l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: In numeroase tari exista Legea dreptului la antena. Cine considerati ca ar trebui sa militeze in Romania pentru o initiativa legislativa in acest sens?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 13-octombrie-2008 si s-a incheiat la 20-octombrie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (34)  

  • Postat de Tony la data de 2008-10-13 14:19:58 (ora Romaniei)
  • Toate aceste entitati laolalta!

  • Postat de Marcel la data de 2008-10-13 17:27:06 (ora Romaniei)
  • Despre ce lege e vorba ?

  • Postat de Madincea B. Antal la data de 2008-10-13 20:25:38 (ora Romaniei)
  • Este poate una dintre cele mai interesante întrebări din ultima perioadă. Era însă frumos dacă se dădeau măcar una-două trimiteri spre exemple de asemenea legi, preferabil în limba engleză deoarece cred ca ar fi înţeles de către cei mai mulţi. Titlul sună frumos, poate chiar prea frumos pentru a fi păstrat pentru un eventual proiect de lege :)



    Problema cred că este spinoasă din câteva puncte de vedere. În primul rând unora le este (încă) bine în situaţia actuală. Ei probabil n-ar dori nici o schimbare în domeniu, de frică să nu le fie mai rău. Sunt însă alţii pentru care mai rău ca acum nu mai poate fi. Pe de altă parte o reglementare în domeniu sigur va fi făcută la un moment dat, iar în cazul acesta ar fi bine să fim printre iniţiatori, nu să aflăm din ziare de ea. Mai ales că vom fi primii afectaţi de ea.



    Fiind membri UE, se pune întrebarea dacă există directive ale UE privind acest subiect. Dacă da, proiectul trebuie să le respecte pe acestea, însă făcând referire la ele probabil ar trece mai uşor prin Parlament. Dacă nu există încă reglementări europene în domeniu, avem ceva mai multă libertate de mişcare. Trebuie oricum căutate exemple bune ca sursă de inspiraţie. Nu cunosc sigur, dar din auzite modelul german pare a fi cel mai restrictiv, aşa că trebuie multă atenţie cu ce şi de unde se ia.



    Cred că ar fi o greşeală ca proiectul de lege să se refere doar la radioamatori. Sunt multe persoane fizice care urmăresc posturi radio-tv depărtate, pentru recepţia cărora antenele sunt obligatorii. Sunt în ţară mulţi vârstnici care nu ştiu ce este internetul, dar ascultă în mod curent posturi de radio din Republica Moldova, Moscova, Vocea Americii, Deutsche Welle sau radio Vatican. Parcă şi China emite emisiuni în limba română. Ar mai fi o categorie de persoane probabil mai tinere preocupate de ascultarea comunicaţiilor de pe benzile serviciilor publice. În vest acesta este un hobby. La noi ascultarea parcă nu (mai) este interzisă, iar în ţară de vând destule scanere radio, puţine din acestea fiind în posesia radioamatorilor. Însă menţionarea acestui hobby ar fi poate nepotrivită într-o ţară care încă nu s-a vindecat de spionită. Oricum legea trebuie categoric să ia în calcul toate păturile de populaţie, deoarece din titlu nu reiese că s-ar referi strict la radioamatori.



    Întrebarea de la care am plecat era cine ar trebui să facă acest demers. După părerea mea ar trebui să plece de la grupuri de iniţiativă a unor radioamatori buni cunoscători de limbi străine şi/sau cu pregătire juridică. Dacă răspundeţi că FRR, uitaţi că FRR sunt de fapt radioamatorii prin intermediul cluburilor din care fac parte şi în final tot la grupuri de iniţiativă se ajunge. După ce proiectul a prins contur, a fost dezbătut online şi offline (de ex. în cluburi), rămâne înaintarea lui spre aprobare. Aici FRR ca persoană juridică cred că ar fi mai potrivită decât o persoană fizică. Fiind însă sub tutela ANS, nu ştiu dacă reglementările îi permit să aibă iniţiative legislative proprii. Dacă s-ar face prin ANS pe de o parte cred că propunerea ar aveam mai multă greutate, pe de altă parte deşi este puţin probabil, este posibil ca cineva din ANS să ridice obiecţii şi să facă modificări. ANS însă are dreptul de a înainta propuneri legislative? Sau trebuie să o facă prin intermediul ministerului de care aparţine? În acest caz se repetă riscul obiecţiilor/modificărilor de la etapa anterioară. Şi bineînţeles fiecare etapă birocratică suplimentară înseamnă şi timpul aferent. Până la urmă probabil vor ajunge toate entităţile din cadrul întrebării implicate, dar pe rând. Asta dacă ideea este să venim noi cu o propunere legislativă. Că dacă ar fi doar să cerem o reglementare în domeniu, am fi prea naivi să credem că va cunoaşte cineva nevoie noastre şi că va ţine cont de ele. Iar în acest caz nu ne putem aştepta la nimic bun.



    Cum am spus şi la început, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, acest lucru va fi reglementat şi-n România, aşa că ar fi mai bine să avem noi iniţiativa. Cu atenţie însă, să obţinem ceva mai bun decât ce avem, altfel mai bine nu. Mai este însă o problemă: până acum a fost o discuţie teoretică. Suntem capabili să o punem în practică? Experienţa o dovedeşte că nici gând de aşa ceva. Pe marginea unor banale regulamente de concurs se discută ani de zile de cele mai multe ori fără nici o concluzie. Să mai amintesc de Statului FRR? Dacă îmi amintesc bine, după lungi discuţii singura concluzie a fost cea de al care s-a plecat: că este nevoie de un Statul nou, actualizat. Aşa ca să nu ne îmbătăm cu apă rece, nu prea văd eu nici un proiect de lege să iasă din mâna noastră. Sau mă înşel?

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2008-10-13 20:27:34 (ora Romaniei)
  • Cu scuze pentru admin. Dreptul la antena este in aceeasi acceptiune ca in Constitutia Romaniei, art. 31 Dreptul la informatie , aliniatul 5 , vezi http://www.topavocat.ro/articol/40-Constitutia-Romaniei-Drepturile-libertatile-si-indatoririle-fundamentale ? Ca sa stim ce raspundem … ’73 yo3gh., Op. Dan

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-10-13 20:43:41 (ora Romaniei)
  • 17 persoane spun cã FRR, alþii 26 spun cã toþi la un loc! Mã întreb ce rãspundere are FRR de antenele Orange sau Vodafone, sau oricare altã firmã, de pe toate dealurile, de pe multe clãdiri în oraºe, de antenele diverselor posturi de radio, de pe UKW, sau chiar de pe medii care se gãsesc în toate marile oraºe, de antenele unitãþilor militare, ale poliþiilor judeþene, etc. etc.
    Dintre variantele existente nu prea am ce vota.
    Aº propune ANC (parcã aºa se numeºte acum), dar poate este o greºealã de dactilografiere s-a vrut ANC, ºi a ieºit ANS (pe care chiar cã nu-i vãd gãsind motive de implicare, HI!)
    În ceea ce priveºte Constituþia ... s-o lãsãm baltã!
    73 Ovidiu

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-10-13 21:35:44 (ora Romaniei)
  • Nu se pot amesteca antenele populatiei (radioamatori sau nu) cu cele ale posturilor de radio/tv sau tel. mobila. Acestea din urma, pentru instalare au nevoie de o serie de aprobari precum si plata unor taxe mari. Se cere un proiect de antena executat de o firma specializata de proiectari, aprobari de la Primarie, Inspectia in constructii, dela Directia Aviatiei Civile etc. Legea germana dar si engleza este extrem de restrictiva. Acolo se cer proiecte care trebuie aprobate de primarie. Ar trebui cercetata legea franceza, care daca nu ma insel se numeste chiar "Dreptul la antena". Trebuie sa remarc insa, ca de multe ori nici-o lege, e un lucru mai bun decat o lege. Nu trebuie uitat ca este permis orice nu este interzis de o lege.

  • Postat de Madincea B. Antal la data de 2008-10-13 21:51:25 (ora Romaniei)
  • Adaug la cele spuse de Vasile faptul că o lege e însoţită de "Norme metodologice de aplicare". Şi chiar dacă legea e perfectă, normele pot ascunde multe chichiţe. În România se întâmplă şi asta...

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2008-10-14 00:31:23 (ora Romaniei)
  • Mai postez o data:
    http://www.f5uqn.net/articles.php?lng=fr&pg=10

    poate sunt si cititori ce pot trage concluzii.

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2008-10-14 00:35:45 (ora Romaniei)
  • ...Eu de aceasta am cunostinta.Fiind un sit dedicat radioamatorilor, mi se pare evident ca intrebarea din sondaj se refera la dreptul la antena al radioamatorilor.
    Daca altii au cunostinta de legi asemanatoare sunt rugati sa le posteze si astfel se poate ajunge la o concluzie eventuala de unde trebuie inceput, cine trebuie sa ia atitudine, etc.
    73!
    P.S.Dupa cate stiu sunt si juristi in randul radioamatorilor care benevol ar putea sa actioneze.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-10-14 08:57:50 (ora Romaniei)
  • Site-ul precizat de YO9CHO, contine legea franceza. Mie mi se pare destul de permisiva pentru radioamatori, fatza de legea din Germania sau Anglia. Totusi si aceasta face trimitere la un proiect in anumite cazuri...

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-10-14 11:00:19 (ora Romaniei)
  • Mulþi dintre noi am vãzut "pe viu" turnurile lui YO9HP, YO4NA, YO9WF, YR7M, etc. Imi inchipui ca aceste turnuri nu au putut fi ridicate fãrã aprobãri ale primãriilor, aprobãri ce sigur s-au obþinut doar pe baza unor proiecte. Cred eu cã, chiar în absenþa unor legi pentru antene, proiectele ºi aprobãrile sunt necesare pentru a avea o antenã ... serioasã.
    Dacã prin antenã înþelegem o simplã sârmã întinsã între 2 balcoane, sau între 2 acoperiºuri,sau un magnetic loop pus în balcon, altfel se pune problema.
    În ambele cazuri sunt de acord cu YO6EX care spune cã "nici o lege e un lucru mai bun decât o lege", HI!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-10-14 13:59:12 (ora Romaniei)
  • P.S. Orice proiect supus unei aprobari, in cazul nostru primarie sau consiliu local, trebuie executat de o firma autorizata in acest sens. (Asa spune legea). Exemplu real (anul 2004): Antena de 10 m pe un bloc cu 8 etaje: Telefon la o firma; vreau proiect antena asa si asa; spun unde si cum. Cat costa? mmmmm...mmmmm...pai sa vedem...mmm...cam 65 milioane...fara tva...Cum asa scump? Pai asa... Dar daca am eu proiectul facut de mine si numai sa-l copiati si sa-l semnati?...mmm..pai asa vre-o 20-30 de milioane...da, tot trebe sa venim sa vedem...deci tot cheltuim si noi, etc. etc.
    Mai vreti proiecte?

  • Postat de Calin la data de 2008-10-14 14:43:56 (ora Romaniei)
  • O lege a antenei ptr radioamatori ar fi utila, cu toate ca sunt alte probleme mai grele si mai grave de dezbatut in Parlament. Totusi, ar trebui o initiativa legislativa la care ar putea contribui ANC (ex ANRCTI) care da indicative, FRR (ca organizatie a cluburilor de profil), IGSU (ca potential beneficiar al ajutorului dat de radioamatori)si CSAT si poate si al altor structuri care ar putea avea interes in domeniu. Exclusiv FRR nu merge! Nu stie nimeni cine este FRR! Este o organizatia fara lobby, fara PR, dezbinata, vesnica sapata de proprii membri. Initiativa ar putea porni de la FRR dar trebuie cooptate si celelalte structuri! Vine cineva cu un plan de idei sau ... "trebuie sa ni se dea de undeva"?

  • Postat de Elvis la data de 2008-10-14 18:37:16 (ora Romaniei)
  • Nu stiu ce asteptati 'sa se dea de undeva" dar daca vrei si mai si incerci, trebuie sa iese ceva bun.Am facut o cerere la presedintele asociatiei de propietari,comitetul a(m) aprobat-o.Acolo in acea cerere am scris pt ce este acea antena si ca ma oblig sa respect normele PSI si NTS.Poate o sa va amuzati ca nu are nici o "acoperire" dar eu am acordul asociatiei doar si-a pus acordul si stampila presedintele.La ce ma ajuta asta?-Eventuale lamuriri pt posibilii "Tica-Contra", printre vecinii curiosi.Cum scria la un sondaj anterior Noni-2DNO,toti locatarii au dreptul peste tot, nu exista eu am aici tu ai acolo, la fel si cu obligatiile.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2008-10-14 19:29:03 (ora Romaniei)
  • Un interesant articol pe aceasta tema, tradus de Francisc Grunberg, YO4PX (DREPTUL LA ANTENÃ GARANTAT ÎN PENNSYLVANIA!) a aparut recent la Mozaic DX si poate fi citit la adresa http://www.radioamator.ro/dxcc/mozaic.php?id=212>http://www.radioamator.ro/dxcc/mozaic.php?id=212

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-10-14 19:55:32 (ora Romaniei)
  • Se pare ca s-a deschis un fel de "cutia pandorei". Sica zice foarte intelept dar eu cred ca inainte de a elabora niste reglementari in aceasta chestiune de catre cei care nu au nimic cu radioaamatorismul este nevoie ca chiar radioamatoeii sa prevada "viitorul" sa pregateasca niste propuneri pertinente care la momentul OPORTUN sa poate influenta favorabil viitoarele reglementari. Sunt convins ca cei care vor elabora reglementarile se vor inspira din reglementarile din Franta sau Germania (nici decum din Est...) Sigur ca ar fi de dorit ca aceasta "pregatire" sa se formeze intr-un fel de "CSAT" al radioamatorilor - adica fara prea mare mediatizare. Ganditi-va numai la spectul de isterie generale posibila in exacerbarea "nocivitatii undelor radio". Aceasta problema cere mult simt de previziune si cred cu tarie ca nu trebuie prea mult "ventilata"...deocamdata.

  • Postat de Tony la data de 2008-10-14 23:26:08 (ora Romaniei)
  • ..."astfel că acum oricare radioamator din stat poate să-şi ridice un pilon"...BRAVO!

  • Postat de Corrado la data de 2008-10-15 16:50:34 (ora Romaniei)
  • Nu aveti idee ce sir de documente si aprobari , timp , nervi si bani .... aveti nevoie pt. a ridica un pilon...experienta personala. Ar fi bine venita o lege in domeniul.

  • Postat de Lari la data de 2008-10-18 13:57:40 (ora Romaniei)
  • INTERESANT SONADJUL DE OPINIE.
    Colegul ham YO2MBA ,,are perfecta dreptate’’.Dar sincer (fara a intra pe teren ,,minat’’) este foarte greu,va trebui sa asteptam una sau doua legislaturi ale parlamentului pana sa ,,treaca’’ un asemenea act normativ.In opinia mea va mai curge multa apa pe Dunare pana se va adopta o astfel de lege,mai ales ca ea nu se va initia numai pentru radioamatori ci si pentru companiile de telefonie mobila iar aici sunt interese mari si ,,NU LE PICA BINE UN ASTFEL DE ACT NORMATIV’’.Numai daca exista un ,,interes comun’’ se va initia si va trece prin furcile caudine ale GREOIULUI parlament bicameral din Romania.
    Pana atunci asteptam sa treaca cele doua decenii (si ceva zic eu) pe care le anticipa raposatul
    conu’Silviu Brucan si ,,ne vom descurca cum putem in stil mioritic’’.
    Sa auzim numai de bine,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-10-18 14:50:55 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi: Pentru serviciile de telefonie mobila, emitatoare de TV si Radio, exista Legea Comunicatiilor, in care se specifica clar pentru fiecare serviciu in parte ce acte si aprobari trebuie sa detina solicitantul, inclusiv in materie de antene. DECI: este vorba numai de antenele radioamatorilor si eventual a abonatilor la Radio si tv.
    Pana in prezent, daca te adresezi Consiliilor locale pentru asa ceva, intri sub incidenta legii constructiilor. Daca cineva se incumeta sa propuna un act legislativ privind "Dreptul la antena pentru radioamatori" trebuie sa fie foarte bine informat si sa detina un lobby in parlament. Lobby-ul se poate obtine numai printr-o propaganda bine sustinuta pentru radioamatorism, si avantajele aduse de acesta pentru tzara.
    Cred ca se poate lua exemplul radioamatorilor indieni, care in 2006 au demonstrat in fata autoritatilor extrem de restrictive din India, avantajele aduse de radioamatori. La noi in tara nu se stie nimic despre aceste lucruri. Aici este rolul FRR care ar trebui sa aiba un departament special (cu oameni harnici si bine pregatiti) pentru lobby si publicitate in mass-media nationala. Se pot folosi filmele din alte tzari care explica foarte clar rolul radioamatorilor in caz de necesitate.
    Fara aceste lucruri nu se va rezolva nimic si mai bine sa ramana situatia asa cum este, decat sa se scoata o lege atat de restrictiva incat cu adevarat se poate ajunge la disparitia radioamatorismului la noi in tzara.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2008-10-18 22:07:25 (ora Romaniei)
  • Puiu - DL3KCT, odihneasca-se in pace, ne povestea de severitatea legii in DL. La antenele filare sarma sa nu fie mai subtire de 3mm ca sa fie vazuta de pasari in zbor (amendamentul ecologistilor). Antena nu trebuie sa deranjeze in niciun fel vecinii. Au fost cazuri de reclamatii ca deranja umbra ce cadea la vecin la o anumita ora... Pe altul il stresa pur si simplu prezenta antenei, chiar daca nu era pe teritoriul lui. Din cei 6000 de radioamatori YO nu gasim cativa buni de gura sa-i bagam in parlament ? Pana la lege, ar fi bine sa scrie pe autorizatie ca avem dreptul sa folosim o antena.

  • Postat de Tony la data de 2008-10-18 22:37:08 (ora Romaniei)
  • La ce se refera mai exact inaltimea de 8 metri trecuta in regulamentul de protectia muncii pentru radioamatori,...la inaltimea pilonului sau la inaltimea totala a antenei?Mcy!

  • Postat de paul la data de 2008-10-19 00:14:10 (ora Romaniei)
  • Incerc sa urmaresc urmatoarea logica:ca sa dai o lege trebuie sa ai o presiune exercitata de doritori sau o carenta reprezzentata prin procese nerezolvate din lipsa legislatiei.Presiunea ar trebui sa o faca cei afectati,in speta cei care au incercat sa instaleze o antena si au avut proobleme.Mai departe prin simpatie noi ceilalti care am reusit sa instalam antena dar nu am avut probleme ar trebui sa sustinem cauza celor care nu au fost atat de norocosi. Apoi ar trebui dezbatuta in radiocluburi dupa care ele sa faca presiune (lobby in englezo-politica) asupra FRR.
    FRR +cluburi +persoane fizice + asociatii +nemultumitii care nu au putut instala o antena fac presiune (lobby)la legislativ.Adica toti radioamatorii in principiu dar daca nimeni nu zbiara nu e nevoie de lege.Nu e destul sa te plangi pe forum ca sa se dea o lege si nici sa ceri la FRR.
    Astea fiind spuse mai putina patima pe forum si mai multa patima in radioamatorism.Paul

  • Postat de Tony la data de 2008-10-19 09:34:15 (ora Romaniei)
  • "City Council said: “We don’t care what the law is!We do not belive that antennas are needed for Public Safety.We do not want antennas and no antenna is going to ever be approved.”

    http://www.palomararc.org/Scope/feb06scope.pdf

  • Postat de Cristi la data de 2008-10-19 18:21:44 (ora Romaniei)
  • Dati-mi voie sa va rapesc timpul cu cateva considerente de ordin personal.
    1. Pentru statiile comerciale, exista anumite reglementari (inclusiv anumite avize speciale gen aviz din partea aeronauticii)
    2. Odata cu intrarea in UE au intervenit noi reglementari privind traversarile aeriene ( a se vedea noile proiecte ale societatilor de televiziune, internet privind trecerea retelelor aeriene in canalizari de cable). Probabil ca mai devreme sau mai tarziu si antenele nostre vor fi luate in vizor.
    3. Pentru montarea unui pilon "primitiv" o teava de 6 m pe bloc este nevoie de avizul proprietarilor. Si nu ma refer la asociatii. Efectiv avizul vecinilor. Cum zicea cineva mai demult pe un topic, ajunge un vecin sa te aiba la rinichi si gata, nu poti monta nimic.
    Pentru exemplele enumerate mai sus e putin mai simplu deoarece turnul este pe proprietate si daca respecta distanta de vecinatate prevazuta de lege, acordurile consiliului local sunt relativ simplu de obtinut.
    Si acum propunerea personala: cred ca am avea castig de cauza daca activitatea noastra ar avea o legatura mai stransa de activitatea inspectoratului de urgenta. Aici cred ca ar trebui lucrat. La cate probleme au fost in ultimiii ani si daca activitatea noastra ar ajuta cu ceva in situatii de urgenta am avea beneficii mai mari. Cu multumiri pentru timpul acordat. YO8DHD

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2008-10-19 22:08:20 (ora Romaniei)
  • Am militat prin nenumarate materiale traduse din presa straina pentru o mai mare implicare a noastra in activitati caracteristice situatiilor de urgenta. Am oferit nenumarate exemple prin care radioamatorii americani si din alte tari civilizate si-au castigat aprecierea si respectul autoritatilor prin implicarea lor. Domnii de la FRR nu au urechi de auzit, ei nu sunt din cale afara de interesati de ce se intampla pe alte meleaguri si cum procedeaza acolo radioamatorii pentru a castiga niste drepturi din partea comunitatilor in care traiesc. "Ce ne intereseaza pe noi ce fac englezii?", "Trebuie sa vina David Sumner K1ZZ sa ne spuna asta?" se intreaba retoric si arogant un membru al Consiliului de administratie.
    Consultati va rog toate articolele pe acest subiect de la rubrica MOZAIC DX. Daca nu oferim nimic societatii, nici nu putem pretinde ceva.

  • Postat de Leon la data de 2008-10-20 07:21:39 (ora Romaniei)
  • Intrebareaeste de interes dar, ar trebui sa se precizeze, din partea comisiei ce se ocupa cu ... reteaua de urgenta (in CA a FRR), ca exista un act normativ care reglementeaza, in parte instalarea antenelor de radioamatori. Fac vorbire despre Ordinul M.I.R.A. referitor la cadrul legal privind activitatea radioamatorilor in situatii de urgenta -OMAI 1160/2006 pentru aprobarea Regulamentului pivind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta specifice riscului la cutemure si/sau alunecari de teren. In regulament sunt rezolvate o parte din aceste probleme, merita de studiat si ... eventual de aplicat.

  • Postat de Tony la data de 2008-10-20 08:35:44 (ora Romaniei)
  • Acest ordin: OMAI 1160/2006 ...poate fi gasit aici: http://www.spftm.go.ro/04/0401.htm

  • Postat de Tony la data de 2008-10-20 09:41:05 (ora Romaniei)
  • http://www.isubacau.ro/legislatie/pc/ordin-1995-1160-2005.htm ART. 31 - Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului îndeplineşte următoarele atribuţii:
    n) sprijină membrii Reţelei Naţionale de Urgenţă a Federaţiei Române de Radioamatorism în obţinerea aprobărilor legale pentru montarea antenelor de unde scurte şi unde ultrascurte, pe clădiri publice sau blocuri de locuinţe;...Cum anume sprijina?Mcy

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2008-10-20 13:14:48 (ora Romaniei)
  • Ii sprijina pe membrii Retelei Nationale de Urgenta, dar nu pe toti radioamatorii? Eu nu sunt membru oficial al niciunei retele de urgenta si nici nu stiu daca exista o forma organizata la care sa te poti afilia, pentru a deveni membru. Asadar pe mine nu ma sprijina MTCT?

  • Postat de Leon la data de 2008-10-20 13:43:17 (ora Romaniei)
  • Acest ordin trebuie citit complet- atributiile tuturor factorilor. Sunt atributii pentru toti. Sprijinul este ca o recompensa ( sa spunem asa) pentru cei care fac efortul de a participa la actiunile retelelor de urgenta ( care trebuie constituite in fiecare judet, in cooperare cu ISU judetean).
    Sunt atributii si pentru radioamatori trebuie infiintat un centru de coordonare nationala si retele locale care functioneaza pe baza protocoalelor de cooperare cu ISU ( vezi prevederea din regulamentul nostru privind traficul de primejdie) dar, si pentru inspectoratele in constructii, institutii publice, politie, ISU, etc.
    Daca vrem sa fim sprijiniti trebuie sa facem un efort si sa ne facem cunoscuti si sa demonstram utilitatea activitatii noastre.
    De fapt, acesta este primul si singurul act existent, pina in prezent, prin care se recunoaste activitatea de radioamator ca o activitate de utilitate publica - art. 39 lit.f.
    Insa,oricite prevederi legale ar exista tot mai bine e sa cautam sa ... nu ne ”punem rau cu vecinii” (pana la lege iti taie vecinul sarmele - parafrazare).

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2008-10-20 15:31:53 (ora Romaniei)
  • Cu teoria stam bine, practica ne omoara... Este de la sine inteles ca organizarea este cheia succesului. Dar aceasta organizare trebuie "organizata". Cine ar trebui sa se ocupe? Acesta a fost subiectul sondajului.

  • Postat de Leon la data de 2008-10-21 07:30:44 (ora Romaniei)
  • In baza acestui ordin (regulament. de fapt), asociatiile sportive (radiocluburile) organizeaza reteaua de urgenta - pe baza unor criterii care sunt cuprinse in acesta dar, pot fi gasite si in prevederile corespunzatoare ale IARU (sectiunea: urgente)- dotare, surse de alimentare, disponibilitate, etc.
    Se incheie un protocol de colaborare intre radioclub (asociatie) si I.S.U. judetean - acest protocol se constituie ca anexa la planul judetean de protectie si interventie la dezastre al ISU.
    Faza urmatoare este constituirea conducerii (coordonarii) retelei nationale. De aceasta ar trebui sa se ocupe compartimentul de resort din CA-ul FRR. In felul acesta se realizeaza interfata radioamatori (retea nationala) - I.G.S.U.
    Sunt citeva judete unde s-a realizat aceasta - mai mult sau mai putin bine dar, este un inceput.
    Fara ceva efort nu vom fi niciodata ”vazuti”. Avem un .... talent deosebit de a ne dezbina si de a astepta sa faca altcineva ceva pentu noi.
    In alte parti este un lucru de la sine inteles ca un radioamator sa participe la realizarea masurilor in situatii de dezastre - exemple sunt destule ( Katrina in SUA, cutrmurele din China anul acesta, etc.).
    La o intrebare mai veche cine spunea ca nu ne putem compara cu organismele oficiale - au dotare mai buna, banuiesc ca in SUA au si totusi acolo autoritatile apeleaza la radioamatori, oare de ce???
    La Iasi am realizat aceasta organizare, am participat la diferite exercitii organizate de catre ISU si s-ar parea ca lucrurile incep sa se ”dezghete”.
    Dar, pentru a putea obtine ceva concret pentru activitatea noastra trebuie sa ajungem sa ne organizam la nivel national ( sa fim vazuti si la IGSU) si sa ne oferim serviciile.

  • Postat de Tony la data de 2008-10-21 09:53:46 (ora Romaniei)
  • Cate lucruri trebuie sa patimeasca un radioamator ca sa isi monteze o "amarata de antena"...cand acest drept ar fi trebuit sa vina odata cu autorizatia de radioamator...nu poti face radio fara antena!Ar fi trebuit sa fie specificat acest lucru in autorizatia de radioamator...nu sa mai cerem nu stiu ce alte aprobari de la zeci de foruri superioare...parca in vechea autorizatie scria ceva si despre antena...73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact