hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #879 din 2 decembrie 2021

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #879 din 2 decembrie 2021

Activitatea solara a continuat sa fie redusa si in ultima saptamana. Cele cateva pete solare observabile nu au avut produs niciun fel de explozii solare. Fluxul solar s-a situat in jurul valorii 90. Campul geomagnetic a fost in general linistit, o neasteptata perturbatie producandu-se la data de 1 decembrie, cand indicele K-planetar a atins brusc valoarea 5.

In ultimul weekend a avut loc popularul concurs international CQ WW DX, editia de telegrafie. Conditiile de propagare au fost acceptabile, nemaifiind rasfatati de asta data cu deschideri impresionante pe benzile de 15 si 10 metri, asa cum s-a intamplat la editia de fonie in urma cu o luna. Dupa cum se si anticipase, conditiile de propagare pe benzile inferioare au fost foarte bune, in special pe 40 si 80 de metri, benzi pe care se pare ca au fost depasite recordurile din istoria activitatilor NR4M (ca numar de QSO-uri). Eu personal am operat exclusiv pe banda de 40 de metri si pot spune ca punctul culminant in acest weekend al propagarii pentru legaturi cu statii europene a fost in noaptea de sambata pe duminica (sau dimineata in Europa). Banda de 20 de metri a fost foarte eficienta pe timpul zilei incepand cu dimineata devreme, ea inchizandu-se la 2-3 ore dupa caderea intunericului. Banda de 15 metri avut cateva ore bune de deschidere pe timpul ambelor zile, cand s-au putut lucra consistent statii europene, iar catre seara banda a ramas utilizabila pentru legaturi cu America de Sud. Dezamagirea cea mare a fost banda de 10 metri pe care nu s-au facut decat cu putin mai mult de 200 de legaturi pe durata celor 48 de ore de concurs. Dintre acestea, numai vreo 10 au fost QSO-uri cu statii europene.

Diagramele de propagare pentru luna decembrie au fost generate si se gasesc la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php. In calcule s-a folosit valoare medie pentru numarul echivalent de pete solare 34,5.

Referitor la activitatea solara in urmatoarele 7 zile, se pare ca aceasta va fi in descrestere. Nu se anticipeaza aparitia de noi pete solare. Fluxul solar urmeaza sa scada catre valoarea 78 peste o saptamana. Campul geomagnetic va fi in general linistit.

Data Flux Pete
======================
11/25 94 20
11/26 92 52
11/27 92 53
11/28 92 53
11/29 90 47
11/30 90 61
12/01 86 37

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 13-20 dec
Perioade linistite: 4-12 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 86
Ap-index = 18 ACTIV
Kp-index = 2
(masurat la 2 decembrie 03:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73 de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Weather Prediction Center https://www.swpc.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw-bulletins-archive-propagation
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #879 din 2 decembrie 2021"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact