l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Considerați că subordonarea FRR la Ministerul Educației ar fi benefică pentru radioamatorismul YO?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 27-septembrie-2022 si s-a incheiat la 3-octombrie-2022

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de YO9RIJ

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-09-27 19:41:57 (ora Romaniei)
  • Invit pe cei care voteaza NU, sa argumenteze!
    Demersurile pentru DA se bazeaza pe motivatia cum ca FRR este subordonata MTS adica Ministerul TINERETULUI si SPORTULUI.
    Cu o medie de varsta de peste 60 de ani a membrilor este evident ca frr nu se regaseste in portofoliul Tineretului iar cu concursuri de 16 etape si de tip 3 in 1, NU poate fi vorba de Sport!
    Asadar consider ca nu isi gaseste existential locul in MTS!
    73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-09-27 20:07:12 (ora Romaniei)
  • Cam ultimativa postarea de mai sus. Credeam ca fiecare are dreptul la vot fara sa dea explicatii, mai ales in scris, ca de aceea este vot liber si secret. Dar nu ca urmare a "invitatiei" scriu ce urmeaza, ci pentru ca sunt un radioamtor care, spre deosebire de autorul intrebarii, cunoaste foarte bine atat organizarea invatamantului cat si a FRR. Si poate ca va intelege de ce apare o asa mare diferenta intre NU si DA.

    Ministerul Educatiei are o misiune didactica (pentru toate formele de invatamant) si o misiune de cercetare (pentru invatamantul superior), pe care trebuie sa le faca bine. Chiar daca nu toata lumea este multumita de cum le face, misiunea nu poate fi schimbata.
    Cu totul alta este misiunea FRR, ca structura nationala orientata exclusiv pe sport.
    Pe de alta parte, in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, actualizata in 2018 (https://www.fro.ro/sites/default/files/uploads/legea-69-2000-forma-sintetica-pentru-data-2018-07-23.pdf), se arata diferentiat, la TITLUL II, cum sunt organizate educatia fizica si sportul in invatamant, incadrate in misiunile Ministerului Educatiei (sau ce denumiri va mai avea). Pe linia eductiei fizice Ministerul Educatiei organizeaza educatia fizica scolara de comun acord cu Ministerul Tineretului si Sportului (minister care cuprinde toate sporturile, nu numai sportul radio) iar activitatea sportiva este organizata in cadrul asociatiilor sportive scolare si universitare. Pentru asta exista Federatia Sportului Scolar si Federatia Sportului Universitar (art. 6, alin. 3).

    FRR nu poate trece in subordinea Ministerului Educatiei din cauze de incompatibilitate evidenta dar, daca se poate face ceva in aceasta directie, se poate face numai prin modul de organizare a Federatiei Sportului Scolar si Federatiei Sportului Universitar.

    In ce priveste radioamatorismul, ca disciplina didactica si/sau sportiva, cuprinderea sa in scoala depinde de mai multe oportunitati, cea mai importanta fiind interesul tineretului scolar si interesul social, in general. Cu cat acest interes va fi mai mult stimulat, cu atat se va putea face radioamtorism in cat mai multe scoli. Aici este de fapt cheia problemei. Iar votul, de la Rica Venturiano citire, "box populi, box dei". N-ai ce-i face.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Relu (yo6ul) la data de 2022-09-27 20:35:41 (ora Romaniei)
  • La câte probleme are Ministerul Educației radioamatorismul ar fi a șaptea roată la căruță. Vă spune un ''veteran'' după 45 de ani în ''branșă''. NU ! YO6UL

  • Postat de Milan (yo8bdw) la data de 2022-09-27 21:30:53 (ora Romaniei)
  • Sa vedem care este situatia cercurilor radio de la Cluburile Copiilor la care cadrele indrumatoare s-au pensionat.Majoritatea s-au desfiintat, fiind inlocuite de cercuri de "dans, bune maniere".In cazurile cele mai fericite au fost inlocuite cu cercuri care rezolva treaba cu cateva PC,eventual ceva robotei montati din kit-uri. Cercul sau clubul de radio in preuniversitar,universitar sau Clubul Copiilor este un lucru complicat,multa bataie de cap.Trebuie om foarte pasionat, pregatire tehnica,autorizat emisie receptie,ala vrea sa se suie pe casa sa intinda antene,apoi ii vin in cap alte trazneli, ce sa inteleaga un Director scolar sau un Rector de Universitate din "aiurelile" tehnice pe care debiteaza.
    Daca se aproba actuala forma a legii Campeanu, Ministerul Educatiei se debaraseaza de Cluburile Copiilor pe care le paseaza la Autoritati locale.Profesorii din aceste instituții vor avea două opțiuni: vor putea rămâne în cadrul instituțiilor nou formate, ca funcționari, deci li se va schimba statutul, sau vor putea să se transfere în învățământul de masă, într-un interval de 10 ani. In conditiile astea cui ii mai arde de cercuri radio ??
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miron (yo3iti) la data de 2022-09-28 19:29:02 (ora Romaniei)
  • Petrică, cu toată stima pentru tine și apropos de FRR, bunicul, moldovean de-al vostru, avea o vorbă: "când treaba nu merge la bordel, nu muți paturile, schimbi curvele." Nu ministerele sunt problema.
    73 de M

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2022-09-30 12:02:32 (ora Romaniei)
  • Asadar PET.....in urma votului te invit sa ...stai jos! Sorry!

  • Postat de Remus (yo2cnh) la data de 2022-09-30 14:44:37 (ora Romaniei)
  • Nu vreau sa jignesc pe cineva dar ma intrigat pretentia de a justifica votul cu nu de ce nu si pe cel cu da!!! sau cel cu da este pe gustul cuiva?
    Jenant cam atat am avut de spus in rest sa avem propagare buna si sa ramanem prieteni chiar daca gandim alt fel.
    Cu respect pentru toti Remus YO2CNH.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-10-01 09:51:22 (ora Romaniei)
  • Remus (yo2cnh), nu este o pretentie, ci doar incerc sa inteleg modul in care functioneaza comunitatea radioamatorilor din YO si de ce permite anacronismul care il defineste de ceva timp!
    Imi cer scuze, tuturor, daca s-a inteles altceva!
    73! de YO9RIJ

  • Postat de Horia (yo5ei) la data de 2022-10-01 12:31:30 (ora Romaniei)
  • O fi bine la invatamant ca se face on-line
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-10-01 16:40:16 (ora Romaniei)
  • Il cunosc pe YO9RIJ de ani buni, cam de cand a venit din YO8 in YO9. I-am cunoscut pasiunea impinsa pana la patima pentru radioamtorism, s-a implicat in multe, precum scoala de vara Atlantykron, ARR, EURAO, revista MAGAZIN YO, RadioStiinta 2.0. Numai ca dezlantuirea mult prea exagerata a pasiunilor se intoarce mereu impotriva bunelor intentii, este ca si cum ai trata o infectie cu acid (ca si acidul omoara microbii), cu buna intentie de a o vindeca.
    In acest context am a-i reprosa lui YO9RIJ, pe langa ce am postat mai sus, faptul ca face o conexiune jignitoare intre comunitatea noastra si anacronism. Din modul cum termina fraza "... de ce permite anacronismul care il definete de ceva timp" nu apare clar raportul intre anacronism si colectivitatea noastra. Ori colectivitatea radioamatorilor este lovita de anacronism, ori tolereaza anacronismul, dar al cui? Oricum s-ar interpreta acest lucru, este neplacut sa faci parte dintr-o comunitate care este sau tolereaza ceva arhaic, demodat, depăşit, desuet, învechit. Dar, cine si ce este anacronic? Mai face cineva trafic cu emitatoare cu scantei si receptoare cu cristal de galena? Eu am impresia ca sunt destui care folosesc EME, Es'hail 2, ca sa nu mai vorbesc de modurile digitale cu zecile lor de variante.
    Sa se manifeste un anacronism moral sau de idei? In ce sens? Ca sunt sub 30% de acord cu propunerea lui de a subordona FRR la ME? Sa infurie acest aspect atat de tare? Ar trebui sa detalieze ce a vrut sa arate.

    In esenta lururile trebuie sa fie destul de clare, radioamatorismul este o stare de spirit, nu ceva care poate fi impus. Este acea stare interioară care apare “de la sine”, aprinsa de ceva nebagat in seama, o vorba, o intamplare, o stare care dureaza, spre deosebire de sentimente și emoții care pot fi foarte schimbătoare.
    Cine este cuprins de microbul radioatorismului (are azi infinit mai multe surse de a se molipsi dacat acum 50 de ani) nu trebuie sa fie instruit in scoli care au alte misiuni, o poate face azi si autodidact, cu atatea mijloace virtuale. De aceea cluburile atrag tot mai putini incepatori, nu le spun tineri, am cunoscut, chiar recent, incepatori in varsta de peste 40 de ani, cu decenii in urma chiar si cu sase decenii in spate.
    Daca ma gandesc la scurta istorie a radioamatorismului, mai intai au fost radioamatorii, apoi cluburile. Cluburile au aparut ca sa ii organizeze, sa permita schimbul de cunostinte, sa ii perfectioneza, sa le apere interesele. Si, pentru ca tot au fost infiintate, sa faca si popularizarea acestui hobby in anii in care mass-media era destul de putin productiva, tiparind propriile reviste sau organizand lectii de informare. Sau cand erau obligatorii pentru tinerea sub control a unei anumite comunitati. Azi, nu numai la noi, cluburile incep sa piarda din rolul lor initial si, acolo unde apar sau se mentin, se face numai prin vointa membrilor lor motivati din varii interese, sau din impunerea de a beneficia de rezultatele unei intreceri numai daca esti membru intr-un club anume, chiar daca cei mai multi parteneri de intrecere (mai alses din DX) nu indeplinesc aceasta conditie.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2022-10-02 12:34:57 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul este un domeniu complex cu multe forme de manifestare, dar in primul rand este o activitate recreativa in care hobbistii impartasesc aceeasi pasiune pentru undele radio. Nu vad cum s-ar putea justifica finantarea activitatilor specific radioamatoricesti cu bani publici din taxe (MTS, ME etc). O asociatie nationala puternica si sanatoasa trebuie sa fie autonoma, iar fondurile care se cheltuie (atunci cand este necesar) trebuie obtinute de la membri, din donatii, granturi sau sponsorizari.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Sorin (yo7ckq) la data de 2022-10-02 18:05:17 (ora Romaniei)
  • O idee interesanta cu care revine Ciprian!

    Personal astept de ani buni, cu mare emotie si mult interes, pe cineva care sa faca si un model economic dupa care poate functiona o astfel de organizatie.

    Adica un buget care sa plece de la scopul organizatiei, obiective, cheltuieli directe si indirecte, promovare, activitati sustinute, servicii oferite clientilor interni (mai ales) si altele asemenea. Apoi sa estimam numarul posibil de membri si, impartind X la Y, aflam cam cat ar fi cotizatia anuala.

    Punem un sondaj pe radioamator.ro si avem o reactie a pietii :-)

    Cand scriu de "cotizatii" ma raportez la tot felul de experiente personale legate de echipamente reparate pentru care nu mi s-a spus "multumesc" (de contravaloarea materialelor nici vorba), bani dati cu imprumut (deveniti donatie), timpul in care am recuperat contravaloarea unor volume scrise de YO8CRZ, cumparate din bani personali de la Simpo si distribuite local si alte, multe asemenea.....Nu ma plang doar constat niste realitati.

    73 si duminica placuta!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-10-03 09:02:47 (ora Romaniei)
  • Daca ideea unei asociati nationale autonome a radioamatorilor apare ca fiind "interesanta" si se pune problema ca cineva, undeva, sa faca un model economic dupa care sa poata functiona, inseamna sa redescoperim cu mare intarziere ce a mai fost si mai este in lume, ba chiar si la noi, in acest rastimp de un secol de la primele asociatii care, se poate lesne constata, au functionat si functioneaza chiar foarte bine. Pentru ARRL, DARC, ARI, RSGB, fosta AARUS (la noi) si multe altele nu a fost si nu este o mare taina modelul economic, se reduce la o simpla operatie, citez de mai sus, "impartind X la Y". Nu asta este important, ci vointa. Fara de care, revin iar la "nenea Iancu", "o astfel de asociatie este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire".
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Sorin (yo7ckq) la data de 2022-10-03 15:24:13 (ora Romaniei)
  • Dacă facem un over view al topicurilor de pe radioamator.ro se pare că există dorință și voință, cel puțin la nivel declarativ, de a înființa noi organizații de radioamatori. Treaba s-a democratizat mult, o vizită la autoritățile statului și ceva formulare, noua organizație poate funcționa legal în niște zile.

    Dar pentru a funcționa, adică să-și urmărească scopul și obiectivele, va avea nevoie de un buget, mai pe înțeles de bani. Să nu uităm că nici măcar Biserica nu poate funcționa fără bani!

    În YO există mulți radioamatori dedicați și inimoși. Cel puțin în prima fază se vor oferi mulți să facă voluntariat pentru o idee nouă. Sunt absolut convins de asta!

    Dar, voluntariatul la o organizație de radioamatori nu este lipsit de surprize. Se va găsi cineva (vezi mai sus) care să te categorisească drept curvă expirată care trebuie schimbată că, vezi doamne, nu patul este de vină.

    Ca să ne comparăm cu organizații de radioamatori contemporane, din alte țări, ar trebui sa ne uităm în primul rând la masa (numărul) de radioamatori din spate, la salariul mediu etc. Una este puțini și săraci și altceva mulți dar bogați.

    Nu mi-am propus să transform topicul într-o polemică și zic să lăsăm faptele să vorbească! Și rămân la părerea că bugetul va fi o problemă....

    O săptămână plină de DX-uri și activități radio interesante

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2022-10-03 17:41:55 (ora Romaniei)
  • Propun administratorului sa inchida acest topic si sa deschida unul nou pe tema problematicii unei noi organizatii reprezentative si autonoma de radioamatori in YO.
    Eu am obtinut raspunsurile pe care le cautam:
    NU NE MAI FACEM BINE, NICIODATA! desi speram spre mai bine, trecutul face ravagii prin faptul ca s-a pierdut pe drum vointa de a face pasul inainte spre normalitate! Suntem in faza in care toleram situatii anacronice, derapaje si indivizi care nu au nimic de a face cu spiritul de radioamator pentru ca nu putem face ce este normal in astfel de situatii!
    O zi buna tuturor!
    73! de YO9RIJ Petrica
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-10-03 18:03:25 (ora Romaniei)
  • Ma intorc iar la "nenea Iancu" si citez, tot din Rica Ventuariano "... familia este patria cea mica, precum patria este familia cea mare". In domeniul nostru sunt multe radiocluburi care se descurca bine din bugetul propriu, se vede ca prin dorinta si vointa functioneaza bine "patria cea mica", ba mai si cedeaza cate ceva catre "familia cea mare", deci se poate. Cat priveste bugetul, cu cat organizatia este mai mare, cu atat pot apela mai eficient surse de finantare nerambursabile, dar sunt aici niste criterii de eligibilitate in care radioamatorismul poate fi inclus daca le respecta si se fac proiecte bine gandite.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact