hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #885 din 13 ianuarie 2022

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #885 din 13 ianuarie 2022

Activitatea solara s-a mentinut constanta in ultimele 7 zile. Pata solara 2924 mentionata in buletinul anterior si care s-a dezvoltat cu repeziciune nu a produs explozii solare puternice, insa la aceasta ora aceasta prezinta un camp magnetic beta-gamma susceptibil a produce eruptii solare in vecinatatea ei. Alte cateva pete sunt si ele observabile pe discul solar, insa nu prezinta configuratii care sa prezinte interes. Fluxul solar a ramas relativ constant in jurul valorii 100. Doua explozii solare puternice (clasa X sau M) au fost detectate pe partea opusa a Soarelui, acestea declansandu-se la 10 si 12 ianuarie. Ele nu vor avea niciun efect asupra Pamantului, insa va fi interesant de observat ce anume a dat nastere acestor explozii. Vom vedea in weekend, cand Soarele se va fi rotit suficient pentru a aduce regiunea respectiva in zona noastra de vizibilitate. Campul geomagnetic a fost in general linistit, chiar neobisnuit de linistit in perioada 7-8 ianuarie, cand timp de mai mult de 48 de ore indicele K-planetar a fost 0. La data de 8 ianuarie campul geomagnetic a fost afectat de o brusca instabilitate, indicele Kp atingand valoarea 5 timp de 8 ore.

Dintre aspectele interesante legate de propagare se poate mentiona aparitia fenomenului E-sporadic de iarna, care este mult mai putin intens decat cel de vara, dar poate oferi conditii bune de propagare pe benzile de 10 si 6 metri. Un numar apreciabil de rapoate privitoare la legaturi pe banda de 6 metri au fost observate pe DX-cluster in ultima saptamana.

Este important de mentionat lansarea proiectului "Rețeaua Natională de Propagare" aparut la initiativa lui Cristi YO3FFF in scopul de a studia si cunoaste starea propagarii pe banda de 80 de metri intre statii amplasate pe teritoriul Romaniei. Mai multe detalii precum si informatii despre statiile implicate puteti citi pe Forumul Radioamator.ro la aceasta adresa: https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=17&t=3221. Proiectul este sprijinit de o pagina web speciala care permite compararea semnalelor receptionate de la baliza WSPR YO3FFF (care transmite cu aproximativ 5 W pe 3,57019 MHz din KN24nd). Adresa acestei pagini este: https://www.radioamator.ro/wspr/ Ea poate fi accesata direct din bara din meniul principal, dupa clic pe "DX si propagare".

Cristi YO3FFF a inceput recent sa compuna un buletin cu repetitie saptamanala, care se refera exclusiv la propagarea YO-YO in banda de 80 de metri. Buletinul este transmis in fiecare miercuri la emisiunea QTC a Federatiei Romane de Radioamatorism. In ultimul buletin (numarul #3) YO3FFF a facut urmatoarea observatie referitoare la recentul eveniment geomagnetic din data de 8 ianuarie:

"Primul rezultat notabil Retelei Nationale de Propagare a fost observarea impactului izbucnirii solare din 8 ianuarie.

Iata filmul evenimentelor:

Pe 8 ianuarie intre orele 20-24UTC a avut loc o puternica izbucnire solara. Aceasta a creat o furtuna geomagnetica severa de grad G3 ce a ridicat indexul K la 7.
Datorita momentului de timp la care s-a produs impactul fluxului de particule ionizate cu planeta noastra (de notat ca soarele se afla de partea opusa a planetei fata de noi), efectele asupra ionosferei s-au facut simtite abia a doua zi.
Pe 9 ianuarie in jurul orei 17:30UTC propagarea YO-YO a suferit o intrerupere aproape totala. Acesta situatia a durat pana la ora 24UTC.
Unda de soc a modificat comportamentul zilnic al propagarii deabia dupa trei zile. Pe data de 11 ianuarie nu s-a mai inregistrat caderea de propagare din fiecare seara.
Acest eveniment da speranta ca pentru urmatoarea perioada de timp propagarea de seara YO-YO nu va mai fi intrerupta in jurul orei 16/17UTC si QTC-ul va putea fi urmarit in conditii bune."

Iata si continutul buletinului #3 conceput de Cristi YO3FFF pe care l-am primit acum cateva minute pentru introducerea in buletinul de propagare YO #885:

"#3 Buletinul de propagare YO-YO pentru banda de 80m

- Cea mai buna perioada de timp pentru legaturi YO-YO va fi dimineata intre orele 5 si 8UTC iar seara dupa orele 14UTC.
- Nu sunt asteptate izbucniri solare semnificative
- Treptat, catre finalul saptamanii vor reaparea golurile de propagare YO-YO de dimneata (intre 2 si 5UTC) si de seara (intre 17 si 19UTC)."

Referitor la activitatea solara in urmatoarea saptamana, aceasta va ramane in aceiasi parametri. Fluxul solar va avea o tendinta usor crescatoare, valoarea asteptata peste 7 zile fiind 106. Urmeaza sa vedem in 3-4 zile ce anume a explodat pe partea opusa a Soarelui, este posibil sa apara regiuni active care contin noi pete solare. In urmatoarele 2-3 zile exista sansa declansarii de explozii de clasa M din zona petei 2924. O bresa in coroana solara exista la aceasta ora in emisfera solara sudica si aceasta va intensifica vantul solar in jurul datei de 16 ianuarie, cand campul geomagnetic va deveni instabil. In rest, campul geomagnetic va fi in general linistit.

Data Flux Pete
======================
01/06 94 35
01/07 107 38
01/08 102 31
01/09 102 36
01/10 102 38
01/11 100 51
01/12 103 68

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 14-18 ian, 23 ian, 28 ian, 30 ian, 4 feb
Perioade linistite: 13 ian, 19-22 ian, 24-27 ian, 29 ian, 31 ian - 3 feb, 5-8 feb

La aceasta ora:

Flux solar = 103
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 13 ianuarie 03:00 UTC)


Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73 de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Weather Prediction Center https://www.swpc.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw-bulletins-archive-propagation
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #885 din 13 ianuarie 2022"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact