hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Stan Mihail YO7DIG

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Mihai, mai intai l-am conscut in traficul radio, iar apoi l-am intalnit la diverse intalniri cu caracter radioamatoricesc. Am vazut ca are “microbul in sange” si am vrut sa aflu mai multe de la el.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7DIG: M-am nascut pe data de 3 ianuarie 1961 in localitatea Babeni, judetul Vilcea, sunt casatorit si am doi baieti.

YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?

YO7DIG: Pe la varsta de 13 ani am luat prima data contact cu radioul. Un frate de-al lui tata, pe atunci baiat tanar, facea tot felul de aparate de radio simple, cu receptie la galena. Imi aduc aminte cum intr-o seara am mers sa intindem o antena de vreo 30 de metri dintr-un castan batran intr-un stalp de brad. Unchiul meu a tras zdravan de stalp, pe deasupra firului era o retea de curent, a dat cu sarma de cupru a antenei in firele de tensiune de pe stalp si a ars sigurantele de la transformatorul de retea. A fost o scanteie de mai mare frumusetea si putea sa iasa ceva foarte urat. Si acum radem de intamplarea asta.
Unchiul acesta al meu avea o carte despre radioreceptoare pe care mi-a dat-o mie. O luam la scoala si citeam din ea. Din pacate am uitat-o in banca si cativa colegi rautaciosi au rupt-o. Am mai recuperat numai o mica parte din ea; mi-a parut foarte rau dupa ea.

YO3CCC: Despre ce carte era vorba?

YO7DIG: Cartea se numea “Construiti aparade de radio” scrisa de I. Boghitoiu, parca, o carte foarte buna la aceea vreme. Unchiul meu realizasese cateva montaje din aceea carte. Toate acestea ma fascinau, bagam o sarma de cupru in foc si cu ea lipeam cositor; si pasta de lipit se gasea. Imi aduc aminte despre primul meu radio cu galena realizat dupa o schema din aceea carte. Am fost atat de bucuros de realizare, nu dormeam noaptea, ascultam la “galena” cele cateva posturi care se auzeau cu acel montaj simplu. Nu aveam casti, facusem una dintr-un magnet, o bobina pe un fier in forma de “U’”, dar mergea destul de incet. Mai tarziu am cumparat o casca radio de la un batran, fost pilot, o am si acum. Casca asta m-a ajutat foarte mult, acum e la loc de cinste in colectia mea de aparate vechi; o casca de 4000 ohmi mult mai buna decat cea facuta de mine. Prima mea pasiune pana la radioamatorism a fost radioul, construirea acestora si experimentarea multor tipuri de radioreceptoare cu “galena” sau cu tranzistoare.

YO3CCC: De unde iti procurai galena?

YO7DIG: La scoala aveam laborator radio. Imi aduc aminte cat m-am rugat de d-na profesoara de chimie sa imi dea putin sulf sa fac un detector cu galena. Mi-a reusit dar nu asa cum speram. Mai tarziu am gasit diode, erau din belsug la magazin; un EFD107 era 19 lei, parca. Oricum, in timp am strans ceva piese si am putut experimenta diverse montaje. Ceva piese am recuperat si din radioul lui tata, un Intim, frumos. Cand a venit de la servici seara l-a gasit pe sortimente. Ce galagie mi-am atras...

YO3CCC: A mai facut ceva cu el?

YO7DIG: L-a luat pe bicicleta intr-un sac si la depanator a aflat ca e mai bine sa-l lase asa. In cutia lui am facut in curand altul si asa am scos-o la capat. Mergea si asta dar de, un radio facut pe atunci nu se compara cu cel de fabrica. Hi! Cu timpul am invatat destule si am inceput chiar sa repar televizoare si radiouri pe la vecini. Gaseai lampi in magazin si imi facusem un set de testare, dar tot construirea radiourilor imi placea cel mai mult. Eram fascinat incat as fi stat toata noaptea sa ascult la un radio pe medii sau scurte. Asta imi placea cel mai mult dupa ce faceam bobinele, sa vad ce prinde aparatul.

YO3CCC: Cursuri de electronica ai facut?

YO7DIG: Faceam naveta la scoala, treapta a I-a, la Valcea, la un liceu de electrotehnica, iar dupa scoala faceam cursuri de depanare Radio-Tv cum se faceau atunci. Apoi am urmat cercul radio de la pionieri, unde faceam diferite montaje: amplificatoare, surse, radiouri etc.

YO3CCC: Despre radioamatori cum ai auzit?

YO7DIG: Intr-o zi am trecut pe la o librarie si am vazut o carte care mi-a atras atentia, “Cartea radioamatorului”. Nu auzisem prea multe despre radioamatori; imediat am vorbit cu doamna de acolo sa imi tina un exemplar pentru ca nu aveam decat vreo 4-5 lei la mine. Am plecat acasa, am facut rost de bani si a doua zi am cumparat cartea. Din aceasta carte am luat primul curs de radioamatorism, se intampla prin 1975, parca. Contactul cu aceasta lume a radioamatorilor m-a facut sa indragesc si mai tare radioul si apoi radioamatorismul. Nu am fost la vreun club intrucat nu aveam timp, ieseam seara de la scoala, naveta imi lua timp si efort, abia puteam sa mai fac cate ceva seara tarziu. Dupa terminarea liceului de electrotehnica am absolvit si scoala de depanare Radio-Tv si asta m-a ajutat, oarecum.

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca dupa terminarea scolii?

YO7DIG: M-am angajat la “Intreprinderea Oltchim” si tot atunci am luat contact cu radioclubul judetean din Valcea, pe atunci intr-o amplasare foarte fumoasa in Parcul Zavoi. Am depus cerere la MTTc, la posta cum era atunci si am primit indicativ de receptor YO7-18739/VL. Am si acum hartia cu autorizatia de receptor lipita pe un carton. Se intampla prin 1979-1980. La Oltchim am lucrat primii ani ca operator chimist.

YO3CCC: Telegrafie ai invatat?

YO3CCC: In 1979 am plecat in armata la Bucuresti, la un regiment de transmisiuni, unde am facut prima luna la infanterie, apoi am reusit sa vorbesc cu un locotenent de transmisiuni, i-am zis ca stiu ceva morse si vreau sa invat mai bine; asta se intampla vinerea dimineata, imi aduc aminte bine. Pana luni am spalat cu “periuta de dinti” peste tot in compania de infanterie, iar luni am ramas surprins sa aflu ca am fost transferat la transmisiuni unde aveam sa ma desavarsesc ca telegrafist si ca operator statii radio. Ascultam radioamatorii cum lucrau in CW si in special QSO-urile lui Costel YO3ACX care venea ca tunul in statia R104 sau R130 sau la sala de antrenamente CW unde aveam un R35T cu care ascultam QSO-uri in CW. De asemenea, ascultam QTC-ul transmis de regretatul Andi YO3AC. In companie mai aveam un prieten si el radioamator de receptie, iar dupa armata am fost pe la el in Lugoj. Si el era innebunit dupa radio si radioreceptie, foarte bun telegrafist si eram in continua competitie amandoi, dar la viteza nu reusea sa ma intreaca. Amintiri placute din acele momente, a fost frumos. In compania noastra se turna Fata Morgana si apoi Drumul Oaselor pe care le-am vazut in premiera la cinematograful unitatii. M-am liberat in 1981, am terminat armata cu un frumos brevet de telegrafist clasa a II-a, asa m-am perfectionat in telegrafie.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator?

YO7DIG: Dupa armata, imediat am depus dosarul si am dat examen pentru certificatul de emisie la DRTV-Timisoara, unde am luat fara probleme.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO7DIG?

YO7DIG: Am primit de la inceput indicativul YO7DIG pe care nu l-as fi schimbat sub nici o forma.

YO3CCC: Banuiesc ca ai revenit la vechiul loc de munca.

YO7DIG: Apoi m-am reangajat la sectia Oltchim, pe atunci CIPA, in ATM unde faceam electronica, depanare aparatura AMC, iar dupa putin timp am trecut pe reparatii radio si interfonie, sisteme de alarma si centrale telefonice. La inceput am avut ca sef de sectie pe ing. Costin Valerica YO7AYH pe care l-am cunoscut la radioclubul YO7KFM, care mereu ma chema la dansul in birou si discutam despre radio, era foarte pasionat de concursuri, de construirea antenelor. Prin sectie imi zicea: - Salut DIG-ule, hai la mine in birou, sau ma striga doamna de la dispecerat: - Mihai vezi ca te cheama Portabil 1; asa il numeau pe atunci dupa RTP-ul cu care umbla in mana. Hi! Ce vremuri... Sectia noastra era socotita creierul combinatului pentru ca aici se repara totul, fara asta nu ar fi fost posibila functionarea instalatiilor. Am avut multe de invatat acolo, pot sa spun ca mi-am complectat multe cunostinte si am devenit un bun depanator. Asta era cel mai important, reparam foarte repede iar in felul asta eram lasat in pace si asa gaseam timp ca sa mai fac si pentru mine diverse montaje experimentale.

YO3CCC: Ce ziceau colegii de serviciu despre “apucaturile” tale?

YO7DIG: Eram etichetat cu: “nebun asta cu radioul lui, e cu capul in sarme, nu ai ce sa-i ceri”. In scoala mi se zicea Dioda, iar la serviciu imi ziceau Hasemitul pentru ca vazusera la Tv ca regele Hussein al Iordaniei JY1 este radioamator.

YO3CCC: Ai fost atras de SSTV?

YO7DIG: Imi aduc aminte ca primul monitor de SSTV l-am facut prin acei ani; YO7AYH a venit la mine cu ceva piese si fiare de la regretatul YO7APM, printre astea si un tub cu remanenta 8LO29I. L-am luat de la el din masina, se intampla vara, soare puternic, cand am intrat in laboratorul unde lucram am vazut ca tubul e aprins. Am inceput sa strig de bucurie si le-am zis la colegi ca am sa fac un monitor de televiziune de amator cu acel tub, iar ei se cam uitau chioras la mine crezand ca am luat-o razna mai ales cand vedeau cum iesam la geam apoi intram cu tubul la intuneric. Citisem despre SSTV dar nu vasusem asa ceva si nici nu aveam decat schemele din “Cartea radioamatorului”.

YO3CCC: Prin ce an se intampla?

YO7DIG: Asta se intampla prin anii 86. Am luat legatura cu Nea Proto YO8FR si am facut un monitor SSTV. Un strungar de la mecanica fina unde erau numai meseriasi foarte buni mi-a facut ecranul pentru tubul catodic, a iesit fain, il am si acum, e functional. Am facut multe receptii cu el, colegii veneau pe rand sa le arat cum fac receptie; se dusese vestea despre asta si isi povesteau asta intre ei mai ales ca atunci erau toti pasionati de antene pentru bulgari si se intrebau: Cum sa vada “nebunu” asta imagini din Hamburg pe o asa dracie simpla facuta de el. Hi! Am inregistrat o caseta cu imagini si le-o puneam cand nu era propagare. Amintiri frumoase...

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO7DIG: La inceput am debutat cu un receptor facut de mine, o superheterodina cu 8 lampi, o schema clasica simpla, pe parcurs am mai facut inbunatatiri si apoi, un converter la receptie. Nu uit batranul A7B modificat de mine, mergea excelent in 10 m. Era propagare buna pe atunci. Au urmat diferite receptoare facute de mine sau inbunatatite, diferite convertoare si aparate pe care le faceam cu pasiune. Ca radioamator de emisie am debutat cu dipolul de 20,20 m. Adaptata prin transmach, apoi s-a mai adaugat un inverted pentru 80 m, iar mai tarziu, dupa ce am luat autorizatie de clasa a II-a, am facut un pilon zabrelit de 14 m pe care l-am ridicat cu ajutorul catorva vecini urmand sa pun sus un “Cubical Quad” care mi-a adus multa satisfactie la DX. Am lucrat cam 8 ani buni cu acesta pana am abordat un Yagi pe trei benzi. Acum folosesc in 80 m un dipol special pentru DX, in 40 m un inverted, iar in benzile WARC am mai multe antene sloper si dipol. In general sunt adept al antenelor mari, stau la curte si asta e cel mai mare avantaj desi locul e foarte stramt aici. Am incercat multe antene, am lucrat multi ani cu AS 300 din cartea lui Iosif YO2CJ, am fost foarte multumit de ea. Acum in 80 m folosesc un dipol cu un brat de 54 m si altul de 14 m; parca se numeste dipol special pentru DX. Tot inspirat din aceasta carte, adaptarea o fac cu diverse transmach-uri facute de mine. Ca emitator, am facut mai multe in decursul anilor. Am inceput cu A412 putin modificat, apoi un FT200 YAESU + VFO HM suplimentar; le-am adaugat un frecventmetru digital ca sa am o afisare precisa si un preselector cu tranzistoare pentru sensibilitate. A urmat apoi un TS830 +VFO, diferite finale facute de mine - se vad in poze, 4 tuburi GU50, un final cu 2 tuburi 813, diferite reflectometre si transmach-uri. In UUS am facut multe transceivere SSB-FM, unele le mai am si acum. Momentan lucrez cu mai multe transceivere, un IC290 R + HM PA 100 W facut, un FT780R pentru 432 MHz cu PA 40 W HM, transceiver pentru lucrul pe satelit facut de mine cu final 20 W, receptor de asemenea facut de mine dupa o schema a lui YO7CKQ cu modificari in functie de piesele avute, un transceiver IC821 H multiband, facut in general pentru lucrul pe satelit, interfata digitala de comanda pentru azimut si elevatie si cu un sistem facut de mine, pilon cu un sistem AZ/EL G 5400 YAESU cu o interfata facuta de mine cu microcontroler dupa G5VLB. Preamplificatoare diferite pentru receptie in 144 si 432 MHz. Cu aceste echipamente am avut destule satisfactii, primele legaturi prin satelit cu ajutorul unui echipament facut pentru satelitii din seria RS, acum e mult mai simplu cu echipamentul de curand pus la punct.

YO3CCC: Participi in concursuri?

YO7DIG: Am lucrat si in cateva concursuri ocupand locuri fruntase, totusi nu sunt pasionat de asa ceva din lipsa de timp. Am incercat sa lucrez si in 1,2 GHz, in special ATV, unde am doua echipamente facute, un emitator mai simplu de 2 W pentru ATV si inca un Tx cu sinteza facute de mine. Merg foarte bine dar din pacate au ramas in stadiul de experiment neavand cu cine sa fac teste. Mi-am facut si un sistem de Mira ATV dupa IK1HGI si alta dupa F5UBZ, ceva mai faina. Antene de ATV si de emisie in 1,2 GHz, cu mai multe elemente, diferite montaje pentru 1,2 GHz, receptor facut cu intrare COMTEC modificata de mine si partea de video-audio facuta cu un integrat specializat dupa scheme de pe internet adaptate la posibilitatile mele. Am invatat cu aceasta ocazie sa fac ceva VCO-uri comandate de bucle PLL cu microcontroler, mi-am facut diferite echipamente de masura, multe montaje pe SMD-uri, VCO-uri foarte mici pe SMD. Multumesc lui YO5AXB si pe aceasta cale pentru ajutor si sfaturi. Am incercat sa atrag si alti amici in aceasta banda dar nu am avut succes. Montajele sunt mai complexe aici, nu toti sunt pasionati de constructii.

YO3CCC: DX-uri lucrezi?

YO7DIG: Sunt un mare pasionat de DX-uri. Am lucrat tot ce a fost posibil din zona mea si in putinul timp liber. In momentul acesta am peste 750 tari confirmate pe total, cam 200 pe fiecare din benzile clasice, incerc sa lucrez cat mai multe tari si pe benzile WARC. Din pacate, in ultimul an am fost bolnav si am avut mari necazuri asa incat mai mult am stat pe receptie lucrand la receptoarele mele.

YO3CCC: Ai lucrat din portabil?

YO7DIG: Nu am lucrat din portabil din pacate, neavand timp, poate ceva legaturi de pe dealurile din apropiere pe UUS cu echipamente facute experimentand pe R0 sau alte frecvente. Aici la mine sunt inconjurat de dealuri si e destul de greu de lucrat in UUS.

YO3CCC: Iti place sa te intalnesti cu amicii radioamatori?

YO7DIG: Pe la mine au fost foarte multi radioamatori, nu ii mai enumar dar nici nu-i mai tin minte, cunostintele de la simpozioane, vizite scurte la alti amici radioamatori sau la cluburi, asta e lumea noastra a radioamatorilor.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO7DIG: Am fost pasionat si de diplome, nu am prea multe, am preferat QSL-uri venite direct de la un QSL manager al unei expeditii sau dintr-o tara exotica, un radioamator din orice colt al lumii. Indicativul meu YO7DIG mi-a atras multe legaturi, toti alergau dupa indicativul DIG al clubului cunoscut Diplom I.G.; am facut si eu conditiile pentru DIG, discutam seara mereu cu secretarul DIG. Diplomele erau destul de scumpe pentru noi, asa ca nu le-am luat decat pe cateva. Prin rezultatele obtinute in trafic am devenit membru YO DX. De asemenea, am carnetul de “Maestru al sportului” cu care ma mandresc si care incununeaza efortul meu pentru numarul de QSL-uri primite in general “via direct’’.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO7DIG: Printre primii radioamatori cunoscuti, binenteles amicii de la clubul din Valcea: YO7YN, YO7AKX, YO7AGD, YO7NM, YO7AYH, YO7VT, YO7AOG, YO7FRS, YO7APM, YO7AMK, YO7BPN, YO7BPC, YO7NE, YO7GC, YO7GWA, YO7TWA, YO7FSL, YO7HUZ, YO7FWA, YO7AKX, YO7GDB, YO7HKM si multi altii care vor ramane in amintirea mea. In Parcul Zavoi era o atmosfera placuta mai ales vara cand stateam pe banca si discutam despre constructii sau trafic radio. Acolo am cunoscut si radioamatori vechi care venind la Olanesti treceau si pe la club, am amintiri placute de acolo .

YO3CCC: Utilizezi modurile de lucru digitale?

YO7DIG: La inceputuri am lucrat RTTY si SSTV cu echipamente HM facute de mine, cred ca le mai am si acum, monitor SSTV clasic, inca e functional, acum incerc SSTV sau alte moduri de lucru dar cu interfete HM, nu cumparate; nu cred ca mai vreau sa innoiesc dotarea. Se poate lucra si cu ce am eu in clipa de fata.

YO3CCC: Constructii mai faci?

YO7DIG: Mai am inca multe de construit si de testat. Eu am construit foarte mult, radiouri, receptoare de trafic, convertoare finale mai mici sau mai mari, bobine de RF, din mediile frecventa, bobine de toate tipurile de la fagure cu masina facuta de mine pana la bobine mari pentru finale si transmach-uri. Toate astea impreuna cu colectia mea de aparate de radio restaurate, cam 100 la numar, cat mai pot sa construiesc nu ma pot lasa de pasiunea asta desi e mai greu; timpul isi lasa amprenta, vederea nu mai e ca la inceput, folosesc o lupa mare, ochelarii si astia foarte mari, e destul de greu sa restaurez un radio dar pasiunea nu are limite. In luna martie 2014 am iesit la pensie. Am fost respectat si apreciat de colegii de serviciu si de sefii mei care si acum ma suna sa vada ce mai fac. Construiam foarte mult si acolo si ei admirau ce faceam, mai ales ca am fost vazut in cateva interviuri la televiziunile locale sau in presa si stiau ce pasiuni am. Pensia e modesta dar desi am avut multe necazuri imediat dupa asta, visul meu de a sta linistit in atelierul meu s-a indeplinit; numai sanatate sa am - ceea ce doresc la toti radioamatorii YO - sa pot sa experimentez tot ce vreau, sa-mi satisfac toate visele in domeniul asta de care nu ne despartim decat atunci cand va vrea cel de sus.

YO3CCC: Ai reusit sa transmiti “microbul” la vreunul dintre copii?

YO7DIG: Am doi copii, unul e inginer electronist, altul operator calculatoare; din pacate, singurul meu of e ca nici unul nu ma urmeaza desi ar avea cu ce sa experimenteze si sa lucreze fara probleme, nu ar lua totul de la “0’’ cum am facut noi cei mai in varsta. Astea sunt vremurile, internetul ofera posibilitate de comunicare mai buna decat ce facem noi. Nu e aceelasi lucru, pasiunea e alta fata a vietii. Ei pleaca dimineata la munca si vin noaptea, nu au timp pentru pasiuni in lumea asta grabita, in lupta pentru supravietuire, fara pasiuni si alte placeri.

Ultimele 5 fotografii din album sunt facute de mine la divese intalniri.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 27-3-2015

6250

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact