|
IF-SDR pentru FT847 si nu numai
Apariția unor SDR-uri low cost care pot funcționa la frecvente ridicate, un exemplu este DVB-T/DAB RTL2832, a impulsionat radioamatorii sa realizaze diferite experimente cu aceste montaje. Cu ceva vreme in urma am realizat un receptor pentru benzile de radioamatori pe principiul UP Converter + RTLSDR + HDSDR Software, care functioneaza foarte bine.
La adresa http://www.yo2bof.ro/sdr/page8.html gasiți detalii despre acest experiment precum si câteva fișiere audio care exemplifică funcționarea receptorului.
Deoarece RTLSDR funcționează în gama 24MHz – 1,7 GHz poate fi utilizat cu success la prelucrarea SDR a semnalului de frecvență intermediară a majoritații transceiverelor din dotarea radioamatorilor, putând astfel beneficia de avantajele unei receptii SDR. Pentru unele modele mai vechi această adaptare poate fi o revigorare ce le poate face din nou utile.
În lista de mai jos sunt prezentate valoarea frecventei intermediare (IF) pentru diferite tipuri de transceivere gasite in documentatiile sau descrierile acestor aparate pe internet.
Transceiverul FT847 din dotare functionează foarte bine și după 20 de ani, dar curiozitatea m-a determinat sa încerc acest mod IF-SDR.
Primul pas constă în scoaterea semnalului de IF la un conector. Din analiza schemei electrice am constatat că sunt norocos, deoarece prin construcție semnalul de IF este transmis printr-un cablu coaxial între două module. Așa că după identificarea conectorului corespunzator, am lipit un al doilea coaxial paralel pe cel existent, iar la capatul opus printr-un condensator de 3,3 pF am legat un conector SMA. Nu am analizat de nici un fel dacă acest mod este cel mai stiintific, am constatat ulterior ca nu are nici o influiență asupra FT-ului si semnalul este suficient pentru RTLSDR.
Pasul doi : Pregatirea și instalarea programelor
Hardware necesar:
Software necesar:
Instalare:
Pasul trei: Realizarea conexiunilor si setarea programului HDSDR
La aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=tshlXgarnBQ gasiti un videotutorial al lui K4AX despre setarile pe care trebuie sa le faceti programului HDSDR.
In fotografiile de mai jos puteti urmari setarile facute de mine.
Valoarea IF este specifică transceiverului așa cum se vede in tabelul de la inceputul articolului. La FT 847 este 45705KHz. Valoarea Global Offset o veți stabili astfel: Ascultati o statie cu transceiverul, apoi reduceți volumul si ascultati aceeași stație pe SDR ajustând valoarea Global Offset si urmarind spectrul in același timp până când o auziți exact ca si pe transceiver. Am observat ca aceasta valoare depinde ca PC, de banda si poate si de RTLSDR. Trebuie sa stiti parametrii CAT ai transceiverului, pe care in mod normal îi gasiți in caietul service al transceiverului.
La final ar trebui sa comentez rezultatele obținute. Nu fac acest lucru, fiecare iși va face o părere și va stabili dacă recepția e mai bună, la fel, sau mai proastă. Am realizat un scurt videoclip în care vă prezint recepția traficului în 80m cu Tulip SDR, FT 847 și IF-SDR FT847, vizionare placută.
Mult succes !
73 de YO2BOF Adi
Articol aparut la 15-7-2016 10440 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |