MHR-Contest Check - un program la dispozitia arbitrilor YO-DX-HF
Alex Panoiu YO9HP
In urma cu mai bine de un an, colegul nostru Nicky - DL5MHR, a trimis mai multor statii YO, interesate de domeniul CONTEST, descrierea unui program pe care tocmai il realizase, destinat arbitrarii electronice a concursului YO-DX-HF.
Am trecut in fuga peste descriere, mi s-a parut interesant, insa nu am raspuns imediat, au aparut alte evenimente si ...peste toata munca lui Nicky s-a asternut uitarea. Se pare ca la fel s-a intamplat si cu ceilalti destinatari ai mail-ului, pentru ca nu am vazut nici un raspuns pe forumul YO-DX si ceea ce este mult mai important, programul respectiv nu a fost folosit nici macar pentru testare/evaluare la editia 2004 a YO-DX.
Recent am reluat contactul prin e-mail,cu Nicky si i-am solicitat sa-mi retrimita documentatia si programul. In mai putin de 2 ore am primit raspunsul si am instalat programul.
Am facut o prima simulare cu introducerea a circa 10 loguri, de diferite formate, reduse ca dimensiuni (cca 20-30 QSO-uri fiecare). Am trecut prin toate fazele necesare rularii programului, cu import de date, introducere manuala a unor loguri, verificare si afisare rezultate. Cu toate ca nu sunt un specialist, nici in arbitraj si nici in software, am ramas impresionat de usurinta cu care se poate folosi programul si de rezultatele obtinute.
Succesiunea operatiilor este perfect intuitiva, iar instructiunile de utilizare sunt foarte bine prezentate, cu explicatii si screen-shot-uri, incat este imposibil sa gresesti. Este adevarat ca din cand in cand apar mesaje de avertizare in limba germana, dar chiar si pentru cei care nu cunosc aceasta limba, pasul urmator este usor de intuit. Am sugerat lui Nicky sa schimbe toate mesajele de dialog in Limba Romana, dar se pare ca pentru moment nu este posibil, datorita programului VB (de provenienta germana), care este folosit la scrierea programului MHR-Contest Check.
Vreau sa precizez de la inceput ca programul este de sine statator si nu este dependent de baza de date sau subrutinele folosite in celelalte programe de concurs MHR-log. Deci programul poate fi instalat pe orice calculator avand sistem de operare Windows (98 / 2000 / XP). Eu am efectuat testul sub Win98SE.
Meniurile cuprind functiile principale ale programului si se autodefinesc, fara sa fie neaparat necesara consultarea instructiunilor de utilizare. Cele mai importante operatii sunt:
Introducere manuala log (logurile pe suport de hartie).
Introducere automata (logurile electronice)
Introducerea semiautomata (a logurilor pe suport de hartie)
Import log
Export (log, fisierele continand penalizarile, clasamentul, etc)
Vizualizare log
Verificare automata
Calcul punctaj
Penalizari (cu afisarea erorilor si penalizarilor fie per indicativ, fie pentru toate statiile)
Clasament (cu afisarea si exportarea fisierelor respective)
Stergere log sau stergere completa a datelor introduse
Introducerea logurilor electronice
Daca toate logurile electronice s-ar prezenta in formatele compatibile cu MHR-Contest Check, atunci importul fiecarui log electronic nu ar dura mai mult decat echivalentul a 3 click-uri de mouse. Din pacate multi participanti nu respecta formatele standard, ceea ce inseamna timp suplimentar pe care arbitrii trebuie sa il piarda pentru re-conversie.
Formatele acceptate de MHR-Contest Check sunt: Cabrillo, fisier tip text (datele dispuse pe linii si coloane) si log tip DARC.
Pregatirea logurilor pentru import presupune verificarea formatului, redenumirea fisierelor in mod obligatoriu cu indicativul statiei participante (inca sunt multi participanti care trimit logurile cu aceeasi denumire log.cbr sau log.txt) si stocarea lor intr-un singur director, de unde ulterior vor fi importate in baza de date. Dupa aceea nu ramane decat sa deschidem subrutina de import si sa declansam importul fisierelor unul cate unul. Continutul fiesierului importat este afisat in timp real, asa ca orice nepotrivire de format, sau inconsistenta din procesul de import poate fi rezolvata imediat. Un log importat arata astfel:
Programul inregistreaza lista statiilor ale caror loguri se importa, pentru a permite accesul viitor la aceste log-uri.
Introducerea manuala a logurilor
Stim foarte bine ca nu toate logurile primite sunt loguri electronice. Asa ca programul contine o subrutina pentru introducerea manuala a logurilor trimise pe suport de hartie (asa numitele loguri manuale). Este o operatie mare consumatoare de timp, dar trebuie sa recunosc ca este optimizata la maximum.
 
Dupa cum se poate observa mai sus, datele care nu se schimba la fiecare legatura sunt automat afisate (banda. data, modul de lucru, RST).
Dupa procesarea intregului log, acesta este salvat automat in baza de date si devine un log electronic asemanator celor importate anterior.
Introducerea semiautomata
In afara de cele doua metode descrise mai sus (importul logurilor electronice si introducerea manuala a logurilor), Nicky a mai conceput o metoda care sa dinamizeze introducerea logurilor primite pe suport de hartie (asa numitele loguri manuale).
Daca toate logurile electronice sunt deja importate in baza de date, QSO-urile provenind din aceste loguri, se pot folosi pentru a genera un log partial al statiei care a trimis log manual.
In momentul in care introducem indicativul statiei care a expediat log manual, se analizeaza informatiile din baza de date, apoi programul genereaza automat un tabel, care contine toate detaliile QSO-urilor acelei statii cu indicativele existente in baza de date. Arbitrul inca trebuie sa urmareasca in logul manual daca informatiile afisate sunt corecte, dar totul se rezuma la 2-3 secunde de concentrare vizuala pentru fiecare QSO, urmate de un click de mouse. S-a construit astfel un log electronic partial. Ceea ce lipseste, sunt eventualele QSO-uri cu alte statii care au trimis log manual, sau cu statii care nu au trimis log. Aceste QSO-uri vor fi introduse manual, insa si in cadrul acestei operatii programul va rezolva mai mult de jumatate din editare. In principiu, este necesar mai mult timp pentru descrierea acestor operatii decat pentru executarea lor cu ajutorul programului MHR-Contest Check.
Practic, consider ca arbitrii nu au obligatia sa se preocupe de legaturile cu statii care nu au trimis log (QSO-uri care oricum vor fi cotate cu zero puncte), deci intreaga operatie poate fi redusa la minimum necesar.
Verificarea logului si calcularea punctajului
Sunt operatii care nu au nevoie de o prezentare detaliata. Chiar daca necesita ceva mai mult timp (vorbim doar de cateva minute in plus, nu de zile..) ambele operatii se executa indicativ cu indicativ, printr-un singur click pe oricare indicativ din lista de participanti . Dupa verificarea logului unei statii, apare afisat continutul logului respectiv, cu punctaj si cu penalizarile rezultate in urma verificarii. Nu stiu daca prescurtarile folosite pentru penalizari sunt standardizate in cadrul FRR, dar cele folosite de Nicky sunt suficient de intuitive (de ex. Dubla, NoInLog, NrContr, DifOra, etc).
La declansarea calcularii punctajului final pentru fiecare statie, programul verifica si inscrie multiplicatorii si afiseaza punctajul acelei statii. Este adevarat ca pentru 419 participanti (atati au trimis log in 2004) trebuie actionat click-ul mouse-ului de tot atatea ori pentru verificare si pentru calculul punctajului. Vi se pare mult?!
Afisarea listei penalizarilor se poate realiza fie pentru fiecare statie (util in cazul unei reclamatii) fie global pentru toti participantii. Aceleasi fisiere se pot exporta in format text.
Afisarea clasamentului final se obtine intr-un singur format, si anume clasament general, cu statiile ordonate pe tari.
Nu este chiar forma finala de care au nevoie arbitrii, dar Nicky a argumentat ca introducerea din start a categoriei de participare si folosirea ca criteriu separat la elaborarea clasamentului, ar fi complicat programul.
Fisierul text exportat arata astfel:
Nu vad nici un impediment in a procesa ulterior fisierul text, continand clasamentul general, in ordinea puntajului, asa cum este generat de MHR-Contest Check.
Se poate prelucra cu Excel, se introduce entitatea DXCC, se sorteza in functie de acest criteriu, apoi se introduce categoria de participare (pentru YO: Seniori, Juniori, Echipe, QRP, pentru statiile straine: SO-SB, SO-All, MO) se solicita sortarea datelor dupa noul criteriu si se obtine clasamentul final.
Probleme nerezolvate inca si care sunt pe agenda lui Nicky:
automatizarea conversiei diverselor loguri tip text intr-un format procesabil de catre MHR-Contest Check. Practic se are in vedere creearea unei subrutine care, indiferent de pozitia coloanelor continand informatiile din log, sa le poate converti intr-un format unic.
De exemplu TR-log genereaza fisier text cu coloanele aliniate astfel:
10CW 12-Dec-04 04:51 1 JA6BLX 599 599 20 JA JA 4
10CW 12-Dec-04 04:52 2 EX2X 599 599 114 EX EX 4
Programul MixW genereaza urmatorul format:
13-Feb-2005 21:16:05 7040.0 CW CN8KD 599 599 001 1278
13-Feb-2005 21:16:46 7040.0 CW IK2GWH 599 599 002 442
Bineinteles ca fara a re-procesa aceste loguri, ele nu pot fi importate direct de catre MHR-Contest Check.
Nota: programele amintite mai sus pot genera direct fisier Cabrillo, dar in cazul de fata le-am folosit doar pentru a argumenta ideea de diversitate in formatele de concurs.
Exista statii care oficial participa la categoria Single Op - Single Band, dar lucreaza in concurs in mai multe benzi, trimitand check-log pentru benzile de care nu este direct interesat (de fapt exista o noua schimbare de regulament si pentru statiileYO, acestea putand participa in clasament, atat la categoria Multi-band cat si Single-band).
Actuala versiune a programului MHR-Contest Check nu rezolva punctarea si clasarea corecta a acestor participanti, dar subiectul este pe agenda de lucru a lui DL5MHR.
Pentru moment cred ca manual se poate recalcula punctajul pentru statiile aflate in aceasta situatie, folosind insa tot datele intermediare introduse in MHR-Contest Check.
In final nu-mi ramane decat sa recomand folosirea acestui program la arbitrarea concursului YO-DX-HF. Inglobeaza sute de ore de munca din partea lui Nicky, este gratuit si chiar functioneza bine.
Sunt convins ca pe masura ce programul va fi utilizat la dimensiunile reale ale concursului YO-DX-HF (adica 400-500 loguri), se vor mai descoperi diverse bug-uri, sau puncte slabe. Marele avantaj este ca Nicky este deschis la propuneri si dispus sa raspunda observatiilor noastre. In cele 2 saptamani de testare, Nicky mi-a raspuns prompt la peste 30 mail-uri cu sugestii si intrebari.
Nici nu indraznesc sa cer, dar sper totusi ca odata ce programul MHR-Contest Check (versiunea YO-DX-HF) va fi lansat si autorul va avea ceva mai mult timp liber, sa se poate concentra la un proiect la fel de important: un program care sa arbitreze cea mai mare parte a concursurilor interne. Stiu ca exista deja programul lui YO9HG, care functionaeza cu succes. Ma gandesc insa la un program flexibil, user-friendly, care sa ruleze sub Windows, accesibil oricarui radioamator care are un computer in dotare.
Deocamdata va invit sa testati MHR-Contest Check (versiunea YO-DX-HF). Am inteles de la Nicky ca in cateva zile programul va putea fi expediat prin e-mail tuturor celor care doresc sa il testeze (adresa: DL5MHR@01019freenet.de).
Sper ca printre cei interesati sa fie si arbitrii editiei 2005 a concursului YO-DX-HF.
- Alex Panoiu YO9HP
-
Articol aparut la
5-3-2005
9734
Inapoi la inceputul articolului
|