hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #800 din 4 iunie 2020

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #800 din 4 iunie 2020

Desi activitatea solara a continuat sa fie foarte redusa, o serie de evenimente s-au succedat cu repeziciune, sugerandu-ne ca poate nu a ramas mult timp pana cand ciclul solar 25 urmeaza sa debuteze. In buletinul anterior mentionam detectarea unor explozii pe partea nevazuta a Soarelui si posibilitatea aparitiei unei noi pete solare. Predictia s-a dovedit adevarata, o pata in proces de dezintegrare aparand in extremitatea estica a discului solar la data de 30 mai. Aceasta a disparut insa atat de rapid, incat nici nu a avut sansa sa primeasca un numar de catalog. Ulterior (1-2 iunie), in aceeasi zona a aparut o alta pata de mici dimensiuni, cu numarul 2764, care insa si ea s-a volatilizat cu repeziciune. Peste doar o zi o noua pata si-a facut semnalata prezenta, de aceasta data in emisfera sudica. Si aceasta, ca si celelalte, apar a fi facand parte din ciclul solar 25, un semn imbucurator. Nici aceasta pata (2765) nu prezinta semne de instabilitate si nu asteptam producerea de explozii solare in acea regiune. In rest, fluxul solar a inregistrat ca de obicei valori foarte scazute, in jur de 70, iar campul geomagnetic a fost linistit.

Participantii in concusul international CQ WW WPX care a avut loc in weekendul trecut nu s-au plans foarte mult de conditiile precare de propagare tipice anilor de minim solar. Participarea numeroasa a compensat lipsa legaturilor la mare distanta de pe benzile superioare. Mai mult, existenta stratului E-sporadic a animat activitatea pe benzile de 15 si 10 metri care alfel ar fi oferit foarte putine ocazii pentru legaturi radio. Parerea generala a fost ca banda de 20 de metri s-a prezentat in conditii excelente. Experienta mea personala a fost numai pe banda de 40 de metri, aceasta oferind conditii decente de propagare. Deschiderea cu Europa a fost destul de scurta in ambele nopti (cam 3-4 ore), insa din fericire legaturile continentale ofereau puncte si multiplicatori asa incat legaturile locale la mica distanta au compensat lipsa deschiderilor DX.

Pagina cu prognoza propagarii pe diverse directii a fost actualizata cu informatiile pentru luna iunie. In calcule s-a folosit valoarea recomandata de 2,1 pentru numarul echivalent de pete solare. Acesasta pagina se poate accesa la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

Pentru urmatoarea saptamana conditiile solare raman neschimbate. Pata 2765 continua sa evolueze pe discul solar insa sansele ca aceasta sa produca explozii, chiar si minore, sunt reduse. Fluxul solar va continua sa se situeze in jurul valorii 70. Campul geomagnetic se anunta a fi cu precadere linistit.

Data Flux Pete
======================
05/28 68 0
05/29 70 0
05/30 70 0
05/31 71 0
06/01 69 11
06/02 70 0
06/03 70 12

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: -
Perioade linistite: 4 iun - 4 iul

La aceasta ora:

Flux solar = 70
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 4 iunie 06:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml
73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact