hamradioshop.ro

Indici de propagare disponibili prin RSS
la Radioamator.ro

La inceputul acestui an Radioamator.ro a realizat un mecanism care pune la dispozitia cititorilor cativa indici care caracterizeaza starea campului geomagnetic si evalueaza conditiile de propagare a undelor electromagnetice la distante mari.

Datele provin de la NOAA-SEC (National Oceanic and Atmospheric Administration - Space Environment Center). La fiecare trei ore un nou buletin (numit WVV) este generat si el contine cateva elemente importante de mare interes pentru predictia propagarii in benzile de unde scurte. Un exemplu tipic pentru un asemenea buletin in format text este cel de mai jos:

:Product: Geophysical Alert Message wwv.txt
:Issued: 2005 Jun 30 0303 UTC
# Prepared by the US Dept. of Commerce, NOAA, Space Environment Center
#
#          Geophysical Alert Message
#
Solar-terrestrial indices for 29 June follow.
Solar flux 88 and mid-latitude A-index 6.
The mid-latitude K-index at 0300 UTC on 30 June was 2 (15 nT).

No space weather storms were observed for the past 24 hours.

No space weather storms are expected for the next 24 hours.

Cei trei indici foarte importanti care trebuie extrasi din acest buletin sunt: Fluxul solar (F), Indicele K si Indicele A. Semnificatia acestor parametri va fi pe larg explicata in articolele care se vor publica la Radioamator.ro. Se recomanda a se consulta si buletinele saptamanale de propagare.

Pentru a face disponibile valorile din buletinul WWV Radioamator.ro verifica ritmic daca a aparut vreo modificare in buletinul publicat de NOAA accesibil pe web in format text. In acest fel se detecteaza daca un nou buletin a fost publicat. Noul buletin este preluat de un script care extrage valorile F, K si A, precum si continutul original al buletinului si le salveaza in baza de date locala. Din acest moment datele sunt imediat accesibile cititorilor Radioamator.ro impreuna cu interpretarea starii agitatie geomagnetica (vezi exemplul de mai jos):

Indici de propagare disponibili prin RSS la Radioamator.ro

Mai multi detinatori de site-uri web cu tematica ham radio m-au intrebat cum ar putea prelua aceste informatii WWV pentru a le face publice in paginile lor web. Pentru ei, dar si pentru alti radioamatori interesati de a folosi aceste informatii, Radioamator.ro pune la dispozitie tehnologia RSS.

Fara a intra in detalii tehnice, RSS permite distribuirea de stiri pe internet intr-un format standard, intr-o structura XML. Un articol simplu pe aceasta tema poate fi citit in limba englza la aceasta locatie. RSS este la ora actuala foarte raspandit si tinde sa fie din ce in ce mai popular. Faptul ca pe un site se distribuie stiri RSS este aproape intotdeauna marcat cu acest simbol: (uneori RSS in loc de XML).

Pentru a folosi datele puse la dispozitie prin RSS de catre Radioamator.ro aveti nevoie de un "RSS reader". Exista mii de aplicatii care citesc RSS si prezinta informatiile intr-un mod placut celor care le acceseaza. Aceste aplicatii pot fi gasite pe web si sunt in general gratuite. Multe din ele sunt usor de configurat pentru a fi incluse in site-uri web personale. Limbajul recomandabil pentru prelucrarea RSS este PHP, simplu si foarte popular, pus la dispozitia autorilor de pagini personale din ce in ce mai frecvent.

Un exemplu simplu de astfel de script PHP este cel aflat la aceasta pagina (autor Richard James Kendall richard@richardjameskendall.com. O singura variabila trebuie modificata in scriptul original pentru a se citi datele WVV de la Radioamator.ro, si anume variabila $file care trebuie sa ia valoarea "http://www.radioamator.ro/wwv.xml". Iata cum ar arata in final pagina generata cu ajutorul acestui script. Aceasta pagina poate fi in continuare preluata si inclusa in alte pagini web, valorile actualizandu-se dinamic la fiecare vizita.

Pentru sugestii si clarificari tehnice va rog ma contactaii la binecunoscuta adresa webmaster@radioamator.ro

Cipran Sufitchi N2YO

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact