Fiind pasionat de concursuri si atasat in mod special de YODXHF Contest, am dorit sa adun rezultatele acestui concurs, cu toate variantele intalnite de-a lungul anilor, intr-o singura pagina de internet, usor de accesat si cu popularitate in randul radioamatorilor YO. Site-ul www.radioamator.ro s-a oferit cu generozitate sa fie gazda acestei colectii de clasamente.
Sarcina de a gasi publicatiile care contineau rezultatele Concursurilor/Campionatelor de Unde Scurte ale Romaniei mi-a fost usurata de oferta generoasa, lansata de Cezar - YO3FHM/YO3KXL cu cativa ani in urma, de a descarca arhivele unor publicatii tehnice, inclusiv reviste ale radioamatorilor. Pagina de internet a radioclubului YO3KXL devenise inactiva (de fapt in proces de migrare spre un nou setup), dar am luat legatura cu Cezar, care a reactivat temporar link-ul si mi-a permis accesul la urmatoarele reviste:
- “Radioamatorul“ (Nr. 1/1951 si partial 1956-1957-1958)
- “Sport si Tehnica” (partial 1962, 1963, 1964, 1965)
- “Pentru Apararea Patriei” (partial 1959, 1960, 1961, 1962),
- “Radioamator YO” (partial 1993-1994).
Intrucat am luat contact cu radioamatorismul in anul 1972 si am fost autorizat oficial in anul 1976, nu am simtit pulsul anilor ’50-‘60 decat din relatarile disparate ale colegilor de radioclub. De data aceasta aveam in fata atat comunicari oficiale din partea A.V.S.A.P., Radioclubului Central sau M.T.T. , cat si relatari din viata radiocluburilor, contributii individuale ale radioamatorilor proaspat autorizati, rezultate din concursuri, din traficul DX, sau din vanatoarea de diplome. Bineinteles ca am facut abstractie de propaganda pro-sovietica specifica acelor timpuri si care se regaseste in majoritatea articolelor.
Am fost impresionat, in primul rand, de pasiunea si seriozitatea cu care operatorii autorizati (fie cu indicativ de emisie, fie de receptie) participau la activitatile specifice: concursuri interne sau internationale, rapoarte ale statiilor DX lucrate sau receptionate, publicarea unor scheme de montaje electronice si constructii de antene, activitate in undele ultrascurte etc. In al doilea rand am fost emotionat sa descopar informatii despre anii de inceput ai unor radioamatori pe care mai tarziu i-am cunoscut si personal (YO3-1570, Lucian Baleanu - ulterior YO9IF, YO3-1567, Vasile Pestritu - ulterior YO9IE - inca activ aproape zilnic in unde scurte, YO3VI - Iulian Scarlatescu, YO3ZA - Dan Antoni, YO3WL - Ion Raduta etc), sau cu care am realizat zeci de legaturi de-a lungul anilor.
Revenind la subiectul principal al acestui articol, am descoperit in mai multe reviste din anul 1957 informatii referitoare la modul cum au fost organizate desfasurarea si arbitrarea Concursului International al Radioamatorilor de Unde Scurte, editia 1957.
Conform Revistei “Radioamatorul” Nr. 1/1957, la acea data existau 110 indicative de emisie-receptie autorizate.
Din aceste 110 statii, 35 au expediat fise de participare. Probabil a participat la concurs un numar chiar mai mare decat cel regasit in clasamentul final. De asemenea au participat si 40 de statii YO cu autorizatie de receptie.
Ar fi minunat daca, in zilele noastre, 31% din radioamatorii autorizati ar participa la concursul YODXHF. Chiar si o participare de 10% din cele 4973 indicative existente in baza de date ANCOM ar asigura succesul oricarui concurs YO...
Va prezint mai jos regulamentul concursului, publicat in Revista “Radioamatorul” Nr. 7/1957.
Va rog sa observati cateva prevederi regulamentare, care astazi ar parea inutile, sau greu de aplicat:
- Sunt invitate sa participle doar statii din: UA-UZ (URSS), C (R.P. Chineza), HL, LZ, OK, HA, DM, SP, YU si YO.
- Se interzice lucrul cu tonul sub T 7 si cu statii din aceeasi localitate
- Se interzice lucrul cu statii care nu participa la concurs
- 4 ore de concurs, intre orele 08-12, ora Moscovei (?!!)
- Rezultatele finale vor fi stabilite de catre un colegiu de arbitri format din cate un reprezentant al fiecareia din cele 10 tari participante, colegiu care se va intruni la Bucuresti in luna Septembrie-1957.
Aceasta ultima prevedere a fost o surpriza pentru mine, convins ca arbitrarea concursului si validarea rezultatelor era sarcina exclusiva a organizatorului. Si totusi, in acele vremuri, in care deplasarea pe distante mari se facea de obicei cu trenul, nicidecum cu avionul sau cu autovehicule confortabile, erau mobilizati delegati din 10 tari, pentru a participa la arbitrarea unui concurs desfasurat pe unde radio! Este de inteles de ce reprezentantii R.P. Chineza sau R.P.D. Coreeana nu au facut deplasarea in YO.
Initial am suspectat ca regulamentul Concursului International al Radioamatorilor de Unde Scurte YO a copiat sau a fost influentat de regulamentul concursului CQ-MIR, organizat de Radioclubul Central al U.R.S.S. Totusi concursul CQ-MIR incuraja “intarirea legaturilor de prietenie intre radioamatorii tuturor tarilor din lume”, orele de desfasurare erau raportate la GMT, durata concursului era de 24 ore etc.
Va prezint mai jos articolul scris de YO3UD, ing. Olaru Ovidiu, publicat in “Radioamatorul” Nr. 11/1957, dedicat procesului de arbitrare a Concursului International al Radioamatorilor de Unde Scurte.
Mi s-a parut interesanta ideea autorului ca, pe langa prezentarea delegatilor si redarea atmosferei intalnirii de lucru, sa aduca in atentie un subiect strict tehnic: problema TVI – problema numarul 1 pentru radioamatori, “atat la noi cat si in tarile prietene”... Nu uitati ca suntem in luna Septembrie 1957. Televiziunea Romana incepuse sa emita oficial la 31 Decembrie 1956! Observati spiritul autocritic inevitabil in sabloanele presei din acei ani: “Delegatii romani insa tac. Se pare ca in problema interferentei televiziunii, radioamatorii nostri sint inca in culpa”.
Clasamentul final publicat in revista “Radioamatorul” Nr. 11/1957

Am prezentat mai sus una din editiile Concursului International YO, relativ bine documentate.
Accesand pagina https://www.radioamator.ro/contest/us/ puteti gasi alte clasamente, incepand cu anul 1954, partiale sau integrale, asa cum au fost inregistrate de-a lungul anilor de revistele si publicatiile de profil.
Lansez un apel catre radioamatorii pasionati de concursuri si de istoria radioamatorismului, sa completeze aceasta colectie de rezultate, cu informatiile care lipsesc sau care au o tinuta grafica precara. De asemenea orice amintiri, fotografii, comentarii despre editiile vechi ale YODX Contest, vor fi binevenite.
Conform evidentelor F.R.R., prima editie a Concursului de Unde Scurte al Romaniei s-a desfasurat in anul 1951. Cu ajutorul DVs sper sa putem publica si aceste rezultate.
Sperand ca am trezit interesul celor tineri pentru evenimente necunoscute lor, sau ca, pentru cei ajunsi la varsta senioratului, am readus in atentie momente traite cu zeci de ani in urma, va multumesc pentru atentie.
Pagina dedicata clasamentelor la YO DX HF Contest se gaseste la aceasta adresa: https://www.radioamator.ro/contest/yodxhf/
Alexandru Panoiu, YO9HP
yo9hp@yahoo.com
Bibliografie:
Pagina F.R.R. dedicata YO DX HF Contest: http://www.yodx.ro/en/results/
Arhiva http://yo3kxl.netxpert.ro
Colectia revistelor: “Radioamatorul“ (1951,1956,1957,1958), “Sport si Tehnica” (1962, 1963, 1964, 1965), “Pentru Apararea Patriei” (1959, 1960, 1961, 1962), “Radioamator YO”, editata de F.R.R., Radiocomunicatii si Radioamatorism, editata de F.R.R., Buletinul Informativ al F.R.R. (Nr.1 – 14).
- Alexandru Panoiu YO9HP
-