hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat cheltuiti in medie pe an pentru radioamatorism?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 3-decembrie-2006 si s-a incheiat la 10-decembrie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (8)  

 • Postat de Silviu (yo9hrb) la data de 2006-12-03 21:11:32 (ora Romaniei)
 • Am votat varianta 500...1500 RON. Si asta numai pentru constructii, deocamdata banii sunt canalizati spre constructia unei case. Ca urmare nu am bani pentru achizitionarea unui TRCV de fabrica, prefer home made. Pacat ca nu se mai construieste asa mult in YO. Dar asta e, noi sa fim sanatosi. Acum vreo 6 luni, intalnindu-ma cu un coleg (YO9) intr-un magazin de piese si afland ca imi cumpar piese pentru un TRCV home made, acesta mi-a zis ca nu sunt radioamator daca nu-mi cumpar o statie industriala. Este mult mai vechi ca mine in bransa, dar imi permit, totusi, sa-l contrazic. Intr-adevar, la ce construiesc, nu voi scoate performantele unui Yaesu (sa zicem), dar e facut de mine. Si ma simt mult mai fericit sa ies in banda cu o scula "surubarita" de mine. Chiar daca acum imi construiesc un stravechi A412, sunt mandru de el. 73!

 • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-12-03 23:25:05 (ora Romaniei)
 • Nu stiu daca media anuala e relevanta. Anul asta am dat pe statii in jur de 500 euro. Nu am facut "investitia asta in fiecare an. Sa impart la 22 suma, sa aflam cit inseamna pe an de radioamatorism ? Curentul si Cola consumate in timpul traficului, cositorul si sacizul, florile cumparate sotiei ca sa nu se uite asa urit cind "stai la statie" (la mine nu e cazul, e si ea radioamatoare), greu de calculat. Nu stiu sa dau un raspuns contabil la intrebarea asta. Daca ar fi existat varianta, as fi votat la rubrica "nu suficient".

 • Postat de Tica la data de 2006-12-04 19:18:29 (ora Romaniei)
 • Am votat la "intre 500 si 1500 lei" - dar nu mai am de gand sa mai investesc in acest domeniu.
  Salutare tuturor!

 • Postat de Mircea la data de 2006-12-15 00:39:04 (ora Romaniei)
 • Muuuuuult mai putin decat xyl-ul pe ale ei !

 • Postat de ovidiu ratiu la data de 2006-12-03 13:13:12 (ora Romaniei)
 • Un sondaj util cred, mai ales din perspectiva unor firme prodcatoare, distribuitoare de echipamente si servicii pentru radioamatori. Cum asemenea firme cel putin pentru moment, sunt foarte putine nu ne ramane decat sa speram ca intr-o zi acest gol se va umple. Probabil ca acea zi nu va fi prea departe.
  73! de Ovidiu

 • Postat de Mihai Eugen la data de 2006-12-03 14:30:35 (ora Romaniei)
 • Un sondaj util,dar nu stiu pentru cine.La mine,cheltuielile se refera la corespondenta si plata energiei electrice.Nu mai spun de caldura.Ar fi binevenit un birou de expeditie QSL la nivel national,asa cum s-a propus.Sper ca se va rezolva pana la urma si voi prinde si eu expeditii QSL prin acest birou.Nu mai zic de aparatura,caci aici cheltuielile s-ar ridica mult mai mult.Sa nu uitam ca majoritatea suntem pensionari,cu o pensie de mizerie.De unde sa mai faci cheltuieli?Poate ca v-a veni si ziua noastra odata si odata.SPERAM

 • Postat de Costi la data de 2006-12-03 17:46:27 (ora Romaniei)
 • Cat cheltuiti in medie pe an pentru radioamatorism? La acest sondaj nu pot "bifa" vreo varianta.
  O simpla socoata? Sper nu off topic:
  -pentru pregatirea, sustinerea si obtinerea primei autorizatii cheltuielile
  nu ar mari si se repeta rar (trecerea la o categorie superioara), nemaifiid
  cursuri de pregatire radiamatori pe langa radiocluburi, iata o diminuarea
  a costului pentru incepatori!
  -odata licentiat apare graba si nerabdarea "to say hello". Calea construirii
  unui echipament simplu nu ar duce la cheltuieli importante mai ales ca de la
  epoca de aur a tranzistorului EFT323 cu punct alb, (cum scria cineva pe aici) posibilitatile de achizitionare a componentelor este chiar o joaca. Cea lalta cale de a fi "dotat" cu un FT, Yaesu, ICOM etc. mai comoda implica ceva costuri masurate in EU. Prin urmare cheltuiala nu-i de neglijat chiar pe relatia "second hand"
  si mai ales daca esti mandru de rezultate (QSO-uri!) mai faci un pas spre un
  up grade... Daca mai esti pasionat de modurile digitale, trafic EME, Echolink (sa te dai pe internet), etc. si vrei performante, atunci mai adaugi ceva money chiar si pentru un 486(HI!) sau ceva de ultima generatie din gandirea lu' nenea Gates care nici macar nu s-a gandit sa "cheltuiasca" ceva pentru a deveni HAM!;
  -taxa anuala de folosinta a echipamentului acum ca se plateste odata pentru cinci ani nu poate fi ocolita decat daca te superi pe... tine insuti si te orientezi spre alt hobby, ceea ce nu prea se intampla...
  -hopa! Fara un QSL card personalizat - ca federatia nu mai face pomana cu (unele) ordinare qsl-uri - nu poti sa traiesti ca un adevarat HAM si atunci bati palma cu Pit (73 Pit!) pentru cel putin una mie bucati alb negru sau color... si cum Pit lucreaza cu chitanta...
  -un log de trafic nu-i o avere, dar daca nu-l ai s-ar putea sa fi intrebat cand ai lucrat cu... sau cu... si nu ai cum sa dovesti chiar daca cineva a avut grija sa nu se piarda evidenta QSO-urilor, care evidenta ramane doar pentru uz intern!
  - cate o iesire din cand in cand cu prietenii la o bere implica niste costuri cu biletele de transport, ca cinste fac prieteni...(nu uita ca suntem...prieteni);
  - dai cu ochii de o info pe DX cluster care te agita: tocmai mai ai nevoie de o confirmare de la dx-ul acesta si... da din coate (QRO) pe un musuroi si te rogi celui de sus sa te strecori printre rechini si sa finalizezi QSO-ul. In vreo cateva secunde.C-am atat dureaza un QSO in "pile up". Fericirea s-a incheiat. QSL? Da, daca trimiti direct cu cele necesare! Varianta cu eQSL-ul nu prea are valoare. Mai cauta un IRC prin arhiva, (pentru un "qsl direct, please") dar cel pe care il pastrezi constati ca e putin... depasit, sau daca n-ai IRC sigur "verzisorii" te scot din incurcatura mai ales ca miscarea lor s-a mai stabilizat, valoarea timbrelor postale nu le mai pui chiar daca ai taiat coltul plicului;
  -prin sondajele de opinie esti provocat sa-ti numeri diplomele, trofeele si constati dintre cele mai pe gratis sau ieftine apar in arhiva personala. Ei, dar cate diplome nu ai fi in stare sa le obtii si sa te bucuri de ele!? Mai pui de o "amanare" ca salariul nu prea creste si si asa "utilitatile" bat intrebarile/variantele prezentului sondaj si vorba lui B. Franklin (1706-1790) "de datorii si moarte nu scapa nimeni"; deci, stiti vreo diploma al carei cost se apropie de zero? Prin urmare e greu de a-ti socoti spesele de HAM.
  Dar ieri, azi si maine radioamatorii nu se identifica prin cat ii costa, anual trairea acestui hobby. Ma pot compara eu cu regii, printii, presedintii, primmi ministri, senatorii, V.I.P.-urile HAM din WW, cand e vorba de cheltuieli la statie? Sigur vrei performanta? Atunci punga conteaza mai putin. Un coleg radioamator mai cu expierenta decat mine constata ca din tot ce investesti pe parcursul unei vieti nu se poate recupera mare lucru, dar mai trist dupa firescul SK (un eufemism pentru momentul cand pe pamant ne platim datoriile) "jucariile" noastre pot ajunge direct la tomberon.
  Prezentul sondaj nu ar trebui sa descurajeje pe "new hams" in integrarea lor in aceasta lume fascinanta. MERITA ORICE INVESTITIE! Vorba cuiva, radioamatorismul este "adjunctul" preocuparilor principale ale vietii "for recreation and personal enjoyment".
  Il rog frumos pe Ciprian sa elimine prezentul comentariu daca socoteste ca e prea lung.
  73, Costi, yo2bzv, Timisoara, 03.12.2006

 • Postat de mihai (yo3hui) la data de 2007-02-13 21:19:59 (ora Romaniei)
 • Mult poate asi cheltui dar din pacate nu sint bani dar oricum cheltui in jur de 500 1500

  Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Comentariu *
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact