hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

IF-SDR pentru FT847 si nu numai

Aliodor Dragan YO2BOF

Ideea IF-SDR nu este nouă, ea a apărut prin 2010, si a fost experimentată de multi radioamatori. YO2LGX a experimentat IF-SDR cu transceiverul FT857D, publicând un amplu articol pe sit-ul radioamator.ro. Articolul il gasiti aici.

Apariția unor SDR-uri low cost care pot funcționa la frecvente ridicate, un exemplu este DVB-T/DAB RTL2832, a impulsionat radioamatorii sa realizaze diferite experimente cu aceste montaje. Cu ceva vreme in urma am realizat un receptor pentru benzile de radioamatori pe principiul UP Converter + RTLSDR + HDSDR Software, care functioneaza foarte bine.

La adresa http://www.yo2bof.ro/sdr/page8.html gasiți detalii despre acest experiment precum si câteva fișiere audio care exemplifică funcționarea receptorului.

Deoarece RTLSDR funcționează în gama 24MHz – 1,7 GHz poate fi utilizat cu success la prelucrarea SDR a semnalului de frecvență intermediară a majoritații transceiverelor din dotarea radioamatorilor, putând astfel beneficia de avantajele unei receptii SDR. Pentru unele modele mai vechi această adaptare poate fi o revigorare ce le poate face din nou utile.

În lista de mai jos sunt prezentate valoarea frecventei intermediare (IF) pentru diferite tipuri de transceivere gasite in documentatiile sau descrierile acestor aparate pe internet.

Transceiverul FT847 din dotare functionează foarte bine și după 20 de ani, dar curiozitatea m-a determinat sa încerc acest mod IF-SDR.

Primul pas constă în scoaterea semnalului de IF la un conector. Din analiza schemei electrice am constatat că sunt norocos, deoarece prin construcție semnalul de IF este transmis printr-un cablu coaxial între două module. Așa că după identificarea conectorului corespunzator, am lipit un al doilea coaxial paralel pe cel existent, iar la capatul opus printr-un condensator de 3,3 pF am legat un conector SMA. Nu am analizat de nici un fel dacă acest mod este cel mai stiintific, am constatat ulterior ca nu are nici o influiență asupra FT-ului si semnalul este suficient pentru RTLSDR.

Pasul doi : Pregatirea și instalarea programelor

Hardware necesar:
1. DVB-T/DAB USB dongle cu Realtek RTL2832 chipset;
2. PC (Eu utilizez o tabletă cu Windows 10, Intel® Atom TM 1.5GHz N550 Dual-Core);
3. Covertor USB-RS232. Dacă calculatorul nu are iesire COM de tip RS232, atunci aveți nevoie de acest convertor;
4. Un cablu NULL MODEM pentru conectarea intrarii CAT a transceiverului. Cablul Null Modem are 3 fire, Rx si TX inversate și masa;
5. Un Hub USB.

Software necesar:
1. HDSDR2.7 download http://www.hdsdr.de
2. ExtIO_RTL2832.dll download http://www.hdsdr.de/download/ExtIO/ExtIO_RTL2832.dll
3. Zadig (driver) download http://zadig.akeo.ie/ (pentru XP este o versiune specială)
4. Omni-Rig download http://www.dxatlas.com/OmniRig/

Instalare:
1. Introduceti RTLSDR intr-un conector USB liber, nu instalati nici un soft primit cu aparatul, deschideti Zadig, in lista de Device-uri trebuie sa apara ceva de genul Bulk-In, Interface (Interface 0), in casuta Driver va apare WinUSB. Apasati butonul Install Driver. Daca pe calculator a mai fost instalat un driver pentru RTLSDR atunci textul Install driver este înlocuit cu textul Replace Driver. Înainte de a acționa butonul Replace Driver deschideți meniul Options si bifați prima optiune All Device, apoi alegeți din lista Bulk-In, Interface (Interface 0) si apoi apasati butonul Replace Driver.. Inchideți Zadig.
2. Instalați Omni-Rig (in acest moment nu trebuie sa faceti nimic dupa instalare, programul va fi setat ulterior din HDSDR)
3. Instalați HDSDR 2.7
4. Copiați fișierul ExtIO_RTL2832.dll în directorul în care s-a instalat HDSDR
5. Restartați calculatorul

Pasul trei: Realizarea conexiunilor si setarea programului HDSDR


Cablu Null modem (pt. CAT)


Imagine de ansamblu

La aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=tshlXgarnBQ gasiti un videotutorial al lui K4AX despre setarile pe care trebuie sa le faceti programului HDSDR.

In fotografiile de mai jos puteti urmari setarile facute de mine.

Valoarea IF este specifică transceiverului așa cum se vede in tabelul de la inceputul articolului. La FT 847 este 45705KHz. Valoarea Global Offset o veți stabili astfel: Ascultati o statie cu transceiverul, apoi reduceți volumul si ascultati aceeași stație pe SDR ajustând valoarea Global Offset si urmarind spectrul in același timp până când o auziți exact ca si pe transceiver. Am observat ca aceasta valoare depinde ca PC, de banda si poate si de RTLSDR. Trebuie sa stiti parametrii CAT ai transceiverului, pe care in mod normal îi gasiți in caietul service al transceiverului.

La final ar trebui sa comentez rezultatele obținute. Nu fac acest lucru, fiecare iși va face o părere și va stabili dacă recepția e mai bună, la fel, sau mai proastă. Am realizat un scurt videoclip în care vă prezint recepția traficului în 80m cu Tulip SDR, FT 847 și IF-SDR FT847, vizionare placută.

Mult succes !

73 de YO2BOF Adi

Aliodor Dragan YO2BOF

Articol aparut la 15-7-2016

10440

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Rares - YO3GHM la 2016-07-17 13:01:14 (ora Romaniei)
  • Salut.
    Parerile pot fi subiective,sunetul este captat cu microfonul camerei cu ecoul ambiental aferent,dar mie mi-a placut cum se aude Tulip-ul.

    73!

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2016-07-18 10:38:30 (ora Romaniei)
  • Excelent realizat articolul si complet deasememenea.
    Felicitari Adi, mi-am dorit inca de la primul experiment sa scriu un articol asemanator, dar lipsa timpului cat si talentul publicistic ce imi lipseste m-au determinat sa renunt.
    Am experimentat si eu la cateva echipamente analoge mai vechi spre ex. Kenwood TS-830S cu rezultate remarcabile dand o viata noua unui batran dar de calitate aparat.Am folosit exact acelasi model de Dongle ca in articol DVB-T/DAB RTL2832 din care mi-au mai ramas doua noi disponibile daca este cineva interesat cu cablul de adaptatare pig tail.
    Panadapterul si tehnica informatica moderna hardware , software alaturi de echipamente mai vechi si de calitate, deschid noi orizonturi de trafic radio si experimentari ce revigoreaza dorinta de a unor radioamatori mai blazati si de moda veche asa ca mine.Succes !

  • Postat de Feri VISKY - YO2MHF la 2016-07-19 17:51:39 (ora Romaniei)
  • Felicitări! Superbe lucrări duse pînă la capăt! Articolul este deasemenea foarte bine "pus în pagină" ...

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2016-07-20 06:51:44 (ora Romaniei)
  • "La final ar trebui sa comentez rezultatele obținute. Nu fac acest lucru, fiecare iși va face o părere și va stabili dacă recepția e mai bună, la fel, sau mai proastă."

    Eu nu-mi dau seama, din video, daca receptia unui xcvr este "mai buna" cu stick-ul USB bagat intr-un PC. Probabil ca asa este.



  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2016-07-20 07:54:33 (ora Romaniei)

  • Gabi YO3CEN, probabil ca nu ai citit cu atentie articolul in totalitate.
    In aceasta configuratie receptia ramane a echipamentului asa cum este din fabrica, Dongle nu face altceva decat sa receptioneze if-ul sculei si sa-l transpuna video cu o multime de informatii prin programul asociat Panadapter in acest caz.
    Desigur ca se pot folosi receptoare performante SDR ( ex. Perseus )asociate oricarei scule si cu care ajutorul unui switch box ce comuta RX/TX ( ex. Elad ) si a softului aferent de rx se poate comuta automat receptia pe SDR si emisia pe scula de baza.
    Asadar in acest caz, receptia nu este mai buna si nici mai rea, doar ce poate tscvr-ul. Cele bune.

  • Postat de Oprea Nicusor - YO2DGR la 2016-07-20 23:57:09 (ora Romaniei)
  • Acest ”Stick” SDR merge și pe TS480SAT fără probleme , fiind nevoie de doar 2 lipituri la o bornă de măsură în interiorul stației .

  • Postat de Rosu Vasile - YO8WTW la 2016-07-24 19:41:30 (ora Romaniei)
  • BUNA ZIUA,
    As dori sa achizitionez si eu aceste echipamente pentru un FT 757GX.Un nr. de contact va rog. Multumesc 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "IF-SDR pentru FT847 si nu numai"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact