hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #748 din 6 iunie 2019

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #748 din 6 iunie 2019

Nimic nou de semnalat referitor la activitatea solara a ultimelor 7 zile. Acalmia solara continua si nu este nimic surprinzator, aflandu-ne la punctul de minim al acestui ciclu solar. Fluxul a avut valoarea 69-70 pe durata intregii saptmani, nu s-au observat explozii solare, iar campul geomagnetic a fost remarcabil de linistit.

Zilele tot mai lungi de vara fac utilizare benzilor inferioare sa fie din ce in ce mai scurta si mai dificila in fiecare zi, zgmotul atmosferic fiind si aceasta un factor perturbator. In schimb in ultimele saptmani s-au inmultit rapoartele despre semnale puternice reflectate cu ajutorului stratului E-sporadic, benzile superioare de unde scurte, in special banda de 28 MHz fiind avantajate. Sunt frecvente situatiile in care banda de 50 MHz este utilizabila pentru legaturi la distante considerabile (in general continentale), deci este recomandabil a se urmari activitatea pe DX Cluster in timpul zilei.

Un articol aparut recent in editia online a reviste "Science" analizeaza diverse ipoteze privind activitatea solara viitoare: "Scientists tackle a burning question: When will our quiet sun turn violent? (Oamenii de stiinta dezbat o intrebare arzatoare: Cand va redeveni violent Soarele nostru linistit?)". Articolul este usor lecturabil mai ales pentru ca ofera o lunga sectiune introductiva scrisa pe intelesul tuturor privitoare la principalele mecanisme care pun in miscare ciclul solar. Puteti citi articolul la aceasta adresa: https://www.sciencemag.org/news/2019/05/scientists-tackle-burning-question-when-will-our-quiet-sun-turn-violent

Diagramele de propagare lunare la Radioamator.ro au fost actualizate cu graficele pentru luna iunie. In calcule s-a utilizat valoarea recomandata 4,8 pentru numarul echivalent de pete solare. Pagina poate fi accesata la aceasta adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

Prognoza solara pentru urmatoarea saptamana nu arata diferit fata de cea de saptamana trecuta. Astfel se anticipeaza ca lipsa petelor solare va continua, timp in care fluxul solar va indica aceeasi valoare stabila 70. Campul geomagnetic va fi in general linistit.

În ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
05/30 69 0
05/31 69 0
06/01 70 0
06/02 70 0
06/03 70 0
06/04 70 0
06/05 70 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 8-9 iun, 12-13 iun, 22-26 iun
Perioade linistite: 6 iun, 14-21 iun, 27 iun to 6 iul


La aceasta ora:

Flux solar = 70
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 6 iunie 12:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact