![]() |
![]() |
|
Dayton Hamvention 2018 vazut de N2YO
Trebuie sa recunosc ca din ceea ce mi s-a povestit dupa editia 2017, am fost foarte sceptic ca noua locatie ar fi adecvata unui eveniment de asemenea amploare. Pot insa sa spun ca potentialul amplasamentului din Xenia este mai mare decat cel de la Arenele Hara, iar cu truda, talentul si excelenta organizare a DARA (Dayton Amateur Radio Association), evenimentul 2018 a fost un succes. Singurul aspect care a lasat de dorit a fost vremea, mai capricioasa ca niciodata, cu ploi de dimineata pana seara, atat vineri, cat si sambata. Doar duminica a iesit Soarele, insa multi participanti, mai ales cei interesati de talcioc, plecasera deja spre casa.
Actiunea principala la Expo Center in Xenia s-a desfasurat in cateva hangare mari, redenumite de catre organizatori astfel: Maxim, Tesla, Marconi, Volta, Hertz si Watt. In afara acestora, au mai fost folosite si cateva cladiri mai mici si corturi de mari dimensiuni pentru organizarea de forumuri si alte evenimente. Talciocului radioamatoricesc i s-a rezervat terenul unui stadion de fotbal. Mancarea s-a gasit din belsug pentru cei interesati, oferta culinara a vanzatorilor ambulanti fiind impresionanta, desi preturile erau deseori ridicol de mari.
Ploaia a avut efecte si asupra parcarilor. Este un mare avantaj sa existe o parcare practic nelimitata si gratuita pentru miile de masini cu care venit radioamatorii, insa atunci cand parcarea este pe gazon si ploua o saptamana zi de zi fara incetare, este de neevitat ca situatia se va transforma in ceva ca in poza de mai jos:
Eu am ajuns joi seara dupa aproximativ 8 ore de condus masina personala, dupa care am intrat direct in actiune la dineul CW Ops Club de la Spaghetti Warehouse din Dayton. Am cautat sa absorb cat mai multa informatie, sa vad cat mai mult, sa particip la cat mai multe activitati, sa fac poze si sa petrec timpul intr-un mod cat mai placut. Parerea mea este ca am reusit. Am avut o companie romaneasca de exceptie in persoana lui Adrian KO8SCA/YO8SCA si a lui Dody N2GM pe care nu ma asteptam sa-l reintalnesc la Dayton, dupa ce nu ne vazusem de mai bine de 10 ani. Iata in continuare cateva din experientele mele la aceasta editie Hamvention.
Icom a avut ca in fiecare an un stand foarte animat care a atras multi radioamatori la Hamvention. Am observat o multime de demonstratii practice, transmisii live si mai ales tombole la care producatorul de echipamente radio oferea cu generozitate premii substantiale. La tragerea la sorti pentru premiul cel mare (un Icom IC-7610) hangarul devenise neincapator asa ca aglomeratia se intinsese pana afara, pentru a se afla cine este fericitul castigator. Si daca veni vorba de IC-7610, acesta este produsul pe care Icom l-a lansat la Hamvention 2018. Este un transceiver HF-50 MHz cu aspect atragator, dual receiver, SDR, ecran mare touch screen si o serie de caracteristici tehnice impresionante. Icom nu foloseste prea frecvent expresia "transceiver SDR" in brosuri pentru a se delimita de competitorii de "transceivere SDR" asa ca IC-7610 este un transceiver cu "RF Direct Sampling". Pretul este undeva in jur de $3200.
Zona Electraft a fost in permantenta aglomerata, dupa cum era de asteptat. Firma a prezentat din nou populara linie de transceivere HF portabile si stationare, o serie intreaga de accesorii, printre care s-a remarcat la vedere K3/0 pentru controlul la distanta al transceriverelor K3, precum si amplificatoarele liniare de 500 W (KPA500) si 1500 W (KPA1500). Cel din urma se livreaza deja celor care l-au achizitionat inainte sa se comercializeze. Din cate am inteles in urma discutiilor cu reprezentatnii Elecraft, firma nu intentioneaza sa se lanseze intr-o competitie cu fabricantii de transceivere SDR. In fond orice transceiver HF modern complex este intr-o masura mai mare sau mai mica Software Defined Radio pe dinauntru (inclusiv K3/K3S), insa diferenta majora o reprezinta direct sampling dupa circuitul de intrare de la antena. Deocamdata transceiverele HF Elecraft raman in zona traditionala.
Singura noutate absoluta la standul Electraft a fost o... antena (AX1). Aceasta este o antena telescopica destinata sa functioneze in portabil atasata la transceiverele KX2/KX3 pe doua benzi de unde scurte: 17 si 20 de metri.
Firma Expert Electronics a prezentat cateva echipamente interesante, chiar daca un pic cam piperate la pret:
La Flex Radio erau expuse noile transceivere FLEX-6000 cu cele cateva variante de configurare, fiecare la un alt pret.
Am vazut expus si un amplificator liniar de 2000 W (1500 W full duty cycle 100%) produs de Flex Radio (PowerGenius XL), dar pentru care nu se primeau comenzi ferme inca, ci se puteau achita $1000 pentru "rezervare", amplificatorul urmand a se livra undeva la sfarsitul anului. Pretul anticipat era $6999. Liniarul lucreza in banda 1.8-54 MHz.
Nu prea multa lume am vazut inghesuindu-se la cunoscutul fabricant de echipamente radio Kenwood. Asta pentru ca marfa expusa era cam aceeasi cu cea prezentata si in anii anteriori. Una din "piesele de rezistenta" este transceiverul TS-2000 care desi are o varsta apreciabila (cred ca mai mult de 12 ani), inca mai este prezentat in vitrinele Kenwood la Hamvention.
Un transceiver ultra-nou a fost introdus, totusi. Protejat de pereti de plexiglas, curiosii au putut face cunostinta cu transceiverul TD-890S. Din pacate in afara afisului din imediata proximitate nu am avut la dispozitie nicio brosura din care sa pot intelege caracteristicile tehnice de baza. Nici reprezentantii Kenwood de la fata locului nu stiau multe despre acest aparat. Anuntat a se lansa undeva spre sfarsitul verii, TS-890S pare a fi un nou membru al familiei de transceivere clasice de la Kenwood. Analizand butoanele de pe panoul frontal, se poate concluziona ca acest transceiver cu aspect modern HF/50 MHz nu are dual receiver. Pe panoul cu spate se pot vedea conectori USB si DVI ceea ce va face transceiverul usor de integrat in shack-ul celor cu computere si monitoare diverse. Din cate am inteles, TS890S nu primise inca certificarea FCC pentru a putea fi produs in serie si comercializat.
Nici Yaesu nu a avut prea multe noutati in galantar la aceasta editie. La stand era insa in permanenta aglomeratie, poate si pentru traditionala distributie gratuita de sepci Yaesu care in acest an nu au fost negre cum erau de obicei, ci albastre.
La fel ca si Kenwood, Yaesu a prezentat un transceiver prototip, gata de lansare, dar deocamdata ascuns indaratul unei cupole de cristal: FTdx101D. Nici de aceasta data nu au fost disponibile brosuri sau alte informatii tehnice care sa clarifice parametrii acestui nou transceiver HF/50 MHz. La prima vedere pare sa fie un aparat performant si versatil, cu dual receiver si "SDR technology". Nu se stie cand se lanseaza pe piata, probabil in toamna. Nu se cunosc detalii despre pret. Va las sa deduceti valoarea acestui transceiver doar privind la pozele facute din fata si din spate.
Firma germana RF-KIT prezenta la un stand foarte mic un amplificator liniar foarte aratos distribuit sub forma de kit: B26 RF2K+. In realitate "kit-ul" era compus din amplificatorul propriu-zis (asamblat) la care lipsea modulul Raspberry Pi 3 si trei ventilatoare, acestea trebuind a fi achizitionate separat. Probabil vanzarea sub forma de "kit" scuteste distribuitorul de la a face masuratori si teste de compatibilitate RFI, ceea ce pastreaza pretul mai mic. Acesta este de fapt si punctul forte al amplificatorului liniar - pretul. Acesta putea fi compadat cu aproximativ $3000 la Dayton, la care se adauga si transportul din Germania - $222, livrarea urmand sa se faca la aproximativ 6 saptmanani de la comanda. Amplificatorul, dotat cu tranzistoare LDMOS, este destinat a livra 2 kW pe benzile de unde scurte si 1 kW pe banda de 6 metri. Un antenna tuner poate fi adaugat optional.
Firma Apache Labs a prezentat doua trnasceivere SDR noi - ANAN-7000DLE si ANAN-8000DLE, care acopera la receptie spectrul 9 kHz - 60 MHz. Diferenta principala dintre cele doua echipamente consta in puterea de emisie, care este de 100 W la ANAN-7000DLE si 200 W la ANAN-8000DLE, aspectul estetic si conectorii radio. La Dayton cele doua aparate se puteau achizitiona astfel:
Merita a fi evidentiata prezenta standului firmei Expert Linears sustinuta de Bob W5UQ care a prezentat doua amplificatoare liniare demne de toata atentia. SPE Expert 2K-FA este un amplificator solid state cu acord automat care poate livra 2 KW PEP CW/SSB de la 1.8 MHz la 50 MHz, sursa de alimentare in comutatie fiind inclusa. Amplificatorul cantareste 27 kg si se vindea la Dayton cu $6695. Celalalt amplificator SPE Expert 1.5K-FA livreaza numai 1,5 kW pe benzile de unde scurte (inclusiv 50 MHz) si 300 W pe banda de 70 MHz. Ceea ce este demn de apreciat este gabaritul. Liniarul cantareste numai 10 kg si are dimensiuni acceptabile pentru transport cu avionul. Din acest motiv amplificatorarele de la Expert Linears au atras imediat atentia echipelor participante in DXpeditii.
La standul firmei Heil Sound se vindeau fireste o multime de casti si microfoane, insa la Hamvention s-a lansat un alt produs - Parametric Receive Audio System (PRAS). Acest echipament audio are controleaza trei egalizoare, pentru frecvente joase, medii si inalte. Potrivit lui Bob Hail, cel care a proiectat acest sistem, domeniul frecventelor medii este cel mai critic pentru obtinerea unui sunet cat mai articulat pentru receptia vocala. Aici intra in functiune egalizorul cel mai performant, care functioneaza intre 400 Hz si 5 kHz. Reglat corespunzator, eventual conectat la speaker-ul Heil HPS-5 (optional) PRAS poate livra un sunet de inalta calitate lipsit de distorsiuni. In demonstratia pe care mi-a facut-o, Bob K9EID a ajustat egalizoarele in asa fel incat sunetul a devenit foarte cald si placut auditiei. Pretul este in jur $500, incluzand HPS-5, insa produsul va fi livrabil abia la toamna.
AMASAT (Radio Amateur Satellite Corporation) a prezentat ca de obicei echipamente de control pentru rotoare, software pentru comunicatii prin satelit, modele experimentale pentru misiunile existente sau viitoare. Ceea ce mi-a atras atentia a fost un circuit care se conecteaza la un computer Raspberry Pi (asa-numit shield) si care transforma intregul sistem intr-un transcevier ideal pentru comunicatii via satelit. Circuitul, produs de Brandenburg Tech, este capabil sa opereze pe orice frecventa intre 27 MHz si 1050 MHz, este destinat comunicatiilor digitale si are FEC (Forward Error Correction) integrat hardware. Are integrat si un senzor de temperatura. Puterea maxima este de doar 40 mW si necesita doar 48 mA pentru a funtiona. Acest circuit, impreuna cu un amplificator RF de putere (5-10 W) reprezinta un sistem economic care poate fi dedicat unei legaturi permanente, pentru satelit sau o alte aplicatii. Nu am reusit sa aflu pretul acestui shield, dar presupun ca nu poate fi cu mult mai mare decat costul lui Raspberry Pi.
Iata cateva poze reprezentative de la alte standuri pe care le-am vizitat. Mai multe poze pot fi vazute in albumul Hamvention 2018.
De o mare popularitate se bucura in fiecare an si forumurile pe diverse tematici din domeniul radioamatorismului. Din pacate de multe ori avem de ales intre a colinda printre tarabele si mesele pline cu aparatura interesanta si forumurile la care se prezinta subiecte nu mai putin interesante. In acest an am ascultat cateva prezentari din cadrul forumului dedicat concursurilor:
In cadrul forumului dedicat DXpeditiilor, am reusit sa particip doar la prezentarea lui KO8SCA/YO8SCA despre expeditia 6O6O din Somalia (ianuarie 2018) in care Adrian l-a avut coechipier pe Ken LA7GIA. Puteti urmari prezentarea integrala in cele doua inregistrari video de mai jos. Din pacate calitatea sunetului nu este deosebita, dar se poate intelege.
Dar activitatile de la Dayton nu se limiteaza doar la Hamvention. In fiecare seara s-au organizat dineuri tematice pentru diverse organizatii. Eu am participat la CW Ops Dinner, la Spaghetti Warehouse in seara zilei de joi, la AMSAT Banquet in seara zilei de vineri si la Contest Dinner in seara zilei de sambata.
La AMSAT Banquet invitat special a fost Jeri Ellsworth AI6TK, o radioamatoare cu puternic spirit antreprenorial, autodidact in domeniul ingineriei si care a povestit cateva din "aventurile" ei legate de ham radio.
In fiecare an la Contest Dinner sunt alesi doi dintre cei mai merituosi radioamatori pentru CQ Contest Hall of Fame, o traditie inceputa de revista CQ Magazine inca din anul 1967. Cei alesi trebuie sa fi dovedit ca au avut de-a lungul carierei contributii remarcabile la dezvoltarea fenomenului de contesting in radioamatorism. In acest an au fost alesi Andy Blank N2NT si Tom Wagner N1MM. Ca de obicei, pe durata evenimentului s-au tras la sorti o multime de premii, dintre care premiul cel mare a fost un transceiver IC-7610, donat de catre firma Icom.
Fiecare seara s-a incheiat cu discutii indelungate in salile special dedicate a fi "Contest Super Suite" la hotelul Crowne Plaza din Dayton. Se putea bea un paharel de tarie sau o bere, se manca pizza si se palavragea pana dupa miezul noptii. Iata cateva fotografii edificatoare:
Talciocul (flea market) a fost bine organizat, beneficiind de spatiu substantial pe intreaga suprafata a unui teren de fotbal. Dupa cum era de asteptat, se putea gasi orice, de la transceivere de ultima ora pana la suruburi si piulite. Din pacate vremea a fost un factor major care a afectat substantial buna desfasurare a prezentarii si comercializarii de marfa. Ploaia incepea si se oprea pe neasteptate, marfa trebuia acoperita pentru a o proteja de apa, cumparatorii se imprastiau care incotro, se deschideau si inchideau umbrele, foarte frustrant pentru toata lumea. Un lucru cert este ca talciocul are un potential poate mai mare decat cel organizat in locatia din Dayton/Trotwood, cu conditia ca vremea sa fie frumoasa sau cel putin fara ploaie. Iata mai jos cateva poze reprezentative, altele putand gasi in albumul Hamvention 2018.
Inainte de a pleca spre casa am tinut sa particip in direct la emisiunea QTC a radioclubului Clubului Sportiv Municipal din Bistriţa YO5KUC asa cum fac de altfel in fiecare duminica la ora 10 EST sau 17 ora Romaniei. Asa ca impreuna cu Adrian KO8SCA am realizat legatura via Echolink chiar din centrul Hamvention din Xenia. Inregistrarea acestei transmisii se poate asculta pe Youtube sau direct pe site-ul clubului YO5KUC.
Un album cu poze facute cu ocazia evenimentului Hamvention 2018 poate fi accesat la aceasta adresa.
In anul 2019 Dayton Hamvention se va desfasura in zilele de 17, 18 si 19 mai. Sper sa pot participa si anul viitor, iar vremea sa fie macar un pic mai buna.
Articol aparut la 6-6-2018 5408 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |