hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: In cadrul statiei dv. de radioamator folositi si echipamente care se bazeaza pe tehnologia SDR (Software Defined Radio)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 8-februarie-2010 si s-a incheiat la 15-februarie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (8)  

 • Postat de Berni la data de 2010-02-08 09:07:12 (ora Romaniei)
 • Folosesc un radioreceptor PERSEUS produs de firma microtelecom. Partea de hard digitalizeaza toata gama de UL, UM, US de la 0 la 40 MHz. Partea de soft permite redarea pe ecranul PC-ului a unui segment de pana la 1,6 MHz largime. Deasemenea permite inregistrarea acestuia 'live' pe hard-ul PC-ului. Spre exemplu daca vrem sa inregistram un concurs YO tipic ( 3500 - 3800 kHz, durata 2 ore ) sunt necesare aprox. 20 GB de spatiu liber pe harddisk ( intern sau extern ). Filtrele sunt foarte eficiente ( CW min. 50 Hz ). 73

 • Postat de Daniel (yo8tvd) la data de 2010-02-08 11:32:59 (ora Romaniei)
 • Am folosit un transceiver sdr construit dupa schemele de pe siteul lui yu1lm . Ce pot zice .... pt cei familiarizati cu tehnica IT e ok . Am fost uimit de performante vs complexitatea montajului . Tot ce va pot sa va zic e ca merita sa incercati veti fi uimiti

 • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2010-02-09 09:33:33 (ora Romaniei)
 • Parerea mea ca in general suntem "o leaca" reticienti vs.de SDR. Motivele sunt multiple dar principalul motiv ca in mare majoritate suntem trecuti de 40 de spire....hi. Ar fi nevoie de mai multa mediatizare din partea celor familiarizati in "IT" dar in special de performantele SDR vs. de cele treditionale. Eu sunt adeptul SDR (de si nu am) si mereu spun la prietenii mei constructori SDR si entuziasti - sunt extrem de curios cum merge SDR de exemplu la un concurs de ex.IARU. Are cineva curaj sa incerce? Adevarul este ca un operator SDR in conditii grele si trefic infernal trebuie sa fie perfect familiarizat cu SDR. Se pare ca raportul performante - pret SDR are viitorul cert."Enjoy"...hi.

 • Postat de Nicu la data de 2010-02-09 09:47:31 (ora Romaniei)
 • Folosesc pentru receptie un hibrid intre scheme din internet adaptate la compomnente ce le-am gasit printre troace. Banda continua pana la 7MHz (AD9850), si comutare pe benzile superioare cu cuarturi.Rezultate surprinzatoare pentru simplitate. Pregatesc un oscilator cu AD9854 si mixer cu multiplexor de viteza mare. Recomand incepatorilor care au cunostinte de IT si nu numai.. Daca au un calculator, investitia este mica.. Performante multumitoare.

 • Postat de Marius la data de 2010-02-09 13:51:35 (ora Romaniei)
 • Desi inca nu mi-e foarte clar cum si mai ales daca receptia unui SDR chiar o poate depasi in performante pe cea a unui receptor clasic (analog sau hibrid analog/IF DSP, cu filtre monolitice macar intr-o IF), am fost surprins sa constat ca in ultimul timp din ce in ce mai multi corespondenti folosesc SDR, de care se declara foarte multumiti. Cineva chiar declara superior un Flex5000 in fatza unor transceivere de referinta pe care le poseda in acelasi timp: Orion2, FT1000 si IC756. Oricum, SDR va schimba radical "fenomenul radio" asa cum il stiam pana acum, iar in combinatie cu controversatul soft "CW Skimmer" vor goni iubitorii radio-ului clasic din concursurile CW. Tehnologia a venit intotdeauna cu un pretz de platit...

 • Postat de kiss vasile la data de 2010-02-09 20:37:09 (ora Romaniei)
 • Am un prieten cine utilizeaza acest "S.D.R"sistem cu succes (5ONG.).Eu nu mai am posibilitatea de a schimba calculatorul meu cu unul performant,ramanand la vechitura mea care abea supoarta Win.98.,cu viteza minima, care nu poate rula in lipsa de suficient RAM.,si viteza programul S.D.R. Eu personal o admir pe cei care folosesc metode noi. Pacat ca aceasta metoda nu mai poate angrena constructiile amatoricesti, limitand cunostintele tehnice la simple asamblare a diferitelor mufe preconcepute . 73' Vasile

 • Postat de Titi la data de 2010-02-09 22:51:37 (ora Romaniei)
 • Personal folosesc o configuratie intre un transceiver analog si un sdr acordat pe media frecventa. Ascultand in paralel semnalul receptionat atat pe transceiver cat si pe sdr se constata o diferenta superioara in favoarea sdr-ului. Investitia este destul de mica si merita incercata! 73 Titi

 • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2010-02-12 23:28:43 (ora Romaniei)
 • Filozofic privind problema, campul electro-magnetic , pe care il exploatam si in care pasiunea se numeste "radio-amatorism", este singurul camp energetic in care am fost capabili sa transmitem informatii.Cum?Prin perturbarea lui.Natura, are propriile perturbatii, aleatoare, care se numesc ZGOMOT.Ca sa putem extrage informatia transmisa de la "capatul lumii", exista o singura solutie.Sa avem posibilitatea de a imbunatati ceea ce se cheama raport "Semnal/Zgomot".
  O solutie este "perturbarea" digitala a campului.Avem de recunoscut doua stari: 0 si 1
  In lasicul analogic avem N-dtari de citit....*
  S.D.R. trateaza digital un semnal analogic.Este inca un compromis , dar, un compromis mai bin decat analogicul.Aduceti-va aminte de AM, FM, si aparitia DSB si apoi SSB.
  Sunt pentru evolutie.S.D.R. este un pas.Zgomot din pacate vom avea totdeauna insa evolutia inseamna fie schimbarea suportului de transmitere a informatiei (modularea altui camp) fie schimbarea modului in care tratam decodarea.
  Succes celor care ies din rutina!

  Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Comentariu *
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact