hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #825 din 26 noiembrie 2020

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #825 din 26 noiembrie 2020

Conform ultimelor observatii, ciclul solar 25 a luat un avant neobisnuit, activitatea solara aflandu-se in crestere vertiginoasa. Saptamana trecuta mentionam despre semnele unei pete solare active care urma sa devina vizibila peste cateva zile. Prognoza s-a adeverit, pata cu numarul 2785 fiind activa, ea amorsand pana la aceasta ora o serie de explozii solare de clasa C. Imediat in urma ei o alta pata (2786), de dimenziuni apreciabile, s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte. Si aceasta pata prezinta o configuratie magnetica instabila, care poate declansa noi explozii solare. Fluxul solar a crescut constant si a depasit valoarea 100 la data de 24 noiembrie. Astazi valoarea este 104. Ultima data cand fluxul solar a avut valoarea 100 a fost acum mai bine de trei ani, in septembrie 2017. Referitor la campul geomagnetic, exceptie facand data de 22 noiembrie cand indicele Kp a atins valorile 3 si 4, a fost in cea mai mare parte a saptamanii foarte linistit.

Semnele pozitive ale activitatii solare sunt asteptate a se reflecta si in propagarea pe durata concursului CQ WW DX CW care va avea loc in urmatorul weekend. Se anticipeaza ca valori peste 100 ale fluxului solar sa ramana si pe durata acestui weekend. Chiar daca ionizarea stratului F este insuficenta pentru legaturi DX pe banda de 10 metri, conditii optime de propagare pot fi gasite ocazional pe durata diminetii sau dupa amiaza devreme. Banda de 15 metri se anticipeaza a fi in continuare capricioasa, dar va putea oferi deschideri consitente DX pe durata zilei. Sa ne aminitm cat de prolifica a fost aceasta banda cu o luna in urma, cu ocazia editiei SSB a acestui concurs. Banda de 20 de metri urmeaza sa se deschida devreme, inainte de rasaritul Soarelui si sa fie utilizabila pana seara tarziu. Banda de 40 de metri se anticipeaza a fi productiva atat ziua, cat si noaptea, aceasta perioada de tranzitie de debut al ciclului solar fiind ideala pentru propagarea DX pe aceasta banda. Benzile de 80 si 160 de metri se apreciaza ca vor fi si ele intr-o forma foarte buna in acest weekend. Intrucat participarea la categoria multi-operator este descurajata in acest an datorita pandemiei, este de asteptat ca numarul statiilor individuale sa fie mai mare ca de obicei. Dificultatea deplasarilor la mari distante va cauza lipsa unor entitati DX sau chiar zone CQ, insa abundenta legaturilor radio va compensa acest neajuns.

Prognoza solara pentru urmatoarea saptamana indica un flux solar care se va mentine la valoarea 105 timp de aproape 5 zile, dupa care va scadea sub 100. Sunt posibile noi explozii solare minore de clasa C. Campul geomagnetic se anticipeaza a fi foarte linistit.

Succes participantilor YO in CQ WW DX CW 2020!

Data Flux Pete
======================
11/19 77 11
11/20 82 11
11/21 85 23
11/22 88 35
11/23 96 38
11/24 100 37
11/25 104 40

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 17-19 dec
Perioade linistite: 29 nov - 15 dec, 21-23 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 104
Ap-index = 7 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 26 noiembrie 06:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #825 din 26 noiembrie 2020"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact