l
hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CUM AM PUTEA AVEA O ACTIVITATE MARE IN YO DE LA 10GHz IN SUS...

Mircea Bochis YO5AXB

In urma recentului articol despre prima legatura pe banda de 76G am tras o serie de concluzii tinind cont ca pina la data la care scriu aceste rinduri articolul a fost citit de peste 2000 de ori iar filmuletul postat pe youtube a fost vazut de vreo 800 de ori, probabil ca de fapt de mult mai multe ori intrucit daca accesezi direct imaginea contorul nu se modifica. Prima concluzie pe care am tras-o este ca exista un foarte mare interes in YO privind frecventele foarte inalte altfel nu ar fi existat atit de multe persoane care ar fi citit articolul, sint convins ca fiecare din cei care au citit si au vazut filmuletul ar fi interesati sa aiba o experienta la aceste frecvente si sa vada personal ce se intimpla si cum functioneaza lucrurile, problema care ramine este gasirea unei solutii simple care sa permita acest lucru...

Personal cred ca exista o solutie ca acest lucru sa se intimple si in YO sa inceapa o activiate foarte serioasa de la 10GHz in sus...cum? Iata cum....ma intorc in timp in 1970 [sa spunem] cind aveam 20 de ani si banda de 144 si 430 MHz era cam la inceput la noi, era epoca ‘’reactoarelor’’ asa numeam noi aparatura cu superreactie cu care lucra toata tara la acel moment, plecam in deplasare cu o singura statie de la care operau pe rind 5...10 indicative si astfel la nivel de tara cam cu 10 statii operative lucrau cam 60...70 de indicative, era practic implicata foarte multa lume, activitate din belsug in plus fiecare deplasare era un prilej de socializare foarte agreabil.

La ora actuala cred ca avem aprox. 10 indicative in YO care au aparatura pe 10 GHz , daca cei care concep regulamentele YO permit regulamentar ca incepind de la 10G in sus numarul participantilor in concurs de la o singura statie sa fie nelimitat sau sa se limiteze la maxim 10 [sa zicem...] situatia s-ar schimba radical ca participare in aceste concursuri. Sint convins ca fiecare proprietar de aparatura de 10G poate sa adune in jurul lui macar inca 5 participanti si astfel am putea creste usor numarul participantilor in categoria 10 GHz la 50 ...60 indicative. Evident ca vor fi persoane care vor spune ‘’nu se merita’’ pentru ca o statie individuala poate sa adune punctele de la alte cinci statii care lucreaza din acelasi loc oferind in schimb numai un singur punctaj pentru fiecare statie cu care lucreaza... Eu as spune ‘’ca se merita’’ pentru ca este singura posibilitate pentru foarte multi interesati de aceste frecvente foarte inalte sa ia primul contact cu aceste frecvente fara sa trebuiasca pentru moment sa investeasca nimic si nici sa stie mare lucru despre ele.

Pofta vine mincind si o data ce te trezesti intr-un clasament in 10G si intri si la categoria 10G in clasamentul YODX de tari lucrate lucrurile se schimba in plus poti sa ai un punct de pornire spre aceste frecvente din discutiile cu proprietarul, vezi aparatura, vezi cum se poate face sau de unde se cumpara cit costa etc, etc... Se pot introduce reguli in regulament care pot sa echilibreze oarecum handicapul punctajului oferit de statiile de unde lucreaza mai multi operatori fata de statia unde este un singur operator [exemplu, statia cu un singur operator primeste 1 punct/km iar cei care lucreaza mai multi de la o singura statie 3 puncte/km,astfel statia cu un singur operator primeste pentru o legatura la 100Km, o suta de puncte asta insemnind 500 puncte daca lucreaza cu 5 statii din acelasi locator si ofera in schimb la fiecare statie din acelasi locator 300 puncte,etc,etc...]

Cred ca variante de echilibrare si interesare a celor care participa pot sa fie gasite asfel incit participarea in orice varianta sa fie interesanta. Ca o concluzie,cred ca daca se va admite participarea de indicative in numar nelimitat in concursuri de de la o singura statie incepind cu 10G in sus vom putea avea o participare impresionanta si in aceasta banda. In fond este si interesul celor care au aparatura in aceasta banda ca activitatea sa fie serioasa intrucit altfel nu au cu cine sa lucreze, cred de asemenea ca foarte multi dupa ce vor participa colectiv in concursuri de la o singura statie vor avea dorinta sa-si configureze propriul echipament.

De semenea extrem de important este ca absolut toti care lucreaza de la 10G in sus sa stie ca trebue sa se logheze pe ON4KST pentru a pregati legatura sau legaturile pe diverse directii. La ora actuala am in dotare doua transvertere pe 76G aceasta inseamna doua locatoare in munti care pot sa fie activate, daca in fiecare locator mai sint inca 5...7 indicative aceasta inseamna automat 10...14 QSO –uri in aceasta banda. Cred ca astfel am putea in foarte scurt timp sa ajungem ca una din tarile din Europa cu o activitate foarte serioasa in domeniul micro si miliundelor.

In OE la ora actuala sint 10 indicative care activeaza de la 10G in sus, in DL probabil ca de 10 ori mai multi dar daca-i numeri bine nu cred ca depasesc cifra de o suta. Fiind grupate tarile din centrul Europei si avind munti multi evident ca activitatea este destul de mare chiar daca la numaratoare nu ies extrem de multi. Daca avem putina imaginatie si putin spirit de solidaritate putem sa-i ‘’radem’’ usor la rezultate sau macar sa le facem ‘’o freza frumoasa’’ celor din centrul Europei... Va asigur eu ca daca trimitem clasamentul unui concurs intern la DUBUS in care apar 60 de indicative YO in banda de 10G si inca vreo 15 in banda de 76G intreaga Europa intoarce capul in directia YO. Daca cumva nu gresesc si cred ca nu, de fapt este admis prin regulament lucrul mai multor indicative de la aceiasi statie, nu mai tin minte cit de restrictive sint conditiile, de ce sa nu profitam atunci de acest lucru?

In ceea ce ma priveste, primesc cu drag inca 10 indicative sa ma insoteasca in KN17UR si sa lucreze cu aparatura mea pe 10GHz si 76GHz. Astept de asemenea parteneri seriosi care vor sa iasa in deplasare cu aparatura mea pe 76G pentru ca dupa cum bine stiti pe 76G am doua echipamente, iar unul dintre ele il pot imprumuta sau chiar disponibiliza.

73, Mircea YO5AXB

PS - este foarte posibil ca propunerile mele sa para populiste, ca fac un pas inapoi, ca nu stimuleaza competitia reala, etc, etc... nu uitati sint propuneri doar de declansarea unei activitati serioase in domeniul micro si miliundelor care nu au nimic impotriva ca in momentul in care exista suficiente indicative active in aceste benzi sa nu inceapa competitiile individuale reale de concurs in fiecare banda.

Mircea Bochis YO5AXB

Articol aparut la 29-3-2016

4470

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-03-30 09:00:29 (ora Romaniei)
  • Interesanta si constructiva propunere OM Mircea ! Cind am reusit legaturi in 10 gHz din careul kn 27od am activat inca 2-3 indicative. Din pacate wx-ul acolo este atit de "pacatos" incit nimic nu este previzibil. Am in pregatire un articol cu poze in care (in una din poze) apare trepiedul de la 10 gHz plin de zapada in plina vara. Noi vom continua pe acest principiu. Cit mai multe indicative si sper cit mai sus. 73 ! de yo8cln

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-30 12:25:31 (ora Romaniei)
  • Interesanta pledoarie. Intr-adevar, peste 10 GHz se gaseste putina aparatura, la care se adauga si probleme privind "ochirea" locatiei. Am lucrat si eu mult timp in UUS in anii '70, si in fix si in portabil cu rezultate de la locul II in jos, antenele au si aici fascicul dirijat, dar nu atat de sever ca in 10 GHz si se putea ca, pentru o anumita orientare a antenei, sa se acopere un evantai mai mare de directii decat in benzile centimetrice sau milimetrice unde trebuie "ochit" destul de exact. O postare pe un forum dedicat a pozitiei acestor statii (poate chiar de la 1296 MHz in sus) cu cateva saptamani inainte de concurs devine obligatorie, poate sub sanctiunea descalificarii daca participa in concurs fara sa se anunte. Este, totusi, ceva care trebuie dezbatut mai bine. Formarea de echipe in jurul unei singure statii ar trebui permisa numai la concursurile care se desfasoara strict pe frecvente peste 10 MHz, daca sunt concursuri de UUS la care apare tot spectrul de la 144 MHz in sus se pierde mult timp astaptand ca un operator sa lucreze cu toate 10---60 de indicative si mai mult, daca numai 10 indicative de la o statie ar lucra toate combinatiile cu alte 10 indicative de la alta statie ar trece enorm de mult timp pentru a se face toate combinatiile, cine - solitar - este dispus sa astepte atat, cum intra el in QSO? Mai ales cand solitarul vine de pe alta directie iar antenele statiilor cu echipe mari stau blocate, poate ore, pe directia pe care a inceput combinarea. Dar chiar si la concursuri dedicate peste 10 MHz se pune problema asteptatului pana se termina eventualele combinatii. Poate trebuie introduse reguli noi, respectiv intreruperea "moristii" din timp in timp ( de ex.10 minute, la momente impuse de regulamentul concursului sau prin adoptarea unor anumite strategii proprii) si baleierea orizontului lansand apeluri pe o anumita durata, de ex. 2 minute. Se pot face liste de asteptare la anumite momente, se intrevad multe posibilitati. Am amintit acest lucru deoarece mi s-a intamplat cu cca 8 ani in urma ca intr-o cupa pe 80m sa vad cum se abuza de o astfel de "suveica". Erau, pe undeva prin YO2, cca 6 indicative la o statie portabila (se combina concursul cu iesirea la iarba verde), am stat cca 10 minute sa se termine "suveica" si sa ma "ia" si pe mine unul din indicative, am apelat si pe celelalte in stil KN (le aveam deja notate), mi-au mai raspuns inca 3, celelalte nu. Am constatat ca aveau si preferinte, erau statii care, cand apela pe unul din ei, se auzea cum se strigau intre ei "vino si tu, ca este cutare" si asa treceau cu totii pe la microfon, apelam si eu, degeaba. Am datele scrise in logul aflat, acum, la tara unde am statia, dar daca se vor amanunte le pot da mai tarziu. Insa, cu toate aceste dezavantaje, initiativa este buna si trebuie dezvoltata. GL & 73!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-03-30 13:00:05 (ora Romaniei)
  • Asa este OM Tavi , se practica "suveica" (nu numai la alegeri) dar in 80 m. In EU (si nu numai) in 10 gHz exista deja qrm in concursuri. Intr-un an am lucrat cu ur7d in 10 gHz si cind am strigat "hai si tu" ei nu mai erau ! Au aparut in 1296 si s-au scuzat ca era activitate mare in 10 gHz si ca mai este o zi ! A fost (inca o zi) , numai ca in Calimani a venit un nor care a "astupat" 10 Ghz. Asta este farmecul. 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Liviu Soflete - YO2BCT la 2016-03-30 21:18:06 (ora Romaniei)
  • Eu am profitat ca din locatiile accesibile (KN05, 06, 15) pot contacta statii din circa 5 tari(fara YO !) la fiecare concurs mare de microunde, in 2,3 3,4 5,7 si 10 GHz. Bineinteles cu ajutorul chat-ului ON4KST, altfel nu ai nicio sansa chemand la intamplare (fecventele de apel se pot intinde pe 100 kHz, directivitatea antenei poate fi 1 - 5 grade) ,mai ales cu statii la limita de distanta asigurata de echipament (circa 600km la mine). Pana acum asta a fost tactica mea : participarea la concusurile IARU - nu pentru locuri fruntase ci pentru a confirma tari - iar pentru distante mari, EME. Anul acesta o sa incerc si RS pe 10 GHz, cand incepe sezonul, inclusiv cu statiile din YO.
    In privinta lucrului in grup, regulamentele YO nu permit asa ceva, dar nimic nu ne impiedica sa facem treaba asta la concursurile IARU de microunde (sunt 3-4 in fiecare vara). Sigur ca prin participarea mai numeroasa, creste sansa ca "microbul" sa se raspandeasca.

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-03-31 09:23:47 (ora Romaniei)
  • Revin cu un raspuns putin mai clarificator privind traficul de la 10G in sus pentru ca nu este cel obisnuit la 144 sau 430 Mhz.Sint citeva reguli cu care trebue sa te obisnuiesti...in primul si in primul rind postarea pe ON4KST ca disponibilitate de lucru si ca prezenta, acolo gasesti radioamatorii care evalueaza locatorul tau si posibilitatea reala pentru un QSO si acolo stabilesti daca incepi legatura sau nu...gen cheama pe directia X pe frecventa Y si astfel incepe traficul.Intrati pe acest site si vedeti ce se intimpla.Nu stiu de ce chiar daca nu se spune direct am de multe ori impresia ca exista credinta ca acest site foloseste doar la confirmarea unor legaturi false????? cine doreste sa acceseze banda de 10 G si mai sus sau se obisnuieste cu idea ca pe ON4KST nu se fura sau isi vede mai bine de treaba.O alta regula care trebue respectata este cea a locatorului cu 10 semne,spre exemplu locatorul meu pe Ignis este KN17UR05rp,la aceasta precizie sint programe care iti indica exact directia pe care este cealalta statie corespondenta si astfel mergi la fix intorcind antena parabolica pe 101,5 grade sa spunem,tot acelasi program iti indica distanta exact gen 76,42 Km ,acesta este si motivul pentru care vedeti in revista DUBUS ca statia X a lucrat cu Statia Y in 76G la o distanta de 121,12 KM.....Tot acest program iti deseneaza diagrama reliefului din locatorul tau si pina in locatorul corespondentului si iti arata daca intre tine exista vreun obstacol sau calea este cu vizibilitate directa,etc,etc....Deci traficul radio de la 10G in sus are o serie de particularitati pe care nu le cunosti daca nu le practici fizic, acesta este motivul pentru care am propus idea ca de la o statie pe 10 G sa lucreze 10 indicative.Nici nu ma intreseaza neaparat intocmirea unui clasament ci familiarizarea citor mai multi cu aceste frecvente,cu ce se intimpla acolo si cum poti sa nimeresti cu fascicolul tau pe 76G sa spunem exact in cortul corespondentului care se afla la o suta de Km.Problema statului la coada nici macar nu trebue sa intereseze pentru ca performanta reala va face fiecare cind este cu echipamentul propriu,ceea ce am propus eu este abandonarea ideii ca scopul multora este furtul in concursuri pentru locuri fruntase si cu aceasta ocazie le recomand celor care practica acest ''sport'' [daca exista] sa ramina in 144 si sa-si desavirseasca tehnica pina vor obtine diploma de la IARU asta insemnind implicit recunoastrere mondiala ca cei mai geniali hoti.Nu ma intereseaza acest subiect,ma intereseaza insa sa vina alaturi de mine si de cei care au investit in 10G oameni interesati care sa vada pe proprie piele ca daca reusesti sa faci o legatura la 60 Km sa zicem in 76G iar apoi sa cresti distanta cu inca 20Km este o performanta pe care foarte, foarte putin oameni in lume o pot face si o si fac.73,Mircea,YO5AXB

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-03-31 12:16:30 (ora Romaniei)
  • Excelent , Mircea ! Aceasta este esenta microundelor ! Am ascultat "fisiit" in 10 gHz vreo 10 ani.... Pina la urma am reusit, merg mai departe si sper ca indiferent de conditiile geografice vom reusi sa ne "scoatem capul". Cit priveste ON4KST... va invit la mine mai ales vara sa vedeti , dupa ce m-am logat , indiferent de banda , aproape ca nu mai pot face nimic trebuind sa raspund la "mip-uri". Astept cu nerabdare sezonul . 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Slavko - YO/S59GS la 2016-04-07 17:28:06 (ora Romaniei)
  • GL all on GHz and see you in this season ( QRV 6cm ,3 cm ,12 mm ) 73

  • Postat de MIRCEA BOCHIS - YO5AXB (yo5axb) la 2016-04-08 18:31:15 (ora Romaniei)
  • Thank you Slavko, I wait you in May in RS season. [QRV 10G,47G and 76G] 73,Mircea.

  • Postat de Slavko - YO/S59GS la 2016-04-09 09:31:38 (ora Romaniei)
  • Buna dimineata,
    Good morning to all ,who was activity or will be new activity at GHz Here you can today and tomorrow ( 9. and 10. April ) view the meeting of Italian hams to microwaves (Italian language is similar to the Romanian language) http://www.ustream.tv/channel/caveyo
    Ciao ecco il link per seguire lo streaming di bagnara Ci sentiamo la prossima settimana per definire i contenuti della messa in onda.
    P.S. in mancanza di segnale video si alterna la locandina e un monoscopio.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CUM AM PUTEA AVEA O ACTIVITATE MARE IN YO DE LA 10GHz IN SUS... "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact