hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Referitor la echipamentele radio pe care le folositi in activitatea de radioamatorism (aparatura de emisie-receptie, antene), in ce masura sunt acestea construite de dumneavoastra?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 25-aprilie-2016 si s-a incheiat la 2-mai-2016

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Aron YO9BRT

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (14)  

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2016-04-26 02:37:02 (ora Romaniei)
  • Am intalnit de foarte mult timp termenul de "auto-construit" in limbajul amatorilor.De exemplu: "Draga prietene, am un emiceptor, auto-construit de mine" ...
    Intrebarea mea este: Considerati corecta aceasta exprimare? Care sunt argumentele? Multumesc pentru explicatii.

  • Postat de Emil (yo6hem) la data de 2016-04-26 06:54:12 (ora Romaniei)
  • Nu ar fi rau deloc, sa se auto-construiasca diverse aparate...hi!Sa pui o gramada de piese pe masa si cumva, printr-o minune, sa se auto-construiasca cate un trcvr.,un final de emisie...ale mele jucarii sunt construite;auto-constructia nu exista de fapt,73!

  • Postat de Gheorghe Oproescu (yo4bkm) la data de 2016-04-26 07:57:23 (ora Romaniei)
  • 40 de ani am folosit exclusiv echipamente HM (cam asa inteleg eu autoconstruite), de la 3,5 MHz la 432 MHz, AM, FM, SSB, DIGI, antene (dipol, Yagi, Swan etc), inclusiv un PC dupa schema COBRA (facut in 1988 cu piese din talcioc, facusem pe el soft de CW decodare-transmitere prin mufa de casetofon, frecventmetru in JF etc) o parte mai sunt inca in functiune (TX-RX AB HF, solid state 4 W plus PA 80 W). Acum am inceput sa achizitionez si echipamente industriale, mai mult din curiozitate, dar cu care nu am obtinut performante mai mari comparativ cu cele HM in afara de Laptop-ul modern pe care multe aplicatii sunt HM. GL & 73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2016-04-26 11:13:45 (ora Romaniei)
  • Fenomenul de "steckdoze amator" exista. A nu cunoaste insa ce se petrece in acele aparaturi pe care le folosesti iti "asigura" un nivel de submediocritate ca radioamator. Acest fenomen este valabil in toate segmente al societatii din pacate. Sunt in pensie din 2000 dar fiind ca am fost in totdeauna un "troublemaker" nu m-au uitat si in fie care an ma invita la "sindrofii" anuale. In 2012 la Transelectrica Cluj(ca si in alte companii) a fost numit un dir.gen "politic". La intalnire a vrut sa ma cunoasca si i-am intrebat daca conduce Transelectrica. DA! mi a raspuns cu mandrie. Dupa o mica ezitare i-am spus ca si soacra mea conduce. Curios m-a intrebat - ce firma? Nu - zic, conduce o masina de si habar nu are de notiuni minime de mecanica, electricitate legat de masina. Probabil asa "conducui" si Dta. Transelectrica. Stupoare si semilesin la "pupincuristi" din preajma. Noi, radioamatorii suntem cu pregatiri foarte diferite dar un lucru ne leaga - curiozitatea tehnica care deschide la multi noi orizonturi de cunostinte. Acum ca multi, nici nu mai vedem componentele tehnologiei SMD e o alta poveste. Stim ce se petrece in esenta. De la banalul receptor cu cristal, apoi 0V1, 1V1 etc. pana la tehnologia zilelor noastre e cale lunga dar respectam tineretul care construiesc SDR si altele. Ei sant de fapt urmasii nostri demni sa numeasca radioamatori. Sa ma scuzati de "nostalgie". 73 de Miki

  • Postat de Gabi la data de 2016-04-27 23:22:02 (ora Romaniei)
  • Dupa obtinerea indicativului (yo3cen), am iesit in eter cu un receptor 1V1 si cu un emitator AM cu final G807 modulat in grila ecran cu un amplificator audio cu tranzistoare ASZ17.
    Apoi am folosit in eter un Lixco A411 pe 3.5 si 7mhz cu filtru emf500 si BD139 in final (schimbat ulterior cu 2n3632). In anul 1991 foloseam al doilea A412 autoconstruit cu dubla schimbare de frecventa, emf500, preselector cu mosfet, afisaj digital al frecventei. Evident, cele de mai sus au fost "autoconstruite".
    Abia in 1991 am cumparat un xcvr de fabrica - TS140.
    Toate antenele mele, cu exceptia unei clone de 14AVQ de la Bacau, sunt tot "autoconstuite".

    Acum lipesc la un xcvr SSB/digitale pentru 7 si 14mhz cu NE602, MC1350, filtru pe 9MHZ si final de 30W cu IRFZ24.



  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2016-04-28 06:00:44 (ora Romaniei)
  • Din pacate in DEX, notiunea de "autoconstruit" nu exista, la cautare returneaza numai "autoinstruit". Vezi:
    https://dexonline.ro/definitie/autoinstruit

    Totusi, care ar fi argumentele logice a utilizarii acestei notiuni? Nimeni nu a gasit inca un astfel de argument (explicatie?) pana acum.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2016-04-28 23:04:29 (ora Romaniei)
  • Florentin, autoconstructia inca nu functioneaza. Am incercat sa las compomente pentru un montaj sau altul pe masa in speranta ca in scurt timp voi gasi montajul gata facut, dar degeaba, nu s-a autoconstruit nimic, tot eu a trebuit sa iau initiativa. Povestea cu emiceptorul a imbecila rau, a scos unul cu multi ani in urma "Vademecum pentru radioamatori", carte in care a incercat sa forteze romanizarea unor termeni consacrati in alta limba, ex. "banda publica" (CB) sau "emiceptor" (transceiver), dar acelasi roman verde publica scheme la care tranzistorul era notat cu VT1 si dioda cu VD1. Comentariile sint de prisos...

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2016-04-28 23:34:15 (ora Romaniei)
  • Cred ca termenul "auto-construit", aflat de multi ani in vocabularul radioamatorilor YO si care este echivalent cu "home made" provine etimologic din limba franceza in care un lucru "autocontruit" desemneaza acel lucru realizat fara servicii profesionale. Mai multe clarificari si exemple se gasesc pe Wikipedia, in limba franceza, in acest articol dedicat autoconstructiilor: https://fr.wikipedia.org/wiki/Autoconstruction

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2016-04-29 04:18:59 (ora Romaniei)
  • @YO2DNO-este evident ce spui.Marea problema este ca aparitia termenului "atransceiver autoconstruit" chiar si "emiceptor" :-) si "fregventa" sunt deja intrate in folclorul YO.Mi se pare pare interesanta cunoasterea radacinii.Si oricum , oricum , nu sunt asa de "fata mare " ca sa ma prefac ca nu am auzit. :-)) Hi!

    @N2YO Uite ca la asa ceva nu m-am gandit. Poate fi o explicatie plauzibila prin extinderea domeniului si frantuzire."Mercic".

    Personal ca si YO6HEM si YO2DNO, semantica cuvantului ma duce cu gandul la "masinarii autoreproducatoare..." un fel de Terminator. :-)

    Si ca sa ramanem in spirit democratic, nu putem opri pe nimeni sa autoconstruiasca. Poate era mai bine daca intrebarile nu contineau notiunea in discutie, folosindu-se alta expresie.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2016-04-29 07:29:47 (ora Romaniei)
  • Nu este singurul exemplu de preluari "nefericite" zic eu. Se aude frecvent pe 80m, expresia "buna-dupa-amiaza" sau chiar buna-dupa-masa"...

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2016-04-29 11:59:19 (ora Romaniei)
  • Deseori apar aici referiri la forma unor postari. Aceasta este un fenomen laudabil avand in vedere distorsionarea bietei limbi romane comisa zilnic in media electronica (si nu numai). Am toata admiratia pentru cei capabili sa se exprime coerent si sa foloseasca o limba romana cat mai corecta. Dar nu ar fi rau ca in paralel sa existe si o preocupare pentru fond, nu numai pe forma. Nu de alta, dar pana la aceasta ora 5 din cele 10 postari pe acest topic se ocupa de exprimarile mai mult sau mai putin nefericite din strania lb.romana aparuta in ultimele doua decenii.


    73 de Morel, 4x1AD ex.YO4BE

  • Postat de Nic la data de 2016-04-30 16:32:53 (ora Romaniei)
  • E ușor a bate câmpii... Oricum, un geniu al radioamatorismului a făcut următoarea afirmație "visul oricărui radioamator constructor este să-și cumpere o scula industrială". QED

  • Postat de CORNESCU VIOREL la data de 2016-04-30 21:57:44 (ora Romaniei)
  • Ne legam de o afirmatie mai mult s-au mai putin academica si uitam ca intrebarea se refera la cu ce echipament lucram, pasionati de acest hoby numit RADIOAMATORISM.La inceputurile radioamatorismului fiindca din chiar definitia activitatii mai ales la noi in ROMANIA comunista in care am inceput activitatea nu se gase-au echipamente de fabrica, si atunci 99% din radioamatori lucrau cu echipamente construite manual de ei s-au de alte persoane care ave-au cunostiintele necesare. Eu am inceput cu un echpament DSB 3,5-7MHZ in anul 1976 pe tuburi , cu care am lucrat pana in 1980 cand am construit un TRS cu filtru XF9,tranzistorizat in 3,5;7;14mhz, cu doua GU50 in final, cu care am lucrat pana in 1992 cand am construit un alt TRS tot cu tz,dar cu acelas amplificator cu GU50. Obisnuiam sa spun acelas cuvant autoconstruit de la microfon pana la antena pentru corespondentii din ROMANIA,iar pentru cei externi HOMO MADE,nu vad nimic gresit poate o expresie care acum pentru cei care vorbesc academic pare ceva de ras dar sa nu uitam ca dupa cum am mai spus radioamatori, sant si au fost si REGI si MUNCITORI. Ce parea normal atunci acum pare anormal. Dar sa revenim ,tehnologia a evoluat , timpurile s-au scimbat si acum prin QRA-ul meu se gasesc echipamente si antene industriale cat si homo made. Problema este alta , nu mai este propagarea undelor radio din ani 1980-1990,cand cu echipamente modeste se obtine-au rezultate de succes.Acum trebuie sa ai antene cu randament mare si KW cat mai multi.Cu KW mai rezolvam noi si homo made dar cu TRS numai industriale sau chiar antenele industriale in unele cazuri copii homo made. Probabil de aceea numarul radioamatorilor autorizati sint multi iar cei activi putini,fiinca este o activitate care necesita resurse financiare si chiar spatiu terestru de care unii nu dispun. Cred ca ce am sus aici sant in gandul multor radioamatori care au trait in cele doua perioade SOCIALISTA si CAPITALISTA. 73! YO7CJB, Op. VIOREL.

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2016-05-01 05:01:12 (ora Romaniei)
  • @YO7CJB.Si eu ca si dumneavoastra am trait in societatea socialista si continui in cea capitalista.Intrebarea mea initiala nu dorea sa jigneasca, doamne fereste un muncitor sau un rege.Pur si simplu o expresie pe care eu o consider ilogica(si nu numai eu) si atunci si acum, si care se perpetueaza asa cum spuneti , de la o societate la alta.Personal, eram si raman curios sa aflu ARGUMENTELE pentru utilizare. O posibila explicatie a gasit-o Ciprian. Nu mi se pare o crima sa intelegi ce urmeaza poate sa folosesti in limbajul curent si sper sa pot avea acest drept chiar si in societatea capitalista.73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact