l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti familiarizat cu avantajele folosirii programelor de simulare/modelare de antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 7-martie-2016 si s-a incheiat la 14-martie-2016

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (3)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2016-03-08 10:28:26 (ora Romaniei)
  • Celor care vor sa afle mai multe despre programele de simulare/modelare de antene, le sugerez sa inceapa in lb.romana cu cartea "Radiotehnica" a colegului nostru YO8CRZ care dedica in intregime capitolul 6 simularilor. Cristian YO4UQ a scris un numar de materiale inclusiv un ghid de folosinta a softului 4NEC2 in 3 parti. Si YO5OUC a abordat programul 4NEC2 pe radioamator.ro .


    Exista nu putine programe de simulare/modelare pentru antene. La ora actuala, pe internet se gasesc 3 programe populare gratuite: MMANA GAL, EZNEC si 4NEC2. MMANA GAL este cel mai simplu si prietenos, recomandat calduros incepatorilor iar 4NEC2 este cel mai avansat.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Petrica la data de 2016-03-09 00:01:14 (ora Romaniei)
  • Folosesc MMANAGAL, desi sunt convins ca masuratorile cu miniVNAul va arata mereu alte valori indiferent ce program de simulare voi folosi. Intradevar poate marjele de eroare ar fi mai mici dar directia de lucru, generala, data de oricare dintre programe , este mana cereasca! Am un vis! I HAVE A DREAM! (M.L.K )Sa oferim radioamatorilor YO, posibilitaeta analizei locului de unde sunt amplasati privind eficienta antenelor folosite! Aici vad menirea A.R.R., dar... timpul le va rezolva pe toate! Cu respect! TNX Morel pt tot! 73! YO9RIJ Petrica

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2016-03-09 12:29:02 (ora Romaniei)
  • @YO9RIJ: in problema Z=R+/-jX, cu MMANA GAL se poate obtine cu usurinta o diferenta de maximum 5-10% intre rezultatele simularii si masuratorile pe teren efectuate cu un analizor de antene sau VNA/miniVNA. Diferentele vin deseori din definirea incorecta a caracteristicilor solului, reproducerea lipsita de suficienta acuratete a geometriei antenei si setarea deficienta a unor parametri ai programului. Trebuie luata in considerare si precizia calibrarii analizorului folosit fata de o impedanta complexa stiuta (etalon). Simpla calibrare dupa o rezistenta neinductiva de 50 Ohm nu este suficienta. Cine urmareste Product Review-urile din revista QST, stie ca precizia masuratorilor a multor analizoare de pe piata lasa mult de dorit.


    Dar te-ai referit doar la Z in timp ce programele de simulare iti furnizeaza mult mai multe date despre performanta antenei (diagramele de radiatie in plan orizontal si vertical, forma, numarul si orientarea lobilor, amplasarea nulurilor, unghiul de elevatie, castigul, raportul F/B, eficienta electrica si cea de radiatie, SWR-ul scontat, BW, etc.). Astfel poti lua hotarari constructive si de amplasare mai corecte, poti optimiza distante, lungimi, inaltimi, unghiuri diverse si adaptari. Acestea sunt avantaje extraordinare care-ti permit sa reduci dramatic din fotoliu numarul de incercari gen "cut & pray" si-ti permite sa stii cum radiaza de facto antena ta. Numai cu ajutorul unui soft de simulare/modelare poti intelege ce masuri poti lua pentru a scoate cat mai mult posibil dintr-o antena chiar si in conditii limitate de spatiu. Evaluarea unei antene exclusiv dupa SWR sau numarul de QSO-uri intamplatoare facute cu o zona sau alta, este total insuficienta si nesatisfacatoare. Si compararea/evaluarea mai multor antene pentru alegerea compromisului optim se poate face doar prin prisma rezultatelor unei simulari.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact