l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este viteza cea mai mare la care puteti receptiona mesaje in cod morse?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 17-martie-2008 si s-a incheiat la 24-martie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (27)  

  • Postat de Lilian la data de 2008-03-17 12:34:23 (ora Romaniei)
  • Am scris 30-40 . Insa cred ca intrebarea nu este formulata corect . Mai corect ar fi :"Care este viteza cea mai mare la care puteti receptiona mesaje in cod morse confortabil si practic fara greseli?"
    73
    Lilian
    PS S-a terminat si editia 2008 a Russian Dx Contest . In 14 cw nu am auzit nici o statie din yo3.

  • Postat de Mihai la data de 2008-03-17 14:59:26 (ora Romaniei)
  • Constat cu placere ca iar avem optimisti incurabili participanti la sondaj :) Cei mai mari radiotelegrafisti YO deja au votat: 5 peste 40wpm!! Lilian: YR7M a lucrat YO3FRI in 20m CW in Russia DX. Concurs excelent, participare numeroasa, la fel ca in WW sau WPX. Doua sint cauzele, dupa parerea mea: regulamentul modern si interesant, si mobilizarea exemplara din partea rusilor. Degeaba am insistat ca sa adaptam regulamentul YODX dupa Russia DX; cuvintele mele au cazut peste urechi surde. Ne meritam soarta, de altfel, ca si in viata "reala": pe cine alegem sa ne conduca, asa ii avem. Probabil ca se doreste ca YODX sa ramina un concurs de mina a treia, la categoria "si altele"; sa nu ne mire daca in curind va fi "incalecat" de un alt concurs mai interesant si cu participare mai mare, ca in fond nu sint decit 52 de week-end-uri in an.73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-18 12:07:30 (ora Romaniei)
  • Am votat si eu cu 30-40 darfoarte mult conteaza "forma" - capacitatea de concentrare. De ex la OKOM contest 2007 UBN - ul meu a fost minima pentru ca aveam buna dispozitie , odihnit...eram in "forma"...hi. RUDX CW am lucrat in 160m mixt dar ma dezarmeaza ca foarte multi di RU nu vorbesc sau foarte dificil limba engleza...hi, asa ca am fost pus in situatia sa fac multe QSO - uri in SSB in limba rusa....hi lucru care am si semnalat in log. Mihai are adevar in organizarea RUDX...este frumos si eficient.

  • Postat de YO9HSW la data de 2008-03-19 00:41:26 (ora Romaniei)
  • Completandu-l pe Lilian - YO3BL, cred ca era mai corect sa votam viteza maxima de receptie in conditii de trafic real (oboseala, stres, QRM, multiple statii pe frecvente apropiate, etc.) sau poate ca asta ar trebui sa se subinteleaga?

  • Postat de Laiu Cristinel la data de 2008-03-19 01:15:01 (ora Romaniei)
  • Sa insistat mult pe scoaterea probei de telegrafie din examenul pentru obtinerea certificatului de radioamatori. In final sa reusit. Nu stiu daca a fost bine sau nu. Parerea mea ca din generatia urmatoare foarte putini radioamatori vor mai sti morse. Sa spun si eu pe ce viteza am votat, cred ca nu are rost sa ne laudam. Oricum felicit radioamatorii care lucreaza in telegrafie. Consider ca telegrafia este un mod de lucru frumos si necesar. 73!

  • Postat de David Moldovan la data de 2008-03-19 08:14:00 (ora Romaniei)
  • Am votat 20-30wpm in ideea ca se cere viteza la receptionarea textului in clar. Cu putin antrenament viteza de receptie la textul in clar poate creste. La QSO-urile unde se transmit prescurtari uzuale din jargonul radioamatoricesc viteza de receptie poate creste la cca. 40wpm. Din pacate tot mai putin lucrez in CW avand la dispozitie un mod de lucru mult mai confortabil: fonia. 73! David

  • Postat de Tony la data de 2008-03-19 11:44:48 (ora Romaniei)
  • Frumusetea radioamatorismului o constituie codul MORSE!

  • Postat de alex la data de 2008-03-19 18:35:50 (ora Romaniei)
  • corect ar fi fost sa intrebi ,la ce viteza poti receptiona

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-20 10:57:55 (ora Romaniei)
  • Concluzii interesante si oarecum imbucaratoare daca consideram un procent relativ mic votul celora care exprima "nu cunosc...nu ma intereseaza" dar ar fi interesant de vazut media varstei din voturile celora care exprima cunoasterea morse....hi. Viteza de receptia este important...in anii 56 - 57 urmand cursurile aviatiei sportive in cadrul unei conexiune idilica cu o eleva de la sectia radio am fost provocat daca cunosc codul morse...nu am cunoscut dar am mintit ca cunosc....hi. Ca sa nu fiu prins cu minciuna am improvizat un "generator" de ton acasa - spre disperarea parintilor - legand in serie un difuzor cu un manipulator si cu bornele de pick-up al unei radio vechi. Asa am invatat morse...dar asta mai tarziu mi a creat mari probleme pt. ca mergea emisa dar receptia mai de loc. Mi a trebuit ani buni sa reduc acest handicap...hi. Interesant de amintit ca pilotajul tot asa am "pregatit" stand pe un scaun si cu o matura care reprezenta "mansa". Acest sistem de simulator realmente a creat o anumita deprindere...hi - dar si imaginatie...hi.

  • Postat de George la data de 2008-03-20 15:40:11 (ora Romaniei)
  • Fara comentarii,ma alatur opiniei lui Tony YO3FXF.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2008-03-21 10:15:42 (ora Romaniei)
  • Cunoscatori de cw=149, participanti la CN US cw=95 !
    Fara comentarii!. 73! de yo8cln.

  • Postat de SorinaKe la data de 2008-03-21 17:59:41 (ora Romaniei)
  • De ce ar trebui sa existe semnul "egal", sau ma rog o legatura, intre numarul de Cunoscatori si cel de Participanti ????

  • Postat de Florentin la data de 2008-03-22 03:26:35 (ora Romaniei)
  • Draga Tony(YO3FXF), ma socheaza afirmatia "frumusetea radioamatorismului o constituie codul MORSE".De ce , simplu!Radioamatorism nu se reduce la acest cod.Inseamna ca absolut toate celelalte ramuri a ceea ce se cheama RADIO-AMATORISM sunt desconsiderate.Sigur ca exista o categorie care se cheama telegrafisti, dar, daca radioamatorismul s-ar rezuma numai la ta-ti-ta-ta ta-ta-ta ar fi CUMPLIT!
    Poate iti reconsideri opinia.
    Cu --... ...-- !

  • Postat de Florentin la data de 2008-03-22 03:36:44 (ora Romaniei)
  • P.S.Uite eu iti dau un exemplu:
    Pentru mine, cea mai frumoasa realizare a fost cand folosind o dubla trioda 6H3P am reusit, elev fiind, sa generez 980MHz masurat pe o linie Leher(anii '69-'70).Apoi cand utilizad un fotomultiplicator primit de la fostul "Carotaj" am generat prima mea imagine Tv AN si asa mai departe.
    De ce trebuie sa punem mereu pe primul plan telegrafia?Eu nu reusesc sa inteleg....Sigur ca telegrafia are adeptii ei dar, trebuie sa ramanem tributari liniilor si punctelor?Radio-amatorismul se opreste la Dl.Morse?Nu evolueaza?
    Daca privim prin prisma "obiectelor vechi" ce au mare valoare sigur sunt de acord cu parerea ta.Dar, ramanem muzeu?
    Acelasi 73! pe cai actuale adica http

  • Postat de Florentin la data de 2008-03-22 03:51:31 (ora Romaniei)
  • P.P.S
    Am reactionat pentru ca eu sunt in "tabara constructorilor" adica a celor care isi construiesc singuri echipamentele si obtin chiar si rezultate.Afirmatia ataca oarecum aceasta categorie care nu este singura².Chiar daca putini au mai ramas.De ce?Pai este simplu, omul este o fiinta curioasa, curiozitatea a creeat evolutia si daca il obligi sa ramana intr-un punct, se va plictisi sigur.
    Eu unul vad FRUMUSETEA RADIO-AMATORISMULUI in ceea ce faci cu tu in micul tau laborator unde din "fiare" iese ceva "compatibil " cu lumea exterioara.Poti comunica, morse voce, date,imagine, etc.
    A cumpara si exploata un echipament de fabrica nu are aceeasi valoare cu "fiorul" unui "fier" incalzit de propria inteligenta !

    P.P.P.S si acum la atac domnilor!Cine nu este de acord sa isi impuna punctul de vedere.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-22 09:15:11 (ora Romaniei)
  • "SI A A FOST MAI INTAI CUVANTUL" - scrie in religie. Radioamatorii dunt mandri pentru aceasta. Dezvoltarea rapida a tehnicii la care radioamatorismul are aportul lui a adus cu el si diversificare. De la galena azi s-a ajuns la comunicatii digitale sofisticate, sisteme de antene - constrirea aparaturii la nivelul tehnic actual necesita cunostinte vaste in domeniu iar marea masa a radioamatorilor si azi se compune ditr-o gama larga de oamaeni atat ca pregatire cat si de meserii - preocupari. In Germenia a aparut expresia "radioamatori de priza..." - expresia oarecum injositoare la adresa a celora care vor sa comunice ca radioamatori dar cumpara aparatura. Eu cred ca nu este corect sa facem deosebiri "fasciste" intre radioamatori...in principiu cel care construieste reprezinta aceasi valori cu cel care este "doar" contesteman - care este doar DX man - care comunica doar in CW sau in moduri digitale - care este preocupat doar cu US sau UUS etc....noi TOTI TREBUIE sa formam o FAMILIE....familia nobila a radioamatorismului. Aceasta tema este foarte vasta si merita atentie - merita sa aducem semnul onest de egalitate pentru ca la urma urmei insumarea preocuparilor creaza si reprezinta in totalitae radioamatorismul de azi si de viitor.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2008-03-22 10:36:18 (ora Romaniei)
  • Pt. domnisoara Sorina Ke (presupun), eu nu am pus semnul egal, am vrut sa scot in evidenta dezinteresul manifestat fata de un campionat national, chiar si in yo! De fapt nu inteleg de ce acest forum are tendinte de a deveni unul de "scandal"? 73! de yo8cln

  • Postat de Mihai la data de 2008-03-22 11:42:56 (ora Romaniei)
  • Frumusetea radioamatorismului este ca se gaseste ceva interesant pentru fiecare. Mi-a placut mult povestea lui Florentin, din pacate constructorii sint tot mai rari, cred ca putini mai stiu macar ce e aia o linie Lecher... Respect pentru cei care vad frumusetea in CW (ma numar printre ei), insa egal respect celor care isi gasesc satisfactia in alte moduri de lucru. Toate sint fascinante in felul lor. Iar in privinta participarii la CN, in relatie cu numarul de respondenti la acest sondaj, as zice ma intii ca raspunsurile sint artificiale (uitati-va numai la proportia de optimisti) si mai apoi ca nu toata lumea simte fiorul competitiei. E bine asa, sa fie diversitate. 73!

  • Postat de Florentin la data de 2008-03-22 20:19:12 (ora Romaniei)
  • Ma bucur sincer ca cel putin doi radioamatori, YO5AJR di YO3CTK au inteles punctul meu de veder.Sunt intrigat de afirmatia lui YO8CLN: "De fapt nu inteleg de ce acest forum are tendinte de a deveni unul de "scandal"?"
    Ce inseamna "scandal" daca puteti sa il definiti.O opinie diferita este un "scandal"?
    Cred ca este o problema lingvistica la mijloc.
    Pentru toata lumea "celebrul" 73!

  • Postat de Florentin la data de 2008-03-22 20:22:02 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8CLN:
    Citez: "Pt. domnisoara Sorina Ke (presupun)," , cine este personajul daca nu sunt indiscret....?
    In postari nu il vad.............

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-23 08:14:48 (ora Romaniei)
  • Perfecta dreptate are MIHAI YO3CTK - experienta cu "urechi surde" este relevanta! S-a si manifestat cineva (untuter)ca "se face scandal"! Perfecta notificarea lui Florentin: pentru unii "opinie diferita" = "scandal" - asa este, unii au ramas cu edicatia si cu practicile de inainte de 1990! Pentru ei tot ce suna impotriva practicilor si doctrinei "partidului" este oponeneta, este scandal - trebuie starpit. Ei si azi refuza modernismul, reforma, profesionalismul etc. - Din pacate multi dintre ei se impun la conducerea miscarii HAM RADIO YO si azi! Rezultatul se vede: "Cunoscatori de cw=149, participanti la CN US cw=95 !" .. zice Ghita. Asa este - CHIAR CU RISCUL DE A FI IAR "CATALOGAT" (de cei tributari vremurilor de inainte de 1990)DRET "SCANDALAGIU" remarc ca: la asa organizare, asa concurs = asa participare! Parca a pomenit cineva si de "alegeri"? Sa speram ca dupa alegerile din va veni si la CA FRR un suflu de reforma: deschidere, transparenta, eliminarea favoritismelor pe diverse criterii de tot felu, un managment profesional! = putina primavara! Evident asta depinde de propunerile de candidati din teritoriu si mai ales rezultatul voturilor. Poate dupa aceea vom asista si noi la arbitrari "curate", rezultate pe "bune" - nu "iese cine trebuie" si mai ales participari corecte la concursuri - unii membrii de "elita" ai echipei HQ YO nu vor mai intocmi loguri fictive de participare in scopul "estetizarii" rezultatelor personale etc. etc... Suntem plini de sperante! 73 si mult GL Joska=yo5avn
    P.S. Disputa pro/contra CW eu cred ca nu-si are locul! In opinia mea radioamatorismul este un sport complex al mintii, in care nu e bine sa redactam "clasamente" privind importanta, frumusetea ("gusturile nu se discuta") unor activitati!Eu nu cred ca , de expl. la atletism, poate cineva sa zica ce este mai important : 100 m garduri?, 1000 m?, sarituri? etc...? . Ceea ce sunt convins e ca un atlet este cu atat mai "desavarsit" cu cat participa la mai multe probe. Prin similitudine asa e si la noi: un radioamator e cu atat mai "desavarsit" cu cat stapaneste mai multe: CW, trafic OPERATIV in SSB, constructii / conceptii, goniometrie, tehnica transmisiunilor atat in US cat si in UUS - mai nou tehnica de calcul, operare sisteme de calcul etc.

  • Postat de unul la data de 2008-03-23 09:45:47 (ora Romaniei)
  • Acesta este ADEVARUL:"un radioamator e cu atat mai "desavarsit" cu cat stapaneste mai multe: CW, trafic OPERATIV in SSB, constructii / conceptii, goniometrie, tehnica transmisiunilor atat in US cat si in UUS - mai nou tehnica de calcul, operare sisteme de calcul etc."...

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2008-03-23 11:13:21 (ora Romaniei)
  • I-mi cer scuze,dar am uitat sa pun peste tot ghilimelele! Si cu "Sorina" a fost tot sub forma de gluma, o referire la cel care a postat cu pseudonimul SorinaKe.Mihai are dreptate, poate s-au supraevaluat unele raspunsuri privind cunostintele de cw. Ce regret foarte mult este ca eu am fost nevoit sa trec "nu cunosc..." deoarece consider cunostintele mele de cw ca nesatisfacatoare! Nu ma refeream la diferente de opinie(cine ma cunoaste stie cita deschidere am spre a dezbate problemele), dar sint multe aspecte pe forum care sint postate tendentios!(ce legatura are cw cu CN de cw?!!) 73! de yo8cln(ex yo5cln)

  • Postat de Lari la data de 2008-03-23 21:39:10 (ora Romaniei)
  • Nu voi scrie viteza,pentru a nu cade in ,,dizgratia’’ fostilor camarazi de arme(dintre care unii sunt hami) care stiu ce pot face eu in materie,din pacate problemele aparute (vezi R & R nr. 11/2004 pag. 18/19 articolul scris de mine ,,Remember’’) ma tin departe de CW.
    Imi pare rau ca se pune ,,mult patos’’ si in acest sondaj de opinie si nu acceptam ideile celorlati.
    Nu conteaza modul de lucru daca il faci cum trebuie,dar cum in viata este bine sa cunosti in plus orice iti este de ajutor,este benefica cunoasterea telegrafiei.
    Cu deosebit respect pentru toti colegii radioamatori,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de AVRAM la data de 2009-08-07 22:43:31 (ora Romaniei)
  • am invatat si folosit codul pe perioada armatei.si acum il cunosc.atunci aveam clasa I.mi a placut foarte mult,si ma gandesc cu nostalgie la acele vremuri.erau minunate,dar nu am dorit sa raman in armata...

  • Postat de avram la data de 2009-08-07 22:47:42 (ora Romaniei)
  • MAI MULT DE 40 DE CUVINTE/MINUT...

  • Postat de Stefan la data de 2010-01-10 12:54:21 (ora Romaniei)
  • Adevarat ca in radioamatorism exista nenumarate posibilitati de manifestare a hobby-ului personal.Adevarat este ca radioamatorism inseamna in special ;comunicare,legatura,cuvinte spuse si cuvinte ascultate ,intre oameni care nu se cunosc dar au aceleasi preferinte.Cred ca primeaza in radio amatorism mai mult performanta legaturilor la distanta,decat a legaturilor speciale.Ori legaturile la distanta cu cat mai multi radioamatori din cat mai indepartate tari se fac de obicei in telegrafie si ssb,,,,,,sau internet(hi-hi).Daceea cred,dupa parerea mea ca telegrafia si ssb sunt motoarele radioamatorismului.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact