hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Boris Ispir YO4AH

Nini Vasilescu YO3CCC

Nu imi mai aduc aminte cand l-am cunoscut pe dl. Ispir, dar mai mult ca sigur, la una din intalnirile noastre de la Buzau sau in vizitele pe care le facea la sediul F.R.R. din strada Lipscani.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO4AH: M-am nascut pe malul Prutului la data de 20 septembrie 1938 in orasul Cahul (Basarabia) tata frizer si mama casnica. Din anul 1939 am locuit in orasul Leova pana in aprilie 1944, cand am primit ordin de evacuare si ne-am refugiat in orasul Braila unde locuiesc si in prezent.

YO3CCC: Cum ati ajuns la Braila?

YO4AH: Transportul refugiatilor s-a efectuat pe Prut intr-un slep incarcat cu grau tractat de un mic remorcher. Pe timpul deplasarii am fost marcat de bombardamentul pe timp de noapte al podului de la Reni, convoiul nostru fiind ancorat la cateva sute de metri de pod.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO4AH: In anul 1951 un vecin depanator de radio, mi-a povestit despre undele radio, cum se poate construi un simplu aparat de radio cu galena, relizand un montaj cu bobina in fund de cos si cu un detector cu galena (realizata empiric din pilitura de plumb si pucioasa; Hi!) care mi-a dat mari satisfactii.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori?

YO4AH: Pasionat de sporturi tehnico-aplicative, am urmat cursurile de Aeromodelism de pe langa AVSAP Braila unde am aflat de “Cercul de Radioamatori”.

In anul 1954 fiind elev la o scoala medie tehnica din Constanta m-am adresat Redactiei revistei Stiinta si Tehnica care mi-a explicat cum pot deveni radioamator si in acest sens, m-am inscris la cursurile de radioamatori din cadrul AVSAP, avandu-l ca mentor pe regretatul Ilias Vasile YO3CR ex YO4CR (sk) de la care am invatat telegrafia. Vazandu-ma pasionat de radioamatorism, m-a invitat la dumnealui acasa pentru a-mi prezenta aparatura de emisie-receptie, facandu-mi o demonstratie in fonie (parca si acum il aud: “Aplel general, apel general de la YO4 Casablanca Roma”), la care i-a raspuns un LZ.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO4AH: Intors la Braila am continuat cursurile de telegrafie in cadrul AVSAP obtinand Certificatul de absolvire a cursului de Radio-telegrafie la data de 30 aprilie 1957.
In perioada anilor 1955-1957 am vizionat de nenumarate ori filmul: ”Daca toti tinerii din lume“ care m-a mobilizat si mai mult pentru a deveni si eu Radioamator si astfel in luna iunie 1958 am sustinut examemul de Radioamator obtinand certificatele de radioamator receptor, emitator Clasa a IV-a si Clasa a III-a, iar pe 18 decembrie 1959 am obtinut autorizatia de radioamator de emisie-receptie Clasa a III-a cu indicativul YO4AH, indicativ pe care il am si in prezent.

YO3CCC: Ati ramas numai cu clasa a III-a?

YO4AH: La Braila l-am intalnit pe Trentea Anastase CV5AT (ex YR5AT) si mai tarziu YO4ATA (sk) care mi-a fost al doilea mentor in activitatea de radioamator.
Am lucrat ca radioamator Clasa a III-a pana in iunie 1962 cand am sustinut examenul de Radioamator emisie-receptie Clasa a II-a iar in 1964 am sustinut examenul pentru Clasa a I-a la Bucuresti avand in comisie pe Macoveanu Liviu YO3RD (sk) si pe Craiu George YO3RF (sk). Am lucrat ca radioamator Clasa a II-a pana in anul 1980 cand la insistentele lui Aleca Marcel YO4ATW am solicitat eliberarea autorizatiei de Clasa a I-a.

YO3CCC: Cu cine ati realizat primele legaturi radio?

YO4AH: Am inceput sa lucrez ca radioamator din ianuarie 1960, prima legatura am realizat-o in CW cu Vasiliu Marin YO4WM (sk) primul radioamator autorizat din Braila, apoi cu Baleanu Lucian YO9IF (ex YO3IF) din Campina si altii.

YO3CCC: Cu ce aparatura radio ati inceput sa faceti trafic ca radioamator?

YO4AH: Am debutat cu un emitator home-made cu 3 etaje, in final cu 2 RL12P35, realizat cu sprijinul lui Grigore George YO4WA iar ca receptor un aparat de radio Baltica, punand media frecventa in acros pentru a asculta CW (QRM local cand uitam sa-l dezacrosez; Hi!), iar ca antena un Hertz si un GP pe 14 MHz.

YO3CCC: Va place lucrul in telegrafie?

YO4AH: Sunt pasionat de telegrafie dar lucrez si in fonie atat in traficul curent cat si in concursuri. Asa cum am mai aratat, am inceput sa invat telegrafie la Constanta si am obtinut certificatul pentru specialitatea de radio-telegrafie la Braila in anul 1957.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO4AH: Particip la unele concursuri interne si internationale atat de acasa cat si de la club, nu pentru performante ci mai mult pentru testarea aparaturii din dotare cat si a antenelor realizate.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO4AH: Primul radioamator pe care l-am cunoscut, a fost si primul mentor al meu, a fost Ilias Vasile YO4CR (sk) si apoi pe YO4WM Vasiliu Marin YO4WM (sk), Grigore George YO4WA, Iatan Cicerone YO4CT (sk), Mihailescu Eugen YO4YG (sk), Giurgea Andrei YO3AC (sk), Pantea Ionel YO3RI (sk), Liviu Macoveanu YO3RD (sk), Craiu George YO3RF (sk), Raul Vasilescu YO3LX (SK), Iosif Paolazzo YO3JP (sk) Secretar general al F.R.R. si multi altii.

YO3CCC: Sunteti pasionat de QSL-uri si diplome?

YO4AH: Sunt pasionat de traficul DX indeplinind conditiile mentru membru al YODX fiind inscris la Nr. 449. Colectionez QSL-uri pentru confirmarea legaturilor necesare la YODX CLUB, precum si pentru obtinerea unor diplome consacrate activitatii de DX.

YO3CCC: Cu ce aparatura lucrati?

YO4AH: Pana in anul 2010 am lucrat cu un transceiver multi band home made de 100 W.
In prezent am in dotare un transceiver IC 718 cu automat antenna tuner AT 1000, un HW101, iar ca antene: LW de 40 m, WINDOM multiband si un GP 14AVQ comutate electronic. Pentru UKW am un transceiver TR-7600 si o antenna verticala.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?

YO4AH: In viitor doresc sa-mi contruiesc o antena directiva pentru benzile 21, 24 si 28 MHz (Spider beam sau hex beam) si o antena Delta Loop pentru benzile joase.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO4AH: Referitor la modurile digitale pot spune ca sunt inca novice, lucrez in acest mod din anul 2013 la indemnul bunului meu prieten Colonati Cristian YO4UQ ale carui carti le-am citit din scoarta in scoarta pentru a ma documenta, precum si a insistentei lui Savu George YO4AAC care m-a determinat si m-a ajutat sa abordez acest mod de lucru. Mentionez ca am realizat interfata cu multi ani in urma insa nu eram convins de facilitatile acestui mod de lucru. Cristi YO4UQ imi spunea “suntem la o varsta la care acuitatea auditiva scade si nu mai putem receptiona semnalele slabe in CW si SSB“ iar acest mod de lucru ne ajuta sa experimentam aparatura si antenele cu puteri mici si cu satisfactii mari. Sunt membru E.P.C. In prezent am implementate ca programe digitale HAM RADIO DELUXE si N1NM; de asemeni am instalate si alte programe digitale DL5MHR, UCXLOG, GENLOG, TR4 si altele.

YO3CCC: V-as ruga sa-mi povestiti cu lux de amanunte despre realizarile d-voastra in domeniul amplificatoarelor de putere de RF, dar si despre alte genuri de montaje pe care le-ati realizat de-a lungul timpului: transceivere, antene etc.

YO4AH: Fiind un pasionat constructor in cei 57 de ani de la autorizare am realizat multe montaje, de la receptorul cu galena la receptoarele cu reactie 0V0, 1V1, superheterodina cu simpla schimbare de frecventa, cu dubla schimbare de frecventa la care am folosit tamburul de la Torn Eb pentru partea de intrare, emitator DSB cu defazare rc . Primul transceiver a fost pe tuburi cu filtre mecanice EMF500 folosind schema de la UW3DI. Apoi, am construit un transceiver hibrid folosind ca idee schema lui YO5AT iar ca prefinal si final clasicele tuburi 12BY7 si GU50. Pentru acordul antenelor am construit mai multe montaje (transmatch, Zmatch). Am construit si experimentat mai multe antene cum ar fi: Hertz, LW, G5RV, dipol multiband YO7DZ , delta loop pe 28 MHz, Gp si altele. Pentru imbunatatirea receptiei am construit filtre active si LC pentru CW si SSB, precum si preselectoare. In prezent lucrez la un transceiver QRP cu DDS VFO.

YO3CCC: Amplificatoare finale de putere ati construit?

YO4AH: Ca toti pasionatii de DX-uri am construit si “Corectoare de propagare”. Hi! Primul amplificator de putere a fost cu 2 x GK71 atacate in grila; in prezent am un amplificator cu 3 x GU50 cu excitatie pe catod. Mentionez ca am folosit foarte rar aceste amplificatoare nefiind adeptul puterilor mari ci a unor antene bine acordate.

YO3CCC: Ce alte activitati ati mai avut?

YO4AH: Activitatea mea ca radioamator de 57 de ani de la autorizare nu s-a rezumat numai la constructii, experimentari si trafic in benzile de radioamatori ci si la implicarea mea in coordonarea activitatii de radioamatorism in orasul Braila. In anul 1961 am fost ales ca Sef de radioclub lucrand in echipa cu Trentea Anastase YO4ATA (sk) presedinte si Custura Nicolae YO4XZ secretar. Dupa YO4ATA, l-am avut ca presedinte de comisie pe Aleca Marcel YO4ATW. In perioada 1961-1990 m-am preocupat de organizarea cursurilor de radioamatori. Impreuna cu ceilalti membri din conducerea Radioclubului am infiintat sectii de radioamatori la P.A.L. Braila de care raspundea Custura Nicolae YO4XZ, Casa armatei, Liceul de RadioTV. Cu Grigore George YO4WA am infiintat sectia de radioamatori la Uzina Progresul, Casa pionierilor, am organizat si tinut cursuri de telegrafie la Liceul Nicolae Balcescu si la Scoala elementara Nr. 7, am sprijinit la intocmirea si inaintarea documentelor pentru autorizare pe cei care au obtinut certificate de radioamator.

YO3CCC: De unde ati avut aparatura necesara pentru dotarea Radioclubului?

YO4AH: Cu sprijinul F.R.R. am reusit sa dotez radioclubul cu aparatura de masura si control, receptoare, transceiver FT250 si amplificatoare de putere.

YO3CCC: Cu sediul Radioclubului cum v-ati descurcat?

YO4AH: De la infiintare radioclubul a avut multe sedii insa in anul 1962 cu sprijinul conducerii orasului Braila am primit in folosinta un sediu special amenajat cu sala de cursuri, sala de constructii, sala pentru statia de receptie, birou QSL-uri si diplome si statia de emisie in Gradina Mare, unde ne-am desfasurat activitatea pana in anul 1972, in prezent fiind sediul Muzeului Panit Istrati. Din 1972 ne-am mai mutat inca in 4 locatii, iar din 2010 avem un sediu pe malul Dunarii alaturi de primul sediu al radioclubului din 1953. Pentru activitatea dasfasurata in promovarea radioamatorismului in anul 1996 Uniunea Nationala de Cultura Fizica si Sport mi-a acordat Distinctia “Merite in activitatea sportiva”.
In perioada 1990-2000 nu am mai putut fi activ in cadrul radioclubului, timpul liber fiind foarte limitat datorita functiei de conducere in cadrul I.A.S. Insula Mare a Brailei. Din anul 2000 cand am iesit la pensie am fost mai activ atat in cadrul clubului, cat si in traficul de la statia personala.
In anul 2001, in conformitate cu prevederile Legii Sportului un colectiv de membri fondatori a infiintat ”Clubul Sportiv al Radioamatorilor din judetul Braila”. In prima adunare generala a membrilor fondatori am fos ales presedinte, ca vicepresedinte a fost ales Oproescu Gheorghe YO4BKM si secretar - Sef de radioclub Grigore George YO4WA. In anul 2011 m-am retras din aceasta functie iar adunarea generala mi-a conferit titlul de Presedinte de onoare. In prezent ca economist de profesie, sprijin activitatea financiara a clubului.

YO3CCC: Ce-mi puteti spune ca incheiere?

YO4AH: Sunt casatorit si am o fata care a activat ca radioamtor receptor cu indicativul YO-411.453, dar nu am reusit sa si o autorizez, desi avea examenul de radioamator categoria restrans.
Sunt absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Contabilitate si Economie Agrara.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 8-4-2016

4820

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact