l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Dayton Hamvention 2015 vazut de N2YO

Partea a III-a

Ciprian Sufitchi N2YO

Pentru ziua de sambata planul era sa acord o mai mare importanta talciocului de afara, mai ales ca urmaream sa fac anumite achizitii, insa din pacate vreama nu a fost tocmai prielnica si cele cateva averse de ploaie au alungat pe multi dintre cei care venisera cu marfa la vanzare. Asa ca am mai zabovit cateva ore in arenele Hara ca sa mai admir standurile expozantilor.

La Yaesu nu am vazut in acest an nimic nou. Aceleasi FTDX9000, FTDX5000 si altele care intr-adevar impresioneaza prin design si performante, dar si prin pret. Ca de obicei, atractia numarul 1 a fost distribuirea de sepci gratuite. Coada la sepcile Yaesu este antologica.

Coada la sepcile Yaesu Coada la sepcile Yaesu

Nimic nou nici la standul Kenwood, motiv pentru care exponatele prezentate nu reuseau sa atraga vizitatori.

Standul Kenwood duce lipsa de vizitatori Standul Kenwood duce lipsa de vizitatori

La Icom in schimb aglomeratie mare. Nu pentru a admira aparatura insa, ci pentru ca standul Icom era foarte animat de transmisii webecast in direct. Dintre toate firmele care comercializeaza aparatura de radioamatori, cred ca Icom a cheltuit cei mai multi bani la Dayton in acest an pentru campanii de marketing si sponsorizari.

Webcast in direct de la standul Icom Webcast in direct de la standul Icom

Atractia targului a constituit-o standul Elecraft pentru transceiverul lansat la Dayton, K3S. Acesta este o versiune imbunatatita a reusitului transceiver 160-6m K3. Printre imbunatatiri se numara un sintetizor cu zgomot foarte redus, un buton de acord imbunatatit, mult mai sensibil, port USB care integreaza linia de control CAT si calea audio, ceea ce elimina necesitatea unei placi de sunet pentru prelucrarea semnalelor in modurile de lucruri digitale, o serie suplimentara de atenutatoare la receptie, un modul AF de iesire reproiectat pentru un semnal audio mai amplu, dar si altele.

Electraft K3S Electraft K3S

Electraft K3S Electraft K3S

Avand in vedere reputatia castigata de K3, nu este de mirare ca mesele de la Electraft au devenit neincapatoare pentru cei care se inghesuiau sa comande noul model. Mai multe informatii in limba romana despre acest transceiver puteti gasi in recentul articol de pe site-ul lui Fery YO4PX, "K3S, noul transiver de la Elecraft"

La forumul dedicat pasionatilor de concursuri prima prezentare a fost un sumar legat de organizarea si desfasurarea edtiei 2014 a concursului WRTC, din Statele Unite. Acest video trebuie neaparat urmarit:

WRTC 2014 Documentary from James Brooks, 9V1YC on Vimeo.

Organizat o data la patru ani, WRTC (World Radiosport Team Championship) a devenit unul din cele mai importante evenimente din calendarul competitional international. Costurile organizarii editiei 2014 au depasit o jumatate de milion de dolari.

A doua prezentare de la forumul concursurilor a descris fazele in care se afla si planurile editiei 2018 a WRTC, care se va desfasura in Germania. Au vorbit Michael Hoeding DL6MHW si Sandy Raeker DL1QQ.

Michael Hoeding DL6MHW si Sandy Raeker DL1QQ despre WRTC 2018 Michael Hoeding DL6MHW si Sandy Raeker DL1QQ despre WRTC 2018

A urmat prezentarea lui John Pescatore K3TN intitulata "Zero-operator, Multi-transmitter Operation at K4VV in ARRL DX CW". John a descris modul in care a fost operata statia K4VV de la distanta, la categoria M/M in concursul ARRL DX CW. Desi scorul nu a fost prea mare, solutia tehnica prin care operatorii au stat acasa, dar au colaborat ca echipa in concurs, a fost una reusita si va fi imbunatatita la concursurile viitoare.

Am sarit peste cea de-a patra prezentare, tot pe tema remote radio in concursuri, pentru a mai prinde o ora de vanzoleala prin talcioc. Cum era de asteptat, multi vanzatori isi stransesera marfa din cauza averselor de ploaie.

Talcioc Hamvention 2015 Talcioc Hamvention 2015

Talcioc Hamvention 2015 Talcioc Hamvention 2015

Daca e Dayton si e sambata seara, e Contesting Dinner! Cel mai important eveniment social al anului pentru iubitorii de concursuri are loc la Crowne Plaza Hotel, incepand cu ora 18:30. Sala Presidential Ballroom devine neincapatoare pentru multimea de radioamatori care iau parte la acest eveniment. Adevarul este ca nu toti sunt neaparat interesati de concursuri, poate tocmai pentru ca sponsorii au intotdeauna grija sa ofere premii consistente prin tragere la sorti. Premiul cel mare a fost un transceiver Icom IC-7600.

Contesting Dinner la Crowne Plaza Hotel in Dayton Contesting Dinner la Crowne Plaza Hotel in Dayton

Maestrul de ceremonii, ca in fiecare an, a fost John Dorr K1AR. Invitat special a fost presedintele ARRL, d-na Kay Craigie N3KN, care a tinut un scurt speech despre importanta concursurilor in activitatea de radioamatorism. Ea insasi este pasionata de concursuri. Desi nu are prea mult timp sa dedice traficului, indicativul N3KN poate fi auzit in cele mai importante concursuri de radioamatori. Kay este membra a clubului PVRC (Potomac Valley Radio Club).

Discursul d-nei Kay Craigie N3KN Discursul d-nei Kay Craigie N3KN

La Contesting Dinner sunt alesi doi dintre cei mai merituosi radioamatori si sunt primiti in CQ Contest Hall of Fame, un titlu acordat de revista CQ Magazine incepand cu anul 1967. Radioamatorii nominalizati trebuie sa fi adus contributii majore in domeniul concursurilor de radioamator. Un trofeu similar este acordat de CQ Magazine si pentru radioamatorii valorosi in domeniul DX, dar premierea are loc la DX Dinner, activitate care s-a desfasurat vineri seara, la hotelul Marriott, dar la care nu am putut participa, preferand dineul AMSAT. Expeditia anului a fost numita activitatea din Navassa K1N, iar in DX Hall of Fame au intrat Michael Wells G7VJR, autorul programului ClubLog si Yasuo (Zorro) Miyazawa JH1AJT, un binecunostut organizator de activitati DX.

In CQ Contest Hall of Fame au fost primiti Doug Grant K1DG, in principal pentru reusita organizare a campionatului WRTC din Statele Unite in 2014, si Ward Silver N0AX, un binecunoscut contestman, presedinte al fundatiei Yasme care a finantat de-a lungul anului nenumarate DXpeditii si concursuri de anvergura.

Ward Silver N0AX primind trofeul CQ Contest Hall of Fame Ward Silver N0AX primind trofeul CQ Contest Hall of Fame

Doug Grant K1DG primind trofeul CQ Contest Hall of Fame Doug Grant K1DG primind trofeul CQ Contest Hall of Fame

Dupa dineu au urmat activitati de socializare intre radioamatori in salile de conferinta ale hotelului Crowne Plaza. Cei care se simteau in forma la telegrafie au participat la faimosul CW Pileup Competition organizat in fiecare an de Kansas City DX Club.

Poate este cineva interesat sa cumpere o locatie competitiva (VY2ZM)
Poate este cineva interesat sa cumpere o locatie competitiva (VY2ZM)

Autografele participantilor la CW Pileup Competition Autografele participantilor la CW Pileup Competition

La CW Pileup Competition participantii intra pe rand in grupuri de cate patru intr-o sala in care li se pune in casti o inregistrare de cateva minute in care se aud statii in pileup. Indicativele sunt reale, iar conditiile de receptie sunt similare cu cele din traficul radio. Concurentul trebuie sa copieze corect cat mai multe indicative. Castigator este cel care a adunat cele mai multe indicative. In caz de egalitate, invingator este declarat cel care a receptionat cele mai multe caractere.

Pentru prima data in acest an chibitii care asteptau sa intre in sala de concurs au putut urmari live cum cei care erau in competitie evoluau pe masura ce receptionau tot mai multe indicative.

Concursul putea fi urmarit in direct din afara salii de concurs

Concursul putea fi urmarit in direct din afara salii de concurs Concursul putea fi urmarit in direct din afara salii de concurs

Russ K0VXU, arbitrul competitiei Russ K0VXU, "arbitrul" competitiei

N2YO (stanga) inainte de concurs. Nu-mi amintesc indicativul amicului de langa mine N2YO (stanga) inainte de concurs. Nu-mi amintesc indicativul amicului de langa mine

Castigator a fost declarat JE1JKL, la egalitate de indicative cu W9WI, dar japonezul a avut numarul total de caractere din indicativele receptionate mai mare. Eu am ocupat locul 25, din 81 participanti. Nu e prea rau, zic eu, tinand cont ca in clasament se gasesc indicative sonore din concursuri si activitati DX.

Astfel s-a incheiat si ziua de sambata. Duminica dimineata am revenit la Hamvention numai ca sa cumpar niste cabluri care imi erau necesare pentru rotorul G-5500 cumparat de la HRO. A urmat o vizita de cateva ore la Muzeul National US Air Force din Dayton, dupa care am purces la drumul de intoarcere spre casa.

Iata si un filmulet care cuprinde secvente de la Hamvention 2015:

Album foto

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 5-6-2015

5518

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2015-06-05 10:17:49 (ora Romaniei)
  • Nu degeaba i se spune "Mecca" radioamatorismului.
    Mni tnx , Ciprian. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-06-05 13:35:16 (ora Romaniei)
  • Incitant ! Nu numai ca mi-a lasat gura apa, dar si adrenalina mi-a crescut la revederea locurilor bine cunoscute. Chiar daca am fost de 4 sau 5 ori acolo, as reveni oricand cu placere la experienta minunata.


    Cu toata imbatranirea locului, vizibila de la an la an, sunt enorm de multe de vazut, facut si invatat la Dayton si cine are posibilitatea sa faca acest "pelerinaj", merita din plin. Aceasta cu toata frustrarea provenita din faptul ca nu poti cuprinde in trei zile decat o mica parte din ce ai dori sa vezi si sa faci. Cel mai greu este sa-ti stabilesti prioritatile intre diversele forumuri tehnice, standuri, organizatii, talcioc, dinneruri festive si prieteni. Sunt zile foarte obositoare si de aceea multumesc lui N2YO pentru ca a facut un efort dublu, pentru a produce aceste relatari pentru noi.


    Ciprian, pentru anul viitor, cred ca ar fi interesant un material dedicat lui TAPR, organizatia care promoveaza un mare numar de proiecte legate de unele din tehnologiile cele mai avansate din radioamatorismul actual.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2015-06-05 17:57:04 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru propunere. O alta idee ar fi un interviu luat presedintelui DARA (Dayton Amateur Radio Association) care anual se ocupa cu organizarea acestui eveniment, pentru a vedea ce resurse sunt necesare, cati volunari sunt implicati si altele.
    Din cate am inteles, HARA Arena urmeaza sa intre intr-o perioada de reparatii, deci probabil anul viitor facilitatile vor arata mai bine. Se vede ca nu au prea exista lucrari de mentenanta in ultimii ani.
    M-as bucura daca ar putea veni la Dayton si alti radioamatori YO. In inregistrarea video se poate vedea la inceput cum infig un bold peste harta Romaniei. Secventa a fost filmata sambata dupa-amiaza, harta Romaniei fiind neatinsa in acel moment. Intr-adevar costurile unei asemenea deplasari nu sunt modeste, iar viza este necesara, dar parerea mea este o vizita la Dayton o data in viata merita facuta.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2015-07-05 00:51:12 (ora Romaniei)
  • Multumim Ciprian ! Este sansa noastra de a te avea pe acolo. Si sa vedem cum mereu te gandesti si la noi. Incredibil dar adevarat, eu acum sunt septuagenar, iar in copilarie si adolescenta ne-au invatat la scoala ca voi americanii, sunteti foarte rai, dusmnii omenirii. Relatarea ta arata o lume normala, deloc dusmanoasa. Poti sa scrii despre orice. Important este ca ne creezi sentimentul placut ca am fost si noi la Dayton. Iti dorim numai bine. 73s ! Mircea = yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Dayton Hamvention 2015 vazut de N2YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact