l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: A suferit vreodata statia dv. de radioamator defectiuni rezultate in urma descarcarilor electrice?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 10-iunie-2013 si s-a incheiat la 17-iunie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de coatu cezar la data de 2013-06-14 09:11:28 (ora Romaniei)
  • In anul 2002 am avut probleme cu statia de emisie cand un trasnet a lovit statia de transformare de 220KV a orasului Azuga. Prin impamantarea facuta la calorifer, am primit in transceiver o tensiune suficient de mare ca sa-mi arda transformatorul de retea si redresorul de inalta tensiune (1000Vcc). Toti condensatorii au plesnit, iar bobinajul la trafo a fost facut praf. A trebuit sa astept cativa ani ca sa repar aparatul, care era un HM facut la Alexandria dupa o schema a domnului ing. Soare Dumitru. Intre timp am cumparat un ICOM 703 cu care am lucrat ani de zile si pe care apoi l-am schimbat cu TS 450S de 100W. Acum stiu regula si nu mai fac impamantari la calorifere, am o priza de pamant separata facuta din teava de CUPRU infipta in pamant langa geam si merge foarte bine. Antenele se deconecteaza manual la oprirea statiei si se pun la pamant. Inainte de a conecta o antena la mufa de intrare in transceiver, o pun la masa ca sa descarc eventuala electricitate statica acumulata in ea (majoritatea antenelor sunt dipol sau inverted V din sarma si fiecare este pentru o singura banda. A se evita lucrul in banda, chiar si in concurs sau la DX daca afara sunt descarcari electrice. Nu merita sa strici un aparat bun pentru cateva momente de lucru.Cezar.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2013-06-14 16:40:47 (ora Romaniei)
  • @YO6CUF: Cezar, fara sa intram in detalii, stricaciunile la statia ta au fost produse probabil de un soc de supratensiune/curent captat si condus de-a lungul liniei de joasa sau medie tensiune pana la tine acasa. In astfel de cazuri destul de frecvente in zonele in care media/joasa tensiune adusa pe stalpi, o solutie rezonabila este ca filtrul de intrare pe 220Vac al shack-ului sa contina si protectori MOV si poate si arestori cu gaz, solutie destul de simpla si ieftina. Sigurantele rapide uzuale, sunt indeobste prea lente. Este minunat ca ai putut instala o priza de pamant chiar langa geam, mai ramane sa legi pilonii/suportii dar si cablurile la pamant inainte de ajung la shack. Simpla deconectare a cablului dela TCVR si legarea lui la pamant nu este suficienta in anumite locatii mai expuse la descarcari. Asa vei fi protejat si dinspre antena si nu numai dinspre reteaua AC. Vezi si comentariile de la : http://radioamator.ro/articole/view.php?id=890

    73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE

  • Postat de NICK la data de 2013-06-14 19:38:34 (ora Romaniei)
  • @yo6cuf: imi place mult raspunsul corect,tehnic si la obiect al lui Morel -4X1AD. Despre traznirea unei statii se poate vorbi cand descarcarea vine din antena in ""jucarii"" Iata cazul meu ! aveam un frumos (si bun FT-840 ). Nou. Pentru vara m-am mutat la cca 16 km de buzau. Receptie de vis. Camp de antene cum isi doreste oricine .De ziua lui socrul meu (Sf Petru si Pavel) pe sarbatorit l-au mancat palmele sa pornesca jucariile mel. Nu m-am opus ,dar nici nu am retinut(am uitat de statie ).Pe la orele 18,30,un tunet puternic, un fulger de a luminat locul si......fugind la statie am vazut urme de fum !Traznetul lovise antena mea si deci transiverul. Ce a ramas din el ? Placa de receptie era buna(avea receptie slaba-undeva diodele nu mai erau...-) Placa filtrelor, etajul final si altele erau arse (carbonizate si exfoliate) etajul final nu mai era acol(sarise din cutie) si altele. Socrul s-a speriat. A zis ca vom cumpara alta(si asa a fost ).Deci asta face traznetul . Supratensiunile/supracurentii din linia de alimentare ""dau in trafuri, in filtrele de retea, alimentare etc. Sa va fereasca Dumnezeu de TRAZNIREA ANTENEI.N.
    N.B. Am hotarat sa nu mai postez, dar ...o facui...Cu respect pentru cititor nic-yo9agn

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2013-06-15 11:04:52 (ora Romaniei)
  • @YO9AGN: Nick, din punct de vedere tehnic, as sugera ca apararea contra descarcarilor electrice sa fie abordata adecvat pentru toate porturile prin care o statie este conectata la lumea exterioara: antena, reteaua de alimentare, port serial RS-232 sau USB etc. Ca sa ilustrez cele de mai sus, am sa mentionez doua exemple cunoscute de mine. Primul, un FT-1000 a fost avariat de o descarcare desi antena nu era conectata. In shack exista si un transceiver VHF pentru un DX Packet Radio Cluster care ramasese conectat pe antena lui si care a receptionat o lovitura directa. Datorita intensitatii deosebite, aceasta s-a propagat si spre un modem Packet HF/VHF Kantronics care era legat atat la transceiverul VHF cat si la FT-1000 pentru lucrul in modurile digitale din HF. Rezultat: toate aparatele de pe lant au fost avariate. Al doilea exemplu se refera la un TS-870 care a avut antena deconectata si impamantata in timpul unei furtuni. Din pacate, la el era conectat si o interfata Kenwood de Phone Patch legata la randul ei la o linie de telefonie fixa. Descarcarea a venit prin conductie pe linia de telefon care mergea pe stalpi, a intrat in Phone Patch si a ajuns si in TS-870, unde s-au defectat cateva module. Evident ca nu trebuie sa dam in paranoia si sa ne temem si de umbra noastra, insa o abordare preventiva mai generala nu poate decat sa ne scuteasca de pagube materiale mari si nu numai.
    73, Morel, ex.YO4BE

  • Postat de NICK la data de 2013-06-15 12:47:57 (ora Romaniei)
  • @(4X1BD)ex YO4BE ; Nu vreau sa fiu nici Carcotas ,nici Toma Necredinciosul, dar in mod clar TRAZNETUL ESTE DESCAREA CE SE PRODUCE INTRE UN NOR ,INCARCAT CU ELECTRICITATE STATICA ( la milioane si milioane de volti) si UN OBIECT TERESTRU : ARBORE (POM) STUFARIS,FRUNZA PLUTIND PE APA, SI... ANTENA. dE CE ? dESCARCAREA cauta obiectul ce are cea mai privilegiata pozitie de orizont(inaltime) fata de mediul inconjurator,configuratie,varfuri indreptate in sus .Cum , orice antena este facuta sa aiba un orizont bun,sa fie degajata etc. asa se face ca ea este FAVORITA la descarcarea electrica.Referitor la avarierea statiei pe linia electrica este vina furnizorului de energie si mai toate tarile au acest fapt legiferat. Aici se distrug(...de regula..) etajele de alimentare(separare si rareori se ajunge la statie(radio) propriu-zisa.Tot atunci se distrug(prin supravoltare) si frigidere, congelatoare,masini de cafea ,iluminatul, ,etc.Referitor la intrarea pe liniile perifericelor de la PC ,cred ca se exagereaza, pt ca si acestea vin subteran si au protectii solide.Daca ""DA TRAZNETUL, PRIN LINIA DE INTERNET ..ETC IN STATIA MEA ,ATUNCI TOT COMPLEXUL LOR DE FURNIZARE DE INFO ESTE IN ""FLACARI"".ASTA PENTRU CA ENERGIA ARE CALE SI INAINTE SI INAPOI. DACA EI AU PROTEJAT APARATURA LOR, LEGIUITORUL II OBLIGA SA APARE SI CONSUMATTORUL.
    Ca un corolar : dupa cele expuse de corespondentul meu, ar trebui sa scoatem si fisele (absolut toate) din priza nu numai antena.DEJA PARANOIA sau inapoi la secolul trecut in satul GHEBOAIA unde nenea ION vede ""luna in bat"".
    cu mult respect, nick-yo9agn.

  • Postat de Viorel la data de 2013-06-15 14:02:59 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca are rost sa vedem cine poarta responsabilitatea pagubelor suferite de loviturile produse prin descarcari electrice.
    De obicei firmele furnizoare de servicii de comunicatii au stipulat in contract ca nu sunt responsabile pentru pagubele provocate de fulgere...eu am patit-o mai de mult-acum 10 ani cand mi s-a prajit la propiu un calculator legat la o retea de cartier(inca nu aram HAM la acea data).
    Inca odata TNX Morel,73!

  • Postat de NICK la data de 2013-06-15 16:28:17 (ora Romaniei)
  • @- YO2MHJ : Viorel , eu nu am priceput cine a prajit calculatorul: traznetul sau reteaua electrica ce s-a supravoltat in urma unui traznet asupra postului trafo sau retelei la care erai bransat ?? Mai sunt momente, cand electricianul de zona, in urma unei avarii, conecteaza consumatorii casnici la 380V. Caz la ENEL Buzau satull....anul.... Enelu-ul a platit daune la aproape jumatate sat. Era el vinovat ,nu traznetul. Dar discutia a alunecat urat. TRAZNETUL STATIEI RADIO(RADIOULUI ) INTERVINE PRIN ELEMENTUL COMPONENT AL STATIEI CE ESTE FACUT PENTRU A CAPTA ENERGIA UNDELOR RADIO. Adica prin antene.Celelalte sunt COLATERALE.
    Cu stima nick-yo9agn.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact