hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Stiti sa cititi si sa interpretati diagramele de radiatie ale unei antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-noiembrie-2021 si s-a incheiat la 22-noiembrie-2021

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (4)  

 • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-11-15 17:56:22 (ora Romaniei)
 • Am revazut pe https://www.ancom.ro/radioamatori_2899 lista de subiete de examen clasele III si II, capitolul 2 CARACTERISTICILE ANTENEI aflat la paginile 88-90. Nici acum cca 50 de ani tematica nu diferea prea mult, diferenta consta in detalierea raspunsurilor cu formule, desene, explicatii, nu bifand varianta corecta. Din cele 10 subiecte, sapte sunt pentru categoria III, trei pentru categoria II. Este surprinzator ca, radioamator fiind (deci trecut prin cel putin o proba de electronica si radiotehnica in care apar si intrebari despre diagramele de radiatie), sa arati aici (8 raspunsuri din 32 la momentul cand scriu comentariul, deci 25%) ca nu poti citi o astfel de diagrama. Ar putea fi raspunsuri neserioase, nepotrivite spiritului de radioamator. Dar, chiar daca s-a promovat examenul datorita unor limite admise la depunctare care ar putea cuprinde si necunoaterea caracteristicilor antenelor, daca esti activ in trafic vei fi nevoit sa afli cum radiaza antena pe care o folosesti. De aici ar rezulta si posibilitatea raspunsurilor de pe ultimele doua pozitii, anume sa ai autorizatie dar sa nu practici radioamatorismul.
  Eu am bifat primul raspuns. In ce priveste diagramele de radiatie, am propria aplicatie pentru antene dipol (alimentat simetric sau asimetric) si Yagi-Uda cu care aflu diagramele de radiatie, castigul, impedanta de radiatie (pentru randament), impedanta de alimentare (pentru adaptare) in diferite conditii reale precum amplasarea si dimensiunile antenelor.
  73 de Tavi YO4BKM!
    Comentariu modificat de autor.

 • Postat de Florin (yo8sde) la data de 2021-11-16 09:25:42 (ora Romaniei)
 • Pentru a completa raspunsul la intrebare saptamanii poti fi si neradioamator sau poti fi radioamator cu clasa a 4-a(pentru care nu exista testare din radiotehnica).
  Bineinteles poti avea si clasa a 3-a, a 2-a sau chiar prima si sa nu te intereseze, dupa cincinale de la examen, si poti fi si sincer, mai ales ca raspunsurile sunt anonime.
    Comentariu modificat de autor.

 • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2021-11-17 19:14:58 (ora Romaniei)
 • Nu vreau sa fiu rautacios, dar la momentul acestui comentariu 62 din participantii la acest sondaj raspunnd ca stiu sa interpreteze diagramele de radiatie a antenelor.Poate da poate..... doar au impresia.Sunt convins ca sunt foarte multi...impresionisti.Cred ca Morel 4X1AD ar trebui sa scrie un articol in acest sens.Un fel de ABC, considerat extrem de util radioamatorilor care doresc sa descifreze tainele antenelor ..radioamatoricesti.HI!!Repet ..la nivel de radioamatori!

 • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2021-11-18 18:33:39 (ora Romaniei)
 • @YO8TK:am publicat in ultimii 5 ani pe Forumul FB "Radioamatori YO" un numar destul de mare de materiale despre antene pentru cei care doresc sa intelega mai bine complexa chestiune a antenelor. Dar o spun cu sinceritate ca nu este nevoie de inca o serie de articole pentru ca radioamatorii YO au privilegiul sa aiba la dispozitie 4 volume in lb.romana ale colegului nostru YO8CRZ/VA7CRZ, din excelenta serie "Radiotehnica-practica si teoretica". Este sursa ultimativa de informatie tehnica de valoare REALA despre antene HF in lb.romana .
  73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE.

  Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Comentariu *
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact