hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #878 din 25 noiembrie 2021

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #878 din 25 noiembrie 2021

Conditiile solare s-au mentinut neschimbate si in ultima saptamana. Petele solare existente au avut o contributie minora la intensitatea fluxului solar (care a variat din nou in jurul valorii 80) si nu au avut configuratii magnetice care sa favorizeze declansarea unor explozii solare. Cea mai recenta pata (2898) s-a format in ultimele 48 de ore si continua sa se dezvolte. Campul geomagnetic a fost remarcabil de linistit in ultima saptamana.

In urmatorul weekend urmeaza sa se desfasoare concursul international de 48 de ore CQ WW DX etapa de telegrafie. Conditiile de propagare vor fi cu mult diferite fata de cele observate la editia de fonie, de la sfarsitul lunii octombrie. Fluxul solar nu a mai depasit valoarea 110, ca acum o luna, ci s-a situat timp de doua saptamani si mai bine in zona 80. Banda de 10 metri nu mai este utilizabila pentru DX, iar calitatea deschiderilor la mare distanta pe banda de 15 metri a scazut. O sugestie cum urmeaza sa fie propagarea in acest concurs ne-o pot da scorurile si comentariile participantilor in LZ DX Contest desfasurat in weekendul anterior. Se observa putine legaturi pe banda de 10 metri, insa un numar apreciabil de legaturi pe banda de 15 metri. Dupa parerea unor participanti, conditiile de propagare au fost similare cu cele de anul trecut. Prin urmare in CQ WW DX CW este de asteptat ca banda de 20 de metri sa fie foarte eficienta pe durata zilei, in timp ce banda de 15 metri ar putea sa prezinte deschideri ziua timp de mai multe ore. Conditiile de propagare pe banda de 10 metri se anticiepeaza a fi precare. In schimb, benzile inferioare 160, 80 si 40 de metri prezinta in ultimele zile conditii excelente de propagare si trebuie exploatate cu ore bune inainte de caderea serii. Banda de 40 de metri, in special, ar putea fi utilizabila cu eficienta atat pe durata zilei, cat si pe durata noptii.

Pentru urmatoarele zile se prognozeaza conditii solare similare. Fluxul solar va avea o crestere usoara catre valoarea 85 dupa care va reveni in jurul valorii 82. Nu se anticipeaza declansarea de explozii solare, iar campul geomagnetic se anunta a fi linistit.

Succes tuturor participantilor YO in CQ WW DX CW!

Data Flux Pete
======================
11/18 82 22
11/19 79 22
11/20 80 22
11/21 79 22
11/22 78 22
11/23 80 39
11/24 83 39

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 13-20 dec
Perioade linistite: 4-12 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 83
Ap-index = 5 LINISTIT
Kp-index = 2
(masurat la 25 noiembrie 06:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73 de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Weather Prediction Center https://www.swpc.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw-bulletins-archive-propagation
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #878 din 25 noiembrie 2021"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact