hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam - Ilie Mihai Breben (Misa) YO2UW

Nini Vasilescu YO3CCC

Sambata seara, 2 iulie 2016, a trecut la cele vesnice Ilie Mihai Breben (Misa, cum se prezenta in legaturile radio) YO2UW. Nenea Misa a fost un veteran al radioamatorismului din Valea Jiului. S-a nascut in Petrosani la 22 ianuarie 1935. Dupa scoala elementara pleaca la Timisoara pentru a urma in perioada 1949 – 1954 Scoala Medie Tehnica de Electronica.

Aici afla despre radioamatori. Honae Constantin YO2BC (fost YR5HC) era director al scolii. Nenea Misa isi amintea cu drag de colegii pe care i-a avut aici: George YO2BB, Leo YO3BM, Szigi YO2IS cu care a fost chiar coleg de banca etc. Nichita Pantelimon YO2BN era profesor la scoala paralela, adica la Scoala Medie Tehnica de Telecomunicatii de la Posta. La fosta Casa a Pionierilor activa statia YO2KAC condusa cu pasiune si pricepere de George Pataki YO2BO. La YO2KAB era Dan Constantin YO2BU.

In 1954 revine in Valea Jiului si va lucra la Termocentrala Paroseni. Constiincios si pasionat, dupa 2 ani este trimis la Facultatea de Electrotehnica din Timisoara. Aceeasi pasiune pentru studiu si munca. Cunoaste multi radioamatori. Frecventeaza cercul lui Dan Constantin YO2BU. Dupa absolvire ajunge la Livezeni la mina Darja unde va indeplini diferite functii de raspundere, inclusiv pe cea de Sef de sector cand raspundea de munca si viata a sute de oameni. Se inscrie la doctorat si sub indrumarea profesorului Sora va realiza o lucrare deosebita referitoare la Redresori ionici. Este chemat in invatamant unde va lucra 15 ani, ca profesor la Liceul Minier si apoi la Universitatea de Tehnica Miniera din Petrosani. Realizeaza programe scolare specifice invatamantului minier si scrie numeroase manuale despre Bazele Electrotehnicii, Aparate de Masura si Control, Retele Electrice, Automatizari, Desen Tehnic, Protectia Muncii, toate contribuind la formarea de specialisti pentru industria miniera. Este preocupat si de cercetarea stiintifica, dovada fiind inventiile sale, multe cu aplicatii imediate. Un exemplu, este inventia "Aparat si metoda pentru determinarea gradului de silicoza din organismul uman". In 1986 este chemat la Inspectoratul Scolar al judetului, unde va lucra cu aceeasi daruire pana la pensionarea sa in 1987, dupa 44 de ani de munca.

Inceputurile sale ca radioamator sunt legate de perioada de la Timisoara. Da examen pe vremea AVSAP si in 1958 devine YO2-1684, iar in 1960 obtine ravnita autorizatie si indicativul YO2BO, asta intrucat George Pataki tocmai plecase din Romania. Lucreaza de la YO2KAC dar isi va construi curand si o statie proprie pentru CW si AM. Folosea in final clasicele tuburi LS 50. Revenind in Valea Jiului sprijina activitatea AVSAP-ului, care isi avea sediul pe strada Minierului. Aici sef era un ofiter pe numele sau Ladislau Kiss. In zona, ca radioamator autorizat de emisie era doar Iosif Remete YO2CJ. Apar in curand noi indicative: YO2CY – Morar Constantin, YO2CX – Patalita Victor, YO2BC – Konyar Tiberiu (care preia indicativul lui Honae Constantin), YO2QC – Eugen Peterfi etc.

L-a sprijinit pe Eugen YO2QC sa realizeze intalnirile radioamatoricesti din Muntii Parang. Locuiau amandoi in aceelasi bloc, pe scari diferite, la aceelasi etaj, dar erau despartiti numai de un zid intre cele doua dormitoare. Si Eugen ne-a parasit in urma cu cativa ani.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

Nenea Misa a fost inmormantat in cimitirul Petrosani, marti 5 iulie 2016, ora 13:00.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

7 fotografii i le-am facut lui nenea Misa la intalnirea radioamatorilor de la Daia din mai 2012 (fotografiile nr. 7 - nr. 13), iar ultimele 10 fotografii din album i le-am facut cand am fost acasa la dansul, la Petrosani, in decembrie 2012.

Mai multe amanunte despre vizita pe care i-am facut-o lui nenea Misa se pot gasi aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 26-7-2016

5261

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact