hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RoLink, de ce nu si digital?

Cătălin Mihai Vatră YO3CAT

Totul a inceput in urma cu aproximativ sase luni. Discutam vrute si nevrute cu cativa radioamatori, analizam diverse moduri de lucru cu argumente pro si contra. Analogic separat, digital separat. Dar ce ce nu impreuna? De ce sa nu incercam sa dezvoltam o interfata digitala, complet software, pentru acces in RoLink?

La inceput am ales calea simpla. Stiam cateva aplicatii care ar fi putut fi de ajutor proiectului, credeam ca le pun cap la cap si gata lucrarea. Nu a fost sa fie asa. Intr-un final, am realizat ca fiecare rezolva numai o parte a problemei, dar lipsea imaginea de ansamblu. Am schimbat abordarea si am ajuns la concluzia ca va trebui dezvoltat ceva de la zero. Bun. Ce putea fi atat de complicat?

Au aparut primele variante ale solutiei de conversie. Evident versiuni de dezvoltare, cu problemele inerente, dar care au ajuns in faza de a fi testate. Cum Murphy nu moare niciodata, nu mi-am inchipuit ca trebuie sa construiesc o noua retea DMR pentru a putea testa solutia de conversie. Nici o problema. Spre sfarsit de februarie, a aparut FreeDMR Romania. In sfarsit, aveam toate premisele pentru a finaliza proiectul. In cursul lunii aprilie solutia de conversie era functionala si testata, asigurand posibilitatea de a accesa reteaua RoLink din FreeDMR pe TG22603.

La momentul actual, reteaua RoLink poate fi accesata folosind modurile digitale DMR si C4FM. In curand voi adauga si D-Star. Accesul se poate face folosind urmatoarele moduri digitale:

 • DMR (TalkGroup 22603) - prin intermediul FreeDMR Romania si IPSC2 Romania (DMR+)
 • C4FM - prin intermediul reflectorului RO YSF RoLink (#07853)

Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc celor care m-au sustinut activ pe toata durata proiectului: YO5OCZ, YO8RXT, KN4MSH, YO6OSC, YO6HEG, SA6FWM, YO4ISC.

Cătălin Mihai Vatră YO3CAT

Articol aparut la 6-6-2021

2716

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

 • Postat de Remus - YO2CNH (yo2cnh) la 2021-06-06 14:12:52 (ora Romaniei)
 • Felicitari daca Murphy nu moare sigur radioamatorismul va trai datorita celor neastamparati care nu dorm noptile pentru a mentine viu aceast deosebit HOBY cum la 75 de ani este din ce in ce mai greu sa tin pasul cu voi macar sufleteste sunt langa voi.
  Remus YO2CNH

 • Postat de Cosmin - YO6FWM (yo6fwm) la 2021-06-06 22:24:18 (ora Romaniei)
 • Felicitari Catalin! Tot raul spre bine. Asa s-a nascut o retea noua nouta fara un istoric zbuciumat. Ratiunea si dorinta de comunicare l-au invins pe Murphy cu regulile lui cu tot. Te salut cu admiratie pentru efortul depus!
  Cosmin - SA6FWM

 • Postat de Diego - IZ3BJK (iz3bjk) la 2021-11-09 15:56:06 (ora Romaniei)
 • Buna sunt italian IZ3BJK, Diego si rochie cu centura ieseana, nu am echipament am radio chinezesc Baofeng pentru poduri, plus navighez cu Echolinck si Zelo, am incercat sa vad daca este activitate aici in zona YO8 si toate a Romaniei, dar nu exista niciodata nimeni, poate este si faptul ca momentan inteleg romana dar nu o vorbesc, salut tuturor 73's de IZ3BJK Diego horpaz iasi.

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RoLink, de ce nu si digital?"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact