![]() |
![]() |
|
Dayton 2016Interviu cu Steve Bookout NR4M
N2YO: Ma aflu la hotelul Crown Plaza din Dayton, este 20 mai 2016 si il am alaturi de mine pe Steve Bookout NR4M, care a acceptat un interviu pentru Radioamator.ro despre statia sa de concurs si activitatea sa competitionala. Prima mea intrebare pentru Steve este: La ce varsta ati devenit interesat de radioamatorism si in ce fel s-a intamplat acest lucru?
NR4M: Am fost prima oara atras de radioamatorism in anul 1977. Lucram pentru o firma in nordul Virginiei intr-un atelier auto, chiar alaturi de laboratorul de aparatura electronica unde se reparau echipamente CB, iar acolo erau niste indivizi care credeam ca erau CB-isti, dar de fapt erau radioamatori. Am intrat eu in vorba cu ei dar nu ma prea bagau in seama, pentru ca ei erau ingineri, iar eu doar mecanic auto. Totusi am gasit un radioamator care a si devenit mentorul meu in CW, nu era nici cel prea vechi in radioamatorism, dar mi-a dat microbul. Apoi alti doi radioamatori, N3AM John si WB4O. Cei doi au devenit mentorii mei in domeniul concursurilor. Imi amintesc primul meu Field Day, impreuna cu John, undeva in Maryland, nu mai stiu exact unde, era un parc. Aveam un FT-101, iar John mi-a aratat cum se face un dipol si cum se alimenteaza cu cablu de alimentare obisnuit de retea, ca o solutie in caz de urgenta si mi s-a parut grozav, mai ales ca transceiverul se adapta chiar foarte bine. Asadar N3AM si WB4O sunt cei care au aprins scanteia radioamatorismului. Locuiam pe atunci in Springfield impreuna cu parintii mei, aveam o statie si o antena modesta, cu care reuseam sa intru in cate vreun concurs in care dupa ce faceam cate o legatura rasuflam usurat. Avem o antena inverted V pentru banda de 80 de metri, la 45 ft inaltime, nu prea grozava, dar eram atat de mandru ca dupa ce am acordat-o cu un tuner, am reusit sa lucrez pe banda de 160 de metri toate statele americane situate la est de Mississippi, ceea ce era mare performanta pentru mine. Cam asa a inceput totul. Dupa aceea am continuat, la inceputul anilor 80, sa particip in editii ale ARRL Field Day, activitate care nu este tocmai concurs vertiabil. Cu aceste ocazii l-am intalnit pe "Big Frank" (K4EC) si pe altii care urmau sa-mi fie coechipieri. Pe nesimtite m-am vazut mai mult atras de concursuri si cand m-am mutat la noua casa, la care aveam mai mult spatiu, la inceputul anilor 90, am devenit mult mai activ.
N2YO: Care a fost primul dumneavoastra indicativ de radioamator?
NR4M: KA4LVI. Am primit indicativul in 1979, dupa care am invatat morse ai am dobandit clasa extra un an mai tarziu. Nu cunosteam pe nimeni in domeniul concursurilor veritabile si a trebuit sa ma documentez si sa invat singur. Pe Larry K7SV l-am cunoscut prin anii '85, si el a avut o influenta importanta in evolutia mea. El m-a invitat la Coast Guard de ziua fortelor armate ca sa operam pe frecventele militare folosind o antena mare logperiodica. Si au fost si alti amici care m-au influentat ca radioamator.
N2YO: Totusi, cine considerati ca a fost elmerul dumneavoastra?
NR4M: Daca e sa numesc pe cineva, atunci acesta cred ca este John N3AM, care m-a impresionat cel mai mult.
N2YO: Cand ati inceput sa indragiti concursurile?
NR4M: As spune prin 1995-1996, cand am facut echipa cu Larry K7SV, Bill K1SE, Ken K4ZW. Incepusem cu participari modeste in anumite concursuri, aveam antene pe doi piloni si eram motivati mai ales de remarcile arogante ale altor radioamatori, mai bine echipati, referitoare la dotarea noastra. Imi amintesc cu nostalgie, propagarea era buna, aveam doua statii si operam la categoria Multi-Two...
N2YO: Cand si de ce ati decis sa participati la categoria Multi-Multi in concursuri?
NR4M: Cred ca participarea la categoriile multioperator tine de personalitatea umana. Mie imi place activitatea in colectiv, camaraderia. E ca si mersul la pescuit, este mai antrenant sa fii intr-un grup decat sa mergi singur. Chiar daca nu prinzi peste, ramai cu distractia si cu timpul petrecut in mijlocul prietenilor. Dar ca sa raspund la intrebare, cred ca prima participare la categoria Multi-Multi a fost in 2003, de la Goat Farm.
N2YO: Care este filozofia de participare in concursuri de la NR4M? In unele echipe se depune efort intens pentru ocuparea locului fruntas pe categorie. Este acesta cazul si la NR4M?
NR4M: Exista echipe la care daca nu pastrezi o rata ridicata de QSO-uri pe banda pe care lucrezi, risti sa fii batut pe umar si amenintat ca daca nu imbunatatesti rata, vei fi rapid inlocuit. In aceste echipe motivatia principala este castigarea concursului la categoria respectiva, iar participantii cunosc foarte bine acest obiectiv, deci stiu la ce sa se astepte. Noi, la NR4M vrem sa operam cat putem de bine, lasand insa loc si pentru o anumita cantitate de "fun". Prin "fun" nu inteleg fireste ca ne distram sau radem copios. Lipseste insa presiunea de pe umerii coechipierilor, suntem prieteni pe toata durata concursului. Daca in anumite echipe un operator CW pune in log SH1 in loc de S51, facand confuzie intre H (4 puncte) si 5 (5 puncte), fapta este suficient de grava cat sa descalifice respectivul operator de la a mai fi invitat la urmatoarea editie a concursului. La noi insa o asemenea greseala nu este o tragedie, dupa ce facem misto de respectivul operator, logul se corecteaza si mergem mai departe. Fireste, trebuie sa existe un compromis, pentru ca nici nu ne permitem sa ne batem joc de concurs. Suntem bineinteles unii mai experimentati decat altii. Personal nu ma consider a fi mare performer, am mereu ceva nou de invatat. La participarile noastre, lasam ego-urile la usa de la intrare si ne intelegem bine unii cu altii.
N2YO: Puteti sa ne faceti o scurta prezentare a antenelor utilizate in prezent la statia de concurs NR4M?
NR4M: Desigur, (razand) dar va trebui sa faci o conversie la unitati de masura metrice pentru cititorii romani.
Pe banda de 10 metri:
Pe banda de 15 metri:
Pe banda de 20 de metri:
Pe banda de 40 de metri:
Pe banda de 80 de metri:
Pe banda de 160 de metri:
N2YO: Poate ar fi interesant sa ne explicati cum sunt rotoarele antenelor controlate de la statie.
NR4M: Intr-un amplasament Multi-Multi hatisul cablurilor ajunge sa devina destul de complex. Am incercat sa optimizez conectarea echipamentelor conectand statiile la rotoare wireless. Mai intai am eliberat mult spatiu pe mesele de lucru amplasand monitoarele direct de perete. Dupa ce am analizat ofertele, am decis sa folosesc echipamentele Green Heron. Intre cladirea principala si cea in care se gasesc echipamentele de control, aflata la mica distanta, exista un link pe 2,4 GHz prin intermediul caruia se comuta de pilda antenele 4-square, se comanda rotoarele etc. Toate aceste echipamente de control sunt amplasate intr-un fel de magazie special construita pentru acest scop. Interfata grafica pusa la dispozitie de Green Haren care este instalata pe fiecare calculator necesita doar un click de mouse sau o combinatie de taste pentru a schimba directia antenei. Sunt foarte multumit de aceasta configuratie.
N2YO: Cat de mare este proprietatea dumneavoastra?
NR4M: 68 acri (27,5 hectare).
- De ce statia dumneavoastra a fost supranumita "The Goat Farm (Ferma caprelor)", caci nu cred sa cresteti capre pe aceasta proprietate?
NR4M: Multa lume ma intreaba asta. Acum mai multi ani incepuseram traditia de a intalni cu toti operatorii de la statia de concurs plus sotiile la cina traditionala de Craciun. La o astfel de intalnire, cand discutiile erau in toi, cineva a facut o referita la o expresie abreviata care nu se cade sa fie spusa intr-un asemenea anturaj: GF (N.R. cine este curios, poate cauta pe internet semnificatia acestui argou). Una dintre sotii a intrebat cu naivitate si inocenta: GF? Ce inseamna GF? Dintr-o data s-a facut o liniste stanjenitoare, la care cineva inspirat a raspuns: "GF stands for Goat Farm!" la care cu totii am ras copios si de atunci asa i-a ramas numele statiei noastre de concurs: Goat Farm. Ce este interesant este insa ca la scurt timp dupa acest episod, noul meu vecin care s-a mutat pe proprietatea alaturata era crescator de... capre. I-am spus ca poate sa vina cu caprele la pascut si pe proprietatea mea si asa se face ca de 7 ani nu a mai fost nevoie sa tund iarba. Acum cine vine pe la mine in vizita vede mai intai caprele, cred ca sunt ale mele si are imediat o confirmare pentru denumirea statiei. Explicatia numelui este insa cu totul alta.
N2YO: Care sunt concursurile traditionale in care NR4M isi propune sa participe in fiecare an?
NR4M: Modurile de lucru pe care noi le preferam in concursuri sunt CW si RTTY. Participam in aceste moduri de lucru in CQ World Wide, ARRL DX, WPX. Ocazional lucram in WAE, IARU, YO DX Contest, Russian DX si altele. In general imi place sa particip in concursuri europene pentru ca imi place cum transmit europenii cod morse.
N2YO: Care sunt concursurile interne la care participati?
NR4M: La ora actuala incercam sa gasim o solutie ideala pentru antene, care sunt pozitionate pe piloni la inaltime prea mare, fiind optimizate pentru legaturi DX. De pilda pe banda de 10 metri nu se pot face legaturi prea grozave cu statii din Kansas, dar se fac legaturi excelente cu statii din ZL sau VK. Concursurile mele favorite pe care le numesc "interne" sunt CQ 160m si ARRL 160m.
N2YO: Se participa si la categorii "Single operator" de la NR4M, sau in alte categorii de participare, altele decat Multi-Multi?
NR4M: Nu prea des. Acum 3-4 ani am fost solicitat de Dan W0CN si Kyle W4PG ca sa opereze in ARRL DX Phone la categoria Multi-Single Low Power pentru a depasi recordul de la acea data. Au obtinut un scor dublu, care de atunci a si fost doborat. De asemenea, Ken K4ZW ocazional mai opereaza ca Single Operator. Pai participam ca single operator si in NAQP (NR North America QSO Party), fara sa consideram acest concurs drept competitie, ci mai degraba un eveniment social, la care salutam prietenii. Si fireste mai este si N2YO care lucreaza in YO DX HF Contest...
N2YO: Care sunt cele mai importante realizari din palmaresul NR4M?
NR4M: Cred ca cel mai bun scor ar fi recordul pe care il detinem in CQ WPX CW cu cel mai mare punctaj si cel mai mare numar de multiplicatoare. Dar vreau sa mentionez faptul ca pentru mine realizari importante sunt mai ales acelea in care reusesc sa atrag noi operatori spre magia concursurilor HF. Cred ca am reusit sa fac acest lucru mai ales in concursurile in RTTY.
N2YO: Care sunt cele mai lucrurile pe care necesita rezolvari sau imbunatatiri pentru imbunatatirea performantelor statiei de concurs NR4M?
NR4M: Cea mai mare problema este ca deocamdata nu avem doua transceivere operationale simultan in-band decat pe o singura banda. Considerand scorurile obtinute de noi in aceste conditii restrictive fata de celelalte statii Multi-Multi, cred ca rezultatele sunt competitive. Prin urmare obiectivul pe termen scurt este dotarea celor mai multor pozitii cu inca un transceiver, fireste impreuna cu antenele cu care sa opereze.
N2YO: Dintre radioamatorii care va ajuta in mod constant, pe cine ati dori sa remarcati in mod special?
NR4M: Categoric: Larry K7SV pentru ajutorul nepretuit la antene, software, organizare si Mike K4GMH pentru sprijinul constant cu constructiile electronice auxiliare fara de care statia nu ar functiona optim.
N2YO: Care sunt planurile lui Steve Bookout NR4M pentru viitor?
NR4M: Asa cum spuneam, vreau sa extind functionalitatea transceiverelor pe fiecare banda. La aceasta ora explorez utilizarea transceiverelor SDR Flex si consola Maestro ca o posibila optiune pentru viitor din punct de vedere al performantelor, flexibilitatii si fiabilitatii.
N2YO: Ultima intrebare: aveti in plan sa mai instalati antene noi?
NR4M: Ar mai fi cate ceva. Exista un pilon care urmeaza sa fie ridicat, de tip Rohn 65 de 160 ft (aproximativ 50 metri) care va deveni pilon rotativ pe care sper sa instalez un sistem de doua antene a cate 4 elemente Yagi monoband pentru banda de 40 de metri si un sistem de trei antene Yagi monoband pentru banda de 20 de metri. De asemenea, visul meu este sa instalez si un sistem 4-square pentru banda de 160 de metri undeva in coltul indepartat al proprietatii. Minimul solar se apropie, asadar contributa benzilor inferioare va deveni mult mai importanta.
N2YO: Multumesc Steve!
NR4M: Si eu multumesc si doresc sa salut toti radioamatorii YO, multi dintre acestia aflandu-se deja in logul statiei NR4M.
In incheiere iata doua scurte filmulete despre statia NR4M, primul realizat de N3UA, iar al doiea de subsemnatul, N2YO.
Articol aparut la 21-1-2017 5087 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |