![]() |
|
|
Loguri de concurs si formate de date
Sa vedem cum se face ca logurile sa ajunga unde trebuie.
In trecut logurile se scriau cu mina pe hirtie (din pacate, citeodata si astazi) Logurile erau compuse din logul propriuzis, un Summary respectiv diferite liste de control.
Incepind din anii 80, computerul isi face apariria in Shack iar din anii 90 incepe calea triumfala a internetului. Acum, pregatirea unui log (care cerea inainte zile lungi) se face aproape instantaneu cu terminarea concursului. Logarea in concurs se face cu programe speciale, care contin si subrutine de scriere a logurilor.
Celor care se ocupau de aceste softuri ,le-a devenit clar ca este necesara o formatizare a logurilor deoarece in mod practic, la verificarea unui concurs nu pot fi prelucrate zeci de formate, fiecare scris dupa dorinta celor care trimiteau logul. La sfirsitul anilor 80 ARRL-ul face prima incercare de formatizare prin formatul ARRL care din cauza unor deficiente a fost abandonat.
Acesta este un format foarte raspindit, aproape toate programele de logare si de concurs asigura exportul si importul de date in acest format . Se poate spune ca este cel mai utilizat format in general. Este un format Marcup, asta inseamna ca fiecare data este indentificata cu asa zise TAGS respectiv fiecare cimp de date este terminat cu separatorul <EOR> (vei mai sus)
Acest format poate fi foarte bine (si este) utilizat la schimbarea de date intre programele uzuale de logare, dar pentru concursuri este greu de utilizat. Lipsesc definitii pentru date din capul logului (Header : Call, adresa...etc) si un log formatat ADIF este greu citibil ceace face ca un control visual al logului referitor la corectitudine practic nu se poate face.
Cabrillo este un format text, orientat pe linie, unde fiecare linie cuprinde un set de date. Linia incepe cu o parola care defineste continutul liniei. De remarcat ca toate datele sint orientate pe coloane. Asta inseamna ca ideea este ca fiecare coloana sa inceapa si sa se termine intr-o anumita pozitie predeterminata. Ca separator intre coloane este unul sau mai multe caractere de SPACE. Din pacate, astazi, cind Cabrillo se foloseste in foarte multe concursuri unde se introduc diferite definitii ale continutului, a facut ca aceasta regula primara sa se piarda. De ex. pentru indicativ exista la unele concursuri 10 caractere , ceace nu ajunge la toate concursuri deci s-au introdus si 13 caractere. Asta cere mare prudenta la programele de citire a fisierului in vederea corectarii logului, care nu mai poate fi facut cu citirea unui anumit numar de caractere deoarece aceasta poate aduce surprize mari si neplacute. De asemenea avind in vedere ca nu se foloseste numai un tip de program de logare ci mai multe in care fiecare program face logul Cabrillo in felul sau, ceace poate duce la diferite erori deci si aici se cere prudenta.Din 1999 ARRL-ul considera acest format ca Standard Contest Format.
Pe linga asta, in special pentru concurentii din afara USA apar probleme, de ex. in rindul ARRL-SECTION: trebuie intodeauna introdus DX, de asemenea, cluburile de concurs internationale din lume nu sint recunoscute, ceace duce la respingerea logului la controlul automat al acestuia.
A fost conceput ca un log care sa mearga in toate concursurile in care multiplicatorii pot fi foarte diferiti ceace il face complicat pentru UUS.
Logul in sine (daca se cunoaste ce este in fiecare marime) poate fi citit si urmarit si de utilizator. Are ca separator caracterul ";" (semikolon) ceace conform regulilor DARC pentru concursurile verificate de ei, nu este admis. DARC-ul admite ca separator numai "Space". In general, concursurile mari in UKW sint verificate de DARC.
Se remarca ca Headerul are notat inceputul si sfirsitul sau , logul propriu zis este deasemenea inceput cu QSOList respectiv incheiat cu EndQsoList.
Este usor de citit atit de computer cit si de utilizator. Nu prevede ca coloanele sa inceapa intr-un anumit punct si sa se incheie dupa un numar dat de caractere.
Asezarea datelor pe coloane se face dupa indicatia din linia QsoOrder din Header.
De asemenea spre deosebire de Cabrillo are si punctajul respectiv multiplicatorii in log. Daca ar fi mai mult cuprins in programe de logare, eu a-si propune acest program ca fiind cel mai simplu si mai cuprinzator.
Articol aparut la 16-2-2005 10307 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |