hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi" la ceas de bilanț aniversar

Colonel (r) inginer UNGUR FLORIAN YO5BWQ

Sfârșitul de an 2015 marchează și pentru locația muzeală ”Radio Nostalgia-Brusturi” încheierea unei perioade pline de realizări având ca obiectiv mediatizarea atât în spațiul virtual, cât și în plan mediatic.

Înființată în luna decembrie 2010, locația muzeală a pășit pe un drum al afirmării în domeniul vintage radio, drum început cu multe greutăți, și parcă fără curaj, aceasta cu atât mai mult cu cât concurența între entitățile muzeale este din ce în ce mai acerbă.

Dispusă la început într-un spațiu relativ restrâns, locația muzeală s-a extins treptat asigurând expunerea colecțiilor pe un mobilier adecvat, ca utilitate și estetică.

Pregătirea și amenajarea încăperilor destinate expunerii colecțiilor a necesitat pe lângă activitățile specifice (zugrăveli, vopsiri, design interior) și aranjarea elementelor de colecție, ca evoluție în timp cu respectarea principiilor, normelor și regulilor caracteristice unei entități muzeistice.

În conformitate cu cele de mai sus, secțiunile muzeului au fost stabilite și li s-au repartizat peste 40 m2 ca spațiu de expunere.

Secțiunea manipulatoarelor Morse s-a extins de la primele 40 de exponate existente la început la peste 150 de modele, tipuri și ani de fabricație existente în prezent, reliefând evoluția din punct de vedere constructiv și funcțional pe o perioadă mai mare de 100 de ani.

DSCF0147.JPG

Secțiunea de publicistică radio (manuale, reviste, broșuri, periodice, cărți tehnice) s-a mărit de la 750 de titluri existente la început la 3100 aflate în prezent, acoperind întreaga perioadă de evoluție a radioului din anul 1900 până în zilele noastre.

In biblioteca muzeului.jpg

 

Încă de la înființare, un obiectiv prioritar l-a constituit întregirea colecțiilor de reviste dedicate radiofoniei, și nu numai. În acest context, prin acțiunile întreprinse au fost completate parțial sau total colecțiile unor reviste apărute în perioada interbelică, ca de exemplu: RADIO ROMÂN, Radio-fonia, Radio, Radio UNIVERSUL, Radio-ADEVERUL, RADIO ROMÂNIA. În prezent se depun eforturi pentru completarea unor tipărituri apărute în perioada anilor 1940-1970 (Radioelectronica, Pentru APĂRAREA PATRIEI, SPORT și TEHNICĂ).

Secțiunea aparatelor de măsură și control a fost completată permanent cu exemplare autentice, atât prin achizițiile vintage, cât și prin donațiile făcute de numeroși colecționari inimoși care au dorit ca exemplarele lor să facă parte din acest minunat patrimoniu radiotehnic. Astfel, de la cele 80 de exemplare de aparate existente la început, numărul acestora s-a mărit la peste 240 de exemplare aflate la această dată.

 Aparate de masura din colectia muzeului.JPG         Aparate de masurare analogice.JPG

Această secțiune s-a diversificat continuu, de la instrumente de măsură (ampermetre, voltmetre, ohmetre ș.a) la aparate de măsură și control din ce în ce mai complexe (generatoare de semnal, voblere, osciloscoape, frecvențmetre electronice ș.a.) atât ca modele analogice cât și digitale.

     V_180V.jpg    Photo0796.jpg  

Pe parcursul celor 5 ani în laboratorul muzeului au fost recondiționate ori restaurate 45 de aparate cu etalonarea la valorile standard de construcție.

Secțiunea aparatelor radio de epocă s-a dezvoltat într-un ritm mai lent, datorită, în primul rând rarității acestora pe piața vintage de radio și, în al doilea rând greutății de a găsi componentele active și pasive necesare recondiționării ori restaurării aparatelor care necesită aceste operațiuni.

Exponatele existente în cadrul locației muzeale reflectă evoluția radioului din punct de vedere constructiv începând din anul 1926 până în zilele noastre, respectiv de la aparatele cu galenă la radioul modern. O parte din exemplarele existente sunt aparate atât din producția autohtonă cât și modele ale unor firme consacrate: PHILIPS, AEG, GRUNDIG, TESLA, TELEFUNKEN ș.a.

Extinderea acestei secțiuni, precum și preocuparea în vederea achiziționării de componente radio vechi (lămpi radio, bobine, condensatoare ș.a.) rămân priorități în perioada următoare, avându-se ca obiectiv creșterea numărului de exponate autentice.

   DSCF0204.JPG        RECORD S 49 U.jpg

Un aspect important în derularea activităților locației muzeale l-a constituit în acești ani, mediatizarea în spațiul media și virtual.

Mediatizarea în spațiul media a fost posibilă, pe de o parte, urmare a colaborării fructuoase cu mass-media locală și centrală, și pe de altă parte colaborării cu diverse unități de învățământ pe timpul derulării programelor ’’Școala altfel’’.

Vizitele elevilor și derularea acțiunilor care au vizat inițierea în tainele radioului au constituit, de asemenea, un puternic impact mediatic.

DSCF3006.JPG Picture 381.jpg

În decursul acestor ani, pe baza calendarelor anuale de activități, locația muzeală a participat la o serie de acțiuni pe plan intern și internațional ce s-au desfășurat pe calea undelor radio; în acest context a fost activat indicativul special de radio YQ 0 RN în toate benzile de lucru și modurile analogice și digitale de radiocomunicații. Dintre cele mai reprezentative acțiuni se cuvine a fi menționate:

·         INTERNATIONAL MUSEUMS WEEKENDS (anual)

·         NOAPTEA MUZEELOR (anual)

·         trafic radio diurn și nocturn în benzile de radioamatori de unde scurte și ultrascurte

·         mediatizarea pe calea undelor a localității Brusturi în cadrul programelor INFOTURISM

·         efectuarea de legături radio bilaterale pe timpul derulării programelor naționale și internaționale World Flora & Fauna, atât în Europa, cât și pe mapamond

·         conlucrarea în eter pe timpul derulării expedițiilor internaționale DX, precum și în cadrul programelor speciale I.O.T.A ,S.O.T.A, J.O.T.A

·         implicarea în organizarea manifestărilor expoziționale a ZILELOR RADIOULUI

·         participarea la o serie de târguri cu specific vintage radio în țară și în străinătate

Participarea la activitățile menționate mai-sus s-a concretizat și în schimbul de QSL-uri (cărțile de confirmare a legăturilor radio) cu partenerii de trafic din țară și din străinătate, expediindu-se peste 5.500 de exemplare.

Mediatizarea în spațiul virtual a avut ca prim obiectiv crearea site-ului oficial al locației (http://www.radionostalgia-brusturi.ro), site care a fost actualizat permanent cu articole, documentare, informații, fotografii și link-uri oferind vizitatorilor posibilitatea de a se informa și documenta în acest domeniu.

Link-urile utile postate pe site-ul locației, spre exemplu, au dus la o mediatizare din ce în ce mai concludentă oferind vizitatorilor virtuali accesul la o documentare complexă în domeniul radioului; în acest context, numărul vizitatorilor site-ului a crescut constant încă de la înființare, ajungând la ora la care se scriu aceste rânduri la peste 100.000, cu o rată medie lunară de 1900-2000 de accesări.

Munca continuă de promovare a radioului, precum și rezultatele obținute în acești ani au fost răsplătite prin acordarea diplomei HONORIS CAUSA în anul 2012.

Un obiectiv important în menirea locației muzeale l-a constituit, încă de la început, aprofundarea și istoricul mișcării de radioamatorism în țara noastră. În acest context s-au depus eforturi deosebite pentru procurarea, identificarea și conservarea materialelor reprezentative purtătoare de informație în ceea ce privește radioul, în cele două planuri, ca invenție și apoi ca fenomen.

Materialele documentare, unele în original, privind istoricul radioului și a mișcării radiofonice din România, constituie piatra de temelie a acestei locații muzeale, dând posibilitatea oricărui vizitator să se documenteze cu toate aspectele privind istoricul radioului în țara noastră; la nivelul muzeului a fost editat documentarul Istoriografia mișcării amatorilor de radio din România de la 1905 și evoluția acesteia până în zilele noastre ”, lucrare ce urmează a fi îmbunătățită și completată cu noi aspecte, ulterior fiind postată pe site-ul propriu.

O serie de documente autentice (actul de constituire a A.A.R.U.S. din 1936, publicațiile YR5-Buletin, documente și manuscrise privind radiofonia din țara noastră în perioada interbelică) se constituie, totodată, într-o platformă de susținere a istoriografiei radiofonice din România, reprezentând comoara cea mai de preț existentă la nivelul acestei locații.

În perioada anilor 2013-2015 la nivelul locației au fost înființate și secțiunile de heraldică privind radioul, colecția de QSL-uri vechi, precum și secțiunea de aparate radio construite de amatori. De menționat este faptul că în perioada următoare aceste secțiuni vor fi extinse cu noi exponate, întregind astfel potențialul expozițional al muzeului.

Aflată într-un proces de maturizare, pe un făgaș stabil, locația muzeală se adaptează permanent la cerințele și standardele unei entități muzeale moderne, pregătind mai multe proiecte pe termen mediu și lung dintre care cele mai importante se referă la:

·         extinderea ca spațiu de prezentare a exponatelor

·         dotarea cu mobilier nou și utilități

·         completarea colecțiilor cu elemente noi, autentice

·         informatizarea bazei de date a muzeului

·         continuarea în ritm susținut a procesării digitale a publicisticii de radio existente (manuale, reviste, broșuri, publicații, periodice, cataloage, cărți tehnice ș.a.) în vederea extinderii bibliotecii virtuale a muzeului

·         derularea activităților ce vizează cercetarea, dezvoltarea și conservarea elementelor de patrimoniu radiotehnic

Realizarea acestor proiecte se va face etapizat având în vedere atât suportul financiar propriu, cât și sprijinul acordat locației muzeale prin donații ori achiziții vintage.

Acum în preajma marii sărbători a NAȘTERII MÂNTUITORULUI, locația muzeală Radio Nostalgia-Brusturi se pregătește să îmbrace o haină nouă menită să consfințească încrederea de a fi un pilon puternic al conservării patrimoniului radiotehnic și a mișcării radioamatoricești din țara noastră.

 

Brusturi, decembrie 2015

Colonel (r) inginer UNGUR FLORIAN YO5BWQ

Articol aparut la 21-12-2015

6102

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

 • Postat de Bujor Corneliu - YO4RYZ la 2015-12-22 09:43:42 (ora Romaniei)
 • Frumoasa prezentare, iscusinta atat literara cat si tehnica. Este remarcabila dezvoltarea muzeului si diversitatea obiectelor; de asemenea, multitudinea activitatilor desfaurate este impresionanta. Felicitari si mult succes in continuare!

 • Postat de Nick - YO4RSS la 2015-12-22 14:17:53 (ora Romaniei)
 • D-le FLORIAN,eu am un manipulator, vechi, produs de TEHNOTON, Iasi,de vre-o 40-50 de ani.O sa va ofer acest produs, gratis, ....dar asta se va intimpla la sfirsitul luni Februarie,sau Martie,deoarece eu plec des de acasa, pe nava.Manipulatorul,este de pe o nava destul de cunoscuta in Romania(PRODUS ORIGINAL),de cind a fost lansata nava.TEL. MEU 0741243692

 • Postat de DINCA Viorel - YO8BDV la 2015-12-22 15:08:18 (ora Romaniei)
 • Florian, FELICITARI! Un muzeu UNICAT, dedicat istoricului RADIO-TRANSMISIUNILOR, in general si manipulatoarelor, COD MORSE, in special. Cu stima, un vizitator, "in situ", Vio/SV.
    Comentariu modificat de admin.

 • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2015-12-23 13:17:20 (ora Romaniei)
 • Felicitari, sunt impresionat de realizare , cat mai lunga viata si cat mai multe exponate si sectiuni ..interesanta zona cu documente autentice ( de ex. actul de constituire a A.A.R.U.S. din 1936 ), asa se pastreaza istoria, felicitari !

 • Postat de Feri VISKY - YO2MHF la 2015-12-23 15:00:29 (ora Romaniei)
 • Felicitari pentru activitate. Orice muzeu al radioului ar fi trebuit sa fie mandru de colectiile prezentate... daca arfi fost sa fie vreo unul. Florian este si mebru in asociatia Pro Radio Antic pe pagina careia a contribuit cu scrieri (http://www.proradioantic.ro/?x=articole&id_stire=22), cu prezentarea colectiei(http://www.proradioantic.ro/index.php?x=profil&id=79)si desigur cu donatii si cotiztie. Multumim Florian pentru ceea ce faci pentru pastrarea mostenirii patrimoniului tehnic din domeniul radioului...

 • Postat de Vasile - YO9FEH la 2015-12-25 06:55:33 (ora Romaniei)
 • Bravo domnule colonel(r)!
  Prezentare DVS.este clara si fara lauda de sine !Activitate fructuoasa cu multe impliniri !La cat mai multe aparate si documente specifice !
  73 Vasile !

 • Postat de Leonte Vasile - YO4AW la 2016-01-22 10:50:54 (ora Romaniei)
 • Felicitări! Cred că e cazul să expuneți în acest muzeu și câțiva radioamatori, cât încă se mai găsesc. LEO

 • Postat de Niculet Aurel - YO4RSS la 2016-01-31 11:54:05 (ora Romaniei)
 • D-le FLORIAN, puteti lua legatura cu mine, am ajuns acasa. 73 NICK.

 • Postat de Niculet Aurel - YO4RSS la 2016-01-31 12:02:49 (ora Romaniei)
 • Manipulatorul este de pe nava "VOINICUL",remorcher, de la Constanta, care, este deja, istorie.Cinste, pentru ea ca nava.73 NICK.

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi" la ceas de bilanț aniversar"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact