l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cand ati lansat ultima oara un apel general (CQ) pe benzile de radioamatori, in afara concursurilor?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 21-decembrie-2021 si s-a incheiat la 28-decembrie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (12)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-12-21 10:35:28 (ora Romaniei)
  • Vara, cand stau 5-6 luni la tara, lansez CQ zilnic, nu evit concursurile chiar daca nu sunt prea pasionat de ele, dar nu intotdeauna am posibilitatea sa fiu la locul unde sunt amplasate statia si, mai ales, antena.
    Sugerez o alta intrebare pe aceeasi tema, sub forma "Cat ocupa, din totalul traficului in benzile de radioamatori, QSO-urile efectuate in concursuri?" Cu minim 2 raspusuri (sub 50% si peste 50%) sau mai multe, dupa cum considera administartorul.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2021-12-21 18:41:54 (ora Romaniei)
  • Lansez CQ de regula inaintea contestelor dar in totdeauna in QRP - in totdeauna in CW mode, in totdeauma pe 160m, apoi in conteste in totdeauna "test" (nu CQ),in totdeauna pe 160m si mereu in CW mode in HP. Lucru in QRP o fac cu cateva ore inainte de contest sa fac o idee cam cum e cu propagare, sa vad cam pe ce directie si cu cat "dB" bat, consultand si "reverse beacon skimmer." Sarbatori faine 73 de Miki
    "Remote mode" nici-o data - considerand imoral in conteste dar si majoritatea regulamentelor dezagreaza aceasta smecherie tehnica!

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2021-12-21 23:44:14 (ora Romaniei)
  • Ecolink e ceva ecologic ?

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2021-12-22 00:07:00 (ora Romaniei)
  • @YO5AJR: Miki, ce anume gasesti imoral in folosirea modului Remote ?

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2021-12-22 17:21:02 (ora Romaniei)
  • Da, Miron, contine foarte putina radiofrecventa. Si are continut zero de propagare.

  • Postat de LINGVAY Iosif (yo5avn) la data de 2021-12-22 21:37:22 (ora Romaniei)
  • @YO5AJR - La tine nici nu e cazul cu remote - esti pensionar, stai acasa. Asta e pentru cei care au statia - conforma cu autorizatia detinuta - acasa dar din diverse motive (obligatii de servici, concediu de odihna etc.) in perioada concursului se afla in alta localitate. Se aseaza in fata calculatorului princare comanda/opereaza statia de acasa. NU este nici o "smecherie". Aceeasi statie (in limite regulamentare), acelasi operator. Ma bate si pe mine gandul in perioadele de iarna - incaperea unde amstatia nu e incalzita. Ultimul concurs categoria "asistat" am facut din sufragerie (incalzita) la calculator - nu din fata statiei (cu mana pe butoanele statiei). Tot remote este. Unde e "smecheria" ?????.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2021-12-23 06:46:20 (ora Romaniei)
  • Se pare ca putini inteleg de am denumit "imoral" folosirea "remote" imoral la conteste ale caror regulamente (in majoritate nu agreaza remote) nu agreaza si totusi - in mod necistiti unii incalca regula. Apoi - sa faci in snur tari exotice pentru a obtine diplome, iar o consider necinstit. Pai de ce nu folosesti telefonul destept? Ai putea nu? Unde e vraja radioamatorismului? Da - tehnologiile de azi si de maine permit aceste posibilitati dar nu mai esti "gurmandul" radioamator - te multumest sa mananci la sarbatorile de craciun varza umpluta cu varza manipulata genetic umpluta cu tarata artificiala si sa bei palinca contrafacuta? Da - sunt un pensionar traditionalist ce a ce nu inseamna ca refuz noile tehnologii, dar toate la locul si timpul lor. Ce satisfactii ai din metode "imorale", cu ce satisfactii afisezi mandru diplomele obtinute prin metode "imorale" pe facebook - doar din dorinta "sa moara Veta de ciuda?". Ce satisfactii ai sa faci pe 160m de ex. JA in snur din buricul Bucurestiului prin metode "imorale". Da - am incercat din curiozitate tegnica remote dar nu-mi place si basta. Astept iesirea ta draga Dani in pensie si iti doresc aceas tonus de sanatate la 82 de ani ce a ce am eu si sa facem un QSO atunci dar nu in remote.
    Sarbatori fericite si anduranta trogloditilor de pensionari. 73 de Miki
    PS. Se pare ca cea mai "morala" contest a ramas Stew Perry 160m dar nu bag mana in foc ca cati-va incalca si aici "moralitatea" radioamatoriceasca.

  • Postat de LINGVAY Iosif (yo5avn) la data de 2021-12-23 07:16:38 (ora Romaniei)
  • @YO5ajr - Miki - regret, dar NU inteleg nimic din postarea ta anterioara. Cred ca faci mai multe confuzii mari.
    Remot - inseamna operarea unei statii = bine definite ca locatie si putere la emisie (prin autorizatie) = prin comanda (selectie frecventa, trecerea pe emise etc.) de la distanta - adica nu butonezi/pedalezi direct elementele de comanda a statiei ci indirect printr-un calculator (poate chiar si un telefon inteligent) din alta camera (poate mai calda) sau chiar alta localitate (concedii, obligatii de serviciu etc.). ASTA NU INSEAMNA CA AI FACUT LEGATURA LA TELEFON! Statia care receptioneaza si emite (inclusiv antenele) este tot ala = din autorizatie.
    In 9A DX CW contest (wek-end-ul trecut) am putut participa doar astfel. In spatiul (holul de la intare) unde este statie au fost 2-4 grade.
    Tremuram de frig.
    Puteam pune un radiator electric - asta invartea contorul mai rapid decat statia in sine.
    A fost mult mai "ecologic" si comod sa lucrez din sufrageria incalzita prin intermediulunui calculator. NU vad de ce asi fi procedat "imoral"
    Iti doresc Craciun fericit simulte DX-uri.
    73 & GL
    Joska
    YO5AVN

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2021-12-23 09:59:33 (ora Romaniei)
  • Nu-i bai dr om Joska. Pe 15 Ian.2022 voi urca la Preluca Veche, daca vrei vii sus apoi ne "impacam."
    Scenariul tau cu remote e perfect. Eu am referit la alte scenarii cu remote - aia neortodoxa....Hi.
    La multi ani draga Iozef. 73

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2021-12-23 16:36:08 (ora Romaniei)
  • @YO5AJR: Putin off-topic. Miki, tot nu ai explicat ce anume este imoral in metoda si tehnica Remote. Poate ai vrut sa te referi la folosirea tehnicilor Remote intr-un mod lipsit de fair-play pentru ati creea avantaje incorecte fata de participantii la aceiasi categorie. Obiceiurile necinstite sunt imorale, oamenii pot fi imorali dar nu metoda Remote in sine. As zice chiar ca cine-si poate permite sa opereze Remote in conditii competitive avansate, arata capabilitati tehnice multidisciplinare pentru care i se cuvine respect si admiratie deoarece nu chiar oricine dispune de knowledge-ul necesar constructiei unui lant complet de remote, indiferent daca e comandat prin internet, telefon inteligent sau link radio.

    Daca tot vorbim de imoralitate, cum sa ne referim la falsificarea de QSL-uri sau obtinerea lor in “alb” ? Dar despre acei membri care au intrat in YO DX Club cu metode dubioase, sau acei maestri ai sportului care au dobandit titlul necinstit ? Imi amintesc foarte bine de unii corifei ai radioamatorismului mioritic care-mi solicitau la telefon introducerea in logul VN sau sa le fac “rost” de QSL-uri albe de la amici care au fost in DXpeditii. Dar cei care folosesc puteri de kW dar se inscriu cu neobrazare la categorii Low Power sau chiar QRP ? Stii foarte bine ca lista pacatelor poate continua mult.
    Eu propun sa nu varsam albia cu copilul in ea si sa aplicam diverse stigme metodelor si utilizatorilor de moduri si metode avansate care dau dovada de tehnicitate si dorinta de a progresa in radiamatorism.

    Este perfect adevarat ca in radioamatorism este loc pentru multiple discipline si aplicatii pentru toate gusturile si posibilitatile. Fiecare poate sa opereze cum ii place, atata timp cand nu deranjeaza pe ceilalti participanti la trafic. Foarte multe resurse si timp se consuma astazi in prevenirea si descoperirea fraudelor in concursuri si nu numai. Hoti si psihopati au existat si vor continua sa existe si in viitor. Poate ar trebui sa ne ocupam mai mult si mai decisiv de fraudatorii seriali prin darea de exemple drastice care sa descurajeze cat mai mult posibil frauda in loc sa franam progresul tehnic.

    In plus, mi-ar place sa apuc sa vad de a demonstra ca “felul in care eu inteleg sa practic radioamatorismul este mai bun si mai reusit decat al tau”. Este loc pentru toata lumea: si pentru cei care favorizeaza exclusiv modurile si metodele clasice dar si pentru cei care permanent vor sa adauge ceva la mostenirea glorioasa a radioamatorismului de la inceputul si mijlocul secolului XX.

    La varsta si vechimea mea in radioamatorism inca imi amintesc disputele amare cand s-a trecut de la AM la SSB, de la oscilatoare LC la PLL, de la scala analoga la cea digitala, trecerea de la tuburi la semiconductori, introducerea computerului in radioamatorism, aparitia Packet-radio si altor moduri digitale “clasice”, introducerea tehnicilor DSP, introducerea softurilor de antene, renuntarea la obligativitatea CW, dezvoltarea logurilor/softurilor de concurs si arbitrare iar mai recent, tranzitia la tehnologia SDR si modurile digitale avansate. Pastrarea traditiilor este foarte importanta insa este deseori prost inteleasa printr-un exclusivism demn de cauze mai bune. Nu tot ce este nou si modern este si bun; dar si reciproca este valabila.

    Sarbatori Fericite tuturor !
    73s de Morel 4X1AD ex.YO4BE

    P.S.: apropo Miki, ti se pare imoral ca unul care opereaza 8-square Vertical Array si 6 Beverage-uri de 2λ sa concureze in aceiasi categorie cu tine care posezi doar un Inverted L si un EWE? Poate si aici ar trebui introduse niste derating-uri ?

      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian Petrila (yo3gfh) la data de 2021-12-23 21:57:18 (ora Romaniei)
  • Cel mai probabil, Miki se refera la cei care emit in fundul curtii si asculta la +5000 de km distanta.. asta nu e in nici un caz "remote", care conform regulamentelor, ar trebui sa contina intr-un cerc cu raza de 500m atat antenele de emisie, cat si cele de receptie...

    Morel are (ca de obicei) dreptate, pana la urma, ce este echitabil in afara de WRTC??

    Sarbatori fericite tuturor, 73, este loc pentru toata lumea!

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2021-12-26 05:00:29 (ora Romaniei)
  • In postarea anterioara, fraza "in plus, mi-ar place sa apuc sa vad de a demonstra ca “felul in care eu inteleg sa practic radioamatorismul este mai bun si mai reusit decat al tau” trebuie citita "In plus, mi-ar place sa apuc sa vad disparitia afirmatiilor de genul “felul in care eu inteleg sa practic radioamatorismul este mai bun si mai reusit decat al tau”.
    Scuze pentru erorile de editare neobservate la timp.

    Sarbatori Fericite tuturor.

    73s de Morel 4X1AD ex.YO4BE
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact