![]() |
|
|
CW WPX CW 2015 “dupa cortina de fier a FRR”
Ca de obicei abordez SOSB HP neasistat la 160m. Desigur - motivatiile participarii in general sunt multiple. O parte dintre noi participam dintr-un filling pur “sportiv” incercend sa dam totul din noi si aparatura (cu puteri legale), altii prin ocazia oferita de a lucra cu prefixe mai mult au mai putin rare, altii testeaza capacitatile propriilor conditii tehnice etc. Ultima categorie se recunoaste cand pe la sfarsitul contestului sa da un numar de control mic (de ar trimite macar si “check log”!) Eu fac parte din prima categorie incercand de peste 7 ani (numai in 160m CW) sa obtin o clasare cat mai buna. O singura data am reusit un loc 1 in World si in Eu la 160m, dar consultand nivelul tehnic al partenerilor clasati dupa mine am constatat ca doar norocul m-a ajutat. In majoritatea cazurilor am obtinut locuri 2, 3 dar si mai jos. La acest contest in 2015 doar 270 de QSO-uri cu un punctaj de 108936 pct. am reusit.
Pe indicativul LY7M - Algis niciodata nu am reusit sa-l depasesc (doar cand lucreaza in alta categorie....hi). Algis lucreaza cu 2x GU81 home made dar sistemul de antene RX ajuta enorm in afara de o rezistenta fizica iesita din comun. In acest an mi-au lipsit antenele RX, lucrand doar cu incercatul Inv. L si zau ca am sintit lipsa diversitatii antenelor RX. Banda ca de obicei era zgomotoasa, uneori cu un QSB salbatic si QRM de 20 dB pentru care ingustez la maxim filtrele si DSP riscand sa pierd indicative care nu se calau exact pe frecventa mea. Ca sa ameliorez acest handicap folosesc inca 2 receptoare cu benzile ingustate, calate in dreapta si in stanga frecventei mele de run cu cca. 200 de Hz, apoi introdusa receptia intr-un pupitru de mixaj audio “Behringer” de unde ascult “receptia extinsa” si in acelas timp cu banda ingustata in casca “wirelles”...hi. E un pic ciudata auditia dar se poate obisnui.
In acest an nu am auzit continentul american dar si Asia a fost cu nr. redus, dar nici Africa, astfel am realizat doar un nr. de 204 WPX lucrand 19 ore. Cele mai “tari” statii au fost 9A1A (venea devastator), LY7M si inca cca. 3 statii care nu erau supuse propagari....hi. “Domesticitul meu vintage” (1965) PA, R118 BM-3 cu un singur GU81M excitat de la FT990 doar cu 15W scotea un out prescris de fabrica fara cracnire insa e capabil si pana la 600w fara modificari la tensiuni originale. Este foarte sigur, cu mare anduranta, pacat ca in general au fost “canibalizate” in YO.
M-am bucurat foarte mult cand ma chemau statii din YO ca YO4SI, YO2AQB, YO9RIJ si altii, admiram punctajele mari la YR8D dar si la YR1C care la ora 22 UTC 31 mai avea 4476 de QSO. Cred ca a participat “multiband”. Vorba prietenului meu Dan Chiriac, parasutistul radioamator care recent a doborat recordul la saritura inaltime - “ imposibilul nu exista” - in YO se poate aborda si 160m daca vrem! Pentru un radioamator “consacrat” greutatile sunt o provocare, obstacole care trebuie trecute cu pasiune.
Am trimis logul inaintea rasaritul Soarelui si am postat ce am facut la “3830”. Simt ca lipseste un forum dedicat in exclusivitate pentru conteste unde am putea schimba impresii, idei si metode numai pe tema contestelor (apropo....vine contestul IARU) dar din pacate de la FRR nu putem astepta o astfel de deschidere sau initiativa devenind o entitate “enigmatica si inchisa”, necomunicativa cu “boborul” radioamatori, site-ul FRR ramanand o varza si totusi se gasesc colegi ham-i ca YO7BBE care cu o iesire vehementa “revolutionara sadea” de extrema stanga in stilul vremurilor apuse la AG FRR a aruncat anatema la adresa site-ul “radioamator.ro” intretinut de N2YO - Ciprian (membru de onoare FRR) condamnand pe “capitalistu” si pe acei ham-i care indraznesc sa foloseasca acest site dar tot domnia sa in acelas timp postand comentarii pe acest site “blestemat”, dedicate persoanelor si jignitoare pe acest site “capitalist”.
Gratie lui YO5OHO - Cristin, (care este un mare guru in N1MM) am folosit N1MM log constatand unele imperfectiuni (considerate de mine ca novice). De exemplu cand trebuie sa stergi un QSO inscris dar inca ne logat trebuie sa apesi concomitent “Alt - W” in loc sa apesi la Backspace sau pe alt buton. Fata de “UcxLog” pe care am folosit multa vreme constat ca “anticiparea” unui indicativ la UcxLog este mult mai intuitiva. Programarea macrourilor este mult mai complicata (dar se poate invata....hi). In rest consider un soft la care se simte ca au colaborat multi radioamatori dar pe undeva nu au tinut cont indeajuns de faptul ca mai sunt si incepatori si ham-i care nu cunosc sau stapanesc bine lumea calculatoarelor. Fata de WriteLog insa este net superior.
Sunt curios si de alte puncte de vedere si experiente legate de acest contest, poate putem realiza pe “radioamator.ro” chiar daca e suparator pentru falsi “patrioti”. Simt aceasta necesitate de comunicare de cand in anul trecut la Gara de Nord mai aveam 3 ore la tren spre Baia Mare, cu YO3JR si YO3HOT am avut o conversatie pe tema contestelor nici nu observasem trecerea timpului si era sa pierd trenul, exact ca in acest an cand tot la Gara de Nord era sa pierd trenul discutand cu YO5AM Marius, uitand de trecerea timpului....hi.
73 de YO5AJR Miki
Articol aparut la 11-6-2015 5797 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |