hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este raportul dintre traficul dv. in telegrafie si traficul în telefonie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 12-noiembrie-2006 si s-a incheiat la 20-noiembrie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (9)  

 • Postat de Dan la data de 2006-11-12 19:45:43 (ora Romaniei)
 • In ultimii 2 ani am acordat mai multa atentie modului CW tocmai pentru a nu lasa impresia ca sunt un RTTY-ist sau SSB-ist. In concursuri raportul CW/SSB este de 3/1, cu aceesi motivatie. Gresit, pentru ca din practica am constatat, toate modurile presupun o oarecare calificare, indiferent ca este vorba de un concurs sau de ragchew... . CW presupune anume abilitati, SSB presupune o cunoastere satisfacatoare a limbii engleze, iar in RY, fara o cunoastere minima a calculatorului sau a programului de lucru, cu greu te poti descurca. Nu cred, deci, ca s-ar putea face o ierarhizare a complexitatii acestor moduri de lucru si, cu atat mai putin a preferintelor individuale. Cu minimul de care dispunem, daca ne semnalizam prezenta.... este super OK. Nu ar fi corect sa-i subestimam nici pe pasionatii radio-constructori, pe radiotelegrafistii-sala, pe arbitrii, programatori sau pe vanatorii de vulpi. Fiecare poate fi un AS in domeniul sau. Cuagn de YO9CWY, Dan

 • Postat de Cristi la data de 2006-11-12 20:04:36 (ora Romaniei)
 • E o curiozitate. Nu neaparat in modul cum a fost pusa intrebarea ci in grafic. Anul trecut si in continuare anul acesta a fost o adevarata furtuna legata de codul Morse la examenul de RA. Si totusi la ora la care scriu acest mesaj exista egalitate intre cele doua moduri de lucru. As fi curios sa aflu media de varsta a celor care raspund pe acest forum, eventual de cand sunt Ra.

 • Postat de Mihai la data de 2006-11-13 11:33:36 (ora Romaniei)
 • In ceea ce ma priveste am votat ""prefer CW" ceea ce reflecta realitatea. De mult se prezice moartea CW. Si totusi, telegrafia este mai "la moda" ca oricind. Concursurile de CW sint foarte populate, trebuie numai sa porniti statia week-end-ul celalalt in timpul CQWW ca sa va convingeti. Iar in restul timpului, este o placere sa urmaresti conversatiile, de cele mai multe ori intre statii ex-URSS, in telegrafie, la viteze "imposibile" de 40-45 WPM. De fapt "sa urmaresti" e cam mult spus, dar macar sa admiri fluenta traficului si sunetul CW de mare performanta :)) 73!

 • Postat de Mihai la data de 2006-11-13 11:40:06 (ora Romaniei)
 • Pentru YO8DHD: confirm sondajului de la http://www.radioamator.ro/vot/vot_rezultate.php?id=37, grosul radioamatorilor este intre 31 si 60 de ani. 73!

 • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-11-13 12:47:49 (ora Romaniei)
 • Telegrafia e dragostea mea dintai, mereu ma reintorc la ea dupa "aventuri" in alte moduri in scopuri de DXCC si WAZ. Ani de zile nu am avut decat CW, apoi cu un FT-101 i-am putut lucra in SSB si pe cei care nu stiau telegrafie. Mi-am facut si stagiul in 3799 kHz. Cu prototipul RTTY al lui Lix, YO3NP am facut si eu in 1987 DXCC-ul in RTTY, dupa Andy, YO3AC. Mai recent ma distrez in PSK-uri, dar nimic nu se compara cu telegrafia, pentru mine este Alfa si Omega radioamatorismului. Ma intreb, pana cand? De unde vor mai invata tinerii din YO CW si ce motivatie vor avea s-o faca? Stiu ca in alte parti exista o preocupare in acest sens si sunt sigur ca la ei telegrafia va supravietui, datorita unor programe educative, astfel ca portiunile de banda alocate pentru CW vor continua sa fie populate, dar la noi face cineva ceva?

 • Postat de Tony la data de 2006-11-13 13:21:18 (ora Romaniei)
 • Cu predilectie CW si SSB...in egala masura...In RTTY inca nu am activat desi posed aparatura necesara...Sunt mai de moda veche...Am inceput sa invat telegrafia la 14 ani la o casa de cultura,...iar in cativa ani mi-a devenit meserie...acum ma "joc" cu PC-urile...dar niciodata nu voi uita CW-ul si SSB-ul!..Le am in sange...

 • Postat de Tony Ivanovici la data de 2006-11-14 00:09:15 (ora Romaniei)
 • De ce indragesc unii telegrafia ? Fiindca are mister !

 • Postat de Telegrafistul De Pe Titanic la data de 2006-11-17 14:42:46 (ora Romaniei)
 • Si mai are un avantaj telegrafia : oricât ai da la cheie , nu ragusesti . Sigur , e bine sa te uiti si dupa aisberguri ...

 • Postat de Costi la data de 2006-11-12 17:01:59 (ora Romaniei)
 • Care este raportul dintre traficul dv. in telegrafie si traficul în telefonie? Votat: "prefer alte moduri de lucru".
  Sunt pasionat de tehnologia comunicatiilor digitale "live keyboard operation" pentru ca informatiile -text, sunet, grafic, video, etc- pot fi transmise/receptionate in moduri digitale. Pentru incepatori recomand Digipan - PSK31,PSK63 Software (Freeware)necesar Windows 95 Pentium 266 Mhz procesor. Poate fi descarcat: http://www.digipan.net/ Pentru cei experimentati ramane MixW (versiunea 2.17) http://www.mixw.net/downloads.htm (Shareware - pret rezonabil, dar poate fi folosit si neinregistrat cu unele inconveniete)care suporta modurile: SSB, AM, FM - folosind WAV-files; CW - keyboard sau paddle, soundcard receive; BPSK31, QPSK31, FSK31, RTTY, Packet (HF/VHF), Pactor (RX only), AMTOR (FEC), MFSK, Hellschreiber, Throb, Fax (RX only), SSTV si MT63. O lista aproape completa cu digital modes software: http://www.qsl.net/ok2pya/digimodes/ (din pacate neadus la zi, dar util pentru linkuri). In general nu se foloseste putere RF mai mare de 10 W, dar se impune o foarte buna stabilitatea de frecventa a Tx/RX. Mentionez ca ma fascineaza magic digital software OLIVIA(denumit de catre creator, Pawel Jalocha,SP9VRC dupa numele fiicei sale, Olivia!) OLIVIA QRG:14105.5 14106.5 14107.5 14108.5 Mhz. Din pacate fara prea mult trafic. Deasemena RTTY ramane o atractie pentru mine. Regret ca acest comentariu nu raspunde la intrebarea lansata in sondajul de saptamana aceasta. Comentariul se adreseaza celor care doresc sa lucreze si in moduri digitale. 73's, Costi

  Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Comentariu *
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact