hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: V-ati construit vreodata antene de unde scurte (1,8-28 MHz) pentru traficul de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 9-decembrie-2013 si s-a incheiat la 16-decembrie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (14)  

 • Postat de Bob la data de 2013-12-09 20:19:34 (ora Romaniei)
 • Bag de seama ca 1,8 nu e trecuta la unde scurte, inseamna oare ca saptamina viitoare va fi un chestionar separat pentru banda asta?Eventual impreuna cu 137khz,hi!Si, ca sa raspund, da, o parte din antene sint construite de mine, mai ales in 1,8:-))73!Bob

 • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-12-09 20:32:35 (ora Romaniei)
 • Scuze, am rectificat intrebarea, care acum contine intervalul 1,8...28 MHz. Sper sa nu fi fost afectate prea multe raspunsuri pana acum.

  73s de Ciprian N2YO

 • Postat de Misi la data de 2013-12-09 20:44:23 (ora Romaniei)
 • Am primit cadou de la OE3BCA ( odihneasca-se in pace) un dipol de fabricatie italiana, pe benzile 14 , 21 si 28 MHz.In rest totdeauna, toate antenele le am montat - singur.

 • Postat de NICK la data de 2013-12-09 20:47:46 (ora Romaniei)
 • Da, toate antenele mele mi le-am construit singur si le-am montat cu un bun amic. El s-a suit pe stalp ca e mai tanar (are doar 64 ani !!!) dar numai dupa ce a ""udat""" baza stalpului cu tzuica fiarta...am uitat sa zic ca le-am pus in ianuarie, dupa sarbatori, pe viscol si ger ... si ca merg ""super"" . Aaaa, sa nu uit: am doar o singura antena filara de la fereastra la niste pomi din jurul blocului. Fac precizarea sa nu cada cineva in eroare !!!!. Cu stima va doresc tuturor SARBATORI FERICITE !! nick-yo9agn

 • Postat de Dani la data de 2013-12-09 22:37:42 (ora Romaniei)
 • Toate mi le-am facut singurel.Pot fi vazute pe qrz.com.Am fost oarecum magulit cand am fost intrebat de multi cum am reusit sa instalez acel delta-loop pe 20m,care se vede in foto pe qrz.com.Cu aceasta antena am lucrat toata lumea,in special in telegrafie...

 • Postat de Attila Kote la data de 2013-12-11 18:41:19 (ora Romaniei)
 • DA. toate antennele mi le-am construit singur de la 80m-10m inclusiv si 50mhz hi,si sunt multumit de ei(raport,performanta, calitate,si pret!!!). CU 73
  SARBATORI FERICITE!

 • Postat de COATU CEZAR la data de 2013-12-11 21:43:05 (ora Romaniei)
 • Prima antena facuta de mine a fost un dipol in 7 MHz montat la Bucuresti intre doua camine studentesti. Apoi am adaugat in fata ei un director si in spate un vibrator si am transfornat-o intr-un Yagi pe 7 MHz. pe directia Vest. A doua a fost un Cubical Quad static cu comutatie prin relee preluat de prin revista RADIO din anii '80. Tot in 7 MHz. La Alexandria am facut inverted V pentru 7 MHZ si l-am suit pe varful blocului cu 7 etaje in care locuiam. La Costila in 1993 aveam un dipol pentru 3,7 MHz ingropat in zapada de 2m din jurul cladiri statiei unde lucram deoarece in aer era imposibil sa stea cu chiciura groasa ce se forma la 2500 m inaltime si care ajungea deseori la 15-20 cm in diametru. Zapada poluata era un bun conducator de RF si am lucrat cu doar 10 W statii din YO si din europa in conditii foarte bune. Prima antena mai serioasa am facut-o la Azuga, unde am pus un Delta LOOP multiband 3,5-28 MHz la circa 35 m inaltime intre 3 blocuri . O antena folosita des in portabil a fost ani de zile antena sloper pentr 7 MHz. Am folosit-o cu succes la Bucuresti intre blocul meu (legata cu un capat la etajul 10 ) si un gard din spatele blocului aflat la parter. La Codlea am reusit sa am un spatiu bun unde am facut cate o antena acordata pentru fiecare banda (dipol in 80m, inverted V-uri pentru 7(21) si 14 MHz, GP pentru 28 MHz. Anul acesta am facut doua antene verticale GP portabile pentru expeditiile din YOFF, prima a fost in 14 MHz, iar in noiembrie am reusit sa o fac si pe cea pentru 7 MHz. Sunt imense, dar fiind usoare se monteaza rapid de o singura persoana si in circa 10 minute intrii in emisie. Am lucrat cu ele DX-uri interesante (VK, VE, K, PY, JA,HZ,4X,TF) si sunt multumit de ele. Am incercat si o antena directiva tip "fluture" pentru 7 si 14 MHz, dar daca la receptie mergea bine, la emisie era un compromis, asa ca am renuntat la ea.
  O antena facuta din bat de undita telescopic (ca cele de 7 si 14 MHz) are avantajul ca poate fi montata chiar si la balconul blocului, iar cand vrei sa lucrezi cu ea, doar iesi afara in balcon si incepi sa o intinzi pana la maxim, faci trafic radio si apoi o strangi. Ea are doar 1,2 m stransa si nu deranjeaza pe nimeni. Portabila de 14 MHz o port intr-o husa de panza impreuna cu cablurile radiante si coaxialul de alimentare si nu are mai mult de 3 Kg greutate.
  Nevoia te invata si trebuie sa faci orice ca sa poti emite in benzile de radioamatori pentru a lucra un DX sau o expeditie IOTA. Mult succes celor care isi construiesc antenele.Cezar-YP20ARER (YO6CUF).

 • Postat de Gheorghe Oproescu Tavi (yo4bkm) la data de 2013-12-12 12:37:41 (ora Romaniei)
 • Mi-am construit singur toate antenele. Asta inseamna ca mi-am construit antele Yagi si Swan pe 2 m, Yagi pe 70 cm, inclusiv rotative cu rotor HM pe cand eram YO7BKM, dar si stalpii pentru antenele de US (trei piloni inalti de 6, 8, respectiv 12 m, constructie grinda cu zabrele, proiect si calcul de rezistenta, toate HM, de cand sunt YO4BKM in al doilea amplasament din YO9). Sarbatori fericite si succes la antene! 73!

 • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-12-12 18:01:27 (ora Romaniei)
 • Poate putin, off topic, dar, oare ce calcul de rezistenta necesita un "pilon" de 6 m inaltime. Eu la 6m am pus o "tede" (teava) in pamint si am pus antene...dar .. 73! de yo8cln

 • Postat de Gheorghe Oproescu Tavi (yo4bkm) la data de 2013-12-13 14:58:01 (ora Romaniei)
 • @YO8CLN, stalpii mei nu au ancore si sustin antene filare cu diametrul de 3mm bine intinse, deci sunt solicitati transversal. In zona apar de 2-3 ori pe an vijelii cu peste 80 km/h si, de 6 ani de cand i-am facut, nu s-a clintit niciunul, au fost calculati la o forta laterala de 30 kN pe toata inaltimea lor. Sunt prevazuti cu scara si cu o mica platforma la partea superioara, sa se poata monta comod si antene rotative pe unul din ei. Si, daca stalpul este off topic nefiind antena, scuze! 72!

 • Postat de Gabi la data de 2013-12-14 03:03:36 (ora Romaniei)
 • @Cezar, yo6cuf: din cate imi amintesc "Cubical Quad static cu comutatie prin relee preluat de prin revista RADIO din anii '80" a fost construit pe acoperisul din caminul studentesc de pe Plevnei (grajduri regale), de la YO3KSC, de Serghei, fost yo3ru. Era vorba de o antena pe 7mhz...

  In afara de o clona 14AVQ, de Bacau, care s-a rupt la prima furtuna, toate antenele folosite de mine au fost "home made". Cea mai "greu de construit" antena home made a fost un delta loop vertical full size pentru 3.5 Mhz ancorata in doua puncte pe terasa @ fatada blocului si intr-un pom. Domnul Misu Tanciu (YO3CV), care avea o antena asemanatoasre la 200m de blocul meu, si caruia i-am batut la usa (radioamator novice), m-a invatat cum sa alimentez antena cu doua cabluri rasucite - gasibile pe atunci la magazinul Electrotehnica de pe Magheru.

 • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-12-14 10:48:19 (ora Romaniei)
 • "Off topic" m-am referit la postarea mea! Si eu sint adeptul pilonilor fara ancore (a se vedea antenele de la yo8krr, pe blogul lui Lucian, yo8ssb)
  Va urez sarbatori fericite ! 73 ! de yo8cln

 • Postat de Gheorghe Oproescu Tavi (yo4bkm) la data de 2013-12-14 14:58:28 (ora Romaniei)
 • TNX YO8CLN pentru precizari! Imi face placere sa va urez la randu-mi srabatori fericite si un An Nou mai bogat in impliniri! 73!

 • Postat de Elvis la data de 2013-12-16 12:07:46 (ora Romaniei)
 • A trecut si ultimul concurs YO din calendarul competitional...felicitari daca va faceti singuri antene,se stie ca la bloc pana si montarea unei antene e o adevarata aventura.Vad ca sunteti satisfacuti de antenele consruite...nu era satisfactia mai mare daca va multumeam(macar odata) pentru multiplicator ?73 si multe satisfactii- YO7MG/YO7KBS

  Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Comentariu *
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact