Clubul Café Gratis Cluj - YO5KDS impreuna cu RVSU ( Radioamatorii Voluntari in Situatii de Urgenta) au realizat radiocomunicatiile la circuitul Ciucas X3 de semi-maraton, maraton si ultra-maraton din acest an (al patrulea an consecutiv). Evenimentul sportiv este inscris in ITRA (International Trail Running Association) si aduna la start peste 1000 de participanti din mai multe tari europene.
Pentru noi acest eveniment anual este cel mai solicitant, intrucat se desfasoara intr-un mediu relativ ostil, in munti abrupti, cu zone extrem de ample lipsite de acoperirea retelelor de telecomunicatii civile si guvernamentale, care solicita atat echipamentele cat si operatorii, care trebuie sa parcurga distante mari cu echipamentele lor pentru a se instala in posturi fixe.
Acest exercitiu cuprinde faze prealabile de evaluare a legaturii radio cu ajutorul programelor specializate de simulare, recunoasteri prealabile, instalari de repetoare, planificarea echipelor de back-up dar si asistenta in teren si acoperirea neprevazutului precum si testarea planurilor de cooperare cu echipele Salvamont si ale Jandarmeriei montane in situatia aparitiei unei urgente reale.
Actiunea propriu-zisa s-a desfasurat pe un interval de timp de 24 de ore, cat a durat de la plecarea primului concurent pana ce ultimul a trecut linia de sosire dar pregatirile de instalare au inceput cu circa 2 saptamani, cu re-instalarea repetorului din Vf. Gropsoarele.
Cu o zi inainte de actiune, vineri, YO3IBZ , YO9IRF si YO3GSK au urcat la repetor pentru a-l porni si pentru a instala panourile solare. Din pacate, conditiile meteo au facut imposibila instalarea panourilor astfel ca repetorul a fost pornit exclusiv pe baterii, calculele aratand ca poate face fata unui trafic limitat doar la comunicatiile de urgenta. Din acest motiv, s-a decis realizarea traficului radio pe frecvente simplex.
Cred ca se poate spune ca Ciucas X3 este cel mai complex exercitiu de acest gen, furnizand un feedback extrem de important pentru realizarea planurilor de actiune pentru alte evenimente similare.
In acest an in echipa RVSU au intrat si noi membri de la radioclubul Cafe Gratis din Cluj, care au participat in premiera la acest tip de exercitiu; pentru ei a fost o ocazie buna pentru a verifica cunostintele teoretice si practice, iar pentru echipa initiala a fost un prilej de a verifica capacitatea de integrare de noi radioamatori in acest tip de actiuni. Doua CheckPoint-uri care au avut concurenti pana seara tarziu au fost asigurate de YO5POO si YO5OFT, CP4 a fost asigurat in punct fix de YO5FYI si Sorin, iar punctul mobil a fost asigurat de YO5DSG. In CP4 am avut deplasari de la cabana Ciucas in localitatea Cheia si inapoi asigurand transportul celor care au abandonat si al materialelor/alimentelor necesare, conditiile de drum fiind destul de anevoioase.
Planul initial prevedea o serie de activitati de verificare a legaturilor in HF insa vremea deosebit de rea ne-a fortat sa le abandonam.
La editiile precedente, statia Net Control a fost stabilita in localitatea Cheia, in apropiere de linia de Start/Finish; in acest an, statia Net Control a fost plasata la statia Salvamont Muntele Rosu, pentru a putea beneficia de avantajele cotei dominante.
In timpul exercitiului am fost pusi in situatia de a face fata unei urgente reale, cand unul dintre participanti a cedat fizic dupa 95 de km de traseu, intr-o zona muntoasa la cota 1400m, in padure. Urgenta a fost anuntata de unul dintre participantii la cursa care a intalnit victima, ce astepta de circa 90 de minute sa treaca un alt participant prin acea zona. Unul din concurentii care au trecut a luat decizia corecta de a se intoarce si de a anunta evenimentul la punctul de control pe care il depasise.
La ora 00:50, a fost anuntata statia Net Control deservita in acel moment de doi operatori (YO3GSK si YO3HJV), care a declarat situatie de urgenta in reteaua radio, cerand statiilor participante sa inceteze orice alt trafic radio, cu exceptia statiilor implicate in activitatile de cautare-salvare. Echipa Café Gratis a fost on stand-by pe toata perioada situatiei aparute, fiind gata sa intervina daca situatia necesita.
La statia Net Control s-a completat radiograma cu informatiile esentiale si, simultan, a fost informat prin radio seful echipei Salvamont (aflat in traseu) cu privire la aparitia incidentului.
Evenimentele s-au succedat rapid, deseori concomitent, chiar daca descrierea le releva succesiv:
00:50, CP 12 anunta la Net Control urgenta (reala); cine a sesizat CP; locul (cota 1400m pe traseu) unde se afla victima (identificata cu numarul de concurs); starea fizica (incapabila de deplasare, stare generala rea dar constienta) precum si faptul ca, potrivit informatiei primite, victima se afla in acel loc de circa 90 de minute.
Net Control incearca contactarea unui membru Salvamont aflat pe traseu la o cota superioara locului incidentului; acesta nu raspunde la statie. Planul de rezerva prevedea ca, in astfel de situatii, periodic la circa 20 minute, deplasarea intr-o zona cu acoperire GSM pentru verificarea mesageriei SMS.
Statia Net Control transmite SMS catre acesta cu solicitarea de a contacta Net Control pentru informatii suplimentare.
00:51 Net Control anunta inceperea traficului de urgenta in retea; transmite catre Seful echipei Salvamont din zona (aflat in teren), detaliile urgentei.
01:05 Net Control, in urma SMS-ului transmis, este contactat telefonic de catre salvamontistul aflat pe creasta, deasupra locului incidentului. Locatia in care se afla si conditiile meteo (ceata si ploaie) fac insa imposibila atingerea zone in timp util astfel ca acesta ramane in asigurarea zone de traseu repartizate initial.
01:12 Echipa de la CP 12, dupa evaluarea situatiei, propune catre Net Control o incercare de recuperare. Profitand de masina 4x4 aflata in CP 12, s-a identificat un traseu (TNX YO3IPB pentru hartile cu izobare) pe care este posibila transportarea celor doi jandarmi montani care insa nu detineau echipament specializat, pana in apropierea victimei (la cota 1200 m), urmand ca de acolo sa continue ascensiunea pana la cota 1400m.
Intrucat echipa de la CP 12 detine informatii complete ce ii permit o mai buna evaluare, este informata de Net Control cu privire la celelalte echipe de cautare salvare ce converg catre locul accidentului si i se permite sa ia decizia la fata locului.
01:16 Se transmite la Net Control ca echipa S & R de la CP 12 porneste catre victima. Din echipa faceau parte: YO3IGR, doi subofiteri din Jandarmeria Montana si un voluntar din partea organizatorilor, cu pregatire de prim ajutor.
01:30 Se transmite la Net Control inchiderea CP 11 ca urmare a depasirii de catre ultimul sportiv; echipa ce asigura prezenta in acel punct se deplaseaza catre CP 12.
01: 40 Se transmite la Net Control de catre echipa S & R ca s-a atins punctul din care nu se mai poate inainta cu masina. Jandarmii sunt dotati cu echipament radio pentru a tine legatura cu YO3IGR aflat cu masina in asteptare si pornesc insotiti de voluntarul de la organizarea traseului catre victima.
01:47 Se transmite in retea preluarea de catre echipa S & R a victimei care a fost gasita constienta dar intr-o stare de hipotermie destul de avansata. Este transportata rapid catre auto unde se iau masuri pentru incalzire si hidratare.
01:50 Net Control declara inchis traficul radio de urgenta, se reiau comunicatiile normale in retea.
02:10 Net Control este informata cu privire la sosirea Salvamontului in CP 11.
02:15 Echipa S & R se reintoarce in CP 11; victima este transportata Jandarmeria Montana la baza din Cheia. Am aflat ulterior ca s-a recuperat fara nicio problema.
Per ansamblu, la nivelul RVSU deciziile au fost corect luate in baza planificarii si a procedurilor stabilite pentru astfel de situatii. Aceasta experienta a demonstrat validitatea conceptului descentralizarii deciziilor luate pe baza unor proceduri clare.
Desi RVSU nu are in vedere interventii de tip prim-ajutor sau medical, dotarea specifica a fost esentiala, ajutand la scurtarea timpului de interventie; evaluarea post-eveniment a aratat ca timpul de interventie a fost scurtat cu cel putin 60-90 de minute in urma actiunii asumate de radioamatorii aflati in asigurarea radiocomunicatiilor in traseu. Acest interval de timp insemna pentru vitima ceata, noapte si o temperatura de aproximativ 9 grade Celsius.
Pe parcursul intregii actiuni, echipa RVSU s-a confruntat cu o serie de impedimente si incidente tehnice (la statia Net Control statiei principale i s-a ars etajul final de emisie, una din masinile 4x4 ale echipei de la Cluj a suferit o slabire a surubului de la o fulie motor, datorita vantului extrem si a ploii echipa de service la repetor nu a putut instala panourile solare, samd.) care ar fi putut compromite succesul exercitiului insa ele au fost depasite datorita experientei radioamatorilor, ce sunt obisnuiti sa caute solutii in cele mai diverse imprejurari.
Dupa 3 zile de actiune , ne-am retras cu o experienta bogata si o validare practica a aspectelor teoretice din Procedurile de trafic pentru situatii de urgenta si nu in ultimul rand inchegarea unor prietenii frumoase.
La actiune au participat:
YO9IRF Razvan
YO3HJV Adi
YO3HTB Doru
YO3IHG Vlad
YO4ISC Cristel
YO3HQN
YO3IGR Gore
YO3IPB Marian
YO3GSK Marian
YO3IBZ Aurel
YO5DSG Denis
YO5FYI Mircea
YO5POO Lucian
YO5OFT Tibi
YO5BTT Iosif
YO3CPR
Sorin
Echipa Café Gratis - YO5KDS in drum spre Ciucas X3.
Razvan, YO9IRF, in drum spre repetor, vineri, 11 septembrie.
Vantul la rafala peste 70 km/h, ploaie, ceata.
Suportul din spate, circa 15 kg.
Repetorul. Vineri, 11 septembrie 2015
Start in proba de maraton
Primul concurent de la Ultra-maraton soseste la Finish dupa o cursa de 12h58’.
Sedinta tehnica de vineri.
Sambata, a fost nevoie de inlocuirea echipamentelor de la Net Control
ca urmare a defectarii etajului final al statiei Yaesu.
YO5DSG + YO5FYI + Sorin la CP4 - Cabana Ciucas. (YO5DSG cu 4x4 punct mobil).
Impreuna cu Jandarmeria Montana, facand planurile de urgenta pentru CP4.
Duminica, 13 septembrie 2015. Reparatii la una din masinile 4x4 care au facut o multime de kilometri
in activitati de suport logistic. Denis YO5DSG, Lucian YO5POO
Echipa de la Cluj, Cafe Gratis:
Tibi YO5OFT, Iosif YO5BTT, Lucian YO5POO, Mircea YO5FYI si Sorin, viitor radioamator.
Echipa: YO5BTT, YO5FYI, YO3IPB, YO3IOU, YO5POO, YO3HQN, YO5DSG, YO4ISC, Sorin,
YO5IGR, YO9IRF YO3HTB, YO3IBZ, YO5OFT, YO3IHG, YO3CPR, YO3HJV, YO3GSK
Poze se pot viziona pe pagina YO5KDS - http://yo5kds.ro/galerie-foto/
- Daniel Salagean YO5DSG
-