l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti de parere ca sufixul din indicativul de radioamator sa fie unic in planul de alocare a indicativelor YO? (De pilda daca exista YO3FWC, sa nu mai fie permisa atribuirea indicativului YO6FWC)
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 25-februarie-2008 si s-a incheiat la 3-martie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (46)  

  • Postat de Pit, YO3JW la data de 2008-02-25 10:24:19 (ora Romaniei)
  • Din Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, rezulta ca:
    art 12: sufixul este format din 2-3 litere caracteristice fiecarei statii, adica este unic.
    art 37.5 Sufixele de indicativ atribuite prin intermediul autorizatiei de radioamator se vor pastra de-a lungul intregii perioade de valabilitate a acesteia, inclusiv în situatia schimbarii domiciliului.- De unde rezulta ca actualmente sufixele sunt unice. Daca exista greseli asta se datoreaza probabil lipsei de comunicare intre DT din YO In aceste conditii se doreste modificarea legislatiei actuale sau nu se stie a se interpreta! Cu alte cuvinte sondajul ridica o intrebare care legal este reglementata....

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2008-02-25 11:39:05 (ora Romaniei)
  • Sufixele trebuie sa fie unice . Cifra indica districtul , intrebarea este urmatoarea : daca se schimba cifra cand iti schimbi domiciliul sau ramane pe viata aceeasi ? De ex. daca am YO3GH si ma mut in Constanta o sa se schimbe in YO4GH ? Daca nu , atunci si YO3GH si YO4GH sunt unice ! Deci merge , altfel nu merge pentru ca o sa fie 2 radioamatori cu YO4GH la un moment dat sau cu YO3GH daca cel din Constanta se muta in Bucuresti . '73 Dan

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-02-25 11:55:54 (ora Romaniei)
  • Extrem de jenant....cand nu demult la indicativul HA6FQ - Denes (masculin) am dat 88 - confundand in contest cu HA5FQ - Marta (femenin) la care Denes mia a dat in CW....i am not gay....hi. Ar mai fi ceva - sufixele silent key sa nu sa mai atribuie timp de 5 - 10 ani!

  • Postat de Elvis la data de 2008-02-25 13:05:04 (ora Romaniei)
  • Aceasta situatie este in Serbia.Am auzit indicative care au diferit doar numarul districtului,pina si numele operatorului era la fel...o situatie tare confuza.

  • Postat de sufix unic la data de 2008-02-25 13:13:37 (ora Romaniei)
  • Matematic ar trebui sa fim de aproape 3 ori mai multi radioamatori YO ca sa se puna problema asta. Deocamdata ne putem permite luxul de a avea sufixe unice cu observatia lui Dan , YO3GH.Avantaje certe la cartare QSL, evidente radio, concursuri interne, etc..Am auzit o data, pe banda , o discutie , in care niste colegi isi expuneau motivele pentru care au ei nevoie de indicativ cu 2 litere : ca asa au marii contestmen-i, marii Dx men-i, Aiurea!! Fumuri si crampe stomacale !! daca te uiti in lista primilor 100 membrii YO DX Club ai sa vezi ca si-au schimbat indicativele doar vreo 2-3 . Restul au aceleasi indicative pe care le stiu inca din perioada cind ascultam banda de 40m in AM cu radio "Hora" modificat.Daca se instituia si la noi sistemul "vanity call" , treaba era simpla,transparenta si facea si un organ de stat un ban impozabil.Evident ca doresc o astfel de modificare a legislatiei cei care nu au prins combinatia care le trebuia lor neaparat si atunci recurgem ca deobicei la interpretari, modificari ,manareli etc...

  • Postat de solutie la data de 2008-02-25 16:38:17 (ora Romaniei)
  • Ar fi o varianta in momentul in care chiar se epuizeaza "stocul" de indicative...(sa ajungem noi acolo hihi) alocarea grupei yp sau yr (nu yq pt ca apar confuzii si manareli...)la prefix...
    Pacat ca nu avem si alte grupe , la cat de mare este Romania...sunt tari mai mici decat noi, care fac risipa de grupe si prefixe pt radioamatori....

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2008-02-25 16:56:24 (ora Romaniei)
  • Eu sunt un exemplu de mutat dintr-un district in altul. Am fost YO9 din TR, apoi m-am mutat in YO7, apoi din nou in YO9 in DB, apoi in YO9 in PH, apoi in YO3 si acum la acest moment (sis per nu si final) sunt in YO6 in BV.
    Totusi lumea ma stie de YO9CUF si am preferat sa am portabil, decat sa schimb cifra, ca sa nu creez confuzii in legaturile interne si internationale. Cred ca indicativele radioamatorilor decedati nu ar mai trebui realocate, ca sa nu se faca confuzii (exemplu: RF, AC,etc.). Si sunt destule combinatii posibile inca 10 ani de acum inainte.

  • Postat de Paul la data de 2008-02-25 17:43:42 (ora Romaniei)
  • Sufixul reprezinta operatorul,omul care foloseste aparatura de radioamator,indiferent districtul din care lucreaza. Odata atribuit, asemeni prenumelui consider ca pe durata vietii nu poate fi schimbat,indifirent ce se poate intampla cu statutul social.Va rog sa va ganditi ce ar insemna daca dupa moarte,pe cruce s_ar scrie si indicativul de radioamator. Sa_l vad pe acela care accepta sa primeasca un indicativ folosit. Hi,hi!!!

  • Postat de ovidiu la data de 2008-02-25 20:34:01 (ora Romaniei)
  • Corect, sufixul trebuie sa fie unic. In urma cu putin timp, citind un articol din revista Radiocomunicatii... am descoperit, cu emotie, ca indicativul meu de receptor a apartinut cu ani in urma altui radioamator; care chiar a avut ceva probleme din cauza pasiunii sale. Nu pot sa descriu exact ce am simtit; in plus, m-am intrebat si ce reactie au avut radioamatorii de emisie-receptie care au primit qsl-uri de la acelasi indicativ de receptor dar cu nume diferite!

  • Postat de Cristi la data de 2008-02-25 20:45:27 (ora Romaniei)
  • Referitor la literele sufixului, cum sunt ele alese? Am observat ca exista (si au fost si inainte de '89) cativa radioamatori care au sufixul format din initiale (nume, prenume). A fost o intamplare?
    Daca din intamplare la alegere iese un indicativ aiurea, se schimba?(Bineinteles imediat, inainte de a se da autorizatie cu acel indicativ).
    In SUA am vazut indicative ce reflecta modul/domeniul preferat de lucru sau in care s-au obtinut performante deosebite(Ex. W1GHZ).

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2008-02-25 21:26:51 (ora Romaniei)
  • Cristi: In SUA numarul de radioamatori autorizati este de mai bine de 100 de ori mai mare, deci si alocarea indicativelor se face diferit. Cei proaspat autorizati primesc un indicativ care vine la rand, in districtul in care au domiciliul. De pilda fiul meu a primit recent indicativul KI4QNK. Evident, acest sufix a fost alocat si altor prefixe, de pilda N2QNK. Indicativul (nu numai sufixul) poate fi ales numai de catre detinatorii clasei de autorizare "Extra" din lista indicativelor FCC neasignate (care se poate consulta de pilda la http://www.vanityhq.com>www.vanityhq.com. Nu are importanta districtul radio ales, el nu trebuie in mod necesar sa coincida cu cel in care domiciliaza radioamatorul. Asa se face ca indicativul meu este N2YO. Eu locuiesc in districtul 4, insa deoarece nu erau disponibile N4YO, W4YO sau K4YO am ales districtul 2. Bineinteles, am tinut la sufixul "YO" pentru ca el reprezinta tara in care m-am nascut.

  • Postat de Lari la data de 2008-02-25 23:24:31 (ora Romaniei)
  • Am votat ca sufixul ,,sa fie unic'',scuze daca sunt foarte conservator dar cum sa fie alt coleg de hobby identificat ca YO ? CSM,cand toti cunoscutii il stiu pe Lari din Alexandria/Tr cu acest indicativ.Aceasta este opinia mea si o mentin.CIPRIAN BINE CA AI SCHIMBAT TEMA SONDAJULUI DE OPINIE,SE PUNEA MULT PATOS IN ,,CEL TRECUT''.73's ,Lari,YO9CSM.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-02-26 00:30:34 (ora Romaniei)
  • Cred ca sufixul trebuie sa fie unic. Prefixul sa fie modificabil in cazul unui operator care se muta intr-un alt district, dar nu cred ca alocarea unui sufix mai multor operatori e de dorit. Mai ales in cazul in care sint suficiente sufixe disponibile si cind (din pacate) nu e nici mare inghesuiala la autorizarea de noi radioamatori.

  • Postat de YO la data de 2008-02-26 08:45:29 (ora Romaniei)
  • Cati de Georghe,Vasile,Ion sunt ? dar se deosebesc prin numele de famile ( YO 2,3,4 etc.) nu vad nici o probleme YO3GH sau YO4GH nu e tot una chiar daca operatorul este acelasi !!!! PDSR PSD PCR e tot una !!!!! HI

  • Postat de yo9hgr la data de 2008-02-26 12:21:46 (ora Romaniei)
  • salutare.eu personal consider ca nu e corect daca eu am de ex yo9hgr si poate cineva care este in yo5 vrea si el yo5hgr(simplul motiv ca literele sunt initialele de nume). pe mine nu ma deranjeaza sa ma prezint yo9hgr/p daca ma mut in yo5 sau yo6 sau yo..... specific ca decand am autoriazatia lucrez numai portabil (bucuresti)si asta nu ma deranjeaza, ciar imi face placere, ptr ca am tinut cu tot dinadinsu sa fiu yo9(rosiori de vede)de unde am domiciliu si nu de yo3 chiar daca stiam ca voi sta mai mult in bucuresti. Ar insemna ca in viitor sa apara patru, cinci, cifre inloc de trei dupa cifra 9 de district si poate ca atunci uni vor spune ca vor si ei mai multe litere dupa district si uite asa pot aparea dispute sau mai stiu ce alte neintelegeri ca sale spunem asa. in final ma repet nu ma deranjeaza sa spcific ca sunt in portabil. va salut stimati colegi, cu respect yo9hgr

  • Postat de radioamatorii vechi la data de 2008-02-26 14:59:12 (ora Romaniei)
  • Draga yo9hgr...e si asta o varianta ...DAR:
    Gandeste-te ce usor sa pot face confuzii la cum te va copia corespondentul si la cum va scrie el statia altuia : yo5hgr....hihi ...deci probleme mai mari cu cartarea qsl...Spui ca nu esti deranjat sa pui /p ...dar pentru cei care lucreaza in concursuri, orice semn in plus e un cosmar. Si nu numai ..cand vei transmite cw intr-un pile-up poate statia dx se va plictisi sa inteleaga tot indicativul tau lung.. idem fonie exemplele pot continua.. asa ca sa nu cadem pe panta unui patriotism local prost inteles, ca iti vei pastra cifra 9... nu e mai usor sa iti poti schimba cifra cand vrei ? Poti specifica pe qsl si unde mai vrei "ex yo9hgr yo3hgr" etc sa nu te uite lumea.

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2008-02-27 18:45:01 (ora Romaniei)
  • Am spus DA, gandindu-ma si numai la faptul ca cei ce participa la concursurile "serioase" primesc acea "fisa UBN" -Unique/Broken/Not in log ( a se vedea http://www.qsl.ro/yo9kpi/rapoarte-ubn.htm) din care se vede clar cate greseli se pot face si numai in ceea ce priveste incorecta receptionare a cifrei din indicativ, nemaipunand la socoteala altele. Deci, atata timp cat inca nu este inca o "penurie de indicative", eu cred ca este un mare avantaj ca intr-o tara sufixul sa fie unic.

  • Postat de Eu la data de 2008-02-28 09:42:43 (ora Romaniei)
  • Ce facem cu cei care deja au apucat sa isi schimbe indicativele de 3litere cu cele de 2litere a la marii DX-mani?Vor reveni la cele primite prima data?...

  • Postat de Pentru Eu la data de 2008-02-28 12:41:10 (ora Romaniei)
  • Nu, raman cu ele asa cum sunt , adica unice.Nu e ilegal sa ai indicativ cu 2 litere.VEZI :Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, art 12: sufixul este format din 2-3 litere caracteristice fiecarei statii, adica este unic.
    Ce se poate discuta este doar modul de atribuire.La noi se atribuie ca la chinezi, (pe vremea lui MAO )adica "la propunerea colegilor de munca si a tovarasilor de lupta, pentru merite deosebite in lupta impotriva dusmanului de clasa " de autorizare "!! Hi!) . ARRL -ul scoate un ban cinstit din fudulia omului pe sistemul "vanity call" ,amintit de colegul Ciprian ,adica vrei indicativ special pentru muschii tai, platesti.Daca nu, te supui regulilor clare amintite in interventia susmentionata.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-02-28 16:04:09 (ora Romaniei)
  • Eule, Problema nu e ca un radioamator sa aiba doua indicative (sau sa fi avut unul cu trei litere iar acum sa il aiba cu doua). problema e daca e bine ca doi radioamatori din districte diferite sa poata avea acelasi sufix. Cum ar fi, sa existe simultan si un yo3dno, un yo4dno, etc...

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2008-02-28 19:40:35 (ora Romaniei)
  • Art. 12 nu mentioneaza nimic de " unicitate " si nici ce rezulta.... mentioneaza doar ca ptr. statiile individuale, sufixul este format din 2 sau 3 litere, dar prima nu poate fi litera K. oare, scrie in regulament altceva ? sau nu citim acelasi regulament, pe care trebuie sa-l cunoastem...

  • Postat de Este clar! la data de 2008-02-28 20:47:50 (ora Romaniei)
  • Indicativul trebuie sa fie unic!

  • Postat de Back to Basics !! la data de 2008-02-28 20:48:45 (ora Romaniei)
  • "Art. 12 – (1) Staţiile de radioamator de emisie-recepţie din România sunt identificate prin indicative de apel formate din literele YO, YP, YQ sau YR oricare dintre ele reprezentând prefixul atribuit pe plan internaţional României, o cifră, indicând zona în care funcţionează staţia şi un grup de una, două sau trei litere, caracteristice fiecărei staţii, după cum urmează: etc..." Avem un talent fantastic de a citi si interpreta legile pe invers si de aia merge totul pe invers in YO.Ne prefacem ca am pierdut notiunile, termenii, incepem sa vorbim o limba romana paralela.Nu ma mira acest lucru la colegi radioamatori, caci vad demonstratii "stralucite" la politicieni, administratie locala ,justitie etc....Deci in Regulament scrie clar"grup de una, două sau trei litere, caracteristice fiecărei staţii". Se pare ca nu mai vrem ( sau nu mai stim ce inseamna CARACTERISTIC). Hai sa vedem ce zice DEX-ul !!!CARACTERÍSTIC, -Ă, caracteristici, -ce, s.f., adj. 1. S.f. Însuşire specifică predominantă, proprie unei fiinţe, unui lucru, unui fenomen etc. şi care diferenţiază o fiinţă de alta, un lucru de altul. 2. Adj. Care constituie trăsătura distinctivă a unei fiinţe, a unui lucru sau a unui fenomen.CARACTERÍSTIC adj. 1. definitoriu, distinct, distinctiv, dominant, particular, propriu, specific, tipic. iar despre unic :Unic ≠ general, multiplu . Bineinteles ca UNIC nu este identic cu CARACTERISTIC dar acesta este spiritul Regulamentului.Pierdem timpul cu numere de sadomasochism mental in loc sa ne bucuram de viata, de radioamatorism si ajungem sa cantam cintecele " SPRITE "!! Textul din Regulament era ,cred , identic si inainte de 89. Atunci aveam alte creiere, era alta limba romana,de ce nu existau indicative cu sufix identic si cifre diferite ????

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2008-02-28 22:11:35 (ora Romaniei)
  • Intrebare: Sunteti de parere ca sufixul din indicativul de radioamator sa fie unic in planul de alocare a indicativelor YO? (De pilda daca exista YO3FWC, sa nu mai fie permisa atribuirea indicativului YO6FWC).Intrebarea era CE PARERE AVETI nu CE SCRIE si CE SCRIA in regulamente, Dar asa ne place noua sa fugim pe alaturi de subiect!

  • Postat de YO3JW, Pit la data de 2008-02-29 08:05:10 (ora Romaniei)
  • Am urmarit cu interes desfasurarea comentariilor. De la inceput am mentionat ca acest lucru este reglementat de Regulament. Dece totusi s-a pus aceasta intrebare? La ce a ajutat acest sondaj? Se doreste cumva sa fie posibil ca acelasi sufix sa se dea in alte districte ? Dupa mine pierdere de vreme si accesari multiple pe site doar de dragul de a vedea ce se mai comenteaza de ici colo! Sa aveti un sfarsit de saptamana placut!
    73
    Pit

  • Postat de Eu la data de 2008-02-29 09:08:12 (ora Romaniei)
  • Observ aici la comentarii, un personaj care in "call-book"il gasesti cu doua indicative,aici semneaza cu cel vechi...iar in trafic striga cu cel "personalizat".Absolut regulamentar...

  • Postat de My self la data de 2008-02-29 10:56:48 (ora Romaniei)
  • ptr. " Eu " colegul cu purtatoarea de grija - dubla.
    Trebuie sa mai si gandesti ! altii au doua indicative, unul ptr. forum ( ca la lui matale din 2 litere = Eu ) si altul valabil in radio. Apropo, Tu ce indicativ ai - de care ? ai vreunul ? Nu faci inca diferenta intre internet / forum si / sau radio. Cred ca inca nu ai priceput - acum este prea tarziu - ce inseamna indicativ de apel radio si callbook, o lista de adrese a carei utilitate este corespondenta si nimic altceva, si poate fi expirata destul de des. Mai ai alte nelamuriri ? Eu sunt lamurit de " oftica " dovedita frecvent. E bine sa o afisezi, altfel creeaza suferinta. Oricum, cred ca nu te poti vindeca .

  • Postat de Florin la data de 2008-02-29 11:28:32 (ora Romaniei)
  • comentarii aiurea
    opinie personala- idem cu yo3jw
    Mai bine porniti statiile si activati indicativele
    vine repede campionatul national de cw
    se aude ?????

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-02-29 15:17:40 (ora Romaniei)
  • pentru Pit-3jw. N-ai inteles ca n-avem voie sa stim la ce folosesc sondajele astea si ca trebuie doar sa raspundem ca oile, fara sa mai si gindim ? La tabloidizare, la asta folosesc sondajele nelamurite.

  • Postat de Doru la data de 2008-02-29 19:31:15 (ora Romaniei)
  • Cifra din prefix poate suferi modificare la un acelasi sufix.Cred ca este rezonabil! Doua litere in sufix sunt de folos in contest.Avantaj! Nu sunt de acord cu "mostenirea" sau transferul de indicative!Ultima dorinta a lui YO2CY -Tica Morar a fost sa-mi transfere indicativul lui! A fost mentorul meu la fel ca si regretatul YO2ZD ,Anatolie Pruznik! Dumnezeu sa-i odihneasca! Toti suntem "trecatori". Fiecare om in felul sau este unic!
    73 de Doru.

  • Postat de forumistul la data de 2008-03-01 20:02:08 (ora Romaniei)
  • Da, teribila chestia asta cu mai multe indicative si nick-nameuri de forumuri. Unii au o asa activitate radioamatoriceasca de nu le mai ajung indicativele. Bine zicea colegul mai sus :" fumuri si crampe stomacale" Si mari DX-mani la CACAO DX Group....

    Ca sa fiu si eu in trend imi voi lua nick-name ca YO3AC, YO3CR, YO4HW ......

  • Postat de Nick la data de 2008-03-01 20:59:15 (ora Romaniei)
  • Posibilitaile din perioada trecuta au fost cele care s-au cunoscut, acum suntem in alta epoca, insa mentalitatile si naravurile de atunci au ramas foarte puternice. Confundam un Indicativ de apel cu un Om.
    Nu exista egalitate intre acestea, ci doar ce face acel Om cu acel Indicativ, oricare ar fi indicativul nu conteaza forma ci doar cine este in spatele sau, ca operator si om. Indicativele se pot schimba ( precum numerele de telefon - care sunt folosite tot ptr. apel ) dar am fost invatati ca asa trebuie sa si murim. De acum, fiecare cum alege ! Care este de fapt problema ?! ca unii si-au dorit o schimbare iar altii nu ? Pe cine afecteaza schimbarea ? si mai ales de ce ? Este grea povara, sa porti grija altora cand totul este atat de simplu si clar...cat despre forumuri si postari, poti sa-ti alegi un Nick = name, de la cei decedati, ptr. ca nu ai curajul raspunderii cu unul viu si adevarat !

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-03-02 00:12:00 (ora Romaniei)
  • Nick, mie mi se pare ca indicativele radio sint ceva mai mult decit niste simple "numere de telefon" pe are le putem schimba ca pe lenjeria intima. Inseamna (sau ar trebui sa insemne) ceva mai mult. Sint cumva personalizate, ca sa zic asa, reprezinta (mai ales pentru cei mai vechi) simbolul activitatii de o viata in radioamatorism. Eu nu mi-as schimba de bunavoie indicativul, chiar daca pentru ceilalti nu inseamna nimic, activitatea mea serioasa in eter fiind nesemnificativa. In plus, cum ar fi sa avem indicative "dinamice", cam ca IP-urile de pe net ? Cine mai stie cu cine vorbeste ? Sigur, indicativul nu trebuie imprimat pe piele cu fierul rosu, dar nici sa-l schimbi ca pe ciorapi nu mi se pare firesc. Nu e vorba de frica de schimbare. Pur si simplu sint lucruri care nu e cazul sa se schimbe cu atita usurinta. Ca numele.

  • Postat de Noi la data de 2008-03-02 06:26:15 (ora Romaniei)
  • ..."reprezinta (mai ales pentru cei mai vechi) simbolul activitatii de o viata in radioamatorism"...corect!Cand se iau indicativele celor care au fost li se ia toata activitatea de o viata!...Daca cineva va lua ,prin 'diferite metode' indicativul YO3AC,in acel moment diploma va deveni nula!Toti cei care "si-au tras " indicative care au apartinut altor radioamatori din istoria radioamatorismului Romanesc ar trebui sa le inapoieze...

  • Postat de NIck la data de 2008-03-02 06:39:40 (ora Romaniei)
  • Daca schimbam indicativele, ni se pare ca se ruineaza munca de radiomator de o viata si dispare si personalitatea noastra. Asa o fi ptr. multi dintre noi, dar este totusi eronat ! Aceasta este perceptia dar mai ales mentalitatea majoritara de pe la noi...deoarece am trait intr-un anume sistem vechi - constipat - cu posibilitati foarte limitate si prejudecati pe masura. Priviti in lumea larga - w w - radioamatori de pretutindeni, cu multe indicative ( " numere de telefon " ) schimbate voit sau nevoit, la unii radioamatori, le gasiti insirate pe toate pe QSL-ul lor dar ei nu-si fac probleme inutil si de nici un fel, nu se jeneaza ca noi, din contra mentionarea lor arata ca sunt tot ei. Pentru ca gandesc altfel. Iar noi la fel. Precum in RSR.

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2008-03-02 10:06:57 (ora Romaniei)
  • Iata, sondajul iese din pagina, si comentariile sunt tot pe alaturi. Nimeni nu ne-a intrebat CATE indicative diferite dorim sa avem, ci daca ACELAS SUFIX poate fi acordat la doua sau mai multe (in cazul YO la 8 sau chiar 9) statii "Intrebare: Sunteti de parere ca sufixul din indicativul de radioamator sa fie unic in planul de alocare a indicativelor YO? (De pilda daca exista YO3FWC, sa nu mai fie permisa atribuirea indicativului YO6FWC)". Ca sa ma "inscriu" in discutiile pe alaturi de subiect, din cate stiu eu ( nu am verificat dupa CallBook) nici unul dintre marile sufixe YO (DD,BU,BI,RF,RD,DZ,AC,HW ) nu au fost repartizate cuiva, desi, conform regulamentului ( vechi si nou) ele trebuiau retinute OBLIGATORIU minimum 5 ani.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-03-02 15:15:08 (ora Romaniei)
  • Nick, nu cred ca elasticitatea mentalitatii trebuie dovedita permanent si inca prin actiuni discutabile. Or fi si englezii consipati daca le place sa locuiasca in case cu "upstairs" in loc sa se inghesuie in blocuri frumoase, moderne ? Nu cred. Dar fiecare cu parerea lui. P.S. Vad ca mentalitatea moderna iti interzice sa-ti arati "fata". De ce vii sub pseudonim, daca nu-ti place modelul "RSR" in care secretomania era mod de viata ? Spune cine esti si pe urma da lectii altora. Nu de dupa cires !

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2008-03-02 16:48:33 (ora Romaniei)
  • Nu va mai infierbantati baieti, ca nu are rost!Deocamdata dupa cate stiu sunt doua cazuri-fetita lui 2ldc si un baiat din yo3 au primit acelasi indicativ, in urma unei neatentii la anrcti. Al doilea caz (si cred ca de aici a pornit sondajul HI!)este la sufixului NP, care s-a acordat unui radioamator din Cluj (perfect legal!!) si dupa un cersit la anrcti-BU, fostului detinator din yo3 care probabil a cam uitat de acest indicativ fiind plecat din tara iar acum si-a adus aminte! Greseala apartine anrcti-lui care a acceptat asa ceva, dar cum in tara asta institutiile fac legea (adica rastalmacesc legile in in functie de cum au interesul)nu e de mirare
    ca s-a intamplat asa. Ce-i drept o parte din vina e si undeva la FRR, care dupa cate stiu a facut "lobi" in acest sens...

  • Postat de Paul la data de 2008-03-02 17:14:03 (ora Romaniei)
  • Sufixul,este cunoscut prin activitatea radioamatorului, in consecinta odata atribuit sa nu mai fie refolosit.

  • Postat de Marius la data de 2008-03-02 21:35:39 (ora Romaniei)
  • Aha, si dupa ce s-au folosit toate cele 17576 de combinatii (de 2 si 3 litere si fara cele ce incep cu K) declaram radioamatorismul decedat, ca lezam cine stie ce vanitate...

  • Postat de George la data de 2008-03-02 23:09:40 (ora Romaniei)
  • Optez pentru unicitate. Duplicarea miroase a sintagma gen Panasonic-Parasonic-Panasanic-etc. E cam greu sa epuizam cele 17576 combinatii, la o medie, cifra optimista, de 200 noi radioamatori pe an, acest lucru se va intampla peste vreo 50 de ani. Si mai sunt si prefixele YR, YP...Nu asta este problema. Poate doar vanitatea unora de a avea un anumit indicativ. Adica daca YO8SSB este asignat, ce-ar fi sa putem avea si YO2SSB, YO3SSB, etc. Imi cer scuze fata de YO8SSB pentru folosirea indicativului dansului, a fost doar un exemplu didactic.

  • Postat de Opanmaind la data de 2008-03-03 01:20:12 (ora Romaniei)
  • In viitorul apropiat, urmarea activitatii si aspiratiilor noastre, vom fi toti radioamatorii multumiti, vom avea indicativele cu sufixele formate doar dintr-o litera !. Ar fi bine asa ? Asta ptr. ca sigur ne vor ajunge combinatiile, la cat de mult creste numarul de radioamatori.

  • Postat de Ant la data de 2008-03-03 09:30:40 (ora Romaniei)
  • si?...cu antenele cum ramane?...

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-03-03 11:27:27 (ora Romaniei)
  • In Norvegia (la un numar aproximativ egal cu al nostru, banui) exista: LA1DFA, LA2DFA, LA3DFA, LA4DFA, LA5DFA, LA6DFA, LA7DFA si LA9DFA! Pe unii dintre ei ii am lucrati si confirmati in diferite benzi!
    Banui ca nici unul din ei nu este suparat ca acelasi sufix il mai au 7 radioamatori din Norvegia! Nici unul nu se gandeste ca QSL-ul sau ajunge la altul, sau cum se descurca cei de la biroul LA de QSL-uri! Nici unul nu se supara ca in loc de Per i se spune in trafic, in virtutea ... inertiei Olaff!
    Nici pe mine nu m-ar deranja daca in Romania ar fi si YO3DFA, YO4DFA, etc! Chiar din contra m-ar avantaja la obtinerea diplomelor YO NC! (HI!)!
    Daca m-as muta in districtul 3 sau 4 ... e treaba celor de la ANRCTI ce indicativ imi vor da! Si inca o ... idee!
    In concursurile internationale navale, radioamatorii de la MF Runde imi gresesc de multe ori numele apelandu-ma cu Marin (si YO4DCF, la fel ca mine este membru MF Runde)! Nu este acelasi sufix, dar numele este confundat! Nu ma deranjeaza!
    Am grija sa atrag atentia ca sunt Ovidiu si nu ... Marin! In rest ... viata merge inainte indiferent cati de DFA sunt in YO (HI!)
    73 Ovidiu

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2008-03-03 14:16:44 (ora Romaniei)
  • Bravo draga OVIDIU ! Imi place cum ai expus considerentele, gandesti pozitiv , modern si adaptabil. De 3 ori ( X ) FELICITARI ! Cu Tine, am curaj - mergem inainte ! SUCCES in TOATE, SANATATE si VOIE BUNA ! Cu Bine !

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-03-09 17:13:23 (ora Romaniei)
  • SECÞIUNEA 3
    NORME DE EXPLOATARE

    Art. 12 – (1) Staþiile de radioamator de emisie-recepþie din România sunt identificate prin indicative de apel formate din literele YO, YP, YQ sau YR oricare dintre ele reprezentând prefixul atribuit pe plan internaþional României, o cifrã, indicând zona în care funcþioneazã staþia ºi un grup de una, douã sau trei litere, caracteristice fiecãrei staþii, dupã cum urmeazã:..............
    Am citat din regulament!
    Deci la ANRCTI, spre deosebire de diploma WPX prefixul este format din YO, YP, YQ, YR, fara nici o cifra!
    mai departe urmeazã ... unicitatea!!!!!
    YO2DFA este unic de fata de YO3DFA, la fel YO2DFA este altul faþã de YP2DFA sau YR2DFA!
    Deci sufixele diferite sunt legale în concepþia ANRCTI. Încã o datã specific, între ANRCTI ºi ARRL (sau CQ magazine, nu ºtiu cine elibereazã diploma WPX), existã o neconcordanþã în ceea ce priveºte prefixele ºi sufixele!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact