wired.co.uk/article/what-does-blank-sun-lack-of-sunspots-mean-for-earth

Prognoza pentru urmatoarele zile sugereaza conditii solare similare. Desi fluxul solar va creste usor, spre valoarea 80, numarul de pete solare va continua sa fie mic, iar probabilitatea unor explozii solare se va apropia de zero. O bresa recurenta in coroana solara ar putea eleva instabilitatea campului geomagnetic in perioada 7-9 iulie. In restul saptamanii campul geomagnetic va fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
06/30 73 0
07/01 72 0
07/02 71 0
07/03 72 0
07/04 74 0
07/05 72 23
07/06 77 11

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 7-9 iul, 21 iul
Perioade linistite: 13 iul, 16-18 iul, 22 iul, 26-27 iul, 31 iul - 2 aug

La aceasta ora:

Flux solar = 77
Ap-index = 5 LINISTIT
Kp-index = 3
(masurat la 7 iulie 12:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact