l
hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam – Petrescu Nicolae (Nicu) YO3SL

Nini Vasilescu YO3CCC

In 1973 - 1974 am urmat stagiul militar la UM01331 din orasul Dej, pe Dealul Florilor. Chiar din prima zi, 24 iunie 1973, in curtea unitatii militare, absolut din intamplare, l-am cunoscut pe Nicu YO3SL si amandoi am optat pentru Compania Transmisiuni. Timp de un an, cinci luni si 26 de zile am fost impreuna cu Nicu, pana ne-am eliberat. Cu Nicu am fost prieten pana a trecut la cele vesnice, chiar daca au trecut 44 de ani de cand ne-am cunoscut. Am pastrat legatura in continuare: vorbeam la telefon, la statia de emisie si ne vizitam din cand in cand. In cadrul armatei am invatat telegrafie, lucru ce imi va folosi mai tarziu pentru a deveni radioamator.

De la Nicu am invatat foarte multe lucruri despre radioamatorism. Tatal lui Nicu a fost radioamator timp de 12 ani, pana in 1970, cand a decedat la 50 de ani, iar Nicu a preluat indicativul tatalui sau pana cand a trecut si el la cele vesnice. In urma cu multi ani am gasit un articol scris in revista Sport si Tehnica despre dl. Sandu (tatal lui Nicu), atunci cand a plecat dintre noi in 1970. Am scanat acel articol si se afla in albumul cu fotografii. Tot in albumul cu fotografii am pus si doua fotografii facute in anii 60 la Radioclubul Bucuresti care atunci era in strada Dr. Staicovici; in amandoua, printre persoanele de acolo este si dl. Sandu, iar intr-una este si un copil – acela este Nicu. Ultimele 8 fotografii din album le-am facut pe 21 septembrie 2015, atunci cand l-am vizitat ultima data. In 2016 am trecut cu masina prin Branesti, l-am sunat, a iesit la poarta si am stat o jumatate de ora de vorba; atunci l-am vazut pentru ultima data.

Dupa ce am terminat armata m-am sfatuit cu Nicu YO3SL ce aparatura (statie de emisie-receptie) imi recomanda ca sa-mi fac pentru comunicatiile radio; atunci nu prea gaseai de cumparat asa ceva, iar daca gaseai erau la niste preturi ca nu prea te lipeai de ele. Dupa ce mi-a dat toate indicatiile necesare, am facut tot ce trebuia: cutie (vopsita, scrisa), transformator, circuitele imprimate, am montat toate piesele etc. Eu am pus in functiune numai sursa de alimentare si amplificatorul audio, iar restul a intrat in "atributiunile" lui Nicu YO3SL.

Era nascut in 1950. Dupe terminarea liceului a facut o scoala post liceala de doi ani si a devenit electro-mecanic pentru centrale telefonice; a lucrat la centaralele telefonice Vitan, Titan, iar dupa 1990 s-a mutat la Branesti si pana sa se pensioneze a lucrat la centrala telefonica de acolo. Stia sa repare impecabil televizoare, aparate de radio, casetofoane, pick-up-uri etc. In armata repara statiile de emisie-receptie mai bine decat maistrii militari. A decedat pe un pat de spital, pe 7 iunie 2017. O sa-i pastez o vesnica amintire.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Doua filmulete pot fi vazute aici:


Vizita lui Nicu YO3SL - 4 decembrie 1994


In vizita la Nicu YO3SL - 23 decembrie 1995

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 31-5-2018

3287

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact