hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Nicu Custura YO4XZ

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe dl. Nicu YO4XZ l-am cunoscut la intalnirile anuale „Toamna Radioamatorilor” de la Buzau.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO4XZ: M-am nascut pe data de 6 septembrie 1937 in comuna Cazasu, judetul Braila. Tata a fost functionar la primaria din comuna, iar mama casnica. In anul 1948, tata a fost transferat la Sectia financiara Braila si atinci m-am mutat cu toata familia in oras. Dupa absolvirea scolii elementare, m-am inscris la Scoala Medie Tehnica Energie Electrica din Braila.

YO3CCC: Cand ati aflat de undele radio?

YO4XZ: In cadrul scolii am aflat pentru prima data de undele radio si am inceput sa construiesc montaje simple cu galena, dupa ce cu mare greutate am procurat un condensator variabil si o pereche de casti cu impedanta mare, iar bobina am facut-o pe un cartus de vanatoare fara pulbere imprumutat de la tata si astfel am reusit sa finalizez montajul. Proba de foc am facut-o intr-o vacanta la bunici la tara unde am intins o sarma de 20 metri iar ca impamantare am folosit o galeata de cupru ingropata la cca. un metru. Aceest prim montaj mi-a dat multa satisfactie si dorinta de a face mai mult.
Catre anii terminali ai scolii medii tehnice, impreuna cu alti colegi am reusit sa facem rost de lampi de la aramata rusa ce era cantonata in Braila, reusind sa facem primele montaje cu tuburi electronice.

YO3CCC: Cand ati aflat despre radioamatori?

YO4XZ: In primavara anului 1956 am aflat ca in Braila s-a infiintat un Club al Radioamatorilor pe langa A.V.S.A.P. La sediul Radioclubului l-am cunoscut pe Trentea Anastase YO4ATA ex YR5AT (SK) si pe Vasiliu Marin YO4WM (SK); ei m-au initiat in tainele radioamatrismului si a telegrafiei. Dupa terminarea cursurilor care au durat 3 luni, am obtinut certificatul de absolvire la data de 26 iunie 1956.
La indemnul mentorului meu Trentea Anastase am vizitat impreuna Radioclubul Central Bucuresti, care avea sediul in curtea fostului Stadion Republica. Dupa vizita de la Radioclubul Central am facut o escala la Liviu Macoveanu YO3RD (SK), care avea un emitator de 500 wati si un receptor Lambda 5. Aceasta vizita mi-a dat un impuls de a deveni si eu radioamator de emisie-receptie autorizat.
Din anul 1957 pana in anul 1960 am facut stagiul militar la transmisiuni unde am facut un curs intensiv de telegrafie. Dupa terminarea stagiului militar am cautat noul sediu al Radioclubului care era in cadrul Clubului Navrom Braila, unde l-am intalnit pe bunul meu prieten Ispir Boris YO4AH cu care am lucrat foarte multi ani in cadrul Comisiei judetene de radioamatorism, pe Bacalu Vitalie YO4PY (SK) si pe vechii prieneni YO4ATA (SK), Vasiliu Marin YO4WM (SK) si Grigore George YO4WA.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator de emisie-receptie autorizat?

YO4XZ: La indemnul lui YO4ATA am depus dosarul pentru autorizare personala si ca operator la statia colectiva a radioclubului YO4KAK avand ca sef de statie pe YO4WM si operatori pe: YO3AH si YO4WA. In septembrie 1962 am primit autorizatia cu indicativul YO4XZ, indicativ pe care il am si in prezent.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat?

YO4XZ: Am inceput sa lucrez cu indicativul personal imediat ce am primit autorizatia cu un emitator tip R40 si un receptor din aceelasi lot, fabricate in Ungaria, iar ca antena am folosit o antena fir lung de 40 m legata de cosul unei case vecine si un pilon inalt de 16 m pe care era montata si antena de TV. Am construit pe parcursul anilor diverse aparate de masura si control cum ar fi: frecventmetru, voltmetru electronic, surse duble pentru laborator, undametru, heterodina modulata si alte aparate utile activitatii de radioamator. Primul transceiver pe care l-am construit a fost dupa UA1FA cu filtru mecanic EMF500, cu care am lucrat multi ani pana a aparut schema lui LIX A412. In activitatea mea de constructor mi-au fost de un real folos sfaturile lui Cristian Colonati YO4UQ.
Cu A412 am lucrat pana in anul 1998 cand cu ajutorul lui Radu Bratu YO4HW (SK) am achizitionat un transceiver KENWOOD TS830 S. In momentul de fata mai lucrez si cu un KENWWOOD TS430 S, iar pentru UUS cu FT290R II cu o antena GP.
Prima legatura pe care am realizat-o, a fost cu YO4WM (SK) cu emotiile de rigoare. Hi!

YO3CCC: Stiti telegrafie sau lucrati numai in fonie ?

YO4XZ: Invatand telegrafie la viteze mari in cadrul armatei, in anul 1962 am participat la concursul de telegrafie viteza organizat de Radioclubul central, optinand locul 2 la receptie, primul loc fiind obtinut de Capraru Vasile YO3AAJ.
In anul 1963 am fost selectionat in echipa Romaniei pentru a participa la concursul de POLIATLON RADIO din Cehoslovacia, care consta din proba de telegrafie sala, lucrul intre doua statii si orientare in teren pe o distanta de 5 Km, avand in spate un rucsac ce cantarea 12 Kg. Pentru aceest concurs l-am avut ca antrenor pe Pantea Ionel YO3RI (SK).
In intreaga mea activitate am participat la foarte multe concursuri de la statia Radioclubului YO4KAK, obtinand rezultate bune si foarte bune; de exemplu, la Concursul CQ MIR am otinut locul I pe concurs.
Impreuna cu Marcel Aleca YO4ATW, Manolescu Vasile YO4XF (SK) si Constantin Nicolae YO3FJJ am lucrat in portabil in UKW de pe varful Tutuiatu din muntii Macinului. Din acest amplasament am lucrat peste 20 de ani, pana cand drumul catre acest varf a devenit inpracticabil si ne-am mutat la cariera de piatra Turcoia, amplasament care nu ne-a multumit.

YO3CCC: Santeti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO4XZ: Ca orice radioamator, am cautat sa confirm toate legaturile radio efectuate trimitand QSL-uri, primind confirmari de la majoritatea radioamatorilor cu care am lucrat.
Din cele peste 300 de entitati lucrate am primit confirmari de la 202 si astfel am devenit Membru al YODX Club cu nr. 489 in US.

YO3CCC: Cu ce antene doriti sa va mai dotati?

YO4XZ: In prezent lucrez cu o antena Inverted V de 20x20 m si o antena GP de 5 lambda/8 acordata pe banda de 28 MHz.
Pentru viitor doresc sa achizitionez o antena directiva pentru 3 benzi.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale ?

YO4XZ: Modurile de lucru digitale sunt intr-adevar un lucru modern care au mai multe avantaje, dar inca nu am inceput sa lucrez in aceeste moduri desi am realizat interfetele la insistentele lui YO4AH, YO4ATW si a lui YO4AAC; curand voi lucra si in aceeste moduri.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 16-4-2019

3067

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact