l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti activ operand in modul de lucru FT8?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 12-decembrie-2022 si s-a incheiat la 19-decembrie-2022

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Dani (yo8rqp) la data de 2022-12-15 17:08:12 (ora Romaniei)
  • Îmi amintesc un sondaj pe aceeași temă propus prin 2019, cred. Rezultatele erau mult diferite față de ce văd acum. Probabil, mulți și-au nuanțat în timp parerea despre acest mod de lucru.Oricum, cei din YO care lucrăm mult în FT8 ne știm și ne vedem "pe sticlă". Baftă la DX tuturor, indiferent de modul de lucru ales!

  • Postat de Tony (yo3ly) la data de 2022-12-17 20:09:29 (ora Romaniei)
  • Am fost reticent la inceput...Acum nu lucrez decat in FT8 !...Am lucrat sute de tari cu maxim 100w out si o simpla "sarma" de 16.4m lungime...Bafta la DX !

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-12-18 09:29:46 (ora Romaniei)
  • Sunt radioamator din febr. 1969 si pana in 2011 am lucrat numai cu echipamente HM,inclusiv antena, Windom pentru toate benzile orientata E-V. Procurand o statie industriala am trecut si la modurile digitale, improvizand o cuplare simpla intre statie si laptop folosind Digital Master 780. La "imboldul" unui amic am trecut la modurile FT in 2019, cu aceeasi antena si "interfata", cu WSJT-X, din 2020 cu JTDX. Mai mult in trafic de placere, foarte rar in competitii, mai mult pentru entitati noi.
    Nu lucrez cu putere mai mare de 20-23W pentru ca nu este necesar. Din "groapa" de unde lucrez din Carpatii de Curbura este imposibil de facut trafic conventional pe UUS si greu pe US. Conform regulii care spune ca daca nu auzi nici nu poti fi auzit si, cum in modurile clasice nu auzeam nimic din America de Sud, Oceania, Africa de Sud, Orientul Indepartat, nu vedeam ce as fi obtinut marind puterea in aceste moduri, multumindu-ma cu cei 100W ai statiei. Trecand la modurile FT am inceput sa "aud" in US toata lumea din cele 6 continente si, cu numai 23W (atat am reglat pe TX) am lucrat tot ce am putut "auzi", numai trafic de placere, foarte rar cate o competitie, numai in perioada aprilie-octombrie cand stau la resedinta din Carpatii de Curbura. In UUS (50 MHz, antena J-Pole) am confirmate "doar" 45 de entitati din EU, AS, AF, cea mai departata fiind JT1CO la 5662 km. Din YO am lucrat 31 de statii in toate benzile, de la 80m la 6m, pe 80 m chiar si cu 5W cand nu mi se acorda bine antena.
    Bafta multa in modurile digitale, oricare ar fi ele!
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Gabi (yo3cen) la data de 2022-12-18 19:55:35 (ora Romaniei)
  • Uneori benzile sunt pustii si se aude trafic doar in FTx. Pacat...
    FT8 face mult rau radioamatorismului clasic, dar il folosesc uneori.
    Vedeti ce zice si acest Ham: https://m.youtube.com/playlist?list=PL3CPduOS04NcwAa0xE3fgUci8nfWHOj1M

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2022-12-19 10:11:29 (ora Romaniei)
  • Uneori benzile sunt pustii nu fiindca absolut toti folosesc FTx, sunt si probleme de propagare, fenomen intalnit si inainte de modurile digitale, acum rezolvate de FTx. Si, de ce sa fololsesc QRO "big gun" cand contactul se poate stabili si in cu mult mai putin de 100W? Suntem abia la cativa ani de utilizare a FTx, viitorul ne poate oferi si alte surprize la fel de imposibil de imaginat precum FTx acum cateva decenii.
    Intotdeauna si in orice activitate noul a facut mult rau clasicului. Asta este legea naturii, pe care nu putem decat sa o intelegem si sa o acceptam daca nu o putem schimba cu altceva.
    Cat priveste zero respect din partea operatorilor FT8 fata de operatorii CW (in link-ul comentariului de mai sus), nu este noutatea FTx-ului, zero respect fata de partenerul de trafic a fost de la inceputul radiocomunicatiilor, a se vedea atitudinea operatorilor de pe Titanic de acum 110 ani si cum a agravt dezastrul.
    72 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2022-12-19 18:29:28 (ora Romaniei)
  • Fiecare este liber sa foloseasca modul de lucru favorit, deci daca FT8 este ceea ce ii place, desigur ca asa va face cele mai multe legaturi. In fond, omul functioneaza pe principiul efortului minim si confortului maxim, iar modelul FTx se potriveste ca o manusa. In timp ce beau cafeaua si ma cert cu nevasta, mai pun inca doua tari noi DXCC in palmares. Eu personal prefer legaturile care la ambele capete au oameni, nu calculatoare, motiv pentru care am votat pentru a treia optiune.

    Insa problema indicata de YO3CEN este reala. Nu e vorba de stranii fenomene de propagare. Entuziastii operatori FT8 sunt cu totii ingramaditi in segmente foarte inguste de banda, iar absenta lor din portiunile de CW si SSB produce depopularea resimtita in ultimii ani (cu exceptia unor weekenduri cand se desfasoara concursuri de anvergura). Nu mult timp va trece pana cand slaba utilizare a benzilor de unde scurte va legitima ajustarea si ingustarea benzilor de radioamatori.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2022-12-19 18:45:12 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8RQP - rezultatele la acest sondaj sunt similare cu cele de la aceasi sondaj publicat in 2019. Iata mai jos comparativ rezultatele procentuale (in paranteze valorile in 2019):

    Da, in mod frecvent, practic in fiecare zi 36.4% (31.7%)
    Da, din cand in cand 27.3% (21.7%)
    Am incercat FT8, dar nu ma atrage 8.6% (14.5%)
    Nu ma intereseaza acest mod de lucru 27.8% (32.1%)

    73 de Ciprian N2YO

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact